5 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζουμε για τον σωματικό πόνο

1

Το ανθρώπινο σώμα, η ανθρώπινη φύση εν γένει απεχθάνεται και προσπαθεί να αποφύγει ό,τι την φθείρει, την ταλαιπωρεί, της προκαλεί πόνο και αποστροφή.

Γι' αυτό τόσο στη Δυτική Ιατρική όσο και στην ασιατική κουλτούρα –για την ακρίβεια σε όλους τους πολιτισμούς του πλανήτη- επιστρατεύονται τα πάντα, η γνώση, τα έθιμα, οι τελετουργίες, οτιδήποτε θα μπορούσε να απομακρύνει ή έστω να αμβλύνει τον σωματικό πόνο, που το ανθρώπινο σώμα μεταφράζει ως πηγή ταλαιπωρίας, κόπωσης και φθοράς.

Ωστόσο, στην επιστημονική κοινότητα είναι δεδομένο ότι ο πόνος είναι περισσότερο οδηγός και προειδοποίηση ότι κάτι άσχημο συμβαίνει στο σώμα, είναι η γλώσσα την οποία μιλά κάθε κύτταρο για να στείλει το μήνυμα ότι ο οργανισμός οφείλει να θωρακιστεί ή να προετοιμαστεί για μία επερχόμενη ταλαιπωρία.

Δεν πονάμε, για να πονάμε ή επειδή πονάμε. Ο πόνος έχει ρόλο και αυτός είναι η προστασία του ζωντανού οργανισμού. Όταν οποιαδήποτε αίσθηση φθάνει στο απόγειό της από ένα υπερβολικά έντονο ερέθισμα, τότε συνήθως ο οργανισμός φτάνει στα όριά του και κινδυνεύει με απώλειες.

Μερικά πράγματα που αγνοούμε ή συνήθως ξεχνάμε για τον πόνο:

Ο πόνος είναι υποκειμενικός

Οπουδήποτε κι αν πονάμε, η αίσθηση βιώνεται υποκειμενικά, καθώς επηρεάζεται από την κατάσταση του εγκεφάλου μέσα στον οποίο σχηματίζεται η αίσθηση και ο πόνος ως προέκτασή της. Η συνήθεια, η ψυχική κατάσταση, το αν βρίσκεται κανείς σε καταστολή ή ύπνωση, ή αν του χορηγηθεί ουσίες που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα κλπ κάνουν την αίσθηση του πόνου υποκειμενική.

Δεν είναι μάταιος

Δεν πονάμε, για να πονάμε ή επειδή πονάμε. Ο πόνος έχει ρόλο και αυτός είναι η προστασία του ζωντανού οργανισμού. Όταν οποιαδήποτε αίσθηση φθάνει στο απόγειό της από ένα υπερβολικά έντονο ερέθισμα, τότε συνήθως ο οργανισμός φτάνει στα όριά του και κινδυνεύει με απώλειες. Ο πόνος δρα προειδοποιητικά, προκειμένου να προφυλάξει από δυσάρεστες συνέπειες. Όταν κάποιος δεν έχει αίσθηση του πόνου δεν μπορεί και δεν ξέρει από τι να προφυλαχθεί. Αυτό συμβαίνει είτε σε όποιον δεν λειτουργεί το κέντρο του πόνου στον εγκέφαλο είτε ο πόνος βρίσκεται σε καταστολή από φάρμακα, τοπική αναισθησία κ.λπ. Παγκοσμίως, οι άνθρωποι που δεν νιώθουν πόνο δεν ξεπερνούν τους 100. Σύμφωνα με τον Ίνγκο Κουρτ, καθηγητή στο Ινστιτούτο Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γένα «ο πόνος όμως είναι μια φυσική κατάσταση συναγερμού για το σώμα όταν κάτι δεν πάει καλά».

Ο πόνος είναι μετρήσιμος...

Ακριβώς επειδή είναι υποκειμενικός, η ανάγκη μέτρησης ή έστω αξιολόγησής του οδήγησε στην επινόηση πολλών μεθόδων καταγραφής και μέτρησής του. Μία από αυτές είναι η κλίμακα McGill που αξιολογεί τον πόνο σε διαβαθμισμένη κλίμακα, όπου στο 0 αντιστοιχεί το «καθόλου πόνος» και στο 10 το «ανυπόφορος πόνος»

...και έχει χαρακτηριστικά.

Είναι οξύς όταν εμφανίζεται ξαφνικά και είναι έντονος. Σ' αυτή την περίπτωση περιοχές που πονούν εντοπίζονται και αναγνωρίζονται σχετικά εύκολα. Προκαλεί ταχυκαρδία, ταχύπνοια και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Είναι χρόνιος, όταν διαρκεί πάνω από τρεις μήνες και η έναρξή του φαίνεται να προσδιορίζεται χρονικά με ασάφεια. Οι περιοχές που πονούν, ειδικά αν ο πόνος είναι σπλαχνικός, εντοπίζονται και αναγνωρίζονται με δυσκολία.

Αντιμετωπίζεται, όχι, όμως πάντα

Η δυτική ιατρική, αντιμετωπίζει τον πόνο ορθολογικά και με στοχοπροσήλωση ως προς το αποτέλεσμα. Αυτό επιτυγχάνεται φαρμακολογικά, με τα γνωστά και ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και σε ακόμη πιο δύσκολες περιπτώσεις με τα οπιοειδή. Σε άλλες κουλτούρες του κόσμου εναλλακτικά και για την αντιμετώπιση του πόνου επιστρατεύεται ο βελονισμός, ο κοινωνικός εναγκαλισμός, η φυσιοθεραπεία, ομοιοπαθητικές μέθοδοι, κ.α.

Με στοιχεία από dw.com, sciencedirect.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Γενικά, ο χρόνιος πόνος είναι πολύ περίεργο πράγμα.. Και δυστυχώς τα μη στεροειδή (χωρίς κορτιζόνη) αντιφλεγμονώδη σε παρατεταμένη χρήση μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ.