Απελπισμένοι μετανάστες πήδηξαν από το Open Arms για να φθάσουν κολυμπώντας στη Λάμπεντούζα

Απελπισμένοι μετανάστες πήδηξαν από το Open Arms για να φθάσουν κολυμπώντας στη Λάμπεντούζα Facebook Twitter
1

Δέκα μετανάστες πήδηξαν σήμερα από το σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να φθάσουν κολυμπώντας στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα,

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα προτείνει μια νέα λύση αντιμέτωπη με μια «ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη».

Ένας άνδρας πήδηξε στη θάλασσα στην αρχή της ημέρας, ανέφερε η μκο στον λογαριασμό της στο Twitter μεταδίδοντας σχετικό βίντεο.

«Είναι πιθανό να μεταφέρθηκε (στη Λαμπεντούζα από την ιταλική ακτοφυλακή) αλλά δεν έχουμε επίσημη επιβεβαίωση», εξήγησε μία εκπρόσωπος της Open Arms στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μερικές ώρες αργότερα «εννέα άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να φθάσουν στις ακτές της Λαμπεντούζα (...) Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», πρόσθεσε η μκο σε ένα άλλο τουίτ.

Αυτοί οι εννέα άνθρωποι, ορισμένα από τους οποίους δεν φορούσαν σωσίβια, διασώθηκαν και βρίσκονταν γύρω στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελάδας) «πάνω σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής οργάνωσης.

Ορισμένοι από τους μετανάστες βρίσκονται πάνω στο Open Arms 19 ημέρες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των μεταναστών που είχαν διασωθεί από το Sea Watch 3 στα τέλη Δεκεμβρίου πριν από την αποβίβασή τους στη Μάλτα στις 9 του περασμένου Ιανουαρίου.

Απέναντι στην άρνηση της Ρώμης να επιτρέψει την αποβίβαση των μεταναστών στη Λαμπεντούζα παρά τη συμφωνία έξι ευρωπαϊκών χωρών να τους δεχθούν, η Μαδρίτη πρότεινε την Κυριακή στο σκάφος να δέσει στην Αλχεθίρας, στη νότια Ισπανία, πρόταση την οποία η MKO χαρακτήρισε «απολύτως μη ρεαλιστική».

Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε ακολούθως τις Βαλεαρίδες, που βρίσκονται μεν πιο κοντά αλλά 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Λαμπεντούζα, μια ιδέα που χαρακτηρίστηκε «εντελώς ακατανόητη» από την Open Arms επειδή απαιτείται ταξίδι τριών ημερών στη θάλασσα προκειμένου το σκάφος να φθάσει στο ισπανικό αρχιπέλαγος.

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε σήμερα πως η Μαδρίτη θα υποβάλει μια νέα πρόταση «μέσα στις επόμενες ώρες» για την επίλυση αυτής της «ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης» χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.

Κατήγγειλε και πάλι τη στάση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι «ο οποίος έδειξε πως οι ανθρώπινες ζωές δεν τον ενδιαφέρουν».

«Η αυστηρότητα είναι ο μοναδικός τρόπος να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ιταλία να ξαναγίνει ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης, όπως δείχνει ακόμη και αυτές τις ώρες το σκάφος της ισπανικής μκο των ψευδοαρρώστων και των ψευδοανηλίκων», έγραψε από την πλευρά του ο Σαλβίνι στο Twitter.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι μετανάστες δηλαδή προτίμησαν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να μεταβούν ντε και καλά στο λιμάνι της Ιταλίας, και όχι να κάνουν 2 μέρες υπομονή για το ασφαλές καταφύγιο που τους πρότεινε η Ισπανία. Μάλλον πρόκειται για ακόμα ένα σόου της Open Arms.