10 συμβουλές για την παρέμβαση του ενεργού πολίτη σε επιθέσεις ρατσιστικής βίας

10 συμβουλές για την παρέμβαση του ενεργού πολίτη σε επιθέσεις ρατσιστικής βίας Facebook Twitter
10

10 Συμβουλές για την παρέμβαση του ενεργού πολίτη σε επιθέσεις ρατσιστικής βίας


Τι µπορείς να κάνεις όταν είσαι µάρτυρας σε µια ρατσιστική επίθεση; Αυτός ο κατάλογος συνοψίζει τα πιο σηµαντικά βήµατα για µια θαρραλέα παρέµβαση:


1. Να είσαι προετοιµασµένος/προετοιµασµένη.

Σκέψου µια κατάσταση στην οποία ένα άτοµο απειλείται ή υφίσταται επίθεση. Φαντάσου πώς θα αισθανθείς και τι θα µπορούσες να κάνεις για να βοηθήσεις.


2. Μείνε ήρεµος/ ήρεµη.

Συγκεντρώσου σε ό, τι έχεις φανταστεί στο βήµα 1. Μην αφήσεις το φόβο ή το θυµό να σου αποσπάσει την προσοχή.

 

3. Δράσε αµέσως.

Αντέδρασε γρήγορα και µην περιµένεις µέχρι να βοηθήσουν άλλοι άνθρωποι. Όσο περισσότερο διστάζεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να παρέµβεις.

 

4. Φέρε βοήθεια.

Χρησιµοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο για να καλέσεις την αστυνοµία (βεβαιώσου ότι έχεις στη λίστα των επαφών σου τους απαραίτητους αριθµούς). Μέσα στο λεωφορείο: Ενηµέρωσε τον/την οδηγό. Στο δρόµο: Φώναξε δυνατά. Εάν δεν είσαι βέβαιος/βέβαιη τι είναι καλύτερο να φωνάξεις, το "ΦΩΤΙΑ" σίγουρα τραβάει αµέσως την προσοχή.

 

5. Τράβα την προσοχή.

Απευθύνσου στους/στις επιβάτες και στους/στις θεατές του περιστατικού άµεσα και προσωπικά: "Κύριε εσείς, µε το µπλε σακάκι, σας παρακαλώ ενηµερώσετε τον οδηγό!" Να µιλάς δυνατά! Η φωνή σου θα σε κάνει να νιώσεις αυτοπεποίθηση και θα ενθαρρύνει και άλλους να παρέµβουν επίσης.

 

6. Υποστήριξε το θύµα.

Κράτα οπτική επαφή µε το θύµα για να νιώσει σίγουρο ότι είσαι εκεί για να το βοηθήσεις.

 

7. Ενόχλησε το δράστη.

Φώναξε δυνατά. Προσπάθησε τουλάχιστον, ακόµα κι αν δεν µπορείς να βγάλεις ήχους.

8. Ποτέ µη χρησιµοποιείς βία.

Μη χρησιµοποιείς όπλα. Μην αγγίζεις το δράστη. Αυτό µπορεί να αυξήσει την επιθετικότητα του/της ή να κλιµακώσει την κατάσταση.

 

9. Μην προκαλείς το δράστη.

Μην του/της απευθύνεσαι άµεσα, καθώς οι παριστάµενοι µπορεί να νοµίσουν ότι γνωριζόσαστε. Μην χρησιµοποιήσεις υβριστικούς χαρακτηρισµούς, γιατί αυτό µπορεί να στρέψει τους παριστάµενους εναντίον σου. Μην καρφώνεις το βλέµµα σου στο δράστη. Αυτό θα µπορούσε να τον/την κάνει πιο επιθετικό/επιθετική.

 

10. Κάλεσε την αστυνοµία.

Μην κοιτάς µόνο, αλλά παρατήρησε προσεκτικά τη σκηνή και προσπάθησε να κρατήσεις στη µνήµη σου το πρόσωπο, τα ρούχα του δράστη και την οδό διαφυγής. Κατάγγειλε το περιστατικό στην αστυνοµία και βοήθησε ως µάρτυρας. Η κλήση σου στην Άµεση Δράση µπορεί να είναι ακόµη και ανώνυµη. Σηµείωσε τον αριθµό της θέσης του/της χειριστή/ριας που θα σου δηλώσουν στην αρχή του τηλεφωνήµατος (πχ: θέση
5). Αν αργήσουν ή δεν εµφανιστούν οι αστυνοµικοί, τηλεφώνησε ξανά και ζήτα τον επόπτη βάρδιας. Ανάφερέ του τα γεγονότα και ρώτα γιατί δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως η αστυνοµία στην κλήση σου. Μείνε στο σηµείο του συµβάντος και εφόσον το επιθυµείς δώσε τα στοιχεία σου στην αστυνοµία για να καταθέσεις και επίσηµα σαν µάρτυρας. Στη συνέχεια ενηµέρωσε κάποια από τις οργανώσεις που συµµετέχουν στο δίκτυο καταγραφής της ρατσιστικής βίας, κάνοντας πλήρη περιγραφή όλων των γεγονότων.


Κάλεσε το ΕΚΑΒ αν το θύµα έχει υποστεί τραύµατα και µείνε µαζί του, µέχρι ασθενοφόρο να το παραλάβει ή συνόδευσε το στο νοσοκοµείο. Ενηµέρωσε το θύµα ότι έχει δικαίωµα να καταγγείλει το γεγονός και φέρε το σε επαφή µε τις αντίστοιχες οργανώσεις και την απαραίτητη νοµική βοήθεια.

Τέλος: δείξε θάρρος, γιατί αν όχι εσύ, τότε ποιος;

"Το "Αν όχι εσύ ποιος - 10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ" είναι µια πρωτοβουλία της "Ζωντανής Βιβλιοθήκης". Σας προτείνουµε να αναπαράξετε και να διαδώσετε αυτό το κείµενο. 
Η απόδοση, επεξεργασία και προσαρµογή στα ελληνικά του "WHO, IF NOT YOU?"
(http://www.unitedagainstracism.org/pages/info30.htm)
έγινε συλλογικά από τα µέλη της Ζωντανής Βιβλιοθήκης – Human Library Greece.

Αρχείο
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Μα χρειαζόμαστε εγχειρίδιο για κάτι τέτοιο;; Θεωρώ "φυσική" αντίδραση όλα τα παραπάνω...κακώς δεν τα θεωρούν όλοι...Μπάι δε γουέι, το να φωνάξεις ΦΩΤΙΑ απομακρύνει τον κόσμο, δεν τον φέρνει κοντά σου για βοήθεια!!!
Να ρωτήσω εγώ γιατί πρέπει να υπάρχει ο προσδιορισμός "ρατσιστικής" στον τίτλο; Δηλαδή αν το περιστατικό αφορά σεξουαλική βία, κακοποίηση ανηλίκου, κακοποίηση ζώου κλπ θα πρέπει να είμαστε απαθείς; Γιατί για άλλη μια φορά οι συντάκτες χειρίζεστε τα περιστατικά αυτά σαν κάτι το ξεχωριστό; Προσωπικά δεν κάνω αυτόν τον διαχωρισμό και το βρίσκω ύποπτο όταν γίνεται.
ο "οδηγός" αυτός απευθύνεται περισσότερο στον καθημερινό πολίτη που θέλει να αντιδράσει και δεν ξέρει πως. στόχος του είναι να βοηθήσει τους πολίτες που μένουν βουβοί να υψώσουν τη φωνή του στην καθημερινότητα και να δοθεί έτσι το μήνυμα στα διάφορα ούγκανα ότι υπάρχει αντίσταση στη βία τους. όταν την ρατσιστική βία την εφαρμόζουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί κάνεις πάλι το ίδιο: οφείλεις να τους καταγγείλεις. αλλιώς το μήνυμα που δίνεται είναι η σιωπηρή συμφωνία της κοινωνίας με όσα γίνονται. καλό είναι να αντιστεκόμαστε με όσα μέσα έχουμε.
To θέμα είναι οτι τις περισσότερες φορές ο δράστης καλύπτεται απο την αστυνομία, αλλά και έτσι να μην είναι...η αστυνομία δε θα κάνει απολύτως τίποτα. Πιο σαπίλα...πεθαίνεις!..
Μέχρι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, ας μάθουμε τουλάχιστον τι μπορούμε να κάνουμε όταν ο δράστης είναι απλός πολίτης.Επίσης, στην καθημερινότητά μας, τι είναι πιο πιθανό, να δεις αστυνομικό να δέρνει ξένο, ή απλό πολίτη να βρίζει μελαψό στο λεωφορείο;