LIVE!

Η Αθήνα ενός Θεσσαλονικιού Facebook Twitter

Η Αθήνα ενός Θεσσαλονικιού

1

Η Αθήνα ενός Θεσσαλονικιού είναι χτισμένη στην ονειροφαντασιά του σαν η δυναστική αλλά πανέμορφη και οργιαστική πρωτεύουσά του που για πολλά έχει, δίκαια ή άδικα να την ψέξει και για πολλά, δίκαια, να την ζηλέψει. Ο Παπαδιαμάντης στον καιρό του -μαζί με την ομολογημένη οφειλή του σ’ αυτήν- δήλωσε πως «είναι η πόλις της δουλοπαροικίας και των πλουτοκρατών». Αλλά οι τσάρκες της! Και τα αρχαία της κάλλη! Ακροπόλεις και Ηρώδεια! Που να την παραβγούμε εμείς με το σκοτεινό Βυζάντιο και τους Ησυχαστές! Όμως την αγαπάμε! «Πατρίδα μας είναι» μου είπε κάποιος παλιογκαιρίσιος πρόσφυγας που δεν θα πατούσε ποτέ εκεί. Κάποιοι βέβαια την καθυβρίζουν ακόμη με συμπλεγματικό μένος. Είναι πολλά….. Και δεν πιστεύω η Αθήνα να άφηνε να «καθαρίσουν» στο χώμα της έναν Λαμπράκη!

Πώς να τραφείς πνευματικά σ' ένα βαλτωμένο επαρχιακό μόρφωμα ενός εκατομμυρίου; Όταν είσαι μάλιστα δημιουργός; Αν δε σε πάρουν χαμπάρι απ' το Άθενς, δε μνημονεύει τη δουλειά σου κανείς. Σχιζοφρένεια!

Δεν ξέρω κανένα Αθηναίο, πανεπιστημιακό, συγγραφέα, φοιτητή, και προπαντός δημόσιο υπάλληλο, που να μην πέρασε καλά στην «συμπρωτεύουσα». Στο τέλος όμως όλοι την αρνούνται και γυρίζουν να ιδιωτεύσουν στην ανασφαλή ασφάλεια της γενέτειράς τους. Εδώ επιφανείς Θεσσαλονικιοί που έθεσαν την πολύτιμη ψηφίδα τους στο κάδρο της νεότερης μυθολογίας της μετοίκησαν στο «κλεινόν άστυ», όπου και ετελεύτησαν. Ακόμη κι ο Ιωάννου, κι οι Αναγνωστάκηδες, Μανόλης και Λούλα. Ως κι ο Μαρωνίτης που ορκιζόταν στο όνομά της. Δεν τους αδικώ.


Πώς να τραφείς πνευματικά σ’ ένα βαλτωμένο επαρχιακό μόρφωμα ενός εκατομμυρίου; Όταν είσαι μάλιστα δημιουργός; Αν δε σε πάρουν χαμπάρι απ’ το Άθενς, δε μνημονεύει τη δουλειά σου κανείς. Σχιζοφρένεια! Την έχω πει «μεγάλο Κιλκίς με θάλασσα». Και «νεκρομαντείο». Μόνο ο Ρασούλης την επέλεξε για να «τσαμπουκαλευτεί» τους «χάμω», ενώ ο Παπάζογλου δεν την πρόδωσε ποτέ. Ο Πεντζίκης, η Καρέλλη, ο Χριστιανόπουλος και κάμποσοι άλλοι ήταν οι καστροφύλακές της. Τους ακολουθούμε κι εμείς. Συνειδητά! Η Θεσσαλονίκη, -πόλος έλξης και απώθησης-, είναι μια εκ γενετής ασθένεια της ψυχής, ανίατη, που κάποιους τους σημαδεύει. Όπως και η Αθήνα για τους Αθηναίους. Ίσως και λίγο παραπάνω!

1

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Πατριαρχία: Το κλειδί είναι το πέρασμα από τη μάτσο κυριαρχία σε υγιείς αρρενωπότητες

Guest Editors / Πώς μπορούν οι άντρες να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία;

Η G-All (Gender Alliance Initiative - Η Συμμαχία των Φύλων) μιλά για την πατριαρχία ως «ένα κυρίαρχο σύστημα σκέψης και πράξης», σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης εκτεταμένων μορφών βίας σε όλους τους τομείς της ζωής.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪ́ΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου

Πολιτική / Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: «Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου»

Εκτός Μαξίμου ο οικονομικός σύμβουλος Μητσοτάκη - Μετά από μια πενταετία ολοκληρώνω στο τέλος του έτους το έργο μου στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αναφέρει με ανάρτησή του στο Instagram
LIFO NEWSROOM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια