Για αυτούς που χάρηκαν με τον θάνατο της Θάτσερ

Facebook Twitter
43

Δεν χάρηκα για τον θάνατο της Θάτσερ. Δεν είχε νόημα, πιστεύω, να χαρώ. Αν το νήμα της ζωής της είχε κοπεί όταν μεσουρανούσε -αν ο θάνατός της επηρέαζε την πολιτική που ακολουθούνταν δηλαδή- ίσως ενδόμυχα να είχα νιώσει κάτι. 

Τώρα, μια 87χρονη με άνοια, τι να χαρώ;

Κι όμως, όσο εξουσίαζε η Θάτσερ πολύς κόσμος -και εγώ, ως παιδί που πίστευε αυτά που του έλεγαν οι πόπσταρς που αγαπούσε- ευχόταν να εξαφανιζόταν. Μπορεί να έκανε κάποια καλά ή να βοήθησε σε κάποια πράγματα τους δείκτες της χώρας της, όμως ο ψυχρός τρόπος της και η απέχθειά της για το κοινωνικό κράτος και τα ανθρώπινα δικαιώματα της χάρισαν δικαίως τη ρετσινιά της Bitch. 

Από τότε που ανακοινώθηκε ο θάνατος της είδα, εδώ στο LIFO.gr, ένα σωρό σχόλια για την κόλαση που την περιμένει και τα λοιπά...

Ο Δημήτρης Αλικάκος έβαλε αυτήν την εικόνα με σχόλια και αντιδράσεις -στην ανακοίνωση κάποιου ΜΜΕ- για το θάνατο της Θάτσερ:

και σχολίασε:

Αν υποθέσουμε ότι ο κόσμος, αργά αλλά σταθερά, εξευγενίζεται, δηλαδή αποβάλει τα βάρβαρα στοιχεία του (μέσα από την παιδεία, τις τέχνες, την επαφή με άλλους λαούς κοκ), τότε η φράση «σκατά στον τάφο της καριόλας» πρέπει να μας γεμίζει χαρά καθώς είναι το απομεινάρι ενός homo υπό εξαφάνιση.


Ενός είδους που το βάρος της ύπαρξής του ζυγίζει όσο μια τρίχα σε κατάσταση περμανάντ.


(Μη διαγράφετε τίποτα. Βοηθήστε το έργο της ηλεκτρονικής ανασκαφής του μελλοντικού ανθρωπολόγου)

 

 

 

====

 

 

Η αλήθεια είναι ότι στο LIFO.gr διαγράψαμε αρκετά απ' τα ακραία σχόλια. Κρίμα για τους μελλοντικούς ανθρωπολόγους.

 

Από την άγρια, προκαταβολική χαρά των οπαδών της Λίβερπουλ όμως

 


 

 

προτιμώ, και θα προτιμώ για πάντα τον αγαπημένο μου Morrissey. Που όταν η σιδηρά κυρία ήταν πραγματικά Σιδηρά -και κυβερνούσε στριμώχνοντας στη γωνία τις μειονότητες- είχε γράψει το ανατριχιαστικό και μακάβριο έπος του

το υπέροχο αλλά ανησυχητικό τραγούδι Margaret on the Guillotine

=========

[+] Κάτι που είχα γράψει στο enteka παλιότερα και που λογικά θα συμβεί/σταλεί σε όσους το είχαν προπαραγγείλει, σήμερα:

Οι Chumbawamba έχουν ηχογραφήσει ένα ep που αναμένει το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ για να κυκλοφορήσει. Μπορεί κάποιος να το παραγγείλει μόνο απ’ το επίσημο σάιτ του συγκροτήματος με τη βεβαιότητα ότι την επομένη του θανάτου της πρώην πρωθυπουργού το ep θα του σταλεί ταχυδρομικώς.

στο youtube κάποιος έκανε update: 

This lighthearted farewell to Margaret Thatcher will figure on the special Thatcher EP you can pre-order on Chumbawamba's own website (/www.chumba.com) or at their concerts and which will released the day she dies!


UPDATE - April 8 2013 : Yessss! At last!! Come on, Chumba, rush to the post-office!!

Υπερβολικό ίσως, δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η κοινωνική πολιτική της Θάτσερ στη δεκαετία του ’80 [έγινε πρωθυπουργός της αγγλίας πριν από ακριβώς τριάντα χρόνια, το μάιο του ‘79] την έφερε αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή – ή με τραγούδια που απαιτούσαν την άμεση εξαφάνισή της. Πέρα από το υπέροχο μακάβριο Margaret on the Guillotine του Morrissey στο YouTube υπάρχουν ένα σωρό τραγούδια, βίντεο ακόμα και θεατρικά που την περιμένουν στη γωνία… Δείχνουν προς την Θάτσερ όση ανθρωπιά έδειχνε αυτή προς τους ανθρώπους; (Μάλλον λιγότερη).

Τα πιο ανάμικτα συναισθήματα μου προκάλεσε ένα κομμάτι που λέγεται the day that thatcher dies, που τελειώνει με μια παιδική χορωδία να τραγουδά: ding dong, the witch is dead…

====

Και για το τέλος:

Μόλις είδα ότι οι Chumbawamba έχουν αλλάξει την πρώτη σελίδα του σάιτ τους, και τώρα βλέπεις αυτό:

43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

19 σχόλια
Λοιπον, με ποναει αυτο που θα πω αλλα θα το πω. Ειμαι στην Αγγλια απο το 1980, ενα χρονο μετα τη Θατσερ δηλαδη. Την μισουσα για δεκαετιες. Τελευταια σταματησα να την μισω και περιπου εχω σταματησει να μισω και τον Μπλαιρ. Δεν εχει νοημα. Ολα οσα λεγονται για τα κακα που εκανε, τα περισσοτερα ειναι αληθεια. Αλλα αμα ειμαστε τυφλωμενοι απο μισος δεν μπορουμε να δουμε καθαρα. Ειναι εκπληκτικο πως ξαφνικα χωρισε παλι την Αγγλια στα δυο, οι περισσοτεροι τις δινουν δικιο. Να πω και ενα που μου εκανε εντυπωση: μια φορα μονο γνωρισα νεα παιδια απο την εργατικη ταξη, απο τα βορεια, το Grimsby. Και ητανε θατσερικα μεχρι το κοκκαλο. Οι μεσαιας ταξης, μορφωμενοι και καλοβαλμενοι, ολοι την βριζαμε.
Διαχωρίζω εξ'αρχής την θέση μου ότι εφόσον δεν έχω ζήσει στην αγγλία, τα όσα ξέρω για το πολιτικό και κοινωνικό της "έργο" τα γνωρίζω τελείως αμέτοχα και εκ του ασφαλούς. Απλά διαφωνώ με το να ισοβαθμίζεις τον θάνατο κάποιου με την πολιτική εδώ σταδιοδρομία του. Η Θάτσερ πολιτικά είχε "ξοφλήσει" χρόνια, ο φυσικός της θάνατος θα έπρεπε να χαίρει περισσότερου σεβασμού. Κατανοώ το μένος του μέσου άγγλου ενάντια της, και ξέρω πως στην ελλάδα θα ήμασταν μακράν χειρότεροι σε ανάλογη περίπτωση (και mark my words για όταν θα έρθει η ώρα του μητσοτάκη) αλλά το να πανηγυρίζεις το θάνατο μιας 87χρονης έτσι, είναι too much να το πω και αγγλοπρεπώς. Το ποια ήταν το έχει κρίνει ήδη η ιστορία άλλωστε. Από'κει και πέρα, κατανοητό μεν το μένος, αλλά όχι απαραίτητη τέτοια εκδήλωση του. Όσο για τους ελληναράδες μας που το σχολίασαν έτσι, έχει γράψει και για αυτούς η ιστορία. Κάποτε κλαίγανε και πενθούσαν για τον παπανδρέου πατέρα, τώρα βλέπουν πόσο είχε βάλει και αυτός το χεράκι του στα σημερινά. Άλλες ξεφτίλες αυτές, μεγαλύτερες.Ο αποθανών δεδικαίωται έχω να πω. Το ποια ήταν, τι έχει κάνει και το κατά πόσο άξιζε την δημόσια κατακραυγή είναι γνωστά. Αλλά εν όψη του θανάτου της, μόνο η σιωπή είναι πρέπουσα.
κάποια σχόλιά μου ήταν αρκετά δηκτικά..ζητώ συγγνώμη αν προσέβαλλα τον οποιονδήποτε, δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου...και το βρίσκω λίγο χαζό να χαλάμε τις καρδιές μας με αφορμή γεγονότα που ουδεμία σχέση έχουν με τις δυσκολίες που λίγο-πολύ περνάμε όλοι μας...εύχομαι καλό Πάσχα, υγεία και δύναμη για όλους μας
Νομίζω ότι καταρχήν πρέπει να διαχωριστούν τα σχόλια ελλήνων που ζούν στην Ελλάδα για τη Θάτσερ, με τα σχόλια Βρετανών, που έζησαν από πρώτο χέρι τις καταστροφικές πολιτικές της Θάτσερ και υφίστανται ακόμα τις συνέπειες. Σε αυτούς τους ανθρώπους εγω προσωπικά δεν μπορώ να κουνήσω το δάχτυλο και να κατακρίνω τις αντιδράσεις τους, γιατί δεν τα έζησα. Και αφού δεν τα έζησα, δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Οι Ελληνικές αντιδράσεις, όπως το αντιλαμβάνομαι δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη Θάτσερ, όσο ότι στο πρόσωπό της βλέπουν όλα τα αρνητικά του νεοφιλελευθερισμού (ή φιλελευθερισμού, όπως θες πες το. Το αγγούρι, είναι αγγούρι) και για αυτό κάπως το καταλαβαίνω αν και υπερβολή. Αυτό που βέβαια δεν κατάλαβα ήταν τα pro Θάτσερ ελληνικά σχόλια. Γιατί ακόμα και οι μνημονιακοί υποτίθεται λένε οκ είμαι υπέρ γιατί δεν έχω άλλη επιλογή, δεν θέλω τη δραχμή. Δεκτόν. Αλλά αμα κλαίς και για τη Θάτσερ, μάλλον απλά είσαι φαν του συντηρητισμού και αυτών των πολιτικών. Και αυτό υπερβολή.
Έχεις μεγάλο δίκαιο. Ο Τσάβεζ πέθανε πολύ πρόσφατα. Παρά ταύτα δεν άκουσα κανέναν απολύτως να εκστομίζει ύβρεις κατά του προσώπου του μακαρίτη. Και όχι ενημερώνω κάποιους που δεν το γνωρίζουν πως ο Hugo δεν ήταν άγιος.
σκέλετορ αν δεν κατάλαβες τι εννοώ με την ερώτησή μου περί μορφωμένου, προφανώς κάθε ορισμός εξαιρεί εσένα...σε αυτήν την περίπτωση αντιλαμβάνεσαι(;) ότι συνεισφέρεις στο χαμηλό επίπεδο για το οποίο ντρέπεσαι...περαστικά
Μου κάνει εντύπωση που οι υποστηρικτές της επικαλούνται τις τρεις εκλογικές της νίκες για να αποδείξουν ότι είχε την αποδοχή του κόσμου.Η πλάκα είναι ότι είναι οι ίδιοι που τα χώνουν π.χ. στον Ανδρέα (ως ιδεολογικό αντίπαλο να υποθέσω) ξεχνώντας ότι κι αυτός είχε τρεις εκλογικες νίκες στο ενεργητικό του και μάλιστα με μεγαλύτερα ποσοστά. Ο ορισμός του "τα καλά και συμφέροντα" δλδ.Η καλύτερη απάντηση σ'αυτούς είναι τα λόγια του Morissey (ριξτε μια ματιά στο αντίστοιχο άρθρο): "Θα την θυμούνται με συμπάθεια μόνο όσοι δεν έτυχε να υποστούν τις συνέπειες των πολιτικών της."
ε καλά αφελής είσαι μου φαίνεται...αφού το είπαμε...αυτοί που έβγαλαν 3 φορές ανδρέα ήταν βλάκες, αυτοί που έβγαλαν 3 φορές θάτσερ ήταν παρεγηξημένοι φωστήρες, που κανείς δεν κατἀλαβε πόσο μπροστά από την εποχή τους ήταν κτλ κτλ κτλ
Τον Morrissey για ποιο ακριβώς λόγο πρέπει να τον λάβουμε σοβαρά υπόψιν; Αυτό δεν είναι που είχε χαρακτηρίσει τους Κινέζους υπο-όντα που ισχυρίστηκε πψς "Norwegian killings* are 'nothing' compared with deeds of fast-food chains" (*αναφέρεται στους φόνους του Brevik!), που ισχυρίστηκε ότι οι κρεατοφάγοι δεν διαφέρουν από τους child-abusers, που ισχυρίστηκε πως η dance μουσική αποτελεί ένα καταφύγιο για τους πνευματικά νοσούντες κ.ο.κ.
Toν εργάτη από το Λιντς ή το Μπέρμιγχαμ τον καταλαβαίνω. Του στέρησε την δουλειά, την αξιοπρέπεια, τον έδειρε, του γκρέμισε τον κοινωνικό ιστό που διαβιούσε και, κυρίως, τον στοχοποίησε δαιμονοποιώντας τον. Άυτός δικαιούται να την βρίσει, όπως άλλωστε, σε ενα μικρότερο βαθμό, ένας αστός του Καράκας τον Τσάβες.Ο 30άρης Έλληνας που βρίζει σκαιότατα τη νεκρή Θάτσερ, ωστόσο, μου θυμίζει κάτι 16χρονα που χορεύουν ζειμπέκικο με τον πόνο να ρέει από κάθε πόρο του δέρματος τους: μόνο μούρη και τουπέ
o 30άρης έλληνας μεγάλωσε, τρώγοντας τη σούπα του, με το φόβο της Θάτσερ και άκουγε εδώ και πολλά χρόνια τραγούδια βρετανών, που εξυμνούσαν το θάνατό της πριν αυτός συμβεί. Επίσης ο 30άρης έλληνας, που ποτέ δεν θεώρησε το εαυτό του κέντρο του σύμπαντος, φρόντιζε να ψάχνει και να μαθαίνει τι γίνεται στον κόσμο. Επίσης, υπάρχουν πολλοί 30άρηδες έλληνες, που πρόλαβαν να πάνε στην Αγγλία και αντί να ψωνίζουν στην Oxford, φρόντιζαν να πιάνουν καμιά κουβέντα με τους γηγενείς και να μάθουν τι έγινε στη Βρετανία επί Θάτσερ. Επίσης ο 30άρης έλληνας, που ο πατέρας του είναι εργάτης στη Λάρισα ή τη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί παρά να νιώσει αλληλεγγύη με τον βρετανό του Λίντς και του Λίβερπουλ, που η Θάτσερ πέταξε τον δικό του πατέρα στην ανεργία.
"φρόντιζαν να πιάνουν καμιά κουβέντα με τους γηγενείς και να μάθουν τι έγινε στη Βρετανία... "Εννοείς με τους μισούς που δεν την ψήφιζαν. Και σημειωτέον πως η πλειοψηφία των μισών που την ψήφιζαν άνηκαν και αυτοί στην μεσαία και την εργατική τάξη. Συνεπώς τα "να πιάνουν καμιά κουβέντα με τους γηγενείς" μου ακούγονται βερεσέ! Στο νησί ζω, με τους γηγενής συνομιλώ κάθε μέρα (άσε που έχω και το βίτσιο να προσεγγίζω και να συνομιλώ συνήθως με εκείνους που βρίσκονται πολύ χαμηλά κοινωνικά - παιδιά μεταναστών, hardcore εργατική τάξη, πρώην φυλακόβιους κτλ κτλ.) και δεν νομίζω πως οι απόψεις για τις πολιτικές της Θάτσερ είναι και τόσο ομοιόμορφες.
Πέστα!! Επίσης ο εν λογω έλληνας που σίγουρα μισεί το ΔΝΤ και την τρόικα, άραγε γνωρίζει πως η Θάτσερ ΕΒΓΑΛΕ τη χώρα της από το ΔΝΤ;(στον "μηχανισμό στήριξης" του οποίου μπήκε μετά από μακρόχρονη κυβέρνηση Εργατικών)bonus: η ίδια ήταν ΚΑΙ πολέμιος του Ευρώ... :Ρ
Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το άρθρο.Προσωπικά δεν θα μπορούσα ποτέ να επιχαίρω για το θάνατο ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον για μια 87χρονη ανήμπορη γιαγιά. Γνωρίζοντας όμως τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής της γυναίκας σε συγκεκριμένες περιοχές της Βρετανίας (Σκωτία, και εργατουπόλεις όπως: Liverpool, Manchester, Sheffield, Newcastle κ.λ.π.), μπορώ να κατανοήσω τους πανηγυρισμούς κάποιων όσο σοκαριστικοί κι αν μου φαίνονται. Άσε που τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογικά της "απόνερα" τα "λουζόμαστε" ακόμα και σήμερα παγκοσμίως.Όσο για τους υποστηρικτές της, που ισχυρίζονται ότι άλλαξε τη κοινωνία της Βρετανίας, μου έρχεται στο μυαλό η τελευταία ατάκα του Αλέξανδρου Λαχανά από το "Σαν Σήμερα" στην ΕΡΤ (στην αναφορά για την αποχώρηση της το Νοέμβριο του 1990): "Ναι, την άλλαξε, αλλά προς όφελος ποιών και σε βάρος ποιών και με τι κόστος".
O ορισμός της αχώνευτης και αντισεξουαλικής (γυναίκας;), απο την άλλη, αν την συγκρίνει κανείς με τους Έλληνες πολιτικούς, μπερδεύεται στο ποιος έχει (είχε) τα α@@Ιδια.Κατα τ΄άλλα, κι εμένα ούτε κρύο ούτε ζέστη ο θάνατός της, το μόνο που σκέφτηκα, είναι οτι ήταν τόσο το μίσος της για τους κοινούς θνητούς, που πέθανε επίτηδες στα βαθιά γεράματα, για να τους αφαιρέσει την όποια χαρά του όλα εδώ πληρώνονται.
Ζω στο Newcastle της B.Αγγλίας και εργάζομαι στα γραφεία μιας παραγωγικής μονάδας όπου πολλοί από τους εργάτες μας στο εργοστάσιο είχαν ζήσει μέσα στην μιζέρια την εποχή της Thatcher. Έχω ακούσει φρικτές ιστορίες και ζω κάθε μέρα με τα αποτελέσματα των πράξεων της. Το Tyner and Wear/ Northumberland θεωρείτε ένα μέρος γεμάτο αγράμματους και φτωχούς και έως ενός σημείου υπάρχει και ένα δίκαιο σε αυτό. Oι περισσότερες οικογένειες εδώ προέρχονται από "broken homes". Λογικό είναι το φαινόμενο αυτό μιας και οι παλιότερες γενιές δεν είχαν ούτε λεφτά να στέλvουν τα παιδιά τους στο σχολειό και ούτε να τους μαγειρεύουν ένα σωστό φαγητό. Λόγου όλου αυτού πλέον είναι τεράστιο το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με τις κοινωνικές παροχές του κράτους, είναι άνεργοι, αλκοoλικοι, παρατάνε το σχολειό στα 16 και γενικώς δεν προσφέρουν τίποτα στο κοινωνικό σύνολο.Μην ξεχνάμε κιόλας ότι η Thatcher εδώσε τόση ισχύς στους πλουσιους, στις τράπεζες,στις κυβερνήσεις και στα μεγάλα κεφαλαια με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στην σημερινή οικονομική κατάσταση. Ο,τι καλά και εάν έφερε στην Αγγλία (λίγα είναι) χάνουν νόημα από την στιγμή που τόσες οικογενείς πεινάγανε κατά την θητεία της.Εγώ χάρηκα ιδιαιτερα με τον θάνατο της. Όχι με τον θάνατο σαν πράξη αλλα περισσότερο με την έννοια "ένας άνθρωπος λιγότερος". Εύχομαι και άλλοι άνθρωποι που έσπειραν την φτώχεια και την πεινα σαν και αυτήν σιγά σιγά να ξεκουμπίζοντε.
Αν πήγαινες στο Μπραχάμι πριν από μια καμία 5ετία και ρωτούσες τον κόσμο την άποψη του για τον Ανδρέα τον Παπανδρέου θα άκουγες αποθεωτικούς διθυράμβους. Το τι πιστεύει μερίδα του λάου για κάποια πολιτική προσωπικότητα είναι ορισμένες φορές άσχετο με το έργο της τελευταίας (για την Θάτσερ συγκεκριμένα πολλά μπορούν να ειπωθούν θετικά και αρνητικά). Η "ανάλυση" σου είναι εντελώς ότι να ναι - σχολής καλογεροπούλου και εισαγγελάτου θα έλεγα. Τέλος όσοι χαίρονται με τους θανάτους άλλων προφανώς στερούνται ήθους. Και από ότι διαπιστώνω δεν είναι λίγος ο αριθμός αυτών.
Αταξινόμητος, το πρώτο link έχει πολλούς περίεργους αριθμούς και πίνακες όμως. Φυσικό είναι να τρομάζει ο άλλος πως χρειάζονται πράγματα όπως λογική και ίσως ακόμα και βασικές γνώσεις οικονομικών για να διαβαστεί.Ο κόσμος εδώ χρειάζεται κάτι άλλο, ένα video του morrissey ας πούμε, που ως γνωστών είναι αυθεντία σε όλους τους τομείς, ώστε να κρίνει συναισθηματικά όπως είναι και η παράδοση από τους παππούδες μας.Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως 'Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί'!
Το διάβασε το άρθρο κανείς από όσους έβαλαν αρνητικές ψήφους; Μπα όχι ε; Αφού υπάρχει η Ελληναράρδική (και όχι μη) μπλογκόσφαιρα τι να τα κάνουμε τα άρθρα των ιστορικών και των οικονομολόγων!
Νταξ μπορεί να ανήκει και στη λέσχη Ζέτεμπεργκ. Να δώσω και άλλο link ή να μην μπω στον κόπο αφού και άλλος δικός της θα είναι;Επί των επιχειρημάτων έχουμε να πούμε κάτι ή μας ενδιαφέρουν μόνο οι επιθέσεις ad-hominem;
Οι ελληνες ξερουμε να αξιολογουμε ηγετες, δεν υπαρχει καμια αμφιβολια, εξ'ου και τα απαξιωτικα(προσωπικα τα βρισκω ντροπιαστικα για οσους τα εκφραζουν) σχολια, bitch κλπ.Ξεχναμε προφανως οτι την ωρα που οι βρετανοι εβγαζαν για πρωθυπουργο τους την Θατσερ για σχεδον 2 δεκαετιες(που παρελαβε την καταρρεουσα οικονομια της χωρας της και σε μερικα χρονια την εκανε υπερδυναμη),εμεις ψηφιζαμε τον λαικιστη Ανδρεα, τον ΓΑΠ και τον Κωστα Καραμανλη Β' τον νωθρο!Ποσο φαινεται απο χιλιομετρα οτι δεν εχουμε καταλαβει το παραμικρο απο την κριση! Οτι ο τροπος που αξιολογουμε τους ηγετες μας ειναι γελοιος. Οτι ψηφιζουμε παντα τον πιο παραμυθα! Και οτι οποιος τολμησει διαχρονικα να πει αληθειες βρισκεται πολυ γρηγορα στον πατο της δημοτικοτητας...
πόσο φαίνεται από χιλιόμετρα ότι για σένα προφανώς υπάρχουν μόνο 2 τύποι ηγέτη, ο Θατσερικός και ο Παπανδρεϊκός...όσο για τις διαχρονικές αλήθειες της Θάτσερ (προφανώς σε αυτήν αναφέρεσαι) άσε καλύτερα να μας μιλήσει κανένας Άγγλός της εργατικής τάξης ρε αναλυτή του πληκτρολογίου
Προτιμω να ρωτησω τον βρετανικο λαο στο συνολο του που επελεξε να ειναι πρωθυπουργος του η συγκεκριμενη γυναικα για περισσοτερα απο 10 χρονια. Εκτος και αν πιστευετε οτι Μονο οι ανθρακωρυχοι εχουν δικαιωμα να μιλουν-αν ειναι ετσι παω πασο!Τα συμπερασματα που βγαλατε για μενα(πολυ ευκολα εχω να πω) απλως σας τα επιστρεφω.
Και στη Γερμανία έβγαλαν τους εθνικοσοσιαλιστές κάποτε πρώτο κόμμα. Και τους ξαναέβγαλαν. Κάτι ήξεραν. Το τι έγινε μετά μάλλον τυχαίο ήταν, αφού ο λαός ξέρει να κρίνει. Και η Γερμανία τότε έγινε υπερδύναμη. Σχεδόν μηδενική ανεργία. Το ότι η εργασία ήταν υποχρεωτική και οι μισθοί πείνας μικρή σημασία έχει. Όλοι οι δείκτες ανέβηκαν. Και το επίπεδο ζωής του μέσου Γερμανού. Με ποιό τίμημα όμως; Η Θάτσερ ξεκίνησε τον οικονομικό πόλεμο που βιώνουμε όλοι τώρα. Να τη χέσω την υπερδύναμη που βασίζεται στους σκλάβους. Και όσο για τους Έλληνες που δε ξέρουν να διαλέγουν ηγέτη δείξε μου μία (μόνο μία) εναλλακτική που είχαν. Οι υποψήφιοι ηγέτες (νταβάδες) είναι πάντα (άντε σχεδόν πάντα) παραμυθάδες. Και ο λαός κρίνει με βάση τη παιδεία του, τις επιλογές που έχει και τις εκαστοτε συνθήκες. Ο βρετανικός λαός δεν έχει διαφορά από τον ελληνικό ή τον γερμανικό. Το κοπάδι θέλει τον τζομπάνη του για να έχει το κεφάλι του ήσυχο όσο γίνεται. Ο τζομπάνης όμως προορίζει το κοπάδι του για σφαγή. Όταν επιτελείται η σφαγή είναι αργά. Οι άνθρωποι έχουμε το πλεονέκτημα να γνωρίζουμε την ιστορία. Αλλά και οι ηγέτες μας τα όπλα για να τη ξεχνάμε. Και φτου και από την αρχή. Προσωπικά στ' αρχίδια μου που πέθανε. Μακάρι να έιχε πεθάνει πριν σαρράντα χρόνια. Όλο και κάποιος θα είχε βρεθεί να κάνει τη δουλειά της βέβαια, αλλά ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος τη κατάλληλη στιγμή για την αστική τάξη. Πιθανών ανήκεις σε αυτούς που μόνο να χάσουν έχουν από μία πιθανή ανατροπή του μοντέλου που λάδωσε καλά η μακαρίτισσα και καταλαβαίνω ότι δε σε ενδιαφέρει η γνώμη αυτού που καταπιέζεις. Αλλά έτσι είναι, σε κάθε πόλεμο διαλέγουμε πλευρά. Αν ανήκεις στην εργατική τάξη (ότι και αν σημαίνει αυτό πιά) από την άλλη, γράφεις ότι να 'ναι να το ξέρεις. Κοίτα το.
"και σε μερικά χρόνια την έκανε υπερδύναμη": αγαπητέ, η κωλοφαρδία της εύρεσης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα την έκανε υπερδύναμη και όχι η σωστή διαχείριση που άσκησε αυτή η χοντρόπετση γυναίκα.http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/edmundconway/6505670/North-Sea-oil-is-dragging-us-into-the-red.html
"Ο βρετανικός κόσμος έγινε επί Θάτσερ, φτωχότερος..."Τι άλλες μπαφούφες θα διαβάσουμε! Γιατί ρε αδελφέ δεν ρίχνεις μια ματιά στα νούμερα αντί να αναπαράγεις τα τσιτάτα που διαβάσεις στο twitter και το facebook; Για δες που βρίσκονταν το εθνικό προϊόν της ΜΒ όταν ανέλαβε η Θάτσερ και που βρέθηκε όταν έφυγε! Έλεος σε εσένα και σε αυτούς που ψηφίζουν τέτοια σχόλια χωρίς να έχουν ιδέα για το αν αληθεύουν ή όχι!
Δήλωση του Κεν Λόουτς:«Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν η πιο διχαστική και καταστροφική πρωθυπουργός της σύγχρονης εποχής. Μαζική ανεργία, κλεισμένα εργοστάσια, κατεστραμμένες κοινότητες, αυτή είναι η κληρονομία της. Ήταν μια μαχήτρια και ο εχθρός της ήταν η βρετανική εργατική τάξη.Στις νίκες της αυτές την βοήθησαν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί ηγέτες του Εργατικού Κόμματος και πολλών Συνδικάτων. Η σημερινή άθλια κατάσταση οφείλεται στις πολιτικές που αυτή άρχισε. Το βηματισμό της τον ακολούθησαν κι άλλοι πρωθυπουργοί, με πρώτο τον Τόνι Μπλερ. Εκείνη ήταν ο οργανοπαίχτης κι αυτός ήταν η μαϊμού που χόρευε.... Θυμηθείτε τότε που αποκαλούσε τον Μαντέλα τρομοκράτη κι έπινε το τσάι της με τον βασανιστή και δολοφόνο Πινοτσέτ.Πώς να την τιμήσουμε, όπως της αξίζει; Να ιδιωτικοποιήσουμε την κηδεία της. Να την βγάλουμε σε δημοπρασία και να την αναθέσουμε στη φθηνότερο μειοδότη. Αυτό θα ήθελε και η ίδια».
Όσον αφορά στο σύνθημα των οπαδών της Λίβερπουλ, έχει να κάνει με τη στάση της στο θέμα του Χίλσμπρορο όπυ 96 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους από λάθη της αστυνομίας. Η Θάτσερ συμμετείχε στη συγκάλυψη των ευθυνών της αστυνομίας και μόλις πριν λίγο καιρό βγήκε στην επιφάνεια η αλήθεια.
Ενώ, σε αντίθεση με τη σκύλα, ο ζεστός και ανθρώπινος τρόπος της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού προσωπικού της χώρας και η έμφαση στο κοινωνικό κράτος ( διορισμοί στο δημόσιο ) και τα ανθρώπινα δικαιώματα ( ανοχή στα όρια της υπόθαλψης της κάθε λογής παρανομίας , της εγκληματικότητας , της παράνομης μετανάστευσης και άλλων κατακτήσεων του ανθρώπου ) έχουν ανεβάσει την Ελλάδα στην κορυφή του παγκόσμιου οικονομικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι.
Αχ δυστυχώς όχι μόνο δεν κάναν τίποτα αλλά βάζω στοίχημα πως όσο χάρηκαν για τη Θάτσερ τόσο στεναχωρήθηκαν με τον Μπιν Λάντεν...Πάντως παρότι ποτέ δεν τη συμπάθησα (και θυμάμαι πολύ καλά τα επεισόδια επί poll tax) δεν τρεφω κανενα σεβασμο σε ανθρώπους που δεν σέβονται το θάνατο του εχθρου τους (ειδικα όταν είναι 87 ετών με Alzheimers.Άλλωστε είμαι κατά της θανατικής ποινής ακόμα κι αν πρόκειται για κατα συρροήν δολοφόνους και παιδόφιλους
κ εγω κατα των θανατικων ποινων ειμαι αλλα χαρηκα που πεθανε αυτο το τερας.ενδεικτικα λιγα απο το "κατορθωματα" τηςΥποστηριζε το απερχάιντ στη νοτια αφρικη, αποκαλουσε τον Νελσον Μαντελα τρομοκρατη, υποστηριζε ενθερμα τον Πινοσετ (δικτατορας κ στρατιωτικος της χιλης που δολοφονησε εργατες), δεν την απασχολουσε το θεμα της νοτιας Ιρλανδιας, Εισχωρουσε ανεληπως στην μεση ανατολη, ασφαλτρωσε τον δρομο για τον πολεμο της τελευταιας δεκαετιας εναν πολεμο που 100.000 ΑΘΩΟΙ ανθρωποι εχασαν την ζωη τουςΟσο για τον αρθρογραφο να δω τι θα ελεγε αν ζουσε στη βορεια Αγγλια οταν η Θατσερ ηταν προθυπουργος..
Οι αριστεροί αναγνώστες της Guardian έχουν πάντως θετική γνώμη για την Θάτσερ (δες το poll) στην πλειοψηφία τους. Οι δε Έλληναραδες - δεξιοί/αριστεροί- από την άλλη που δεν χόρτασαν αρκετό σοσιαληστικό παπανδρεϊσμό στο 99% τους νομίζουν πως η Θάτσερ αποτελεί μετενσάρκωση του Βελζεβούλ! Ότι να ναι εντελώς...http://www.guardian.co.uk/politics/2013/apr/09/thatcher-flagship-policies-guardian-icm-poll
Τέλος "...υποστηριζε ενθερμα Πηγή: www.lifo.gr ενθερμα τον Πινοσετ (δικτατορας κ στρατιωτικος της χιλης που δολοφονησε εργατες), ..."Τη στιγμή που οι δικοί μας υποστήριζαν κάτι κανταϊφηδες και κάτι αραφάτηδες! Που οι εν' Ελλάδι αριστεροί μάχονταν μέχρι την τελευταία στιγμή υπέρ των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων (ο δε Γλέζος μέχρι και στις κηδείες του Χότζα έτρεχε)!! Δεν ήταν άγια η κυρία. Τα συμφέροντα της χώρας της προσπαθούσε να υπερασπίσει (σε αντίθεση με τους δικούς μας σοσιαλιστές των 80ς). Αλλά με λίγο στανιό η υποκρισία παρακαλώ "Υποστηριζε το απερχάιντ στη νοτια αφρικη "Ότι να ναι! Δες τι λέει η αριστερή GuardianHow Margaret Thatcher helped end apartheid – despite herselfhttp://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/10/margaret-thatcher-apartheid-mandelaΓια δες επίσης στο άρθρο γιατί αποκάλεσε τον Νελσον Μαντελα τρομοκράτη:"In the mid 1980s the South African government blew up the ANC offices in London and tried to kidnap its members in London, including Thabo Mbeki and Oliver Tambo. "