ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Παρένθετη Μητρότητα: Το θαύμα του αλτρουισμού!

Παρένθετη Μητρότητα: Το θαύμα του αλτρουισμού! Facebook Twitter
3

ADVERTORIAL

Η εξέλιξη της επιστήμης κατέδειξε ότι το πρόβλημα της υπογονιμότητας αφορά και τα δύο φύλα οπότε η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών πρέπει να γίνεται με επίκεντρο το ζευγάρι.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που εμφανίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι η αδυναμία ζευγαριών να τεκνοποιήσουν λόγω προβλημάτων υγείας της γυναίκας που της απαγορεύουν την εγκυμοσύνη. Στις περιπτώσεις αυτές  ο συνδυασμός της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη χρήση δανεικής μήτρας η οποία προσφέρεται αλτρουιστικά από άλλο άτομο, η παρένθετη μητρότητα, αποτελεί τη μόνη δυνατή λύση για τα ζευγάρια αυτά ώστε να φέρουν στη ζωή τους απογόνους τους.

Το ΙΑΚΕΝΤΡΟ, που στα 30 χρόνια λειτουργίας του παρέχει πρωτοποριακές και εξειδικευμένες υπηρεσίες στους τομείς της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της εμβρυομητρικής ιατρικής, της γενετικής και της μοριακής βιολογίας, υποστηρίζει σθεναρά τον αλτρουιστικό αυτό θεσμό με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και παρέχειτις ακόλουθες υπηρεσίες:

-Ενδομήτρια Σπερματέγχυση (IUI)

-Πρόκληση Ωοθυλακιορρηξίας

-ΕξωσωματικήΓονιμοποίηση (IVF-In Vitro Fertilization)

-Εξωσωματική σε φυσικόκύκλο

-Μικρογονιμοποίηση  (ICSI)

-Εργαστηριακή Ωρίμανση Ωαρίων (IVM)

-Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος - PGS

-Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση – PGD

-Προεμφυτευτικός Ελεγχος Ιστοσυμβατότητας (HLAtyping)

-Κρυοσυντήρηση ωαρίων, σπερματοζωαρίων, εμβρύων (vitrification)

-Κατάψυξη και μεταμόσχευση ωοθηκικού και ορχικού ιστού

-Δωρεά ωαρίων και σπερματοζωαρίων

-Μονογονεϊκή οικογένεια

Παρένθετη Μητρότητα: Το θαύμα του αλτρουισμού! Facebook Twitter
Κέντρο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΙΑΚΕΝΤΡΟ

Παρένθετη μητρότητα

Η παρένθετη μητρότητα εφαρμόζεται όταν η γυναίκα δεν είναι δυνατόν να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους (η εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνη για την υγεία της ή  δεν διαθέτει λειτουργική μήτρα). Η πράξη αυτή βασίζεται στην ηθική αρχή του αλτρουισμού καθότι μια γυναίκα κυοφορεί βρέφος για ένα άτεκνο ζευγάρι που δεν έχει τη δυνατότητα τεκνοποίησης.

Οι ενδείξεις για τη χρήση παρένθετης μήτρας είναι οι  εξής:

-Συγγενής απουσία μήτρας (σύνδρομο Mayer-Rokitansky)

-Συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας

-Πολλαπλά ινομυώματα της μήτρας

-Παθήσεις που καθιστούν την εγκυμοσύνη επικίνδυνη για τη ζωή μιας γυναίκας, όπως οι συγγενείς καρδιοπάθειες

-Πολλαπλές αποβολές

-Επιλεγμένες περιπτώσεις πολλαπλών αποτυχιών σε προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης

-Σύνδρομο ASHERMAN (πολλαπλές ενδομήτριες συμφύσεις)

Στην παρένθετη μητρότητα, μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά παιδί για λογαριασμό μιας άλλης γυναίκας, το οποίο προέρχεται από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά ξένων προς την παρένθετη μητέρα γονιμοποιημένων ωαρίων. Τα σπερματοζωάρια προέρχονται από τον άνδρα του ζευγαριού ενώ τα ωάρια από τη βιολογική μητέρα ή από δότρια η οποία δεν έχει καμία σχέση με την παρένθετη.

Η διαδικασία της παρένθετης μητρότητας προϋποθέτει νομική επικύρωση της πράξης. Όταν επιλυθούν όλα τα νομικά ζητήματα και δημιουργηθούν τα έμβρυα με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης,  η παρένθετη μητέρα αφού υποβληθεί επιτυχώς στις απαραίτητες εξετάσεις δέχεται τα έμβρυα στη μήτρα της για να τα κυοφορήσει. Στη συνέχεια παρακολουθείται από μαιευτήρα, σε στενή σχέση με τους βιολογικούς γονείς, καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο νόμος που ισχύει στη χώρα μας για την παρένθετη μητρότητα κατοχυρώνει πλήρως όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη πράξη αυτή και θέτει το 50ο έτος ηλικίας της γυναίκας σαν όριο, ενώ η παρένθετη μητέρα θα ήταν προτιμητέο να μην ξεπερνά τα 45 έτη. Υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία μεταξύ του ζευγαριού που καταφεύγει στη χρήση της δανεικής μήτρας και της γυναίκας που δέχεται να κυοφορήσει. Στις περιπτώσεις αυτές μητέρα θεωρείται αυτή που δίνει το γενετικό υλικό και όχι αυτή που γεννάει το παιδί.

Παρένθετη Μητρότητα: Το θαύμα του αλτρουισμού! Facebook Twitter
Ο κος Γιάννης Πράπας, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Επιστημονικός Διευθυντής της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΙΑΚΕΝΤΡΟ

Είναι γεγονός πως η προσπάθεια υιοθεσίας ενός παιδιού υποχρεώνει τους υποψήφιους γονείς να περάσουν από ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, μεγάλης χρονικής διάρκειας χωρίς να είναι βέβαιη η επιτυχή κατάληξή της. Έτσι, πολλά ζευγάρια τελευταία προτιμούν το θεσμό της παρένθετης μητέρας ο οποίος είναι συντομότερος. Η παρένθετη μητρότητα προσφέρεται σαν δυνατότητα από πολλά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα. Μάλιστα λόγω της ευνοϊκής νομοθεσίας που αφορά στη συγκεκριμένη πράξη, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επίδοξους γονείς που προέρχονται από χώρες της Ευρώπης.

Ο θεσμός της παρένθετης μητρότητας κερδίζει συνεχώς έδαφος ως μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων υπογονιμότητας. Το ΙΑΚΕΝΤΡΟ με γνώμονα την ανθρώπινη προσέγγιση και την ψυχολογική υποστήριξη του ζευγαριού, πάντα προσπαθεί τα μέγιστα για την αίσια έκβαση της διαδικασίας αυτής για όλους τους ασθενείς του!

* Άρθρο του κου Γιάννη Πράπα, Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Επιστημονικού Διευθυντή της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΙΑΚΕΝΤΡΟ.

ΙΑΚΕΝΤΡΟ
Αγίου Βασιλείου 4
Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310325525
email: [email protected]
www.iakentro.gr

3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

σχόλια

2 σχόλια
Θα διαφωνήσω σε δυο βασικά σημεία του άρθρου:Η παρένθετη μητρότητα δεν είναι είναι μια πράξη αλτρουιστική, εντελώς λάθος ο τίτλος. Είναι μια διαδικασία επί πληρωμή (και έτσι πρέπει). Επίσης η παρένθετη πρέπει να είναι ήδη, μητέρα η ίδια (για ευνόητους λόγους).Δεύτερο μεγάλο λάθος για μένα του άρθρου η παρακάτω φράση:"...η αδυναμία ζευγαριών να τεκνοποιήσουν λόγω προβλημάτων υγείας της γυναίκας που της απαγορεύουν την εγκυμοσύνη ..."Οι άντρες τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με το σπέρμα τους που τους οδηγεί στην υπογονιμότητα. Eίναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί εγκυμοσύνη με προβληματικό σπέρμα και δεν είναι κάτι που διορθώνεται εύκολα. Δεν είναι μόνο οι γυναίκες με προβλήματα, είναι και οι άντρες. Σε ηλικιές 30 κιόλας τα ποσοστά υπογονιμότητας έχουν αυξηθεί όπως και τα ποσοστά της εμμηνόπαυσης σε ηλικίες πάνω-κάτω των 40. Τέλος, θα συμφωνήσω στην γενικότερη ιδέα του άρθρου ότι η παρένθετες μητέρες προσφέρουν ελπίδα και δυνατότητα οικογένειας σε πολλά ζευγάρια και αυτό είναι κάτι υπέροχο.
Δύσκολο να έχεις μια εντελώς αρνητική ή θετική άποψη. Σίγουρα η μητρότητα μετατρέπεται σε εμπόριο, σίγουρα δίνει λύση σε ανθρώπους απελπισμένους που θέλουν να αποκτήσουν παιδί (υπό τον όρο ότι είναι εύποροι και διαθέτουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ).Δημιουργεί επίσης νέες μορφές εκμετάλλευσης των φτωχότερων και πιο ευάλωτων πληθυσμών (προχτές, σε ένα ρεπορτάζ του καναλιού France2 με κρυφή κάμερα, μια τρίτεκνη άνεργη, γυναίκα επίσης άνεργου, προσφερόταν -παρανόμως για στη Γαλλία δεν αναγνωρίζεται από τη νομοθεσία- να γίνει παρένθετη μητέρα έναντι 20.000 ευρώ).Θυμάμαι και μερικά άρθρα από τον διεθνή Τύπο όπου, στον Τρίτο Κόσμο ή στην Ανατολική Ευρώπη, "παραγγελιοδότες" γονείς εγκατέλειψαν μωρό και παρένθετη μητέρα στη μοίρα τους όταν το παιδί γεννήθηκε προβληματικό... Η για τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο που έχει δημιουργήσει στην Ταϊλάνδη μια "φάρμα" με παρένθετες μητέρες γιατί θέλει να γεμίσει τον κόσμο με απογόνους του...Φοβάμαι επίσης ότι, σε έναν κόσμο όπου επικρατεί ο αχαλίνωτος καπιταλισμός και η άκρατη εμπορευματοποίηση, ίσως να δούμε ένα δυστοπικό μέλλον όπου γυναίκες απολύτως γόνιμες, για να μην διακόψουν την καριέρα τους και χαλάσουν τη σιλουέτα τους, θα παραγγέλνουν την κυοφορία σε μια προσεκτικά επιλεγμένη φτωχή γυναίκα που θα τους παραδίδει ετοιμοπαράδοτο μωρό...
Οι παρενθετες πληρωνονται παντα "κατω απο το τραπεζι" απο τα λεφτα που δινουν οι ενδιαφερομενοι. Δεν αναφερονται ομως στις γυναικες που δεν μπορουν ή δεν εχουν καλο "γενετικο υλικο" για να δωσουν. Αυτες τσου; Γιατι μην μας τρελλαινετε, πανω απο 45 (κ πολυ λεω) οι περισσοτερες παιρνουν δανεικα κ πανακριβα ωαρια. Κ παλι καλα που στην Ελλαδα επιτρεπεται αυτο τουλαχιστον.