Mathame: δυο αδέρφια που μεγάλωσαν σε μια πλαγιά της Αίτνας φτιάχνουν μελωδική techno

Mathame: δυο αδέρφια που μεγάλωσαν σε μια πλαγιά της Αίτνας φτιάχνουν μελωδική techno Facebook Twitter
Προσπαθούμε να απευθυνθούμε σε ένα ευρύ κοινό, κάτι που ορισμένες φορές είναι δύσκολο, αφού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, και μέχρι το τέρμα, υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουμε διαφορετικές «διαδρομές». Φωτο: G.A. Mocchetti
1

Στο «χρηματιστήριο αξιών» της (χορευτικής) μουσικής τα ονόματα πέφτουν και ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Κάποιες φορές συναντάς καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που ενδεχομένως αργούν να φτάσουν εκεί όπου πρέπει, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα, και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για πραγματική αξία που έρχεται στην επιφάνεια the old school way, αργά, συνειδητά και σταθερά. Όλα δείχνουν πως οι Μathame ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Τα δύο αυτά αδέλφια, ο 22χρονος Amedeo και ο 33χρονος Matteo Giovanelli, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ένα χωριό κρυμμένο στο δάσος, σε μια πλαγιά της Αίτνας. Οι γονείς τους, τρελοί μουσικόφιλοι, είχαν τον πιο πετυχημένο πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της περιοχής τη δεκαετία του '80, άρα το μικρόβιο πέρασε στα αγόρια ως φυσικό επακόλουθο.

Η καριέρα τους στη μουσική ξεκινά το 2013, το πρώτο τους EP κυκλοφορεί στην Bastaard το 2015 και η έκρηξη έρχεται το 2018, όταν συνεργάζονται και βγάζουν δουλειά τους στο τεράστιο brand/δισκογραφική των Tale of Us, Afterlife. Οι Μathame έχουν κερδίσει από την πρώτη μέρα τις εντυπώσεις και στην Ελλάδα, όλοι μιλούν με εξαιρετικά θερμά λόγια τόσο για τη δουλειά τους όσο και για τις εμφανίσεις τους στη χώρα μας. Μάλλον αυτό το ιδιότυπο μείγμα της techno, με ολίγη από house και πρωταγωνίστρια τη μελωδία, ακόμα χτυπά κέντρο στην αισθητική των κλάμπερ. Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, όμως πιστεύω πως αυτά τα δύο πολύ φιλοσοφημένα παιδιά θα μας δώσουν απλόχερα πολύ εντυπωσιακά δείγματα στο άμεσο μέλλον.

Το απλό δεν είναι και τόσο εύκολο τελικά. Το να είσαι απλός και πρωτότυπος είναι κάτι πολύ σπάνιο και έρχεται, συχνά, μετά από πάρα πολλή δουλειά που έχεις κάνει εσύ με τον εαυτό σου.

— Πώς ήταν να μεγαλώνεις σε αυτό το μοναδικό μέρος, που το χαρακτηρίζει μια κυριολεκτικά δυναμική ενέργεια; Ποια παιδική ανάμνησή σας μπορεί να εντοπίσει κάποιος στη μουσική σας σήμερα;

Σίγουρα, η ενέργεια του ηφαιστείου είναι κάτι το ασύλληπτο. Από τη μια τη φοβάσαι, από την άλλη τη λατρεύεις ‒ ένα βαθιά αρχετυπικό συναίσθημα, είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσεις. Μία από τις πιο ζωντανές παιδικές αναμνήσεις είναι αυτή με τη μαμά μου να βάζει στο πικάπ το βινύλιο των Simon & Garfunkel για να ακούσει το «Boxer» κι εγώ να προσπαθώ να ενισχύσω τα κρουστά, χτυπώντας διάφορα κουτιά και πιάτα.

Mathame: δυο αδέρφια που μεγάλωσαν σε μια πλαγιά της Αίτνας φτιάχνουν μελωδική techno Facebook Twitter
Αγαπάμε την ελληνική κουλτούρα και τα αρχαία ελληνικά ήταν μέρος της διδακτέας ύλης όταν ήμασταν στο Λύκειο. Πιστεύουμε πως θα περάσουμε εξίσου καλά όταν ξανάρθουμε.

— Τι ρόλο έπαιξε στη ζωή σας ο ραδιοφωνικός σταθμός των γονιών σας, ο Radio Taxi; Επηρέασε το μουσικό σας γούστο;

Δεν είχαμε γεννηθεί όταν εξέπεμπε ο Radio Taxi, όμως μεγαλώσαμε ανάμεσα στα απομεινάρια του, παλιούς μείκτες, κασέτες, κομπρέσορες, ηχεία... Μπορείς να φανταστείς πόσο διασκεδαστικό ήταν για εμάς, ως παιδιά, να προσπαθούμε να λειτουργήσουμε όλα αυτά τα τεράστια και όμορφα μηχανήματα. Οι γονείς μου ήταν τεράστιοι λάτρεις της μουσικής, χωρίς να βάζουν όρια. Άκουγαν από κλασική μέχρι ροκ.

— Θα μπορούσαμε να πούμε πως, λόγω της ηλικιακής διαφοράς μεταξύ σας, ο καθένας φέρνει μια διαφορετική γενιά στη μουσική σας. Ισχύει αυτό;

Φυσικά, η γενιά του καθενός μας αντικατοπτρίζεται στη μουσική μας. Προσπαθούμε να απευθυνθούμε σε ένα ευρύ κοινό, κάτι που ορισμένες φορές είναι δύσκολο, αφού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, και μέχρι το τέρμα, υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουμε διαφορετικές «διαδρομές». Όταν, όμως, φτάνουμε στο ίδιο σημείο και συμπορευόμαστε είναι μαγικό.

— Ποια είναι η δυναμική που φέρνει στο πρότζεκτ το γεγονός ότι είστε αδέλφια;

Το ότι είμαστε αδέλφια σημαίνει πως υποχρεωνόμαστε να βρούμε κοινά σημεία και απόψεις, ώστε να εξελισσόμαστε και να διατηρούμε υγιή τη σχέση μας. Είναι μια απαιτητική διαδικασία, όμως λειτουργεί.

— Πώς έχει εξελιχθεί το μουσικό σας όραμα από το 2013, που ξεκινήσατε, μέχρι σήμερα;

Ουσιαστικά, αυτό που λες, η «εξέλιξη», είναι το κλειδί. Ενδεχομένως μοιάζει υπεραπλουστευμένο ως απάντηση, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Όταν είσαι ανοιχτός ως δέκτης, όχι επικριτικός απέναντι στη μουσική που πλανιέται ως ενέργεια στο περιβάλλον γύρω σου, τότε μπορείς να «μολυνθείς» θετικά και να προσπαθήσεις να εκφραστείς με τον πιο σύγχρονο τρόπο.

 

AL024 - Mathame - Departure (Tale Of Us Intro Edit)

— Αυτό που τράβηξε τον κόσμο στους Mathame είναι ο συναισθηματικός και συγχρόνως δυναμικός ήχος σας. Όπως έχετε δηλώσει, προτιμάτε τις σουρεαλιστικές επιλογές από τις απλές και πολυφορεμένες. Αυτή η απουσία έμπνευσης, που πολλές φορές χαρακτηρίζει κάποιους δημιουργούς, σας κουράζει ή σας προβληματίζει;

Το να μην έχεις ιδέες ή έμπνευση είναι κάτι που όλοι οι καλλιτέχνες καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή. Κάποιες φορές θα κερδίσεις, άλλες θα χάσεις. Το απλό δεν είναι και τόσο εύκολο τελικά. Το να είσαι απλός και πρωτότυπος είναι κάτι πολύ σπάνιο και έρχεται, συχνά, μετά από πάρα πολλή δουλειά που έχεις κάνει εσύ με τον εαυτό σου.

— Εδώ είστε, λοιπόν. «Σκάσατε» με δύναμη στη σκηνή, συνεργάζεστε με ένα μεγάλο brand, όπως η Afterlife, και ο κόσμος τρελαίνεται για σας. Νιώθετε πίεση ότι πρέπει να δίνετε συνεχώς μεγαλύτερο και καλύτερο έργο;

Η πίεση είναι ίδια. Κάθε φορά που δουλεύουμε πάνω σε ένα πρότζεκτ πιέζουμε ο ένας τον άλλον ώστε να έχουμε φοβερά αποτελέσματα. Αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο μετά την αναγνώριση της δουλειάς μας, γιατί εμείς οι ίδιοι είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές της μουσικής μας. Συνεχώς σηκώνουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Είναι αυτό αγχωτικό; Ναι, αλλά μόνο όταν νιώθεις άβολα ψάχνοντας μια νέα στρατηγική για να επιβιώσεις.

— Το ότι είστε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα αυτήν τη στιγμή φαντάζομαι πως σας φέρνει πολλές προτάσεις. Πώς επιλέγετε αυτές που σας κάνουν;

Εξετάζουμε ενδελεχώς κάθε πρόταση. Ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι το προφίλ που θέλουμε να χτίσουμε ‒είμαστε ακόμα στην αρχή‒ κι έτσι χρειάζεται πολλή προσοχή, πρώτα από εμάς τους δύο. Πάντως, το πιο σημαντικό στον τρόπο που επιλέγουμε είναι εκείνο το περίεργο, ενστικτώδες και δυσανάγνωστο συναίσθημα που σου δημιουργεί κάτι όταν το ακούς.

— Το ψευδώνυμό σας είναι μια μείξη των ονομάτων σας, στην Ελλάδα όμως, επειδή το «μάθαμε» είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε πολύ, κάποιοι είχαν ενθουσιαστεί και υπολόγιζαν ότι είστε σίγουρα Έλληνες! Πώς τα περάσατε όταν ήρθατε στη χώρα μας;

Περάσαμε συγκλονιστικά και τα πάρτι ήταν τέλεια! Αγαπάμε την ελληνική κουλτούρα και τα αρχαία ελληνικά ήταν μέρος της διδακτέας ύλης όταν ήμασταν στο Λύκειο. Πιστεύουμε πως θα περάσουμε εξίσου καλά όταν ξανάρθουμε. Φυσικά και λατρεύουμε το νόημα της λέξης «μάθαμε» στα ελληνικά, γιατί αυτή η στάση ζωής είναι η κοσμοθεωρία μας: να μαθαίνεις κάτι από οποιονδήποτε μπορείς, απ' οπουδήποτε βρεθείς, συνεχώς.

 

AL018 - Mathame - Nothing Around Us (with Lyke) 

Περισσότερα για τους Μathame εδώ

Μουσική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Καταπληκτικό το Nothing Around Us που παραθέτετε στο άρθρο.Δεν έχω διαβάσει ακόμα το άρθρο αλλά σπεύδω να σας προτείνω να ακούσετε και το "22": https://soundcloud.com/afterlifeofc/22-1k Καταπληκτικό. <3 :-)