Στο σημερινό «Α μπα»: με απλά λόγια

Στο σημερινό «Α μπα»: με απλά λόγια Facebook Twitter
81

__________________
1.

 

Αγαπητή Α, μπα,
Σ' ΑΓΑΠΩ. Για όλα τα όμορφα πράγματα που μας προσφέρεις. Έχω μια απορία, την οποία νομίζω θα με βοηθήσουν εξίσου με σένα οι σχολιαστές, γιατί μάλλον χρειάζεται τη γνώμη μπόλικου σοβαρού κόσμου.
Αρχίζω με το ιστορικό. Έχω σπαστική κολίτιδα. Για όσους δεν ξέρουν, είναι χρόνια δυσλειτουργική πάθηση του εντέρου, η οποία όμως δεν είναι άμεσα επικίνδυνη για τη υγεία. Ουσιαστικά σου κάνει απλώς τη ζωή δύσκολη (πόνοι, διάρροιες στα καλά καθούμενα, πολύ φούσκωμα, απαγορευμένες τροφές κλπ). Αρκετά δύσκολη θα έλεγα. Α, επίσης επιδεινώνεται με τις στρεσογόνους καταστάσεις. Παρόλο που με διατροφή και φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται κάπως αποτελεσματικά, όταν κάποια περίοδος έχει έντονο στρες, γίνεται πάλι χαμός. Ξανά μανά αγωγή, ξανά μανά ακόμα πιο συντηρητική διατροφή, υπομονή, αγάπη στοργή και προδέρμ. Το έχω από τα 16, είμαι 22, μέχρι τα 20 με ταλαιπωρούσε πολύ, από εκεί και μετά τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού συμβουλεύτηκα γιατρό. Το πρόβλημα μου ουσιαστικά είναι σχεδόν λυμένο. Α, να σημειώσω ότι από τα 18 μου και για τα επόμενα δύο χρόνια είχα μόνιμο παθολογικό άγχος, το οποίο με πολύ δουλειά έχω πλέον ξεπεράσει. Δηλαδή δεν νιώθω μονίμως αγχωμένη πλέον, μόνο σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις. Είναι λίγο σαν να έχει αλλάξει μορφή το άγχος μου, μάλλον. Δηλαδή όταν συμβαίνει κάτι εξαιρετικά απρόοπτο, είναι σαν να περνάω έναν μικρούλη πανικό για κανένα πεντάλεπτο και μετά το αντιμετωπίζω ψύχραιμα. Δεν θολώνω, ή κάτι τέτοιο, απλά με πιάνει αυτό το σκίρτημα. Το οποίο πλέον για κάποιο λόγο έχει αρχίσει να συνδέεται αυτόματα με πόνο στη κοιλιά, επιτόπου. Και συμβαίνει με όλα εκείνα τα πράγματα που σου δημιουργούν αυτό το σκίρτημα, όπως η έντονη χαρά, η ανυπομονησία για κάτι καλό, η ακόμα και ο έρωτας, ή η θέα του αντικειμένου του πόθου μου και νιώθω πώς θα παλαβώσω, στο λέω αλήθεια Α, μπα μουυυυυ. Όταν ήμουν μικρή και είχα τέτοιο θέμα, όταν ερωτευόμουν ξαφνικά τα ξεχνούσα όλα, περνούσαν όλα και ήμουν περδίκι, χαρούμενη και ευτυχισμένη, και ας μη πετύχαινε το παραμύθι στο τέλος. Τώρα στέλνω μήνυμα και όταν βλέπω ότι έσκασε απάντηση είναι σαν να μου σκάει κάποιος μια μπουνιά επιτόπου και με πιάνει η κοιλιά μου. Ή βλέπω unexpected μήνυμα και πάλι το ίδιο και μου κρατάει καμιά μέρα η ταλαιπωρία. Ρε παιδιά, το παθαίνετε κι άλλοι αυτό, ή είμαι η μόνη που όταν ερωτεύεται πρέπει να πάρει το γιατρό αγκαζέ; Καλά σίγουρα το παθαίνετε κι άλλοι, απλά ρωτάω να δω αν είμαστε πολλοί και πόσοι.
Ρε Λένα μου τώρα υποπτεύομαι και το άλλο. Ότι μάλλον έχουν πέσει πολύ οι συναισθηματικές μου αντοχές γι αυτό και στρεσάρομαι τόσο. Εσύ τι λες; Μήπως να πάρω το γιατρό και να πάμε παρέα στο ψυχολόγο να σωθώ;
Σε ευχαριστώ <3


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

<3

 

Δεν χρειάζεται να πάρεις αγκαζέ τον γιατρό για να πάτε παρέα, μπορείς, και μάλλον πρέπει, να πας μόνη σου στον ψυχολόγο, μήπως του τα πεις πιο ξεκάθαρα, γιατί εδώ σε ξεκινάς από ένα «ουσιαστικά λυμένο πρόβλημα» για να καταλήξεις στο ότι έχεις ακριβώς αυτό το πρόβλημα που δηλώνεις ότι έχεις λύσει.

__________________
2.

Ντρέπομαι. Κοιτάω το τηλέφωνο και περιμένω να χτυπησει να μου πει τι; ότι αποφάσισε να χωρίσει γιατί; για μενα; μπράβο μου, συγχαρητήρια και εις ανώτερα. Μόλις έμαθα ότι είναι παντρεμένος το τελείωσα. Εκλαιγε, ναι είναι ερωτευμένος, ναι ειναι δυστυχισμένος, ναι συγγνώμες και; Δεν πρέπει να χωρίσει γιατί αν δεν τον είχε ταρακουνήσει η παρουσία μου μαλλον δεν θα το έκανε ποτε. Οποτε -αν γινόταν που δεν θα γινει ας μη γελιομαστε- θα ημουν η αιτια. Και να πάρει το ρισκο για μία που δεν ξερει καν τόσο καλά και το μέλλον αυτής της κινησης είναι αβεβαιο; αποκλειεται. Αλλωστε δεν θέλω να είμαι εγω ο λογος. Δεν θέλω να πάρω την ευθύνη, τις τύψεις και το βάρος αυτο. Ήδη νιώθω αρκετά σκατα. Σα δεν ντρεπομαι. Οχι γιατί έκανα κάτι -αφου δεν ήξερα τοτε- ντρεπομαι για τις σκέψεις που κάνω τώρα που ξερω. Σκέψεις ενάντια στη λογική κ την ηθική μου. Θέλω απο τη μια να τα βρει με τη γυναίκα του και να είναι καλά και από την άλλη θέλω να χτυπήσει το τηλεφωνο. Ντροπη μου!! Εξαφανίστηκα απο αυτον γιατί το μυαλο μου εχει τα ηνια κ εκει ευτυχως κυριαρχει η ηθική κ η λογική. Αλλά η καρδιά μου με σκοτώνει όχι μόνο γιατί σοκαριστηκα που γκρεμίστηκαν όλα μου τα σχέδια και όνειρα αλλά γιατί ντρέπομαι τόσο που ελπίζω σε κάτι που δεν πρεπει να ελπιζω!! Ντρεπομαι..
Και μέχρι τώρα πολύ χαζοχαρούμενα πίστευα ότι η μόνη βιώσιμη ηθική είναι να κάνεις αυτό που θελεις. Γι'αυτόν μπορει να είναι ετσι, για μένα είναι να κάνω αυτο που πρεπει.
- Η άλλη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αλήθεια πίστευες ότι η μόνη βιώσιμη ηθική είναι να κάνεις αυτό που θέλεις; Τότε ορθώς η ζωή σου έστειλε αυτό το παζλ. Για τα υπόλοιπα έχω να πω, αφού ερώτηση δεν κάνεις, ότι δεν θα χώριζε για σένα, αν χώριζε. Θα χώριζε επειδή το ήθελε. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χωρίσει, και ας τον ταρακούνησε η παρουσία σου, γιατί δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα, ανάποδα πάνε. Αν θέλεις να χωρίσεις, πάντα βρίσκεις «αυτόν που θα σε ταρακουνήσει». Οπότε μπορείς τουλάχιστον να απελευθερωθείς από αυτές τις σκέψεις, δεν είσαι εσύ η αιτία που αυτός απατάει τη γυναίκα του, είσαι η εκδήλωση αυτής του της επιθυμίας. Αν δεν ήσουν εσύ, θα ήταν κάποια άλλη.


__________________
3.

Ενώ για τις συνεντεύξεις δουλειάς (γραφείου συνήθως αλλά και άλλες, πρόβλημα δεν έχω, λεφτά δεν έχω) έχω δυο "στολές", μία χειμερινή, μία καλοκαιρινή, που φοράω πάντα με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας θα έλεγα (δηλ να μου δώσουν τη δουλειά), αυτό όμως που δεν ξέρω ποτέ πώς να χειριστώ είναι η τσάντα μου. Όταν μπαίνω στο χώρο της συνέντευξης, πάντα σκανάρω πρώτα να δω πιθανά μέρη που μπορώ να την αφήσω. Το πιο σύνηθες είναι ο χώρος να έχει γραφείο και μια ή δύο καρέκλες προς μεριάς μου, σαν επίσκεψη σε ιατρείο φαντάσου. Έχω δοκιμάσει να την κρεμάσω στην καρέκλα (αλλά οι καρέκλες σε γραφείο δεν είναι σαν καφενείου, είναι κάπως στρογγυλεμένες συνήθως στην άκρη οπότε πάρτην την τσάντα στο πάτωμα -ρεζίλι!-), στην καρέκλα δίπλα μου στριμωγμένες κι οι δυο (γελοίο), στα πόδια μου ξαπλωμένη (σα γιαγιούλα σε εκκλησία), στο πάτωμα (καλά, όχι), στο γραφείο επάνω (σαν το boss στο Τhe devil wears prada ένα πράμα αισθάνομαι), σε διπλανή καρέκλα αν υπάρχει (σα να κάνουμε συνέντευξη εγώ κι η τσάντα μου ταυτόχρονα). Έχεις καμιά συμβουλή;
- Μαριάννα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν ξέρω γιατί είναι τόσο απαγορευτικό να την ακουμπήσεις στο πάτωμα δίπλα σου. Τι έχει το πάτωμα του γραφείου; Εκεί πατάνε και οι σόλες των παπουτσιών σου (και σε πολύ χειρότερα σημεία). Τι τα κάνεις όταν μπαίνεις σπίτι; Κάπου τα βάζεις. Βάλε εκεί και την τσάντα. Πάνω στο τραπέζι για μένα δεν μπαίνει μεγάλη τσάντα έτσι κι αλλιώς, εκτός από τα βραδινά τσαντάκια που δεν πιάνουν χώρο.


Τέλος πάντων, επειδή ξέρω πολλές που δεν αντέχουν στην ιδέα να ακουμπήσουν την τσάντα κάτω σε εσωτερικό χώρο (δεν λέω να την ακουμπήσεις στο πεζοδρόμιο), προτείνω να κάθεσαι λίγο πιο μπροστά στην καρέκλα και να την βάζεις πίσω σου.

__________________
4.

Αγαπητή Αμπα,
Είμαι 33 ετών και όλες οι φίλες μου έχουν παιδιά. Τις αγαπώ όλες πολύ και χαίρομαι γι αυτές, και τα παιδάκια τους τα αγαπώ και θέλω να τα ζω από κοντά που μεγαλώνουν –και το κάνω- αλλά δεν μπορώ να κάνω παρέα μόνο με ζευγάρια με παιδιά. Εκ των πραγμάτων όταν βγαίνουμε με τα παιδιά τους δεν τους βλέπω στην ουσία, γιατί τα παιδιά είναι μικρά –όλα κάτω από 6 ετών- και ζητούν όπως είναι φυσικό διαρκώς προσοχή. Όταν τους επισκέπτομαι στα σπίτια τους πάλι το ίδιο... Επιπλέον δεν μιλάμε για τίποτ' άλλο πέρα απ τα παιδιά. Όταν συζητάω κάτι για μένα είναι πάντα εν συντομία γιατί όπως προείπα τα μικρά παιδιά θέλουν τους γονείς συνεχώς από πάνω τους. Εννοείται πως θέλω να μαθαίνω τα πράγματα που τις απασχολούν αλλά θέλω να μιλάω και για τη δική μου ζωή που είναι τελείως διαφορετική και βλέπω πως δεν υπάρχει χρόνος από μέρους τους για κάτι τέτοιο. Και εννοείται πως περνάω και χρόνο με τα παιδάκια τους, παίζουμε μαζί, θέλω να τα βλέπω αλλά, νιώθω άσχημα που το λέω,......όχι συνέχεια. Να μη μιλήσω για τις διακοπές.... Το καταλαβαίνω να μην έχουν να αφήσουν κάπου τα παιδιά ή και να μην θέλουν, αλλά κι εγώ έχω ανάγκη άλλα πράγματα, και ιδίως στις διακοπές θέλω να τις περνώ με άτομα που μου δίνουν σημασία αν μη τι άλλο.... Εν ολίγοις έχω μείνει χωρίς παρέα – για την φάση που είμαι τώρα που περιλαμβάνει μπαρότσαρκες κλπ. Πώς κάνει κανείς καινούριους φίλους στα 33; Θέλω να πω πως όλοι λίγο πολύ στα 30κάτι έχουν ήδη παρέες και δεν μπορώ ν αρχίσω να κολλάω σε ήδη υπάρουσες παρέες....Επίσης τα άτομα που γνωρίζω απ τη δουλειά ή το γυμναστήριο είναι γνωστοί...δεν μπορώ επειδή έχουμε βγει 3 φορές για ποτό μετά τη δουλειά να τους πω πάμε 3ημερο κάπου! Επιπλέον θα ήθελα πολύ να βλέπω και τις φίλες που ήδη έχω, αλλά όχι μόνο με τα παιδιά τους. Πώς λες σ έναν άνθρωπο θέλω να βγούμε ή να πάμε μια εκδρομή αλλά χωρίς παιδιά; Λέγεται κάτι τέτοιο; Δεν είναι λίγο αγενές; Δεν είναι πως δεν θέλω τα παιδάκια τους αλλά δεν είμαι σ αυτή τη φάση και νιώθω πως έχω χάσει τις φίλες μου....
Θα χαρώ πολύ να διαβάσω την απάντησή σου. Η στήλη σου είναι υπέροχη και η άποψή σου πάντα to the point και διαφωτιστική.
Φιλιά,
Σερενάτα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον να πάει τριήμερο διακοπές χωρίς τα παιδιά του, και όχι μόνο επειδή είναι αγένεια. Μπορεί απλά να μη θέλει να αποχωριστεί το παιδί του για τρεις μέρες. Ίσως μπορείς να υπονοήσεις το ενδεχόμενο να πάτε μαζί για ένα ποτό χωρίς το παιδί, να τα πείτε όπως παλιά, αλλά αν δεν το έχουν πει από μόνες τους ως επιθυμία είναι κάπως αμφίβολο να το δεχτούν. Μην ξεχνάς και την πίεση που δέχονται οι γυναίκες να είναι πάντα δίπλα στα παιδιά τους. Μερικές μπορεί να το θέλουν αλλά να μην τολμούν να το εκφράσουν. Να σου πω πώς θα το καταλάβεις: πες τους ότι θα μπορούσες να κρατήσεις εσύ το παιδί για να πάνε μια βόλτα. Από την απάντηση θα καταλάβεις (και ελπίζω να μπορείς να κρατήσεις παιδί, γιατί μπορεί να δεχτούν).


Για το ουσιαστικό πρόβλημα τώρα: η ζωή των φιλενάδων σου για την ώρα είναι διαφορετική. Θα επανέλθουν αν θελήσουν, αλλά όσο εσύ θέλεις παρέα για αυτά που θέλεις, μην τα ζητάς από αυτούς που δεν μπορούν να τα δώσουν. Στα 30κάτι κάνεις φίλους ακριβώς όπως έκανες και πριν τα τριάντα. Γνωρίζεσαι με κάποιον, πας για ποτό, αν ταιριάζεις προτείνεις και άλλες εξόδους, και αν έρθεις πιο κοντά, αβίαστα και ωραία, η ιδέα για τριήμερο θα προκύψει από μόνη της. Το πρόβλημα με όσους λένε ότι μετά από κάποια ηλικία δεν κάνεις φίλους είναι ότι ψάχνουν αγωνιωδώς φίλους μόλις καταλάβουν ότι δεν έχουν παρέα να κάνουν αυτά που έκαναν πάντα. Πρέπει να είσαι συνέχεια ανοιχτή για νέες φιλίες, και όχι μόνο όταν νιώθεις ότι ξέμεινες.


__________________
5.


Γεια σου, Λενα μου!
Εισαι καταπληκτικη, γι' αυτό και χρειαζομαι τα φωτα σου!
Μετανιώνω συχνα για λαθη του παρελθοντος κρινοντας τον εαυτο μου πολύ αυστηρα. Κυριως για ανθρώπους που εβαλα στη ζωη μου και το μετανιωσα, ενώ αναγνωρίζω το "μαθημα" που μου εδωσαν. Δε βλεπω την ολη κατασταση σαν μαθησιακη εμπειρια, αλλα σα χασιμο πολυτιμου χρονου που θα μπορουσε να αξιοποιηθεί διαφορετικα. Τι να κανω για να τα δω με άλλο ματι;
-συγγνωμη για το ατονο κειμενο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Να συνειδητοποιήσεις το νόημα της παροιμίας «στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα». Αυτά που σκέφτεσαι τώρα, σε δέκα χρόνια αφελή θα σου φαίνονται. Δεν γεννιόμαστε με μυαλό πενηντάχρονου. Χάσιμο χρόνου θα ήταν μόνο αν συνεχίζεις να κάνεις τα ίδια λάθη περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα.

 

__________________
6.

Αγαπητή αμπα,
Σε διαβαζω πολυυ καιρο τωρα και οφειλω να ομολογήσω οτι μου αρεσει ο τρόπος που σκέφτεσαι και πολλές φορές δίνεις συμβουλές που θα έδινα και εγώ σε φιλη μου..
Σου εχω στείλει και παλιότερα θεμα που με ενοχλούσε αλλά δυστυχώς δεν το δημοσίευσες.
Αυτή τη φορά ελπίζω να είμαι πιο τυχερή!
Το πρόβλημα μου αυτή τη περίοδο θα σου ακουστεί σαν κοινότυπη δικαιολογία αλλά πιστεύω ότι είναι γεγονός.
Δεν εχω χρόνο.
Και εξηγώ..
Είμαι φοιτήτρια στο εξωτερικό, σε πολύ απαιτητική σχολή.
Για μένα είναι το δεύτερο πτυχίο(ειμαι26,εχω σπουδάσει και στην Ελλάδα) και βλέπω διάφορα στην αφομοίωση των γνώσεων σε σχέση με παλιότερα. Αυτό είναι απο μονο του κουραστικό.
Δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω "σωστά" σχεδόν ποτέ και πολλές φορές επιλέγω την γρήγορη λύση,φαστ φουντ.
Δεν προλαβαίνω να παω γυμναστήριο καθώς εχω μαθήματα ως αργά το απόγευμα(ακομη και Σάββατα) και όταν γυρνάω σπίτι εχω πονοκέφαλο αφου το πρωτο μάθημα αρχίζει εφταμιση,οχτω το πρωι.
Εχω συχνά τεστ στα οποία καταβάλω πολλαπλάσια προσπάθεια απο παλιά για να ανταποκριθώ και εχω ενα μόνιμο άγχος.
Στην προηγούμενη σχολή μου εμενα στο πατρικό μου και ολα τα του σπιτιου τα έκανε η μαμά μου, αρα είχα μονο το διάβασμα. Και αυτό σε περίοδο εξεταστικής.
Έτρωγα πιο σωστά, είχα ελεύθερο χρόνο, ζούσα πιο χαλαρή φοιτητική ζωή.
Δυστυχώς το πτυχίο δεν ήταν αρκετό για να εχω επαγγελματική αποκατάσταση και ψάχνοντας τρόπο να το βελτιώσω(μεταπτυχιακά, γλώσσες) κατέληξα στο να κάνω μια άλλη σχολή με επαγγελματική αποκατάσταση.
Δεν είναι ότι μετανιώνω την επιλογή μου να φύγω για να σπουδάσω κάτι άλλο.. το αγαπώ αυτό που κάνω, είναι η δουλειά των ονείρων μου.
Θα ήθελα την γνώμη σου για το τι μπορεί να αλλάξει κυρίως.. τι θα έκανες εσυ για να βελτιώσεις την καθημερινότητα σου για το υπόλοιπο των σπουδών που προβλέπεται μεγάλο.....
Σε φιλώ,
- Τρέχω και δεν φτάνω


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πόσο μεγάλο δηλαδή; Τα πτυχία κρατάνε τέσσερα χρόνια, άντε πέντε. Αν πούμε ότι είσαι στο πρώτο έτος, έχεις το πολύ τέσσερα. Μπορείς να σφίξεις τα δόντια για τέσσερα χρόνια μέχρι να πάρεις το πτυχίο, ελπίζοντας ότι στην πορεία θα μπεις καλύτερα στο νόημα. Δεν ξέρω αν υπάρχει διαφορά στην «αφομοίωση», μπορεί πολύ απλά αυτή η σχολή να είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Ξέρεις, δεν είναι τυχαίο που η προηγούμενη σχολή δεν σου έδινε ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης και η καινούρια σου δίνει. Για την δουλειά των ονείρων σου θα κάνεις θυσίες, και αυτή μπορεί να είναι η πρώτη σε μια σειρά από θυσίες.


Πώς να το πω; Είσαι κάπως καλομαθημένη. Δεν έχει τη μαμά να φροντίζει το νοικοκυριό η πλειοψηφία των φοιτητών. Πάρα πολλοί φορτώνονται χρέη στην πλάτη τους για να πληρώσουν δίδακτρα ενώ παράλληλα δουλεύουν. Μπορείς να μαγειρεύεις τις Κυριακές και να παίρνεις τάπερ. Πάρε ποδήλατο για να γυμνάζεσαι και στις μετακινήσεις. Η ζωή χρειάζεται ευελιξία.


_________________
7.

Αγαπητη αμπα, σκεφτομαι συνέχεια κάποιον στον οποιο έχω μιλήσει μία φορά πριν απο μία εβδομαδα. Δεν τον εβγαλα από το μυαλό μου μεχρι την επομενη φορα που τον είδα και ξαναμιλήσαμε. Γίνεται να τσιμπηθείς με κάποιον που ουσιαστικα δεν γνωρίζεις; Δεν το παθαίνω καθόλου ευκολα και καθολου συχνά! Τι ορισμό να δώσω; Είναι δυνατόν να είμαι ερωτευμένη μ αυτό το ατομο; Ή είναι απλος ενθουσιασμός; μπορείς να με βοηθήσεις να διαλευκάνω πως να καταλάβω τι απο τα δύο είναι?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Χρειάζεται; Βάλτο κάτω από την ομπρέλα της καψούρας για να είσαι μέσα. Ναι, φυσικά και γίνεται να τσιμπηθείς με κάποιον που δεν γνωρίζεις. Όσο λιγότερο τον γνωρίζεις τόσο πιο εύκολο το τσίμπημα. Αλλά για να σε διευκολύνω λίγο, ούτε έρωτας, ούτε ενθουσιασμός είναι. Σεξουαλική επιθυμία νιώθεις. Μαγικό πράγμα. Δεν χρειάζεται να το βαφτίσεις έρωτα για να το καθαγιάσεις. Καλό βόλι.

81

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
#4 για να μιλήσω από τη μεριά των φιλενάδων σου (ούσα μαμά ετών 30φευγα με παιδί 4 χρονών): εμένα προσωπικά δε θα μου φαινόταν αγενές να μου ζητήσει ένας single φίλος/η να βγούμε οι δυο μας. Εξαρτάται πάντα ο τρόπος που το θέτεις και το εκφράζεις. Αντιθέτως μπορεί οι φίλες σου έτσι να καταλάβουν ότι τις σκέφτεσαι και τις υπολογίζεις και ότι δεν έχουν βγει "εκτός παιχνιδιού". Στο λέω γιατί υπάρχει ενδεχόμενο και οι φίλες σου να κάθονται να σκέφτονται ότι εσύ είσαι ελεύθερη και ωραία και αυτές έχουν κλειστεί στο σπίτι ενώ εσύ γυρνάς στα μπαράκια. Το καλοκαίρι που πέρασε ένας πολύ καλός φίλος μου πρότεινε να πάμε στη συναυλία του αγαπημένου μας group στο εξωτερικό. Είναι κάτι που το κάναμε συχνά πριν κάνω μωρό και μάλιστα συνειδητοποίησα ότι είχα να ταξιδέψω χωρίς το σύντροφό μου πάνω από 10ετία (ταξιδεύω μόνη μου για δουλειά συχνά, αλλά όχι για αναψυχή). Δεν ήταν κάτι εύκολο να το κανονίσω αλλά έτσι όπως μου το πρότεινε μου έδειξε ότι ήταν κάτι που ήθελε να το κάνουμε ΜΑΖΙ και όχι επειδή δεν είχε παρέα και τι άλλο να κάνει. Μου άρεσε αυτό που πρότεινε η Λένα. Θα εκτιμούσα βαθύτατα αν κάποιος φίλος μου πρότεινε να κρατήσει λίγο το παιδί μου. Δε σημαίνει ότι θα δεχόμουν την προσφορά του -για διάφορους λόγους- αλλά σαν κίνηση θα ήταν εξαιρετική.
#3 Προτείνω τσάντα με προστατευτικά ποδαράκια στη βάση για να μπορείς να την τοποθετείς στο πάτωμα χωρίς να καταστρέφεται και να λερώνεται το ύφασμά της. Αν θες να το πας ακόμα παραπέρα και πιο επαγγελματικά, ένας χαρτοφύλακας είναι η καλύτερη λύση.
#2 δεν το εγραψες αυτό γιατί ντρέπεσαι. Δεν ντρέπεσαι καθόλου γιατί από τον τρόπο που γράφεις φαίνεται ότι έχεις την νοημοσύνη να καταλάβεις γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεσαι.Το έγραψες γιατί θέλεις κάποιος να σου πει ότι ναι, θα χωρίσει για να είναι μαζί σου. Θα χωρίσει, για σένα. Και άρα κακώς τον έδιωξες. Κακώς?Ε.. μόνο εσύ το ξέρεις αυτό.
Την καψούρα την έχω ταυτίσει με ουίσκι, τσιγάρα, ανεκπλήρωτους έρωτες και βραδιές σε τελειωμένα μπουζούκια. Το crush μου φαίνεται πιο αθώο, πιο εφηβικό, πιο πολύ προσμονή και καρδιοχτύπι...όπως αυτό που συμβαίνει στη γράφουσα!
#4 Να ξέρεις ότι αυτό που σας συμβαίνει δεν οφείλεται στο ότι οι φίλες σου έχουν παιδιά ενώ εσύ δεν έχεις. Ακόμα κι αν είχες και εσύ παιδιά, πάλι το ίδιο πρόβλημα θα είχατε. Πάλι δεν θα μπορούσατε να μιλησετε να πείτε μια ενήλικη ανθρώπινη κουβέντα παρουσία νηπίων/μικρών παιδιών. Πάλι δεν θα είχατε χρόνο να βρεθείτε λόγω υποχρεώσεων. Πάλι θα ήταν δύσκολο (έως ακατόρθωτο) να συγχρονιστείτε να πάτε μια εκδρομή μαζί. Απλά στη δεύτερη περίπτωση κι εσύ θα έτρεχες πίσω από ενα μικρό, κι εσύ θα είχες πιο περιορισμένο χρόνο για εξόδους (ιδίως βραδυνές), κι εσύ θα ήταν δύσκολο να οργανωθείς να κάνεις εκδρομές on a whim. Το βλέπεις έτσι τώρα επειδή εσύ είσαι πιο διαθέσιμη. Αλλά είναι το ίδιο. Σκέψου το. Δεν έχει καμιά διαφορά.Βασικά το θέμα είναι ότι όταν οι υποχρεώσεις αυξάνονται και ο χρόνος περιορίζεται, όλοι μας ανεξαιρέτως δινουμε προτεραιότητα στα πολύ σημαντικά πράγματα και πρόσωπα για μας. Οι φίλες σου, προφανώς και επιθυμούν την παρέα σου. Όμως όχι τόσο ώστε να θυσιάσουν την (ενδεχομένως μόνο) μία φορά τον μήνα που έχουν διαθέσιμη να βγουν έξω χωρίς τα παιδιά τους. Βεβαίως το ίδιο συμβαίνει και σε σένα, αλλά δεν το καταλαβαίνεις γιατί το βλέπεις από τη δική σου οπτική γωνία χωρίς να σκέφτεσαι τη θέση του άλλου 100%. Αγαπάς τις φίλες σου και θέλεις να τις βλέπεις, αλλά όχι τόσο ώστε να θυσιάσεις την ησυχία σου για να ανεχτείς τα παιδιά τους. Αν είχες παρέα στα κυβικά σου τώρα, δεν θα είχες καθόλου αυτό το παράπονο. Απλώς θα αραίωνες από τις μαμάδες-φίλες σου.
#6 Δεν ξέρω για την πλειοψηφία των φοιτητών αλλά ξέρω πολλές μαμάδες φοιτητών που στην εξεταστική μετακομίζουν στο βλαστάρι τους για να του πλένουν να του συγυρίζουν και να του μαγειρεύουν, πολλές μάλιστα παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους . Τα βλαστάρια βολεύονται κι εκείνα φυσικά αλλά προσωπικά το βρίσκω τουλάχιστον λάθος. Ένα ακόμη πρόσχημα για τη διατήρηση της εξάρτησης από τη μανούλα που αρνείται να αφήσει το παιδί της να καταλάβει πως μπορεί να τα βγάλει πέρα στη ζωή του και χωρίς εκείνη. Σε πολλούς δε η ιστορία αυτή συνεχίζεται και όταν γίνουν εργαζόμενοι "που δεν προλαβαίνουν" να κάνουν δουλειές ή να μαγειρέψουν. Η ικανότητα να φροντίζεις τον εαυτό σου ενώ παράλληλα έχεις άλλα καθήκοντα είναι κομμάτι της διαδικασίας ενηλικίωσης ενός ανθρώπου. Το να μη μπορείς είναι τρομακτικό έλλειμμα στην προσωπική ανάπτυξη. Τώρα για τη φίλη της ερώτησης θα έλεγα πως χρειάζεται να είναι λίγο πιο ελαστική με τον εαυτό της, να βάλει σε προτεραιότητα το πρόγραμμα των σπουδών της και αργά και σταδιακά να προσπαθήσει ν οργανώσει κάπως την καθημερινότητα της. Π.χ. κάνε ένα πρόγραμμα για το μαγείρεμα που θα σου επιτρέπει να έχεις ψωνίσει από πριν όσα χρειάζεσαι για κάποιες μέρες , ώστε να μην αναλώνεσαι σε διαδρομές στο σούπερ μάρκετ. Θα επιλέξεις εύκολα φαγητά ή κάτι που μπορείς να το φας και μια άλλη μέρα. Αν δε σου βγει κάποια φορά πάρε απ'έξω δεν έγινε κάτι. Δουλειές στο σπίτι κάνε μια τη φορά και επέλεξε αυτή που είναι πιο επιτακτική ανά περίπτωση. Όσο για τη γυμναστική βρες κάτι που σε χαλαρώνει, γιατί αν απαιτεί πίεση και προσπάθεια είναι λογικό να μη θες να το κάνεις μετά από μια δύσκολη μέρα. Σιγά σιγά θα βρεις το ρυθμό σου σε όλα αρκεί να μη τα αντιμετωπίζεις σα βουνό, ένα τη φορά και φρόντιζε να ξεκουράζεσαι.
#1 Ο πόνος, ειδικά ο χρόνιος, ειναι ένα θέμα που μπορει να εχει πολλές διαστάσεις. Επειδή από μικρή εχεις πολλές εμπειρίες με πόνο, ο εγκέφαλος σου ειναι ευαισθητοποιημένος σε αυτόν και θα ανακαλεί την αίσθηση πολυ εύκολα. Πρέπει να πας σε ψυχολόγο εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση χρόνιου πόνου/ψυχοσωματικών διαταραχών, που να σου εξηγήσει το πως λειτουργεί η εμπειρία του πόνου και πως μπορείς να τη διαχειριστείς. Επίσης, ψάξε μήπως βρεις ψυχοσωματική φυσικοθεραπεία, για να μάθεις καλύτερα πως αντιδρά το σώμα σου σε στρες και πως να το ηρεμείς. Επίσης, μήπως υπάρχει σύλλογος ασθενών με σπαστική κολίτιδα ή άλλες παρόμοιες διαταραχές; Πολλές φορές το μοίρασμα των εμπειριών βοηθάει. Πολυ καλή δουλειά εχεις κάνει στα 22 σου, σου εύχομαι ότι καλύτερο!!!
#6 σορυ που θα ακουστώ στρίντζω αλλά είσαι πολύ καλο(κακό)μαθημένη.Εγώ είμαι 46 ετών, παντρεμένη, μητέρα, εργαζόμενη σε πολύ απαιτητική δουλειά με δύσκολα ωράρια, κάνω μεταπτυχιακό (δύσκολο.. αλλλά δύσκολα δεν είναι όλα?) και ταυτόχρονα κάνω προπόνηση 6 μέρες την εβδομάδα. Εγώ δεν έχω τη μανούλα να μου καθαρίζει το σπίτι, να μου πλένει/σιδερώνει τα ρούχα και να μου μαγειρεύει (αν και μια φορά την εβδομάδα φτιάχνει μια ψαρόσουπα στο εγγόνι της γιατί εγώ δεν προλαβαίνω). Αυτά τα κάνω όλα εγώ και όχι μόνο για τον εαυτό μου. Και την προπόνησή μου (+ τους αγώνες που συμμετέχω) δεν την χάνω με τίποτα. Ναι. Κι εγώ με πονοκέφαλο σηκώνομαι από το laptop μετά από το διάβασμα, ιδίως τις δύσκολες περιόδους (εξετάσεις, εργασίες κλπ.). Και δεν είμαι 26. Κοντεύω τα 50!!!!!!! Ναι, κι εγώ γίνομαι κουρούμπελο στη δουλειά και μετά αναρωτιέμαι που θα βρω κουράγιο να γυρίσω σπιτι, να διαβάσω το παιδί και να παίξουμε και λίγο, μετά να πάω για προπόνηση και καπάκι να γυρίσω να μαγειρέψω και να βάλω σίδερο! Και έρχεται το ΣΚ και πρέπει να κάνω όλες τις δουλειες που δεν γίνονται τις καθημερινές, να πάω σουπερ μαρκετ, να καθαρίσω το σπίτι (ΟΚ εδώ ίσως υπερβάλω, γιατί βοηθάει πολύ ο άντρας μου!), να μαγειρέψω δυο τρία φαγητά για να έχουμε, να παω το παιδί βόλτα/παιδικά πάρτι/κανένα θέατρο/κουνιες κλπ. Βγάινω και με τον άντρα μου και με τους φίλους μας και πίνουμε και τα ποτάκια μας και κάνουμε τα πάντα. Και Κυριακή πρωί σηκώνομαι πάντα στις 5 για να πάω για προπόνηση. ΟΚ. Ξεκούραστα δε τα λες. Αλλά όλα τα κάνω. Γιατί θέλω η ζωή μου να είναι όπως τη θέλω εγώ και αναγκάζομαι να στριμωχνω τον χρόνο μου και φυσικά να θυσιάζω το αραλίκι.Τώρα που στα είπα αυτά, συνεχίζεις να πιστεύεις ότι τρέχεις και δε φτάνεις??? Μάλλον πρέπει να ξαναδείς λίγο την ένοια της έκφρασης "τρέχω και δε φτάνω"!
Τι προπόνηση κάνεις αν επιτρέπεται;Σου βγάζω το καπέλο που έχεις τη δύναμη να στριμώξεις ΚΑΙ τον αθλητισμό σε όλα αυτά.Θέλω να είμαι επιεικής με την #6, δε θα την χαρακτήριζα καλο- ή κακο- μαθημένη. Απλώς είναι αδαής γιατί είναι φοιτήτρια, δεν έχει ανέβει ακόμα level κούρασης και υποχρεώσεων και μετά να ανέβει κι άλλο..κι άλλο...Καλή μου #6 θα έδινα τα πάντα για να έρθω στη θέση σου και ας είχα να δώσω και πέντε εξεταστικές μαζί. Το ξέρω ότι είναι κουραστικό, το έχω ζήσει και καταλαβαίνω ότι σου φαίνεται βουνό. Ισως να μη σε βοηθάμε όσοι σου λέμε ότι αυτό δεν είναι τίποτα και πού να δεις τι σε περιμένει μετά. Προσπάθησε να βρεις πρακτικούς τρόπους βοήθειας και δες το λίγο αλλιώς το πράγμα.
Η καλή διαχείριση χρόνου είναι από τις χρησιμότερες ικανότητες σε αυτή τη ζωή. Λύνει προβλήματα, αποφεύγει τη δημιουργία νέων προβλημάτων κτλ. Σε κάποιους βγαίνει πιο φυσικά, κάποιοι θέλουν περισσότερη προπόνηση και δοκιμές/συμβουλές. Πάλεψε το τώρα που είσαι ακόμα φοιτήτρια για να είναι λίγο πιο εύκολη η ζωή σου. Γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που δυστύχησαν και μαζί υπέφεραν και οι οικογένειες τους, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν μια στοιχειώδη διαχείριση χρόνου. Είναι κρίμα, αλήθεια. Κάνε συνειδητή προσπάθεια να το μάθεις.
Δεν νομίζω ότι κάνω κάτι σπουδαίο. Κάνω ότι κάνουν μιλιούνια άνθρωποι με το "status" μου (δηλαδή σπίτι-οικογένεια-παιδιά-δουλειά). Ο αθλητισμός είναι χόμπι για μένα (πνοή ζωής να πω καλύτερα). Δεν είναι υποχρέωση και γι'αυτό τον κάνω τόσο ευχαρίστως (και τόσο πολύ). Να μην παρεξηγηθώ. Προφανώς δεν έχω το τέλειο σπίτι, με τα γυαλιστερά πατώματα που τρώς το φαϊ σου πάνω τους. Προφανώς έρχονται φάσεις που φοράω αθλητικά ρούχα συνέχεια στο γραφείο, γιατί είναι τα μόνα που ΔΕΝ χρειάζονται σιδέρωμα. Προφανώς τρώμε στο σπίτι δύο μέρες το γιουβέτσι κοτόπουλο και όχι άλλο φαγητό πρωί και άλλο βράδυ κάθε μέρα. Προφανώς δεν είμαι η μαμά που θα καθίσει να φτιάξει και να στολίσει 10000000000 cup cakes για το φιλανθρωπικό bazaar του σχολείου, αλλά θα πάω σαν τη φούρκα στον φούρνο τελευταία στιγμή να πάρω έτοιμα. Προφανώς όταν κάνεις πολλά πράγματα μαζί, σίγουρα κάποια δεν θα τα κάνεις καλά. Αλλά σίγουρα δεν πνίγομαι σε μια κουταλια νερό σαν την #6 που έχει 5 μαθήματα να διαβάσει όλα κι όλα και δεν προλαβαίνει. Συμφωνώ μαζί σου. Είναι μάλλον αδαής, αλλά μήπως ψιλοβεριέται και λίγο? Λέω τώρα...Είμαι δρομέας μεγάλων αποστάσεων (κυριολεκτικώς).
Συννεφιά και πάλι ουάο!Πίστεψέ με, τα μιλούνια με το ίδιο στατους (me included)γυρίζουν από τη δουλειά και όταν βάλουν τα παιδιά για ύπνο σαπίζουν στο internet. Τελευταία μάλιστα, το my style rocks τηγανίζει γλυκά τα τελευταία κύτταρα που έχουν μείνει μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Μπράβο σου!
Οκ, η σωστή διαχείριση του χρόνου κάνει θαύματα. Μπορει οντως η κοπέλα να είναι κακομαθημενη. Ομως μαθηματικά δε βγαίνει, όπως τα περιγράφεις. Αν έχει δύσκολα ωράρια η δουλειά σου, αυτό σημαίνει ότι σχολας λογικά μετά τις 7. καθε πότε έχεις μαθήμα στο μεταπτυχιακό? Πόσες ώρες αφιερώνεις για να μελετήσεις πέρα από τις ώρες των μαθημάτων? Αν τα καταφέρνεις εξίσου καλά σε όλα, ειλικρινά μπράβο σου. Απλά μου δημιουργηθηκε η απορία! ?
Συννεφιά χίλια μπράβο!!! έχεις πιάσει το νόημα της ζωής, βλέπω πολλούς ανθρώπους που δεν είναι ούτε 30, πιάνουν μια δουλειά, δε λέω απαιτητική μεν και δεν κάνουν τίποτα άλλο στη ζωή τους, είναι πιο γέροι και κουρασμένοι από έναν 80 χρονών.. Και εσύ παρόλο του ότι είσαι γυναίκα, έχεις άντρα, παιδί τη δουλειά σου δεν έχεις παρατήσει τον εαυτό σου και να κάνεις αυτό που σου αρέσει για αυτό και δεν υπάρχει κούραση.. και όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει πάντα βρίσκεις ελεύθερο χρόνο...
Συννεφιά, θεωρώ πως δεν βγαίνει κάτι αν συγκρίνουμε τους ανθρώπους μεταξύ τους για να δούμε ποιος είναι πιο αδαής! Ο καθένος πρέπει να έχει μέτρο σύγκρισης τον εαυτό του. Μπορεί η κοπέλα του #6 σε σύγκριση με την προηγούμενη ζωή της να έχει ξεπεράσει τον εαυτό της και τις αντοχές της. Άλλωστε ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντοχές σωματικά. Μπορεί η σχολή της να μην συγκρίνεται απο άποψη δυσκολίας με το μεταπτυχιακό σου. Μπορεί η ίδια να έχει ως προσωπικό της στόχο να είναι άριστη σ αυτό που κάνει και όχι απλά να τα βγάζει πέρα. Σε κάθε περίπτωση δνε καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να συγκρίνουμε εσάς τις 2 και να βγάλουμε εσένα καταπληκτική που τα προλαβαίνεις όλα κι εκείνη τεμπέλα. Συμφωνώ πως είναι πολύ σημαντικό να μάθει να διαχειρίζεται το χρόνο της και να συνηθίσει στο να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της σε όλους τους τομείς. Και ναι, όπως είπε και κάποιος σχολιαστής, είναι μέρος της ενηλικίωσης κι αυτό. Αλλά οκ μην βγάζουμε έναν άνθρωπο που είναι στο πόδι 12ωρο απ' ό,τι καταλαβαίνω, τεμπέλη επειδή κουράζεται στο τέλος της ημέρας!
Συμφωνώ απόλυτα..Κατ αρχας υπαρχουν απαιτητικές σχολες, μεταπτυχιακα, διδακτορικα, οπως και λιγοτερα εως καθολου..Σπουδασα Γεωπονία στο Αριστοτέλειο και διαβαζα ενα μηνα πριν την εξεταστικη και τα πηγαινα παρα πολυ καλα και τωρα κανω Ιατρική στο εξωτερικό και διαβαζω νυχτα μερα και παλι δεν ειναι αρκετο..Θελω να πω, καθε περιπτωση ειναι μοναδικη..Επισης προσωπικα θεωρω πως μια ζωη σαν της "συννεφιας" δεν ειναι ζητουμενο απο παρα πολλους/ες που θελουν το κατι παραπανω απο δουλεια_σπιτι_γυμναστικη και ενα ποτακι που και που..
Συννεφιά μπράβο κι από μένα, για αυτό: Γιατί θέλω η ζωή μου να είναι όπως τη θέλω εγώ και αναγκάζομαι να στριμωχνω τον χρόνο μου και φυσικά να θυσιάζω το αραλίκι. Πηγή: www.lifo.grΜου ακούγεται όμως σαν να μαλώνεις την κοπέλα που της φαίνεται δύσκολη η νέα της πραγματικότητα. Το "εμείς πώς τα καταφέρνουμε δηλαδή", ποτέ δεν έφερε επιθυμητά αποτελέσματα. Η κοπέλα δε ζητάει χειροκρότημα, πραγματικά νιώθει ότι τρέχει αλλά δε φτάνει και θέλει να φτάσει πολύ συγκεκριμένο στόχο, να συντονίσει τα οικιακά με τα πτυχιακά. Όταν σε κάποιον πελαγωμένο λέμε σιγά πώς κάνεις έτσι, τον κάνουμε να νιώθει ακόμα πιο ανίκανος. Όταν του απαριθμούμε δε, τα δικά μας κατορθώματα, τον αποθαρρύνουμε από το να ξαναμοιραστεί μαζί μας τις δυσκολίες του.Και συγχωρέστε μου το άσχετο, όμως γονείς που έχουν αυτή τη στάση, μεγαλώνουν παιδιά που είτε τρέχουν μια ζωή και δε φτάνουν, χωρίς να ξέρουν τι προσπαθούν να φτάσουν, είτε παραιτούνται φοβούμενα ότι δε θα φτάσουν ποτέ όσα έφτασαν οι γονείς τους. Ποτέ δεν ενθαρρύνει.
#4 Οι μόνοι οι οποιοι έχουν ανεξάντλητη υπομονή με την ατελείωτη βαβούρα των παιδιών, είναι οι γονείς τους (και αυτοί όχι πάντα). Το λέω γιατί μου φάνηκες αρκετά ενοχική ως προς το ότι δε θες να συναναστρεφεσαι τα παιδιά των φίλων συνέχεια. Δεν είναι κακό, είναι απολύτως νορμάλ.Τώρα αυτή η ερώτηση είναι τύπου «θέλω να κάνω σχέση αλλά δε βρίσκω/ όλοι με παρατάνε στο μήνα πάνω και μπλα μπλα μπλα». Πέρα από τα αυτονόητα (νέα χόμπυ, χορό, καλλιτεχνικές εκθέσεις, σεμινάρια, ξένες γλώσσες κτλ) που μπορείς να κάνεις για να κάνεις καινούριες γνωριμίες, εγω θα σου έλεγα να το δεις και λίγο αλλιώς: Εκτίμησε την πολυτέλεια χρόνου που έχεις να περνάς χρόνο εσύ, με τον εαυτό σου για σένα. Διάβασε τα βιβλία που πάντα ήθελες, δες τα ντοκιμαντέρ που ήθελες, πήγαινε μόνη στα ιστορικά σινεμά του κέντρου και δες ταινιάρες, κάνε απογευματινές βόλτες στο κέντρο, γράψου σε ομάδες πεζοπορίας, ταξίδεψε 3ημεράκια σε ευρωπαικούς προορισμούς και μείνε σε χόστελ (εκεί να δει γνωριμίες που γίνονται και γέλιο που πέφτει με διάφορα ευτράπελα). Τα μπαρ δε θα φύγουν από τη θέση τους, αυτό που φεύγει είναι ο χρόνος που εσύ καταναλώνεις μεμψιμοιρώντας αντί να τον εκμεταλλευτείς!!!Οι άλλοι θα τρέχουν να μοιραστούν το χρόνο τους μαζί σου, όταν ΕΣΥ το χρόνο ΣΟΥ τον αντιμετωπίζεις ως κάτι πολύτιμο που τον ξοδεύεις επιλεκτικά και προσεκτικά, όχι όταν το θεωρείς κενό μέρος της ζωής σου όπου πρέπει όπωσδήποτε με κάποιον να το γεμίσεις.
#1 Ξεκίνησα να σου απαντώ χωρίς να έχω διαβάσει καν τις παρακάτω ερωτήσεις...Φίλη μας, ψυχραιμία!!Αυτό που έχεις δεν το παθαίνεις μόνο εσύ, και υπάρχει και εξήγηση.Λοιπόν, υπάρχει ένας νευροβιολογικός μηχανισμός που δεν ελέγχουμε εμείς συνειδητά, και είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πιθανές περιβαλλοντικές απειλές.Πχ Είσαι μόνη σου στο δάσος τη νύχτα. Αυτό προδιαθέτει για κίνδυνο, οπότε το σώμα σου είναι σε επαγρύπνηση, άρα νιώθεις ταχυκαρδία, ιδρώνεις, και γενικότερα υπάρχει μία υπερδιέγερση σε ΟΛΑ τα συστήματα του οργανισμού που ελέγχονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, όπως το έντερο και η ουροδόχος κύστη. (Σκέψου τις πραγματικές περιπτώσεις στις οποίες βασίστηκαν οι εκφράσεις ''κατ____θηκε ή χεσ__κε από τον φόβο του'').Όταν λοιπόν σου συμβαίνει κάτι απρόσμενο, αυτό ο εγκεφαλός σου το λαμβάνει ως απειλή. Ναι, σίγουρα δεν είναι καθόλου επικίνδυνο να σου στείλει μήνυμα ο άντρας που σου αρέσει, αλλά δεν έχει σημασία. Ο εγκέφαλος σου επειδή δεν έχει έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης (Τι λέει το μήνυμα; Τι θέλει; Μήπως λέει κάτι που θα με στεναχωρήσει;) ξεκινά τον ίδιο μηχανισμό με εκείνον που περιγράφω από πάνω, χωρίς να προλάβει πρώτα να επεξεργαστεί το θέμα λογικά. Το αίσθημα του ''μη-ελέγχου'' είναι τελικά αυτό που σου δημιουργεί τη συγκεκριμένη αντίδραση.Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει λύση. Θα πρέπει να κάνεις ψυχοθεραπεία και να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου από την αρχή να μην αναγνωρίζει τέτοιες καταστάσεις ως απειλητικές. Σίγουρα έχεις κάνει ήδη μεγάλα βήματα αφού βλέπεις ότι το άγχος σου που ήταν καθημερινό έχει υποχωρήσει, αλλά χρειάζεται και στοχευμένη θεραπεία για το κομμάτι των σχέσεων. Νομίζω το Γνωσιακό – Συμπεριφοριστικό μοντέλο θα ήταν αποτελεσματικό στην περίπτωσή σου.Στο μεταξύ, συνέχισε να προσέχεις τη διατροφή σου για την ύφεση των συμπτωμάτων και είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά! :)
Σωματοποιείται το άγχος.Η ψυχοθεραπεία θα ήταν όντως μία πολύ καλή ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ λύση.Δεν παίζουμε με τις παθήσεις ,όσο...ελαφρές και να φαίνονται.Αν παίρνει φάρμακα ΔΕΝ τα διακόπτει,αν κάποιος εναλλακτικός τρόπος την ανακουφίζει τον δοκιμάζει ΕΚ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ και συν τω χρόνω ,η ίδια θα συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό που την επιβαρύνει ή την ανακουφίζει δραστικά.Οπωσδήποτε και η διατροφή συμπεριλαμβάνεται σ αυτά(και στα μεν και στα δε,προφανώς,αναλόγως).Θέμα ιατρικό,και άρα αρμοδιότητα ειδικευμένου γιατρού.Θα συμβούλευα να συνεχιστεί η αναζήτηση,έως ότου ισορροπήσει(λέξη κλειδί)η κατάσταση.Σημαντικό να υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία και συνεννόηση με τον γιατρό της.Υπάρχουν πολλοί καλοί που είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν με τους ασθενείς τους και αυτοί με την σειρά τους πρέπει να είναι συνεργάσιμοι.Διαγνώσεις και ματζούνια εκ του μακρόθεν δεν.Γενικά μιλώντας,σεβόστε τον αυτό μας και τις όποιες ευαισθησίες του(σωματικές και ψυχικές).Οταν κρασάρει σε οποιοδήποτε επίπεδο,κάποιο μήνυμα προσπαθεί να μεταδώσει.Ας μάθει να το αφουγκράζεται ο καθένας.
Rosa nera, σε αισθάνομαι κάπως επιθετική κ δεν καταλαβαίνω τον λόγο..1) Δεν έκανα διάγνωση, απλά εξηγώ στην κοπέλα πώς εξηγείται ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ να αισθάνεται πόνο στην κοιλιά κατόπιν συναισθηματικής φόρτισης2) ‎Σε ποιο ακριβώς σημείο του κειμένου μου την προέτρεψα να σταματήσει την αγωγή του γιατρού της; Προφανώς της έχει συνταγογραφήσει σπασμολυτικά, σωστότατη είναι η αγωγή, απλά λύνει το σύμπτωμα και όχι την αιτία3) ‎Η διατροφή είναι άκρως σημαντική στη συνολική αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου4) ‎Ποια εννοείς "εναλλακτική θεραπεία"; Την ψυχοθεραπεία; Μιλάμε για ψυχοσωματική ΙΑΤΡΙΚΗ, όχι για μαντζούνια, δε σε καταλαβαίνω5) ‎Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν έχω το επιστημονικό υπόβαθρο να ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΩ απλα την κοπέλα για το πού να απευθυνθεί, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα της;
On the contrary,μάλλον παρερμηνευσες ΕΣΥ.Δεν είπα ότι έκανες διάγνωση,ούτε ότι την προετρεψες κτλ.Στάνταρ απαντάω έτσι σε ιατρικές ερωτήσεις.Με πανομοιότυπο τρόπο,εδώ και μήνες.Αυτό.Δεν υπάρχει πεδίο αντιπαράθεσης και δεν έχω τίποτα μαζί σου.
#2 Υπήρχαν σημεία ότι είναι παντρεμένος;Όχι μάλλον.Και να υπήρχαν ,πόσο θεωρείς ότι ευθυνεσαι ΕΣΥ για την επιλογή που κάνει ΑΛΛΟΣ ΕΝΗΛΙΚΑΣ;Αυτός ήξερε τι έκανε και ένιωσε την τεράστια ανάγκη να ξεφύγει με μαγικό τρόπο από μια κατάσταση που δεν άντεχε,την ευθύνη έπρεπε να την έχει άλλος.Μάλλον άλλη. Εσύ η ...τι;Μια χαρά ανελαβες τον ρόλο του μοιραίου προσώπου,πολύ τον βολεύει αυτό ξέρεις.Δεν φέρει καμία ευθύνη αν το δεις έτσι.Εσύ είσαι το θέμα .Αν δεν υπήρχαν σημεία ότι είναι δεσμευμένος, είχατε λίγο free σχέση;;;Όχι πολύ πίεση,πότε θα βρεθείτε κτλ.Μήπως εσύ είσαι αυτή που κατά βάθος φοβάται να δεσμευτεί;Για σκέψου το λίγο και έτσι.
#3# Είχα κι εγώ την απορία γιατί πολλές γυναίκες δεν αφήνουν την τσάντα τους κάτω και την κρατάνε στα γόνατα σαν γιαγιάδες και μία κάποτε μου εξήγησε τον δικό της λόγο: είναι κακό feng shui λέει να αφήνεις την τσάντα σου στο πάτωμα, χάνεις λεφτά (!), μη σου κάνει εντύπωση, προφανώς πολλοί έχουν τέτοιες προλήψεις! Πάντως υπάρχουν πολλά ειδικά μικρά κρεμαστάρια για τσάντες, που τα κουβαλάς μαζί σου, τα ξεδιπλώνεις, τα τοποθετείς σε όποια επιφάνεια έχεις μπροστά σου ή δίπλα σου και κρεμάς εκεί την τσάντα και ξεμπερδεύεις, εμένα πάντως με έχουν βολέψει πολύ!