LIVE!

Ελπίδα! Αλλιώς χανόμαστε...

Ελπίδα! Αλλιώς χανόμαστε... Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ελπίδα! Αλλιώς χανόμαστε... Facebook Twitter

Είναι ζήτημα πόσοι από τους Έλληνες σήμερα συνεχίζουν ελπίζουν ή έστω το τολμούν. Αντίθετα, επιμένουν οι πολιτικοί μας, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Ο Μέγας Ναπολέων χαρακτήριζε κυνικά «κάθε leader, dealer... της Ελπίδας», και ακόμη και ο Bull Clinton θεωρείται ότι κέρδισε και τις δύο θητείες του στο Λευκό Οίκο με μότο «την πίστη σε έναν τόπο που λέγεται Ελπίδα.»

 

Από την φτερωτή, ρομαντική ιδέα της ελπίδας, όπως ο Emily Dickinson την περιέγραφε, η Ελπίδα σήμερα στα επιστημονικά εργαστήρια έφτασε να αποτελεί- πεζά - ένα εργαλείο. Αλλά και μια δεξιότητα, που υπό συνθήκες και με συγκεκριμένες τεχνικές μπορεί να πραγματωθεί. Επιστημονικά μάλιστα χαρακτηρίζεται μια απλή επιλογή, πολύ λιγότερο τυχαία, και πολύ πιθανά εφικτή, λέει χαρακτηριστικά ο διεθνούς φήμης ψυχολόγος Shane Lopez, που κυκλοφόρησε το βιβλίο του Making Hope Happen. Προηγουμένως με την ερευνητική του ομάδα ο Λοπέζ ολοκλήρωσε μια πρωτοπόρα έρευνα.

Σε παιδιά και ενήλικες, αισιόδοξους ή απαισιόδοξους, οι ειδικοί μέτρησαν τον βαθμό της ελπίδας και αντίστοιχα την παραγωγικότητα, ή τις ακαδημαικές τους επιδόσεις. Σε τέτοιου είδους μελέτες, η ελπίδα μετριέται με βάση ευρέως αποδεκτή κλίμακα της Έρευνας της Ψυχολογίας. Συγκεντρώνοντας μεγάλο όγκο δεδομένων και πραγματοποιώντας ειδική μετα-ανάλυση, κατέληξαν, όπως ανακοίνωσαν, στη συσχέτιση Ελπίδας –Αποτελέσματος με πολύ στερεούς αριθμούς.

Ελπίδα! Αλλιώς χανόμαστε... Facebook Twitter

«Η ελπίδα αποδίδει γύρω στο 14% της παραγωγικότητας της εργασίας και σε ένα 12% σε ακαδημαϊκή επίδοση," δηλώνει ο Lopez, που διευκρινίζει ωστόσο πόσοδιαφορετικό είναι κανείς να ελπίζει, από το να εύχεται απλώςγια κάτι που επιθυμεί.

Τα ευχολόγια για μια επιθυμία μας είναι ελπίδα χωρίς σχέδιο, και αυτό συνήθως δεν οδηγεί πουθενά, επεσήμανε ο κορυφάιος ψυχολόγος.  Και παραθέτει αναλυτικά στο βιβλίο του τα τρία βήματα που κάνουν την ελπίδα πράξη.

Το πρώτο βήμα είναι ο προσδιορισμός του τι ελπίζουμε. Από το απλό και άμεσο, να καταφέρουμε να πηγαίνουμε καθημερινά στο γυμναστήριο π.χ. ή και κάτι μακροπρόθεσμο, όπως το να γίνει αστροναύτης ένα παιδί όταν μεγαλώσει.

Το δεύτερο βήμα είναι το να εξετάσει και να αντιληφθεί κανείς το χάσμα ανάμεσα σ αυτή τη στιγμή που κανείς ελπίζει, και στην πραγμάτωση του στόχου, και να ορίσει μια σειρά από διαδοχικούς, μικρότερους και άμεσους στόχους ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό.

Τρίτο βήμα και σημαντικότερο, ο προγραμματισμός για την εκτέλεση όλων των μικρών στόχων, υλοποίησή τους

Ελπίδα! Αλλιώς χανόμαστε... Facebook Twitter

Σχετικές μελέτες με μαθητές στην Πορτογαλία, έδειξαν ότι τα παιδιά που διδάχτηκαν την τεχνική των τριών βημάτων εμφάνισαν σύντομα βελτιωμένα επίπεδα αυτοεκτίμησης, (που μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μια όχι και τόσο αντικειμενική μέτρηση), παράλληλα όμως εμφάνισαν και βελτίωση στην βαθμολογία τους, που συσχετίστηκε με την ελπίδα σε πολύ πιο πιο ακριβείς βαθμούς.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που σκοράρουν στην ελπίδα τους ψηλά, αναπτύσσουν μεγαλύτερη αντοχή και ανοχή στις δυσκολίες, τη δυσφορία ή την ταλαιπωρία που ο δρόμος προς τον στόχο μπορεί να εμφανίζει. Λειτουργούν επίσης οι ίδιοι άνθρωποι πιο ευέλικτα, και μπορεί να ενεργοποιήσουν πληθώρα σχεδίων και εναλλακτικών διαδρομών, σε πείσμα των εμποδίων που θα μπορούσαν να τους έχουν αποκαρδιώσει.

Σε μια μελέτη που ο συγγραφέας του βιβλίου χαρακτηριστικά παρουσιάζει ζητήθηκε από μια ομάδα ενηλίκων και παιδιών να περιγράψουν την Κυριακή το βράδυ την πιο ωραία εκδοχή της εβδομάδας που θα ακολουθούσε, όπως ήλπιζαν να συμβεί. Μερικοί απάντησαν με μέγιστες φιλοδοξίες, και άλλοι με παρόμοιες, αναφέροντας όμως με επίγνωση εμπόδια και ελλείψεις που τους χώριζαν από το να γίνουν αυτά εφικτά.Στην μέση της εβδομάδας, εκείνοι που είχαν προβλέψει τις δυσκολίες, διατηρούσαν πολύ πιο έντονη την αισιοδοξία τους ότι μπορούσαν αυτά που ήθελαν να πραγματωθούν, από εκείνους που απλώς είχαν εκφράσει προσδοκία.

Ο γνωστός «νόμος της έλξης» που παρηγορεί όλους μας, ότι αν θες κάτι πάρα πολύ όλο το σύμπαν συνηγορεί να το αποκτήσεις, ναί είναι σωστός, επιμένει ο Λοπέζ, αλλά δεν το κάνει μόνο του το σύμπαν.

Πρέπει κανείς, κατά τις επιστημονικές υποδείξεις, να ελπίσει σκληρά. Άρα και να προσπαθήσει εξίσου σκληρά.

Με δυο λόγια, γίνεται και η ελπίδα …project!

1

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Eξαιρετικα ενδιαφερον!!''Ελπιδα με σχεδιο'' ειναι το μυστικο για μια καλυτερη ζωη.Πρεπει οντως καποιος να..ελπισει ΣΚΛΗΡΑΚαι μια λεπτομερεια.Η Emily Dickinson ηταν γυναικα ποιητρια.