Απελπισμένοι μετανάστες πήδηξαν από το Open Arms για να φθάσουν κολυμπώντας στη Λάμπεντούζα

Απελπισμένοι μετανάστες πήδηξαν από το Open Arms για να φθάσουν κολυμπώντας στη Λάμπεντούζα Facebook Twitter
1

Δέκα μετανάστες πήδηξαν σήμερα από το σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να φθάσουν κολυμπώντας στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα,

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα προτείνει μια νέα λύση αντιμέτωπη με μια «ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη».

Ένας άνδρας πήδηξε στη θάλασσα στην αρχή της ημέρας, ανέφερε η μκο στον λογαριασμό της στο Twitter μεταδίδοντας σχετικό βίντεο.

«Είναι πιθανό να μεταφέρθηκε (στη Λαμπεντούζα από την ιταλική ακτοφυλακή) αλλά δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση», εξήγησε μία εκπρόσωπος της Open Arms στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μερικές ώρες αργότερα «εννέα άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να φθάσουν στις ακτές της Λαμπεντούζα (...) Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», πρόσθεσε η μκο σε ένα άλλο τουίτ.

Αυτοί οι εννέα άνθρωποι, ορισμένα από τους οποίους δεν φορούσαν σωσίβια, διασώθηκαν και βρίσκονταν γύρω στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελάδας) «πάνω σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής οργάνωσης.

Ορισμένοι από τους μετανάστες βρίσκονται πάνω στο Open Arms 19 ημέρες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των μεταναστών που είχαν διασωθεί από το Sea Watch 3 στα τέλη Δεκεμβρίου πριν από την αποβίβασή τους στη Μάλτα στις 9 του περασμένου Ιανουαρίου.

Απέναντι στην άρνηση της Ρώμης να επιτρέψει την αποβίβαση των μεταναστών στη Λαμπεντούζα παρά τη συμφωνία έξι ευρωπαϊκών χωρών να τους δεχθούν, η Μαδρίτη πρότεινε την Κυριακή στο σκάφος να δέσει στην Αλχεθίρας, στη νότια Ισπανία, πρόταση την οποία η MKO χαρακτήρισε «απολύτως μη ρεαλιστική».

Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε ακολούθως τις Βαλεαρίδες, που βρίσκονται μεν πιο κοντά αλλά 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Λαμπεντούζα, μια ιδέα που χαρακτηρίστηκε «εντελώς ακατανόητη» από την Open Arms επειδή απαιτείται ταξίδι τριών ημερών στη θάλασσα προκειμένου το σκάφος να φθάσει στο ισπανικό αρχιπέλαγος.

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε σήμερα πως η Μαδρίτη θα υποβάλει μια νέα πρόταση «μέσα στις επόμενες ώρες» για την επίλυση αυτής της «ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης» χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.

Κατήγγειλε και πάλι τη στάση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι «ο οποίος έδειξε πως οι ανθρώπινες ζωές δεν τον ενδιαφέρουν».

«Η αυστηρότητα είναι ο μοναδικός τρόπος να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ιταλία να ξαναγίνει ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης, όπως δείχνει ακόμη και αυτές τις ώρες το σκάφος της ισπανικής μκο των ψευδοαρρώστων και των ψευδοανηλίκων», έγραψε από την πλευρά του ο Σαλβίνι στο Twitter.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Οι μετανάστες δηλαδή προτίμησαν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να μεταβούν ντε και καλά στο λιμάνι της Ιταλίας, και όχι να κάνουν 2 μέρες υπομονή για το ασφαλές καταφύγιο που τους πρότεινε η Ισπανία. Μάλλον πρόκειται για ακόμα ένα σόου της Open Arms.