Παύλος Γερουλάνος: «To Airbnb στην Αθήνα θυμίζει τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου» Facebook Twitter
Την πολιτική δεν την είδα ποτέ ως επάγγελμα και θεωρώ ότι είναι ένα πεδίο μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να αναπτύξει τις μεγαλύτερες και πιο δημιουργικές αλλαγές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παύλος Γερουλάνος: «To Airbnb στην Αθήνα θυμίζει τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου»

8

«Πού θέλετε να συναντηθούμε» ρώτησα τον υποψήφιο για τον δήμο της Αθήνας, Παύλο Γερουλάνο, και η απάντησή του με ξάφνιασε: «Στο γήπεδο του Τρίτωνα στα Σεπόλια. Είναι αυτό που έχει ζωγραφισμένη τη μορφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο».

Όπως μου εξήγησε από κοντά, εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ αυτός ο σπουδαίος Έλληνας και για τον ίδιο έχει μεγάλη σημασία να αναδεικνύουμε τα θετικά πρότυπα.


Είναι άνετος, φιλικός και χαμογελαστός με όσους τον πλησιάζουν για να τον χαιρετήσουν. Τη στιγμή που φεύγουμε από το γήπεδο για να πάμε στο γειτονικό καφέ, την Κιβωτό, για τη συνέντευξη, δηλώνει εξαρχής ότι «η δύναμη της Ελλάδας είμαστε εμείς, οι άνθρωποί της» και σπεύδει να επισημάνει το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζεται η υποψηφιότητά του: αντιμετώπιση της ανασφάλειας, της εγκατάλειψης και της γραφειοκρατίας.


Όσον αφορά κάποια καυτά θέματα που μονοπωλούν την επικαιρότητα, ενδεικτικά για το θέμα του Airbnb τονίζει ότι χρειάζεται να μπουν κανόνες και να επιμεριστεί σε όλη την πόλη. «Δημιούργησε πλούτο σε μια δύσκολη περίοδο για την πόλη, παραμένει θολό το φορολογικό καθεστώς, αλλά είναι βέβαιο πως αρχίζει να γίνεται πρόβλημα τόσο για τη χώρα όσο και για την πόλη. Γειτονιές όπως το Κουκάκι χάνουν τον χαρακτήρα τους, οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν Αθηναίους αποχωρούν και έρχονται κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τουρίστες. Νομίζω ότι όλο αυτό θυμίζει λίγο τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου».

Τα «άβατα» είναι μόνο στο μυαλό μας. Αδιαμφισβήτητα, στα Εξάρχεια έχουν διεισδύσει μικρές και μεγάλες μαφίες του παραεμπορίου και του εμπορίου ναρκωτικών. Σταδιακά, ο μποέμικος χαρακτήρας της περιοχής περιορίζεται και τη θέση του παίρνει το οργανωμένο έγκλημα.


Την ίδια στιγμή συμπληρώνει ότι «η Αθήνα είναι μια πόλη εχθρική στους πεζούς και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε. Κυρίως, πρέπει να αφαιρέσουμε από τα πεζοδρόμιά μας ό,τι εμποδίζει τους ανθρώπους να περπατήσουν, όλα όσα δυσχεραίνουν την εύκολη μετακίνηση των πεζών στην πόλη μας. Έχουμε στόχο να κατεβάσουμε τα παρκαρισμένα μηχανάκια και να δημιουργήσουμε 10.000 θέσεις παρκαρίσματος γι' αυτά».


Απόγονος μιας αστικής οικογένειας με μακρά προσφορά στα κοινά, στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για όλα τα προβλήματα και τα προτερήματα της πόλης, για το προσωπικό του όραμα, αναφέρεται στις συνεργασίες που επιβάλλει η απλή αναλογική, στην κεντροαριστερά και στους ήρωες της καθημερινότητας.

Παύλος Γερουλάνος: «To Airbnb στην Αθήνα θυμίζει τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου» Facebook Twitter
Σήμερα ζούμε σε μια πόλη γεμάτη ακραίες αντιφάσεις. Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, βλέπουμε την εγκατάλειψη των Εξαρχείων. Υπάρχουν περιοχές που σφύζουν από ζωή, όπως η Ερμού, ενώ οι γύρω δρόμοι αλλά και κάποιες γειτονιές βυθίζονται στη βρομιά και στην ανομία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει από τους άλλους υποψηφίους;

Είμαι ανεξάρτητος, άρα μόνο μου μέλημα είναι η Αθήνα, ούτε κάποιο κόμμα ούτε κάποια οικογένεια. Την πολιτική δεν την είδα ποτέ ως επάγγελμα και θεωρώ ότι είναι ένα πεδίο μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να αναπτύξει τις μεγαλύτερες και πιο δημιουργικές αλλαγές.

Διετέλεσα υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και εκεί έζησα μερικά από τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής μου, κατανοώντας πόσο πολλά μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να πετύχουμε κοινούς στόχους.

Επίσης, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο χώρο αντιμετωπίζω κάθε πρόκληση με στόχο να δώσω αξία εκεί όπου άλλοι δυσκολεύονται να την αναγνωρίσουν.

Παραμένω αφοσιωμένος στην πόλη της Αθήνας, όταν οι άλλοι υποψήφιοι βλέπουν το δημαρχείο ως ένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι στην προσωπική τους εξέλιξη.

Θα πολεμήσω τη μιζέρια και την εγκατάλειψη και επιλέγω τον δρόμο της συνεργασίας και της συλλογικής δημιουργίας, έχοντας δίπλα μου ανθρώπους που θέλουν να στρωθούν στη δουλειά για να αξιοποιήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να πάμε μπροστά.


— Υπήρξε κάποιος δήμαρχος που να θεωρείτε καλό;

Κατά το πρόσφατο παρελθόν εξαιρετικός δήμαρχος ήταν ο Δημήτρης Μπέης, ένας άνθρωπος που πραγματικά αφιερώθηκε στην πόλη.

Επίσης, θαύμασα τη διάθεση και το όραμα του Αντώνη Τρίτση, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πολύ χρόνο για να πράξει αυτά που ήθελε, αλλά και τη δημιουργία της ελεύθερης ραδιοφωνίας από τον Μιλτιάδη Έβερτ. Ήταν μια τομή για την εποχή και μια απόδειξη ότι ένας δήμαρχος πρέπει να υποστηρίζει αυτά που πιστεύει ακόμη κι όταν δεν υπάγονται στις δικές του αρμοδιότητες.

Αυτή η περίοδος είναι εξαιρετικά κομβική για την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού η απλή αναλογική μπορεί να αποδειχθεί είτε ένας εφιάλτης είτε μια αιτία για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική μας σκηνή. Κι αυτό το λέω επειδή την επόμενη μέρα θα απαιτηθούν συνεργασίες και όχι μόνο η καλή μας διάθεση.

Επομένως, έχουμε ανάγκη από ανθρώπους με θέληση, ομαδικότητα και όρεξη για συνεργασία. Όχι πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν το παλιό, έχοντας τη νοοτροπία ότι ο δήμος τούς ανήκει, είναι το μικρό τους φέουδο. Διότι τότε θα οδηγηθούμε σε μια κατάσταση δοσοληψίας, ικανή να καταργήσει κάθε κοινό στόχο.

Ο δήμος δεν είναι κάποιος άλλος παρά εμείς. Οι άνθρωποι που επιλέξαμε την Αθήνα για να ζήσουμε, να εργαστούμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Εμείς διαμορφώνουμε τις γειτονιές της, εμείς ζούμε τα προβλήματά της και εμείς γνωρίζουμε τις λύσεις που θέλουμε να γίνουν πράξη.

Η Αθήνα ανήκει σε όλους όσοι ζουν, διαμένουν και εργάζονται εδώ. Αν είσαι στο πλευρό του πολίτη μέρα - νύχτα και σύμμαχος σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει, τότε θα σε εμπιστευτεί και θα αρχίσει να ενδιαφέρεται ξανά για την τοπική αυτοδιοίκηση.


— Είναι η Αθήνα η πόλη των σκληρών αντιφάσεων;

Σήμερα ζούμε σε μια πόλη γεμάτη ακραίες αντιφάσεις. Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, βλέπουμε την εγκατάλειψη των Εξαρχείων.

Υπάρχουν περιοχές που σφύζουν από ζωή, όπως η Ερμού, ενώ οι γύρω δρόμοι αλλά και κάποιες γειτονιές βυθίζονται στη βρομιά και στην ανομία.

Δίπλα στην εμβληματική Τριλογία του Τσίλερ επιβιώνουν ανεξέλεγκτες πιάτσες ναρκωτικών και η παραβατικότητα οργιάζει.

Δίπλα στο υπέροχο φως της Διονυσίου Αρεοπαγίτου βρίσκεται το βαθύ σκοτάδι όπου έχασε τη ζωή του ο Νίκος Μουστάκας και δίπλα στην έμπρακτη αλληλεγγύη των συμπολιτών μας συναντάμε την ωμότητα που κόστισε τη ζωή στον Ζακ Κωστόπουλο.

Γι' αυτό θέλουμε να μετατρέψουμε την πόλη των μεγάλων αντιθέσεων στην πόλη των συνθέσεων. Η Αθήνα δεν είναι μόνο το ιστορικό κέντρο.

Προχθές συνομιλούσα με κάποια διευθυντικά στελέχη από το Georgetown University στην Ουάσινγκτον οι οποίοι θέλουν να κάνουν κάτι στην Ελλάδα.

Τους πήγα στην Ακαδημία Πλάτωνος και τους μίλησα για το τι θα μπορούσε να είναι αυτή η περιοχή, ένας χώρος όπου θα έρχονται φοιτητές απ' όλο τον κόσμο για να σπουδάσουν Ιστορία, Αρχαιολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Φιλοσοφία. Ήταν έτοιμοι να επενδύσουν σε ένα σημείο της πόλης για το οποίο κανείς πριν δεν είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.


— Ένα διεθνές επιτυχημένο παράδειγμα τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυτό του δημάρχου Τιράνων με τις ολιστικές προσεγγίσεις, οι οποίες έχουν μεταμορφώσει την πόλη του. Σ' εμάς τι πήγε λάθος;

Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Ο Γιώργος Καμίνης, όταν ανέλαβε τον δήμο της Αθήνας πριν από οκτώ χρόνια, τον βρήκε χρεοκοπημένο από τη διαχείριση Κακλαμάνη - Μπακογιάννη. Γι' αυτό έδωσε βαρύτητα στην οικονομική του ανάκαμψη.

Όμως σήμερα επιβάλλεται να θέσουμε διαφορετικές προτεραιότητες, όπως η καθημερινότητά μας, η ποιότητα ζωής, ο φωτισμός και το αίσθημα της ασφάλειας. Να γίνει η Αθήνα ξανά μια πόλη ζωντανή.

Ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε είναι να αποφύγουμε τις λύσεις βιτρίνας και να κοιτάξουμε περισσότερο τις αθέατες πλευρές της πόλης.


— Πείτε μου μια αρμοδιότητα που θα διεκδικήσετε να περάσει στην κυριότητα του δήμου Αθηναίων;

Αυτό που με εξοργίζει περισσότερο είναι η απαξιωτική φράση «αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα». Τίνος αρμοδιότητα είναι να γίνει η πόλη μας φιλική, ανθρώπινη, φιλόξενη και λειτουργική; Οφείλεις, ακόμη κι αν κάτι δεν είναι δική σου αρμοδιότητα, να το κάνεις δικό σου.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι να διεκδικήσεις αυτό που δεν έχεις αλλά να δεις με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιήσεις τη δύναμη του δημάρχου προκειμένου να αντιμετωπίσεις τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών.

Μπορείς να προσελκύσεις τα φώτα της δημοσιότητας ή να κινητοποιήσεις την Κοινωνία των Πολιτών και έτσι να δεις αποτέλεσμα, όπως συνέβη με το Πεδίον του Άρεως που ανήκει στην περιφέρεια Αττικής.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άνοιγμα της πεζογέφυρας στον Άγιο Νικόλαο που παραμένει κλειστή και πουλάνε ναρκωτικά μέσα στα σκοτάδια. Φυσικά, όταν αναζητήσεις σε ποιου τη δικαιοδοσία ανήκει, μένεις με την απορία.

Πρεσβεύω αυτό που έλεγε ο Τρίτσης, «ο επισπεύδων δήμαρχος», ή ο Μπέης, όταν σημείωνε ότι «οι ανάγκες του δημότη αποτελούν υποχρέωση του δημάρχου».

Παύλος Γερουλάνος: «To Airbnb στην Αθήνα θυμίζει τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου» Facebook Twitter
Η κεντροαριστερά πρέπει να αφουγκραστεί αυτό το κοινό, τις θέσεις και τις ιδέες του. Δεν είναι λύση να μεταφέρουμε το πολιτικό προσωπικό από τον έναν φορέα στον άλλο. Το δοκίμασε η κ. Φώφη Γεννηματά και δεν είχε τα αντίστοιχα αποτελέσματα, την ίδια αποτυχία θα έχει ως πολιτική στόχευση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Δηλαδή «τα παράπονα σας στον δήμαρχο»;

Πιστεύω το αντίθετο. Αντί να περιμένω τα παράπονα να έρθουν, πηγαίνω εγώ πρώτος στα προβλήματα. Γραφείο μου να είναι οι γειτονιές της πόλης.

Αν θέλουμε την αναγέννηση της Αθήνας, όλος ο δήμος πρέπει να δουλεύει έτσι, με πρώτο τον δήμαρχο που θα κλείνει το γραφείο του και θα οργώνει την πόλη. Όταν κινείσαι στον δρόμο, γίνεσαι πιο αποτελεσματικός.


— Ανατρέχοντας σε όλες τις προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες, διαπίστωσα ότι από τα μέσα της δεκαετίας του '80 το κυριότερο ζήτημα που τίθεται είναι η καθαριότητα. Είστε υπέρ της σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την αποκομιδή των σκουπιδιών;

Στο θέμα της καθαριότητας εμείς, οι Αθηναίοι, και ο δήμος δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Ο δήμος αναφέρεται στην αποκομιδή κι εμείς στην εγκατάλειψη.

Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε τα Συμβούλια Γειτονιάς, τα οποία αποτελούνται από εμάς που ζούμε και δουλεύουμε εδώ και ιεραρχούν προβλήματα προς επίλυση, τις Πράσινες Ομάδες Δράσης του δήμου, που αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα ολιστικά και όχι αποσπασματικά, καθώς και τις Υιοθεσίες Πρασίνου από σχολεία, λέσχες φιλίας, φορείς και μαγαζιά της περιοχής, ώστε καθετί που θα φτιάξουμε να μένει στην κατάσταση που το θέλουμε.

Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος χαρακτήρας του τομέα της καθαριότητας.

— Ο δήμος ανακυκλώνει μόνο το 4% και θάβει το 92% των απορριμμάτων. Σε περίπτωση που εκλεγείτε θα έχετε να διαχειριστείτε το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής που το 2020 αναμένεται να φτάσει στα όριά του. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Όλοι οι δήμαρχοι της Αττικής θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Η Αθήνα μπορεί να ανακυκλώσει το 80% των σκουπιδιών της. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται άμεσα υποδομή και ενημέρωση.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα πριν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου ήταν που πήραμε ένα απορριμματοφόρο και πήγαμε σε πολλά σημεία της Αθήνας για να δούμε τη διαδικασία που ακολουθεί ένας εργαζόμενος του δήμου όταν μαζεύει τα σκουπίδια. Μία από τις στάσεις που κάναμε ήταν σε έναν δημόσιο φορέα.

Κατέβασαν 14 κάδους με σκουπίδια, εκ των οποίων οι 12 ήταν με χαρτί και πήγαν στη χωματερή. Αυτό είναι περιουσία της Αθήνας που χάνεται καθημερινά και για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται αλλαγή της νοοτροπίας.

Ένα παιδί που έχει μεγαλώσει πιστεύοντας ότι τα σκουπίδια έχουν αξία, ότι δεν πρέπει να τα πετάμε όπως παλιά, θα αποθαρρυνθεί όταν μάθει ότι ο δήμος, η περιφέρεια και οι δημόσιες υπηρεσίες συμπεριφέρονται διαφορετικά και δεν δίνουν το καλό παράδειγμα.

Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι μπορούμε να ανακυκλώσουμε το 80% των υλικών που πετάμε είναι ανάγκη να το κάνουμε πράξη.

Για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση χρειάζονται υποδομές κι έχω σκοπό να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα για να τις δημιουργήσω, καθώς και να ενισχύσω το κομμάτι της ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να γίνεται σωστά η ανακύκλωση.

— Για το 2018 οι δαπάνες του δήμου για τον ηλεκτροφωτισμό ήταν μηδενικές. Ο συνυποψήφιός σας Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για το Ενιαίο Κέντρο Ασφάλειας. Συμφωνείτε;

Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα. Αν δεν νιώσουμε ασφάλεια, ούτε να οραματιστούμε μπορούμε ούτε να υλοποιήσουμε το μέλλον της πόλης που θέλουμε.

Συμβολικά λέω ότι καμιά φορά χρειάζεται να αλλάξεις και καμιά λάμπα. Το σημαντικό είναι να περιορίσεις το αίσθημα της ανασφάλειας που νιώθουν οι συμπολίτες μας όταν επιστρέφουν σπίτι τους μετά τις οκτώ το βράδυ. Και το ζητούμενο είναι η κοινή στόχευση.

Προφανώς και χρειάζονται κοινές περιπολίες της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας. Είναι επιτακτικός ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να επιτύχουμε ένα κοινό σημείο επικοινωνίας.

Σε μια πόλη όπως η Αθήνα δεν μπορείς να παλεύεις μόνος. Ο πολίτης πρέπει να νιώθει ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται δίπλα του.


— Είναι η Αθήνα μια πόλη χωρίς κανόνες;

Θα έλεγα ότι είναι μια πόλη όπου δεν τηρούνται οι κανόνες. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του αντικαπνιστικού νόμου.

Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να τονώσουμε το αίσθημα του δημότη και να του μεταδώσουμε την άποψη ότι οι κανόνες τον αφορούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι υπέρ της άνευ ορίων αστυνόμευσης.


— Έχετε πει για τα Εξάρχεια ότι είναι «μια γειτονιά παραδομένη στην εγκληματικότητα, στις χρυσές μπίζνες των ναρκωτικών και του παραεμπορίου». Επομένως, δεν μιλάμε για ένα «άβατο»;

Τα «άβατα» είναι μόνο στο μυαλό μας. Αδιαμφισβήτητα, στα Εξάρχεια έχουν διεισδύσει μικρές και μεγάλες μαφίες του παραεμπορίου και του εμπορίου ναρκωτικών.

Σταδιακά, ο μποέμικος χαρακτήρας της περιοχής περιορίζεται και τη θέση του παίρνει το οργανωμένο έγκλημα. Πίσω από αυτές τις δραστηριότητες κρύβεται πολύ μαύρο χρήμα, άρα, πριν ξεκινήσεις να κάνεις το οτιδήποτε στα Εξάρχεια, επιβάλλεται να το χτυπήσεις.

Η λογική τού να πιστεύεις ότι στέλνοντας δυο αστυνομικούς στα Εξάρχεια θα λύσεις το πρόβλημα είναι εντελώς λανθασμένη, διότι αυτό που θα αντιμετωπίσουν είναι πολύ πιο ισχυρό από τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Πρέπει να βρεις ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, να ανοίξεις τους λογαριασμούς και να σπάσεις αυτό το απόστημα. Αλλιώς θα βρεθούμε απέναντι σε μια αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων από εταιρείες οι οποίες θα εκμεταλλευτούν την υποβάθμιση της γειτονιάς, μια βιομηχανία τύπου Aibnb που θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της εναλλακτικής γειτονιάς.

Μάλιστα, έστειλα επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποίο τόνισα ότι όταν ένας πρωθυπουργός καλείται από τους κατοίκους να πάρει πρωτοβουλίες, έχει μπροστά του μια χρυσή ευκαιρία.

Όταν ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγωνιούν για τη γειτονιά τους και θέλουν να κάνουν κάτι γι' αυτή, πρέπει να είσαι αναίσθητος για να μην εκμεταλλευθείς την ευκαιρία να σταθείς αρωγός στην προσπάθειά τους.

Αν δεν το κάνει ο κ. Τσίπρας, θα είναι για μικροπολιτικούς και προεκλογικούς λόγους.

Παύλος Γερουλάνος: «To Airbnb στην Αθήνα θυμίζει τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου» Facebook Twitter
Εάν το δημοσίευμα αφορούσε μόνο εμένα, το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρό. Αυτό που με παρακίνησε, όμως, είναι ότι έδωσε μια εντελώς διαφορετική διάσταση, στιγματίζοντας την ομοφυλοφιλία, κάτι που πράττουν συστηματικά τέτοιου είδους φυλλάδες. Και η ζημιά που γίνεται απ’ αυτήν τη νοοτροπία είναι πολύ μεγαλύτερη και, φυσικά, αφορά ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Έχετε εκλεγεί δήμαρχος και περνάτε έξω από ένα καφέ, στο οποίο δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος. Πώς αντιδράτε;

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το κάπνισμα δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και τους συνανθρώπους μας, τα παιδιά σε ένα εστιατόριο, τους εργαζόμενους σε ένα μπαρ.

Σήμερα, όμως, ο νόμος αφήνει παραθυράκια που κάνουν δύσκολη την εφαρμογή του. Εμείς θέλουμε ο νόμος να τηρηθεί χωρίς παραθυράκια, εξαιρέσεις και παρατυπίες.

Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πρόβλημα να τον εφαρμόσουν, αρκεί αυτό να ισχύσει για όλους. Όλοι θέλουμε να τηρηθεί ο νόμος και όλοι δημιουργούμε τις συνθήκες για να παραβιάζεται.

Ας αντιληφθούμε ότι πρόκειται για επιτακτική ανάγκη, αφού πρόκειται για ένα θέμα δημόσιας υγείας. Δεν είναι μια απλή εμμονή το τσιγάρο. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες έχει εφαρμοστεί ο νόμος, γιατί όλοι κατάλαβαν ότι προκαλεί ζημιά στον συνάνθρωπό σου.


— Τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για το θέμα αυτό πώς την αξιολογείτε;

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα συμπεριφοράς τον κ. Πολάκη και τη νοοτροπία του απέναντι σε αυτά τα θέματα.

Είναι προφανές ότι η δημόσια εικόνα του κυριαρχείται από έναν λαϊκίστικο χαρακτήρα και θα όφειλε, ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, να θέτει το θέμα σε μια βάση που να αφορά όλους τους Έλληνες και όχι μόνο μια μειοψηφία.


— Καταλαβαίνω ότι θεωρείτε πως είναι παράδειγμα προς αποφυγή και όχι προς μίμηση.

(Γέλια) Λέω ότι λόγω της θεσμικής του ιδιότητας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και να έχει διαφορετική νοοτροπία.

Το Airbnb δημιούργησε πλούτο σε μια δύσκολη περίοδο για την πόλη, παραμένει θολό το φορολογικό καθεστώς, αλλά είναι βέβαιο πως αρχίζει να γίνεται πρόβλημα τόσο για τη χώρα όσο και για την πόλη. Γειτονιές όπως το Κουκάκι χάνουν τον χαρακτήρα τους, οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν Αθηναίους αποχωρούν και έρχονται κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τουρίστες. Νομίζω ότι όλο αυτό θυμίζει λίγο τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου.


— Στην Αθήνα ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αποτελείται από μετανάστες. Στις Βρυξέλλες είναι δήμαρχος ένας Έλληνας. Εσείς θα τοποθετούσατε στη θέση ενός αντιδημάρχου έναν κάτοικο αλβανικής καταγωγής;

Εφόσον είναι άξιος και εκλεγμένος γιατί όχι; Με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα προβλήματα της πόλης και θέλω να συνεργαστώ με πολίτες που ξέρουν καλά τη γειτονιά τους.

Επίσης, είχα ψηφίσει τον νόμο για την ιθαγένεια που καταργήθηκε και θα τον ξαναψήφιζα. Τέλος, στα Συμβούλια της Γειτονιάς που σας προανέφερα θα συμμετέχουν ακόμη και όσοι δεν είναι δημότες της Αθήνας.


— Ο κ. Καμίνης είχε δηλώσει: «Το ότι με στηρίζει το ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι το στηρίζω κι εγώ». Εσείς τι πιστεύετε για το ΚΙΝ.ΑΛ.;

Προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τιμώ, και θεωρώ ότι ο πολιτικός χώρος της κεντροαριστεράς είναι εκείνος που με εκπροσωπεί, ένας χώρος που πρόσφερε πολλά στην αποκέντρωση και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Δυστυχώς, όμως, σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η πόλωση κάνει αρκετό κόσμο να ψηφίζει με κομματικά κριτήρια.

Επέλεξα να δημιουργήσω μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, η οποία φιλοξενεί όλες τις ιδεολογικές αποχρώσεις, τόσο από τον αριστερό όσο και τον δεξιό χώρο.

Στην Αθήνα αξίζει να εκλέξουμε δήμαρχο και όχι να αποτυπώσουμε ποια είναι η δύναμη του εκάστοτε μεγάλου κόμματος. Αλλιώς, όλες οι λύσεις που θα κληθείς να δώσεις θα χαθούν μέσα στη δίνη της πόλωσης.

Η υποψηφιότητά μου στηρίζεται, πέραν του ΚΙΝ.ΑΛ., από το κίνημα ιδεών ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά αλλά και από το «Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο».

Είναι ευπρόσδεκτη κάθε στήριξη. Δίνουμε μια προοπτική για την Αθήνα γι' αυτό και παρακινούμε ανθρώπους όλων των παρατάξεων. Το δικό μας ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο αποτελεί μια σύνθεση του καλύτερου προγράμματος με τους κατάλληλους ανθρώπους που είναι ικανοί να βοηθήσουν την πόλη.

— Στο υποθετικό σενάριο που αποκλειστείτε από τον πρώτο γύρο, θα στηρίξετε Μπακογιάννη ή Ηλιόπουλο;

Δεν θα μπω σε τέτοια σενάρια, γιατί δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι δεν θα είμαστε στον δεύτερο γύρο. Όμως, υπάρχει μια σειρά θεμάτων στα οποία επικρατεί ομοφωνία απ' όλους τους υποψηφίους κι αυτό είναι κάτι θετικό.

Επίσης, η αναλογική «ξημερώνει» μια νέα μέρα για την Αθήνα, ικανή να μας οδηγήσει υποχρεωτικά σε ευρύτερες συνεργασίες. Επομένως, μένω μακριά από τα μικροφέουδα και την κριτική άνευ ουσίας. Η Αθήνα δεν το χρειάζεται.

Ένα διψήφιο ποσοστό του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, δεν σας προκαλεί ερωτηματικά; Γίνατε πρόσφατα στόχος πρωτοσέλιδων χυδαίων δημοσιευμάτων και ήταν κάτι που δεν το αφήσατε αναπάντητο.

Εάν το δημοσίευμα αφορούσε μόνο εμένα, το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρό. Αυτό που με παρακίνησε, όμως, είναι ότι έδωσε μια εντελώς διαφορετική διάσταση, στιγματίζοντας την ομοφυλοφιλία, κάτι που πράττουν συστηματικά τέτοιου είδους φυλλάδες. Και η ζημιά που γίνεται απ' αυτήν τη νοοτροπία είναι πολύ μεγαλύτερη και, φυσικά, αφορά ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.

Συνεπώς, είναι λάθος να αγνοούμε τέτοια δημοσιεύματα και να μη μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας ώστε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης.

Είναι θετικό ότι αυτό που ξεκινήσαμε εμείς, το να μην αφήνουμε αναπάντητα τέτοια δημοσιεύματα, το ακολούθησαν και τα κόμματα. Όπως είδατε, ακολούθησε κι άλλο σεξιστικό πρωτοσέλιδο και τέτοιου είδους επιθέσεις είναι ανεπίτρεπτες.

Άρα, σε παρόμοιες περιπτώσεις το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να σιωπήσεις. Πρόκειται για μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ώστε να έχουμε μια κοινωνία πολιτισμένη, δημοκρατική, στην οποία να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.


Προφανώς και δημιουργεί απορίες ένα διψήφιο ποσοστό, αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει τη δυναμική που κατέγραφε στις προηγούμενες εκλογές. Αρκεί, βέβαια, να μην εμφανιστούμε στις γειτονιές μόνο προεκλογικά, διότι η απογοήτευση θα κυριεύσει και πάλι τους πολίτες.

— Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένας καλός ή κακός πρωθυπουργός; Και ποια είναι η γνώμη σας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Επειδή έρχονται εκλογές, προτιμώ να αφήσω τον λαό να κρίνει τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων.

Πάντως, όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος που ήρθε στην εξουσία με τη μονοθεματική ατζέντα της κατάργησης των μνημονίων, τα οποία τελικά και δεν κατήργησε.

Βρέθηκε, λοιπόν, να μαθαίνει τη δουλειά όταν ήταν ήδη στη θέση του πρωθυπουργού κι αυτό ήταν κάτι που κόστισε στη χώρα τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Πιστεύω ότι είναι ένα τίμημα που θα πληρώσει ακριβά στις επόμενες εκλογές.

Από την άλλη, δεν έχω διακρίνει στη Νέα Δημοκρατία ένα ουσιαστικό όραμα για τη χώρα, αν και είχε πολύ χρόνο για να το αναπτύξει.

Παύλος Γερουλάνος: «To Airbnb στην Αθήνα θυμίζει τη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου» Facebook Twitter
Παραμένω αφοσιωμένος στην πόλη της Αθήνας, όταν οι άλλοι υποψήφιοι βλέπουν το δημαρχείο ως ένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι στην προσωπική τους εξέλιξη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Η ιστορία της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα είναι μια χαμένη υπόθεση;

Προφανώς και όχι. Υπάρχει ενάμισι εκατομμύριο ψηφοφόροι που αυτή την περίοδο επιλέγουν να απέχουν από την κάλπη. Είναι άνθρωποι προοδευτικοί που θέλουν να δουν την κεντροαριστερά να στέκεται ξανά στα πόδια της και πρόκειται για ένα κοινό που δεν εκφράζει ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κεντροαριστερά πρέπει να αφουγκραστεί αυτό το κοινό, τις θέσεις και τις ιδέες του. Δεν είναι λύση να μεταφέρουμε το πολιτικό προσωπικό από τον έναν φορέα στον άλλο.

Το δοκίμασε η κ. Φώφη Γεννηματά και δεν είχε τα αντίστοιχα αποτελέσματα, την ίδια αποτυχία θα έχει ως πολιτική στόχευση και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν δεν στοιχειοθετήσουμε τι ουσιαστικά συμβολίζει η κεντροαριστερά σε ιδέες και οράματα, χάνουμε χρόνο και οι ψηφοφόροι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν σπίτι τους. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία.


— Οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, θα παραμείνετε όλη την τετραετία στον δήμο της Αθήνας;

Είναι αδιαπραγμάτευτο ότι από τη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την Αθήνα θα συμβάλλω, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σε όλη τη διάρκεια της δημοτικής μου θητείας.


— Ποιο είναι οι ήρωες της καθημερινότητας;

Σε κάθε γειτονιά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, ακόμα και στα χειρότερα της κρίσης, συνεχίζουν να παλεύουν για να κρατήσουν τις γειτονιές ζωντανές.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες διότι «πολεμούν» κάτω από αντίξοες συνθήκες και καθημερινά συναντώ όλο και περισσότερους.

Είναι οι άνθρωποι που καλούν στο 1595 και εκφράζουν τα παράπονά τους, πολίτες που για τον δήμο είναι ενοχλητικοί, αλλά για μένα είναι εκείνοι που νοιάζονται, που δεν το βάζουν κάτω.

Είναι οι Αθηναίοι που αν τους εμφυσήσεις μια μικρή ελπίδα ότι ο δήμος θα είναι δίπλα τους θα βγουν μπροστάρηδες για να δημιουργήσουν μια νέα πόλη. Η πόλη είναι γεμάτη από ευκαιρίες που περιμένουν να αξιοποιηθούν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στα άδυτα του Δημαρχείου της Αθήνας

Αθήνα / Στα άδυτα του Δημαρχείου της Αθήνας

Εκτός από τις αίθουσες των υπηρεσιών του ληξιαρχείου, του δημοτολογίου και του χώρου όπου τελούνται οι πολιτικοί γάμοι, ελάχιστοι Αθηναίοι πολίτες γνωρίζουν πώς είναι οι υπόλοιποι εσωτερικοί χώροι σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Άντε πες ότι φεύγουν τα μηχανάκια απ τα πεζοδρόμια. Οι κολώνες στη μέση; τα δέντρα στη μέση; τρύπες, κάδοι, σήματα στο ελάχιστο πεζοδρόμιο; (δε μιλάμε για την Πανεπιστημίου). Άντε κι έφτασες περπατώντας ως τη γωνία. Πως θα περάσεις απέναντι; Σλάλομ γιατι θα βρεις παρκαρισμένο μπροστά σου. Κλπ κλπΠροκαλώ οποιονδήποτε δημαρχο σε οποιαδήποτε ελληνική πόλη, να κάνει 10 τετράγωνα με τα πόδια (όχι στην κεντρική λεωφόρο του δήμου) και να μετρήσει πόσες φορές θα κατεβει απ το πεζοδρόμιο στο δρόμο. Επίσης να βγάλει φωτο τα πεζοδρόμια πχ στη Μαδρίτη, στην άκρη τους, στη διάβαση, από τι υλικά είναι φτιαγμένα κλπ και να τα συγκρίνει με τα σπασμένα, τριμένα φτηνά τσιμέντα με γλίτσα και χώματα που έχει όλη η Ελλάδα. Τα οποία είμαι σίγουρος ότι τα πληρώνουμε παραπάνω απ ότι τα lux ευρωπαικά. Ελληνικό δημόσιο (και πρωτίστως οι δήμοι) αυτή η μάστιγα...
Μισό, μισό...Η Αθήνα πρέπει να είναι η μοναδική πόλη του κόσμου που τα κράσπεδα στα πεζοδρόμια ήταν μαρμάρινα. Μαρμαρο Υμηττου. Τα τελευταία χρόνια αντικαθίστανται από τσιμεντένια.Guess what. Κάποιοι τα έσπαγαν για πολεμοφόδια στις πορείες που διέλυσαν την Αθήνα (2008-2014).Όσο κακούς δημάρχους μπορεί να είχαμε καμία ευρωπαϊκη πόλη, μετά το τέλος των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, δεν έχει ζήσει κάτι τόσο κοντινό σε πόλεμο όσο η Αθήνα.Το γεγονός οτι είμαστε εξοικειωμένοι με την καταστροφή (πχ κάψιμο οροφής Πολυτεχνείου 1994 και μετά το γκράφιτι- μουτζούρα που το καλυψε) δεν αλλάζει αυτό που ειναι: καταστροφή.Αυτό αλλάζει ή με χρόνια οικονομική άνοδο σε συνδυασμό με παιδεια και κουλτουρα ή με αστυνόμευση επιπέδου Τζουλιάνι.Δεν μπορεί να φταίει ο Δήμος για όλα. Η καθαριότητα είναι ευθύνη του Δήμου. Το ότι η μισή Ελλάδα έχει πετάξει πέτρα από σπασμένο πεζοδρόμιο της Αθήνας είναι μια άλλη κουβέντα. Καθώς και το ότι η άλλη μισή το ανέχεται. Δεν το θεωρεί παράλογο και τρελό.Ή όπως μου είχε πει ένας φίλος Δεκέμβρη του 2008 όταν δίπλα μας σπαγαν τα σκαλιά από τα Προπύλαια και εγώ πήγα να κάνω φασαρία "άσε τα παιδιά να μαζέψουν υλικό να ξεκινήσει το μπαχαλο".Αλλά από εμάς κανείς δεν ασχολείται με τον Γιώργο Αγγελόπουλο (Γρηγόριος Ε') που είναι στα Προπύλαια. Χασκογελαμε όλοι όμως με το "βιβλίο" του Γιώργου Αγγελόπουλου (Ντανου).Δεν φταίει ο Δήμος γι'αυτό.
Ε εντάξει τώρα. Οι ελληνικές πόλεις εχουν ασχημα πεζοδρόμια επειδή τα σπανε οι αναρχικοί...Μιλάω για υλικά, ποιότητα και κατασκευή. Χάλια είναι κι εκεί που δεν εχει γίνει ποτέ διαδηλωση...
Τον Γερουλάνο τον έχω γνωρίσει στα φοιτητικά μου χρόνια. Είναι ένα πολύ ευφυής άνθρωπος, με σπουδές μεταξύ άλλων σε Harvard και MIT. Για κάποιον λόγο προσπαθεί εδώ και χρόνια να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θα μπορούσε να έχει γλιτώσει όλη αυτή την ταλαιπώρια, αλλά είναι βίτσιο αυτό της πολιτικής… Το πρόβλημα με ανθρώπους σαν τον Γερουλάνο είναι ότι πρέπει να βρουν τρόπους, μέσω επικοινωνιολόγων, image makers, διαφόρων συμβούλων, δημοσιογράφων και δεν ξέρω τι, να απευθυνθούν στον μέσο πολίτη. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό σε μία χώρα με καταγεγραμμένο 62% μπετόστοκων; Δεν είναι εύκολο να πιάσεις το ρυθμό τους, εκτός αν είσαι ένας από δαύτους. Αγράμματος και βλάκας.
Για τα αδέσποτα ούτε κουβέντα. Είμαστε η μοναδικοί σε όλη την Ευρώπη που δεν έχουμε καμία μέριμνα για τα αδέσποτα. Εργάστηκα πέντε μήνες στην Αστική Πανίδα του Δήμου Αθήνας και είδα τα αίσχη με τις ντουλάπες τα ληγμένα φάρμακα που θα έπρεπε να είχαν δοθεί στους ανθρώπους που φροντίζουν τόσα αδέσποτα στην Αθήνα. Αλλά κι εκεί ρεμούλα. Οι μόνιμοι υπάλληλοι δε; Ερχόντουσαν για καφέ και κουβέντα και να μην αναφέρω τον τρόπο που έκαναν περισυλλογή κάποιου αδέσποτου. Θέλετε δεν θέλετε, η εικόνα των αδέσποτων στην πόλη αυτή μας χαρακτηρίζει ως μη πολιτισμένους.
(α) Εγκαταλειμμένα οχήματα. Πρώτο τηλεφώνημα για να γίνει η σήμανση. Μετά τη σήμανση, που μπορεί να πάρει μήνες, περιμένεις επίσης μήνες (ο εκ του νόμου χρόνος νομίζω είναι ένας μήνας) για την απομάκρυνση του οχήματος. Η απάντηση (όταν το σηκώσουν) είναι ότι υπάρχει μόνο ένα συνεργείο που εξυπηρετεί κυκλικά τα δημοτικά διαμερίσματα.(β) Παιδικές χαρές.Σε άλλο φορέα ανήκει το οικόπεδο (τμήμα πρασίνου κάθε ΔΔ) και σε άλλον τα όργανα (ΟΠΑΝΔΑ). Ο συντονισμός των δύο έχει κάμποσα θέματα.Οι παιδικές χαρές όλες πρέπει να κλειδώνουν καθώς σκυλάδες και μπυροπότες αλλάζουν τη χρήση τους με το "έτσι θέλω".(γ) Ανακύκλωση.Όσοι κάνουμε ανακύκλωση είμαστε χαζοί; Πολλάκις τα οχήματα του δήμου που συλλέγουν τα συμβατικά απορρίμματα πετάνε μέσα και το περιεχόμενο των κάδων ανακύκλωσης. Αντίστοιχο είναι και για τους οδοκαθαριστές. Τα σκουπιδάκια του δρόμου τα πετάνε άνετα στους μπλε κάδους.(δ) Ηλεκτρονική επικοινωνία με το Δήμο Αθηναίων στην οικία πλατφόρμα μετά την αυτο-απογραφή πολίτη.Απλά δεν λειτουργεί. Ήθελε ένα μακρινάρι κωδικό μετά την αυτο-απογραφή πολίτη (το ότι πήγα σε ΚΕΔ για τη διαδικασία και όλοι με κοιτούσαν σαν αρειανό το ξεπερνάω). Ουδέποτε μπόρεσα να συνδεθώ.(ε) Αφισορρύπανση.Επιτέλους πρέπει να διώκεται (= ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ) ο διαφημιζόμενος. Αυτός πλήρωσε για να μπει η αφίσα. Ας ελέγξει και το που θα μπει. Από τον Χαρούλη στους Manowar και από τη Φιλιώ Πυργάκη στο ΚΕΕΡΦΑ φτάνει η αφισορρύπανση! Δεν έχει πλάκα.(στ) Γκράφιτι & tagging.Μήπως ήρθε ο καιρός να απαγορεύσουμε την πώληση σπρέυ; Ας αγοράζουν μόνο όσοι έχουν κάνει έναρξη στη ΔΟΥ ως ελαιοχρωματιστές ή ζωγράφοι. Έτσι θα ξέρουμε και ποιοι γράφουν στους τοίχους μας.(ζ) Εγκατάλειψη.Όλο μα όλο το κέντρο έχει εγκλαταλειφθεί. Είτε με την φυγή οικονομικών μεταναστών σε πιο ανθηρές οικονομίες είτε με την φυγή ημεδαπών στα βόρεια κλπ προάστια.Υπάρχει πλάνο για την αναστροφή αυτής της τάσης;(η) Τμήματα ΠρασίνουΤο πετσόκομμα στις μουριές άπαξ ετησίως δεν δικαιολογεί την ύπαρξη τμημάτων πρασίνου. Ας κάνουν σοβαρή δουλειά ή ας δοθεί η δουλειά σε ένα εξωτερικό συνεργείο που δεν θα πληρώνεται 12 μήνες αλλά μια φορά το χρόνο.(θ) Οδοστρώματα και πεζοδρόμια.Σε ποιον ανήκει η ευθύνη για την κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων; Αντίστοιχα, δύναναται να συντονιστούν όλες οι εταιρείες που θέλουν να σκάψουν για οιονδήποτε λόγο έτσι ώστε να μην υπάρχουν μπαλώματα από διαφορετικές εταιρείες κάθε 6 μήνες (πχ ΕΥΔΑΠ, vodafone, ΟΤΕ, ΔΕΦΑ κτλ);(ι) Δημοτικά λεωφορεία.Γιατί το κάνουν τα Βριλήσσια και όχι η Αθήνα; Να συνδεθεί ο ηλεκτρικός και το μετρό με κυκλικές διαδρομές δημοτικών λεωφορείων.(ια) Δημοσιότητα συνδριάσεων δημοτικών επιτροπών κτλΠέραν του ότι με ένα κανάλι στο youtube λύνονται όλα, αν είναι να δημοσιοποιείται το τι θα συζητηθεί ας δημοσιοποιείται και το που. Δεν είναι ανάγκη να εκλεγεί με κάποιον συνδυασμό ο πολίτης για να δει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.(ιβ) ΜΚΟΜε ποια ιδιότητα συνομιλούν οι ΜΚΟ απευθείας με τον δήμο και όχι οι πολίτες; Εκπροσωπούν κάποιον άλλον πέραν του εαυτού τους;(ιγ) Απογραφή ακινήτων.Ξέρει ο Δήμος Αθηναίων πόσα ακίνητα υπάρχουν στην επικράτειά του; Πόσα είναι κενά; Πόσα ημιτελή; Πόσα κατοικούνται και από ποιες πληθυσμιακές ομάδες; Τη σύσταση που πληθυσμού ανά περιοχή; Τι μεθόδους θα ακολουθήσει για να μην γίνει γκέτο οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδες κάθε του γειτονιά; Ή κάνουμε όλους τους ξενώνες μεταναστών/προσφύγων στα Εξάρχεια, όπου ευλόγως είναι προστατευμένοι από τη ΧΑ (διότι ως γνωστόν αλλόδοξοι δεν μπαίονυν εκεί μέσα), αλλά δεν μας νοιάζει αν η πλατεία έχει γίνει αραβικό γκέτο όπου πωλούνται ναρκωτικά, βρωμάει ούρα και κάθε βράδυ ανάβουν φωτιές καίγοντας πλαστικά και ό,τι άλλο νάναι;(δ) Κατάληψη θέσεων στάθμευσηςΠαλιά μηχανάκια, γλάστρες, θέσεις αναπηρικών αυτοκινήτων που δεν υπάρχουν πια, καρέκλες κτλ. Οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας είναι για τους παρανόμως σταθμεύοντες. Σωστό. Για τους παρανόμως καταλαμβάνοντες; Πχ το σουβλατζίδικο ο Κάβουρας στα Εξάρχεια έχει καταλάβει ετσιθελικά όλες τις θέσεις μπροστά από το μαγαζί του και βγάζει τραπεζοκαρέκλες. Εισπράττει ο δήμος κάποιο ενοίκιο;Αυτά τα ολίγα και άλλα από έναν δημότη Αθηναίων.
Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος χαρακτήρας του τομέα της καθαριότητας. Πηγή: www.lifo.grΛίγο παρακάτω:Η Αθήνα μπορεί να ανακυκλώσει το 80% των σκουπιδιών της. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται άμεσα υποδομή και ενημέρωση. Πηγή: www.lifo.grΑπό τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι μπορούμε να ανακυκλώσουμε το 80% των υλικών που πετάμε είναι ανάγκη να το κάνουμε πράξη. Για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση χρειάζονται υποδομές κι έχω σκοπό να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα για να τις δημιουργήσω Πηγή: www.lifo.grΛίγο contradictory το πρώτο statement με τα επόμενα. Ας μην απορρίπτονται ασυζητητί οι συμπράξεις και οι συνεργασίες αν ο απώτερος στόχος είναι το κοινό όφελος (των δημοτών δηλαδή) και αν αυτό το όφελος και η ακεραιότητα του μπορούν να εξασφαλισθούν.