Θα κατατρόπωνε τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό. Υπέκυψε τελικά στην ισχύ των δεσποτάδων

Θα κατατρόπωνε τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό. Υπέκυψε τελικά στην ισχύ των δεσποτάδων Facebook Twitter
Ο Τσίπρας για άλλη μια φορά έκανε τα πάντα για να μη στεναχωρήσει την Εκκλησία. (Φωτ. αρχείου: Nikos Libertas / SOOC)
46

«Η Κυβέρνηση που θα κατατρόπωνε τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό, υπέκυψε τελικά μπροστά στη θεϊκή ισχύ των σεβασμιοτάτων δεσποτάδων» σχολίασε πριν λίγο ο αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης, προσθέτοντας σκωπτικά: «Τροπαιοφόρος νικητής ο Τσίπρας και ηγέτης στις μεγάλες μάχες της χώρας». 

  

Ο μεγάλος νικητής της συνάντησης που έγινε στο Μαξίμου ήταν η Εκκλησία. Και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος από τη αρχή της διαμάχης Φίλη - Ιερώνυμου είχε πάρει θέση (φυσικά) υπέρ της εκκλησίας. Απόψε πέρασε και αυτός τις πύλες του Μαξίμου για τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό και βγήκε χαμογελαστός ακριβώς πίσω από τον Ιερώνυμο.«Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής, γιατί έγινε πράγματι ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας» δήλωσε.

  

Μιλάμε για την κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα έκανε διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους, και τώρα δεν τολμά να κακοκαρδίσει τους παπάδες ούτε στα πιο απλά.

Ήταν ήδη απογοητευτικό το ότι, σχεδόν με το έτσι θέλω, η Εκκλησία -αφού απέρριψε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό- απαίτησε να δει τον Πρωθυπουργό για θέμα που κανονικά αποφασίζει η Πολιτεία και έγινε δεκτή με τιμές στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ότι απ' ό,τι φαίνεται για ακόμα μία φορά ο Τσίπρας έκανε τα πάντα για να αφήσει ικανοποιημένους τους παπάδες -και να «λύσει τις παρεξηγήσεις- είναι πια κωμικό. 

Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε μάλιστα και όρους για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών -να μη μειωθούν οι ώρες, να είναι υποχρεωτικά, και να έχουν κατεύθυνση προς τον ορθόδοξο πολιτισμό- κι από ό,τι φαίνεται οι προτάσεις του έγιναν όλες δεκτές. Οπότε, όχι μόνο δεν αλλάζει δραστικά η κυβέρνηση τα Θρησκευτικά -ακόμα και στα νέα βιβλία θα έχει λόγο η Εκκλησία- αλλά δέχεται και τους όρους που της επιβάλλονται. Μιλάμε για την κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα έκανε διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους, και τώρα δεν τολμά να κακοκαρδίσει τους παπάδες ούτε στα πιο απλά. («Τι έκαναν 17 ώρες οι ευρωπαίοι δεν μπορώ να καταλάβω. Ο Ιερώνυμος σε τρία τέταρτα τον ξεπέταξε!» διάβασα στο Facebook και θυμήθηκα ότι έχει περάσει πάνω από 1.5 χρόνος από τότε που ο Ιερώνυμος υποσχέθηκε πως δήθεν θα δώσει την εκκλησιαστική περιουσία για αποπληρωμή του χρέους, και φυσικά δεν έχει δώσει τίποτα - αντίθετα σε κάθε σύγκρουση φαίνεται να κερδίζει και περισσότερα.) 

Θα κατατρόπωνε τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό. Υπέκυψε τελικά στην ισχύ των δεσποτάδων Facebook Twitter
Στο χτεσινό τραπέζι της συμφιλίωσης που κατέληξε σε υποχώρηση της κυβέρνησης τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν Μητροπολίτες ενώ στο πλευρό του πρωθυπουργού ήταν οι Πάνος Καμμένος, Όλγα Γεροβασίλη και το ο Νίκος Φίλης (Φωτό.: AΠΕ/ΜΠΕ)

Η σύγκριση Τσίπρα με Σημίτη -σ' αυτό το συγκεκριμένο θέμα- είναι τραγελαφική για τον σημερινό Πρωθυπουργό. Ο Σημίτης πολιτικά ήταν συντηρητικότατος σε σχέση με τον άθεο ριζοσπάστη Τσίπρα, κι όμως: Όταν πήρε μία απόφαση, όσο κι αν ενοχλούσε την εκκλησία, όσο κι αν έπληττε το κόμμα του και τη δημοφιλία του, την πήγε μέχρι τέλους. Και νίκησε. Τότε μάλιστα δεν είχε να αντιμετωπίσει τον «μετριοπαθή» Ιερώνυμο, αλλά τον σχεδόν ακραίο Χριστόδουλο. 

Ο Σημίτης τότε δεν αποδείχτηκε κότα, ούτε νοιάστηκε για το πολιτικό κόστος. Έκανε αυτό που πίστευε. Ο άθεος Τσίπρας όχι μόνο δεν κάνει αυτά που πιστεύει, αλλά δεν έχει καν τα κότσια να πει δημόσια την άποψή του - σε αντίθεση με τον Φίλη που, προς τιμή του, έχει φερθεί με απόλυτη συνέπεια στο ζήτημα των θρησκευτικών. 

Απόψε ο Τσίπρας για άλλη μια φορά έκανε τα πάντα για να μη στεναχωρήσει την Εκκλησία. Έχει ψιλοκαταστρέψει τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες, τους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, όσους έπαιρναν ΕΚΑΣ, όσους πληρώνουν φόρους -όλους τους αδύναμους-, αλλά προς Θεού. Όχι και να στεναχωρήσει τον Καμμένο και τους παπάδες. 

Θα κατατρόπωνε τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό. Υπέκυψε τελικά στην ισχύ των δεσποτάδων Facebook Twitter
Χτεσινοβραδυνή φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

*Αφιερωμένο σε όσους από εμάς πιστέψαμε στ' αλήθεια πως ένα απ' τα πρώτα πράγματα που θα έκανε ερχόμενος στην εξουσία θα ήταν ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας. 

46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

20 σχόλια
Δυστυχώς όπως τα λες είναι. Όμως εξαρχής μην κοροιδευόμαστε: που ακούστηκε αριστερά με ακροδεξιό συγκυβερνήτη Καμμένο και Πρόεδρο τον Παυλόπουλο; Ο Σύριζα ήρθε στην εξουσία με μία αποστολή: να ξεπλύνει τα προμνημονιακά Καραμανλικά χρόνια και να απορροφήσει το πιο άρρωστο τμήμα της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή κατά την γνώμη του συγγραφέα η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει άποψη στο μάθημα των θρησκευτικών...ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ ΤΟ 97% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ)...Αν αυτό δεν είναι φασισμός τότε τι είναι;;; Αν και αυτές οι τακτικές είναι γνωστές στους άθεους, επι κουμουνισμού η θρησκεία κυνηγήθηκε σκληρά απο την μειοψηφία τους άθεους και οι Χριστιανοί έβρισκαν τραγικό θάνατο μετά απο βασανιστήρια στην Σιβηρία... τελικά η Ρωσία όχι μόνο ξαναέγινε ορθόδοξη αλλά η Εκκλησία είναι η τρίτη εξουσία στην χώρα...Και ποιά πρόοδο;;; Απο πότε ο μηδενισμός είναι πρόοδος;; Ο Αθεισμός καταργεί εντελώς την ελεύθερη βούληση και την λογική,ο άθεος είναι απλά μια συλλογή απο άτομα που απόλυτο αφέντη έχουν τους νόμους της φυσικής και όχι τα θέλω του και ένα παρελθοντικά άπειρο Σύμπαν είναι επίκληση στην ερώτηση και δεν παρέχει κάποιο λόγο...Εφόσον το Σύμπαν έχει αρχή τότε η λογική συνάβει μόνο με τον Θεισμό (εν αρχή ο λόγος) και όχι με τον αθεισμό...
Είμαι Αρμένιος και επειδή εμείς είμαστε ο πιο θρησκος χριστιανικός λαός και αχώριστοι με την Αρμενική εκκλησία να ρωτησω:οι Ελληνες γιατί θέλετε τόσο πολύ χωρισμό κράτους-εκκλησιας;Τι σας πειράζει;
Όταν λες είστε ο πιο θρήσκος χριστιανικός λαός, τι εννοείς και πώς το μετράς; Τι πρακτικές επιπτώσεις έχει αυτό στην κοινωνική και πολιτική ζωή σας; Μπορείς να φανταστείς την πραγματικότητα που βιώνεις διαφορετική ως προς αυτό το στοιχείο; Πώς θα ήταν;
Λοτι αν δεν είσαι χριστιανός δεν θεωρείσαι Αρμένιος λόγω του ότι η Αρμενική εκκλησία μπορεί να δδιατηρεί την συνοχή των Αρμένιων και χρηματοδοτεί τους αγώνες για να αναγνωριστεί η Αρμενική γενοκτονία και οι Αρμένιοι πάμε 1-2 φορές την εβδομάδα εκκλησια και πολλά άλλα....
Και τα θρησκευτικά στην Αρμενία είναι υποχρεωτικά χωρίς απαλλαγή και τα παιδιά διδάσκονται όλα ανεξαιρέτως την ιστορία της Αρμενικής εκκλησίας.....Η Αρμενική εκκλησία είναι επίσης που λειτουργεί τα σχολεία κ. τις οργανώσεις των Αρμενίων της διασποράς...
Διαβάζω: «Όταν πήρε μία απόφαση, (ο Σημίτης) όσο κι αν ενοχλούσε την εκκλησία, όσο κι αν έπληττε το κόμμα του και τη δημοφιλία του, την πήγε μέχρι τέλους. Και νίκησε…» Και ξαφνιάζομαι τα μάλα.Προφανώς ο αρθρογράφος θεωρεί πως ο Σημίτης νίκησε(!!) τον Χριστόδουλο στο ζήτημα για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Ας υπενθυμίσω τα γεγονότα: Τότε η Εκκλησία είχε συγκεντρώσει κάτι εκατομμύρια υπογραφές (πάνω από τρία αν θυμάμαι καλά) για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πάνω στο θέμα, αλλά ο τότε πρόεδρος της …Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος έκανε πως δεν κατάλαβε και δημοψήφισμα δεν έγινε.Και βέβαια ηττημένη τότε βγήκε η Δημοκρατία. Απόδειξη: το πρόσφατο δημοψήφισμα την ετυμηγορία του οποίου σκανδαλωδώς ουδέποτε εφάρμοσε ο Τσίπρας παρότι ο ίδιος το είχε προκαλέσει, δίχως την παραμικρή αντίδραση από τους πολίτες!! Αυτό απλώς δεν …παίζει σε δημοκρατικά πολιτεύματα.Είναι η πιο κραυγαλέα απόδειξη της ποιότητας της δήθεν δημοκρατίας μας και της κατάντιας του πολιτεύματός μας. Για την πολιτική ποιότητα του Τσίπρα, νομίζω, δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι.Κι επειδή η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ακριβώς όπως τα Θρησκευτικά είναι το έλασσον, ας πάω δίχως περιστροφές στο μείζον:Δημοκράτης είναι όποιος επιθυμεί να λειτουργεί η Δημοκρατίας συνεχώς, διαρκώς και επί παντός πολιτικά και κοινωνικά επιστητού. Αν ο Ιερώνυμος συγκεντρώσει υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον διαχωρισμό Κράτους –Εκκλησίας, εγώ θα το στηρίξω.Όταν κι αν διεξαχθεί, θα ψηφίσω υπέρ του διαχωρισμού. Αυτό είναι Δημοκρατία. Αν ο Τσίπρας αποφάσιζε και επέβαλλε το διαχωρισμό, για ακόμη μια φορά ο λαός θα ήταν ο ηττημένος, όχι ο Ιερώνυμος. Κι αυτό επειδή θα είχε στερηθεί για ακόμη μια φορά να αποφασίσει ο ίδιος για το Κράτος που θέλει. Αλλά είμαι ουτοπιστής: έχω εμπιστοσύνη στις αποφάσεις των πολιτών για οποιοδήποτε ζήτημα, όταν αυτοί είναι ενημερωμένοι και πληροφορημένοι διεξοδικά και πλήρως. Κάποιοι άλλοι προτιμούν το λόμπινγκ και τους δήθεν πεφωτισμένους …δεσπότες.
Αν κατάλαβα καλά, λέτε πως ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να ενεργήσει ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες, επειδή αυτό υπαγορεύει η δημοκρατία και δεδομένου ότι την αναγραφή ήθελαν πλέον των 3.000.000 ανθρώπων.Αν σας αντιλαμβάνομαι ορθώς, πρέπει να πω πως σας διαφεύγει το ότι είμαστε εκτός από δημοκρατία και κράτος δικαίου. Έχουμε κανόνες για την άσκηση των λειτουργιών και κανόνες για το πώς αλλάζουν αυτοί οι κανόνες.Εν προκειμένω, άρ. 44 παρ. 2 Συντάγματος: "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο."Επομένως μόνο δύο περιπτώσεις δημοψηφίσματος προβλέπονται από το Σύνταγμα και αμφότερες εκκινούν με απόφαση της Βουλής.Αλλά έστω ότι αυτή η βούληση αυτών των 3.000.000 ανθρώπων δεν έπρεπε να αγνοηθεί από την κυβέρνηση (αφήνουμε έξω τον ΠτΔ που δεν μπορεί ούτε πρέπει να παρέμβει επ' αυτού). Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε περίπου 9.800.000 πολίτες το 2015, μάλλον ανάλογο θα ήταν και τότε (πηγή: https://goo.gl/qa2zd6 σελ. 24). Οι υπόλοιποι 6.800.000 πολίτες είναι παραπάνω από διπλάσιοι. Θα ψήφιζαν όλοι υπέρ της μη αναγραφής; Όχι βέβαια. Αλλά ένας ολόκληρος μηχανισμός, αυτός της Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΝΠΔΔ να υπενθυμίσω), αφιέρωσε μέρος των δυνάμεών του για μήνες και κατόρθωσε να συγκεντρώσει αυτόν τον αξιοσημείωτο, πλην όμως ανεπαρκή για πλειοψηφία αριθμό υπογραφών. Ποιος μας εξασφαλίζει ότι σε μια εξίσου μεθοδική καμπάνια υπέρ της αντίθετης άποψης, δεν θα συγκεντρωνόταν μεγαλύτερος αριθμός υπογραφών;Επίσης, κάθε τέτοια διαδικασία που δεν έχει δικλείδες ασφαλείας (ταυτοποίηση υπογράφοντος, σύστημα αποφυγής διπλοψηφισάντων, κάποιες εγγυήσεις μη άσκησης πίεσης προς τους πιστούς σε χώρους και τόπους λατρείας κλπ) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αξιόπιστη για τα αποτελέσματα που παράγει.Όλα αυτά τα σημειώνω χωρίς να αγγίζω το ζήτημα της ορθότητας ή μη της κατάργησης αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
Παρακαλώ πολύ ψάξτε μόνος σας τον αριθμό των υπογραφών που είναι απαραίτητες σε πολύ πιο δημοκρατικά από το ελληνικό κράτη για να εξασφαλιστεί η διενέργεια δημοψηφίσματος. Συγκρίνετε τα ποσοστά σε σχέση με ό,τι επιθυμείτε πληθυσμό, εκλογικό σώμα κλπ. Ίσως αντιληφθείτε καλύτερα το «…Είναι η πιο κραυγαλέα απόδειξη της ποιότητας της δήθεν δημοκρατίας μας και της κατάντιας του πολιτεύματός μας…»Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Αν διεξάγονταν δημοψήφισμα ασφαλώς και θα ψήφιζα ΚΑΤΑ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
Δε μπορείς να κάνεις για οτιδήποτε δημοψήφισμα. Μπερδεύεις την έννοια της δημοκρατίας με την οχλαγωγία. Αν το παιδί σου είναι άρρωστο και χρειάζεται να εγχειριστεί, θα ζητήσει ο χειρούργος δημοψήφισμα απο τους συγγενείς για να δει πως θα κάνει την εγχείριση;Για να έχεις σωστή δημοκρατία χρειάζεσαι πρώτα απ'όλα σωστή παιδεία. Δυστυχώς η πλειοψηφία του κόσμου έχει παντελής έλλειψη κριτικής ικανότητας λόγω της παπαγαλίστικης παιδείας.Η πλειοψηφία κρίνει μονίμως ad-homineum, με μηδενική χρήση επιχειρημάτων και με την πιο καταστροφική ζημιά που έκανε η αριστερά στον τόπο θεωρώντας οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη ως φασίστα.Δυστυχώς δεν έχουμε δημοκρατία, έχουμε μετριοκρατία συνδιασμένη με οχλαγωγία.
Όταν μαζεύονται πάνω από τρία εκατομμύρια υπογραφές για διεξαγωγή δημοψηφίσματος πάνω σε οτιδήποτε, είναι προφανέστατο ποιος είναι αυτός που αποφασίζει για το τι είναι σημαντικό και τι όχι.Όποιος δεν το θεωρεί σημαντικό, ασφαλώς κι έχει δικαίωμα να απέχει.Προφανώς για να σχολιάζετε πάνω στο ζήτημα, τον διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους τον θεωρείται κάτι σημαντικό. Να βγάλω λοιπόν το συμπέρασμα πως η διενέργεια δημοψηφίσματος δεν είναι κάτι στο οποίο αντίκεισθε άσχετα με το τι θα ψηφίσετε. ΞΑΝΑτονίζω πως η θέση μου είναι υπέρ τόσο της διεξαγωγής δημοψηφίσματος όσο και του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους.
Αρχικά μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολα δημοσιεύονται υβριστικά σχόλια σε αυτό το χώρο. Με λέξεις όπως «ζαβό», «πορειάκιας», «μπούφοι υπουργοί» έως και άκρως σεξιστικά «στα τέσσερα». Ειδικά για εσάς Κε Δημοκίδη, που ακόμα και αν έχω διαφορές στα λεγόμενά σας, πρέπει να αναγνωρίσω το ήθος και το νου σας. Επιπλέον, κυρίως διαβάζω από τους σχολιαστές την ευκαιρία να βρίσουν και όχι να αρθρώσουν λόγο με επιχειρήματα. Στα του άρθρου, τώρα. Προφανώς και θα συμφωνήσω πως μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή (αν και δεν είναι) θα όφειλε να παραμείνει ως τέλους στις θέσεις της σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Το θέμα δεν είναι αυτό των Θρησκευτικών αλλά ουσιαστικά του χωρισμού Κράτους από Εκκλησία. Εδώ βρίσκεται και η διαφωνία μου με τα γραφόμενά σας. Ο Σημίτης πράγματι έφερε στο συγκεκριμένο θέμα, αλλαγές προς την σωστή κατεύθυνση και συγκρούστηκε με την Παπαδοκρατία και μπράβο του. Αλλά, το θέμα ήταν κυρίως νομικό και κυρίως ακουμπούσε τα ιερά και τα όσια. Και τούτο γιατί ξέρανε (οι παπάδες) πως τόσο ο πολιτικός γάμος όσο και η αναγραφή του θρησκεύματος ήταν κάτι που μόνο εάν το ήθελε ο πολίτης θα το ακολουθούσε. Είναι κοινή γνώση πως οι περισσότεροι έκαναν (και κάνουν) πολιτικό γάμο για πρακτικούς λόγους ενώ λίγο καιρό μετά παντρεύονται με παπά και με κουμπάρο. Ας αφήσουμε και το γεγονός πως είχαν τις διαβεβαιώσεις πως άλλα πολύ βασικά θα μένανε στο «απυρόβλητο» (βλ. σύμφωνο συμβίωσης ζευγαριών) . Να σημειώσω επίσης τα μεγάλα deals της εποχής (Βατοπέδι και άλλα) που ήσαν τα αντίβαρα σε αυτή τη διαδικασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Εκκλησία κατανοεί πως κάτι άλλο θα μπορούσε να συμβεί. Δηλαδή διαβλέπει την πιθανότητα οι συνειδήσεις των Ελλήνων πολιτών να μην χαρτογραφηθούν από μικρή ηλικία σύμφωνα με την ορθόδοξη πατέντα και νόρμες. Διαβλέπει τον κίνδυνο να μεγαλώσουν πολίτες με ανοιχτά μυαλά, λιγότερο επηρεασμένα από την εικονολατρική σκοταδιστική προπαγάνδα των παπάδων αλλά να αφεθούν περισσότερο ελεύθερα να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη και συνείδηση. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά φοβάται η Εκκλησία και κάθε κλειστός οργανισμός. Επίσης, δε σας κάνει εντύπωση η βοερή σιωπή των κομμάτων όλων (εκτός ίσως από το ΚΚΕ) που αντί να ταχθούν υπέρ της Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα και μόνο κωφεύουν δίχως τσίπα; Πού είναι ο ρασιοναλισμός τους, ο φιλοευρωπαϊκός τους χαρακτήρας και τόσα άλλα που διακηρύττουν περί των οικονομικών και μόνο; Γιατί σιωπούν; Κλείνοντας, πράγματι η Κυβέρνηση για μια ακόμα φορά απογοητεύει ακόμα και τους φιλικά προσκείμενους σε αυτή. Προφανώς και ο Καμένος αποτελεί ένα βαρίδι. Αλλά από την άλλη και η σιωπή τόσων άλλων μάλλον δείχνει σε ποια παπαδοκρατία ζούμε αλλά και θα ζούμε. Αν ο Τσίπρας (και παρά τα όσα του σούρουν) και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το θάρρος να πορευτεί ως το τέλος, κάποιοι άλλοι δεν θα έχουν ούτε την διάθεση καν να ασχοληθούν με τόσο κρίσιμα θέματα. Εδώ είμαστε. Ας βγει ο Κος Κ. Μητσοτάκης, η Κα Φ. Γεννηματά ή ο Κος Θεοδωράκης να εκφράσουν ανοιχτά την υποστήριξή τους στο θέμα του διαχωρισμού Κράτους από Εκκλησία. Τώρα και όχι (κα)ποτε! Ευχαριστώ
Ντροπή στα κόμματα που σιωπούν, δε διαφωνώ. Απογοητευτική η σιωπή τους για το θέμα. Σχετικά με το διαχωρισμό κράτους έχουν μιλήσει ανοιχτά πολλές φορές κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως, και δεν έχουν αλλάξει γνώμη απ' όσο γνωρίζω. Απ' ό,τι ξέρω απ' τον moderator, κόβουμε τόσες πολλές βρισιές απ' όλες τις πλευρές, που τα «πορειάκιας» ή το «μπούφος» είναι πλέον χάδια. Αν κόβαμε και το μπουφος, νομίζω, θα ήμασταν όχι απλά υπερβολικοί, αλλά και αξιογέλαστοι... (Το δε «στα τέσσερα» δεν είναι σεξιστικό. Αναφέρεται στην ατάκα που έλεγε ο Πάνος Καμμένος για τους μνημονιακούς που ψήφιζαν με σκυμμένο το κεφάλι, πριν γίνει μνημονιακός ο ίδιος και αρχίσει να ψηφίζει τα πάντα.)
Ένα επιπλέον σχόλιο.Τα προγράμματα και οι θέσεις πρέπει να ζουν στη ζωή και όχι στα sites των κομμάτων.Επίσης, νομίζω, πως αν ένας ανεγκέφαλος και σεξιστής έκανε ένα σχόλιο άθλιο κάποια φορά για μια πολιτική συμπεριφορά αυτό δεν δικαιολογεί να μετατραπεί η φράση σε lingo ούτε βέβαια να γίνει κτήμα των αντεπιχειρημάτων. Και πάλι ευχαριστώ.
Το "στα τέσσερα" ακούγονταν στη Βουλή από αυτούς που σήμερα ενοχλούνται που το διαβάζουν στη LiFO. Τραγέλαφος. Το μπούφος και πορειάκιας είναι τρομερές βρισιές, ειλικρινά απορώ πως πέρασαν έτσι από τον διαχειριστή, ποιος ξέρει τι άτομο θα είναι και δαύτος. Εδώ και λίγες μέρες ενοχλούνται στο twitter οι συνεργάτες και φίλοι του galaxyarhi επειδή προσβάλλεται η μνήμη του που αποκαλύφθηκε ότι ήταν έμμισθο τρολ της Κουμουνδούρου, ενώ το έπαιζε αντιεξουσιαστής. Ενοχλούνται που γίνεται μνεία σε μία αλήθεια, αλλά δεν ενοχλούνταν καθόλου που 5 χρόνια μοίραζε ψόφους. Μετά σου λένε ότι αυτοί είναι οι προοδευτικοί, αλλά ο Σημίτης σιγά τι έκανε και πως τολμάμε να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως "μπούφος". ==================
Κ. Δημοκίδη, σε γενικότερο πλαίσιο η σύγκριση μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Τσίπρα είναι κάτι που φαντάζει με ιεροσυλία, όσα αρνητικά και στραβά και να καταλογίσει κανείς στον πρώτο. Στο προκείμενο τώρα: στην Ελλάδα υπάρχει το λεγόμενο σύστημα της ''νόμω κρατούσης πολιτείας'': η Πολιτεία είναι εκείνη που νομοθετεί για την Εκκλησία, δηλαδή νομικώς η Πολιτεία μπαίνει στα χωράφια της Εκκλησίας και καθορίζει τα της δεύτερης. Μην ξεχνάμε ότι ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας είναι νόμος του ελληνικού κοινοβουλίου. Από την άλλη πλευρά, και η Εκκλησία θέλει αυτό το καπέλωμα: έτσι και πας στην Επισκοπή μίας οιασδήποτε Μητρόπολης, νομίζεις ότι είσαι σε γραφεία εξυπηρέτησης κάθε είδους αιτημάτων πολιτών και όχι στο χώρο κατοικίας- εργασίας του μητροπολίτη. Γιατί υπάρχει ο εναγκαλισμός; διότι η εκκλησία δίνει ψήφους στον πολιτικό και ο τελευταίος τους εξαργυρώνει με ρουσφέτια.Άσχετο, αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι στη Δυτική Θράκη εξακολουθεί να ισχύει το δίκαιο της Σαρίας για ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ; Εκεί δεν είδα κανέναν να εξανίσταται, ούτε τίποτε ''αριστερούς'' (έχει μουσουλμάνους βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ)...
Απο τη μια λυπάμαι για την εχθρότητά σου απέναντι στην Εκκλησία (όχι επειδή είναι απέναντι στην Εκκλησία, αλλά επειδή θεωρώ ότι οποιαδήποτε έντονη εχθρότητα προκαλέι κακό πρώτα σε αυτόν που την νοιώθει), από την άλλη όμως χαίρομαι για την αθωώτητα και "ειλικρίνεια" με την οποία προσεγγίζεις το θέμα. Θεωρεις απλά ότι πρέπει να υπάρξει ευθεία σύγκρουση Κράτους-Εκκλησίας, και το Κράτος πρέπει να την κατατροπώσει. Δυστυχώς για το λαό και τον πολιτισμός μας, ο Τσίπρας και ο Φίλης είναι πολύ περισσότερο πονηροί, και γι' αυτό πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί στην επιδίωξή τους να ξεριζώσουν τη θρησκεία, ή την θρησκευτικότητα, από τις επόμενες γενιές του πληθυσμού. Η υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει τίποτα. Σημασία έχει τί θα διδάσκεται τις ώρες αυτές. Και η διδασκαλία του "ορθόδοξου πολιτισμου" απέχει μακράν από το να είναι διδασκαλία της ορθοδοξίας. Οι της Εκκλησίας ήταν πολύ απονήρευτοι, και πιστεψανε ότι κάτι καταφέρανε να αποτρέψουνε, ενώ στην πραγματικότητα όλα όσα σχεδίασε ο Φίλης συνεχίζουν κανονικά, και οι αντιδράσεις της Εκκλησίας σταματάνε. Με βάση τα πιστεύω σου, θα έπρεπε να πανηγυρίζεις, αντί να διαμαρτυρεσαι. Εκτός κι γράφεις κι εσύ συνειδητά ώστε να καθησυχάσεις περισσότερο τους "συντηρηρικούς" και "θρησκόληπτους", ώστε να προχωρήσει κανονικά και ανενόχλητα η δουλειά.
Ε ναι, να θεωρείται ο Σημίτης πιο συντηρητικός από ανθρώπους που έχουν κολλήσει σε ιδέες του 1900 οι οποίες οπουδήποτε έχουν εφαρμοστεί στον πλανήτη είχαν ως αποτέλεσμα μιζέρια, δε γίνεται.
Κάπου είχα διαβάσει πως οι επαναστάτες στο τέλος κάνουν τους χειρότερους συμβιβασμούς.Πόσο μάλλον στην περίπτωσή μας που έχουμε επαναστάτες της φακής, αστοιχείωτους και ακατάρτιστους που πάνε παντού χωρίς κανένα εκπονημένο σχέδιο, στο χαμό, άρπα κόλλα.
Μια χαρά αλισβερισι. Ο ιερωνύμος ως γνωστόν συριζοφερνει κ σιγοντάρει τον Αλέξη. Του λέει λοιπόν μη τα χαλάσουμε τώρα εξαιτίας του κυρ Φίλη. ΔΏΣ μου να σου δωκω. Πρώτη φορά αριστερά κ χωρισμος κράτους εκκλησίας. Τρελό γέλιο. ....Πιο εύκολα θα τραγουδήσει η γάρμπη στο μέγαρο μουσικής πάρα θα χωριστεί κράτος εκκλησία.
Ρεπορταζ από την επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιο Όρος: "Βρέθηκε αρκετές φορές κοντά στον Θεό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντικότερη τη στιγμή που ζήτησε να μείνει μόνος για ένα τέταρτο με τη θαυματουργή εικόνα του Αξιον Εστί στον Ναό του Πρωτάτου. Δεκαπέντε λεπτά αυτός και η Πλατυτέρα των Ουρανών. Κανείς άλλος ανάμεσά τους. Ζήτησε να μείνει μόνος εκστασιασμένος προφανώς από την εικόνα και οι μοναχοί τού έκαναν αμέσως το χατίρι. Εκλεισαν τις πόρτες του Ιερού, έβγαλαν τους υπόλοιπους έξω και ο κ. Τσίπρας όταν βγήκε δεν είπε σε κανέναν το παραμικρό. Ούτε τι ζήτησε (αν ζήτησε) ούτε αν προσευχήθηκε ούτε αν προσκύνησε. Ηταν μια μοναδική στιγμή για έναν αριστερό ηγέτη, όπως έλεγαν αργότερα όσοι παρακολούθησαν τη σκηνή. Οπως εκστασιασμένος έμεινε και από τις αγιογραφίες του Πανσέληνου.
Μου κάνει εντύπωση πώς οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδας σημαίνουν αμέσως υπανάπτυξη, ενώ το να είναι π.χ. αρχηγός Κράτους στη Μεγάλη Βρετανία ο αρχηγός της Εκκλησίας σημαίνει πρόοδο. Η Γαλλία είχε μουσουλμανικές αποικίες. Ε, τι να κάνουμε, η Ελλάδα δεν είχε, έτσι η θρησκεία έγινε για μας στοιχείο εθνικής ταυτότητας. Είναι γελοίο να το προσεγγίζεις αυτό με όρους μαχητικής αθεΐας. Ξέρετε Έλληνα να πατά σε εκκλησία πέρα απ' την Ανάσταση;Ναι στις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες άλλωστε η Ορθοδοξία υπήρξε πολύ πιο ευέλικτη από τον Καθολικισμό. Άλλο αυτό κι άλλο ένας εθνομηδενισμός που αντί της Ευρώπης, θα μας στείλει πίσω στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Έβγαλε ποτέ η βασιλισσα τους βρετανούς στον δρόμο ώστε να ανατρέψει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης? Η μόνη παρότρυνση της ήταν "keep calm and carry on"
"Μου κάνει εντύπωση πώς οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδας σημαίνουν αμέσως υπανάπτυξη, ενώ το να είναι π.χ. αρχηγός Κράτους στη Μεγάλη Βρετανία ο αρχηγός της Εκκλησίας σημαίνει πρόοδο."Φαντάζομαι αντίστοιχα στο Ζιμπαμπουεανό κάνει εντύπωση που όταν τυπώνει δολλάρια αμερικής η FED όλοι πανηγυρίζουν το QE και όταν τυπώνει δολλάρια Ζιμπάμπουε ο Μουγκάμπε σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων στα βενζινάδικα.
Ο Σημίτης γιατί ήταν συντηρητικός; Επειδή δεν μιλούσε σαν ζαβό; Επειδή δεν ήταν αγράμματος και αγροίκος; Επειδή δεν ήταν καταληψίας και πορειάκιας; Ο Σημίτητς είναι ένας φιλελεύθερος άνθρωπος, φιλελεύθερος με όλη τη σημασία της λέξης. Ως εκ τούτου, δεν έχει καμία σχέση με τους επαναστάτες της πορδής του ΣΥΡΙΖΑ, με σταλινικά απολιθώματα ή ψεκασμένους ακροδεξιούρες. Ο Σημίτητς πέρασε μία αυτονόητη και ελάχιστη μεταρρύθμιση, έχοντας τη μισή κοινωνία απέναντί του, όλη την Εκκλησία κι έναν αρχιεπίσκοπο που μάζευε υπογραφές, κατέβαζε εξαγριωμένες γιαγιάδες στους δρόμους, γέμιζε πούλμαν και κήρυττε να καταψηφίσουν τον άθεο Σημίτη. Όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ πέρασε τη μεταρρύθμιση, αλλά ο Σημίτης το πήρε και πάνω του. Σε αντίθεση με μεταγενέστερους Πρωθυπουργίσκους που κρύβονται πίσω από έμμισθους αντιεξουσιαστές και συνδικαλιστές, μέχρι τον κάθε μπούφο Υπουργό, ο Σημίτης βγήκε μπροστά και το πέρασε.Ο Σημίτης λοιπόν αγαπητοί Αριστεροί ήταν προοδευτικός. Κι αν δεν σας αρέσει που το ακούτε γιατί τόσο σας κόβει, δεν πειράζει, φάτε λίγο Αλέξη και Φίλη, να σας πουλάνε ψευτομαγκιά και να κάθονται στα τέσσερα μετά από μία ωρίτσα "μπατσάκια" από τον Αρχιεπίσκοπο. Στα τέσσερα σύντροφοι. Στα τέσσερα. ===============
Τι κρίμα όμως, ο (όντως φιλελευθερος)Σημίτης έχασε ακόμα και μέσα στο κόμμα του. Αναρωτιέμαι πόσοι απο τους εναπομείναντες Πασοκους τον σέβονται σήμερα. Και αναρωτιέμαι επίσης, γιατί το κόμμα αυτό επέλεξε την(σαφώς παλιοκοματική)Φωση για την αρχηγια του. Ο Σημίτης πέρασε από την Ελλάδα αφήνοντας τεράστια παρακαθήκη. Τι κρίμα που ούτε ο λαός την σεβάστηκε, ούτε καν το ίδιο του το κόμμα!
Eπι Σημίτη:ΔΕΝ γιγαντώθηκε το πασοκικό παρακράτοςΔΕΝ ήταν υπουργός ο ΑκηςΔΕΝ ήταν υπουργός ο ΓιάννοςΔΕΝ έγινε το κόλπο του χρηματιστηρίουΔΕΝ μπήκαμε στο ευρώ με μαγειρικήΔΕΝ παραδόθηκε μπαμπέσικα ο ΟτσαλανΔΕΝ είπαμε ευχαριστώ στους Αμερικανούς για τα Ιμια.ΔΕΝ "ηταν αυτή η Ελλάδα" - ήταν ένας λουλουδότοπος, ένας παράδεισος , ένα "θαύμα" ΘΑΥΜΑ ΘΑΥΜΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!!!
Το να συγκρινετε την Ελλάδα του Σημίτη με το σημερινό μπάχαλο, είναι επιεικώς αλλόκοτο. Μόνο αυτό θα πρέπει να κάνετε. Θυμηθείτε την Ελλάδα του Σημίτη και σκεφτείτε τη θλιβερη Ελλάδα του Τσίπρα. Και όχι, δεν υπάρχει τέλειος πρωθυπουργός. Υπάρχει όμως ο καλύτερος απο όσους πέρασαν.
Αχ βρε σκελετούλη"Ο Σημίτης γιατί ήταν συντηρητικός; Επειδή δεν μιλούσε σαν ζαβό; Επειδή δεν ήταν αγράμματος και αγροίκος;" "Ο Σημίτητς είναι ένας φιλελεύθερος άνθρωπος, φιλελεύθερος με όλη τη σημασία της λέξης." "Ο Σημίτης λοιπόν αγαπητοί Αριστεροί ήταν προοδευτικός. "Όταν τα διάβασα αυτό θυμήθηκα αμέσως τη Μαλβίνα, την κριτική που του έκανε και την αντιμετώπιση της από το παρακράτος. Αν δεν θυμόμουν τη Μαλβίνα ακόμη θα γέλαγα!ΣΣ: 1.Δεν έχεις παράπονο αντέγραψα με κοπι και παστε ακριβώς όπως τα έγραψες!2. Προχτές χρυσαυγιτης, χτες λαφαζανικος, σήμερα συριζαιος και αύριο ότι άλλο θες . Επ' ουδενί όμως φιλελεύθερος πασοκοχαχολος! Η ταμπελοποιϊα είναι ο κλάδος που θα μπορούσε να αναστήσει την ελληνική οικονομια!
Μπορεί κανείς να εξηγήσει το νόημα της παρουσίας του Καμμένου σε όλο αυτό το ρεζιλίκι; Γιατί έχει αρχίζει και θυμίζει επικίνδυνα το Πατρις-Θρησκεία-Οικογένεια.
Τσίπρας και Καμμένος κρατάνε ο ένας τον άλλο από τα cojones. Χωρίς Τσίπρα, ο Καμμένος θα είχε κόμμα οριακής εισόδου στη Βουλή με μηδαμινή πολιτική αξία. Χωρίς Καμμένο, ο Τσίπρας δεν ξαναβλέπει κυβέρνηση ακόμα κι αν το κόμμα του συνεχίσει να βγαίνει πρώτο στις εκλογές. Τόσο απλά.
Πιο τυχοδιωκτης πρωθυπουργος δεν εχει υπαρξει σε αυτη την χωρα - και ειχε ικανους αντιπαλους. Η συγκριση με τον Σημιτη ειναι απολυτα σωστη κατα την γνωμη μου και δειχνει την απολυτη ανεπαρκει αυτου του ανθρωπου που κυβερνα σημερα...Επισης Αρη στο "ψιλοκαταστρεψει" στο τελος τι το ηθελες; Σαν να τους λες εχετε λιγα ακομα περιθωρια για να φορολογησετε και να κοψετε μισθους και συνταξεις.
Ας θυμηθούμε και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο, που δέχθηκε και τα περισσότερα πυρά, απαντώντας πάντα με αξιοπρέπεια και χωρίς να κρύβεται. Ήταν μάλιστα εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, χωρίς δηλαδή ιδιαίτερα στηρίγματα στην κοινοβουλευτική ομάδα της συμπολίτευσης και τον κομματικό μηχανισμό. Επίσης, ως καθηγητής νομικής, ήταν και είναι ένας από τους σημαντικότερους νομικούς συγγραφείς στο αντικείμενό του (αστικό δίκαιο, ιδίως οικογενειακό).
Άλλο ο άθεος σκεπτικιστής που αποφάσισε να γίνει άθεος λόγω σκεπτικισμού και άλλο ο αριστερός άθεος τύπου Τσίπρα που μπορεί να μην πιστεύει σε κάποια θρησκευτική θεότητα, αλλά έχει κοινά στοιχεία με έναν οπαδό θρησκείας. Απλά η θρησκεία του είναι η ιδεολογία της αριστεράς, με τους αγίους της, το ιερό δογματικό βιβλίο της, το φανατισμό ενάντια σε οποιονδήποτε δεν πιστεύει και πάρα πολλά άλλα.
Ο Τσίπρας έγινε "αριστερός" στα μικράτα του γιατί είχε κνίτισσα γκόνενα στο σχολείο--την οποία και παντρεύτηκε. Έτσι γίνονταν αυτά τα πράματα, για να ρίξεις κνίτισσα έπρεπε να το παίξεις ή να γίνεις ομοϊδεάτης. Αποκλείεται να πολυασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες της υποτιθέμενης ιδεολογίας του, ούτε και τότε (που ήταν κυρίως ποδοσφαιράκιας), ούτε και έκτοτε. Εικάζω ότι γνωρίζει τα βασικά της "ιδεολογίας" του--αλλά αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι να κερδάει και να είναι αρχηγός, όπως στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι οπαδός που ακολουθεί τον τυφλοσούρτη, όπως γράφεις--πόσο μάλλον φανατικός--είναι απλώς ένας οπορτουνιστής και τίποτε περισσότερο.