Πέντε κούπες καφέ η «χρυσή ημερήσια δόση»!

Facebook Twitter
2

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 Στην πιο μεγάλη και αυστηρή επιστημονική μελέτη που έγινε ποτέ, επί 15 χρόνια οι ερευνητές παρακολούθησαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να καταναλώνουν πολλά λίτρα καφέ.  Η «καφεϊνομανία» της Δύσης ήταν σαφέστατα για την συντηρητική Ιατρική μια νόμιμη τοξική, επικίνδυνη κατάχρηση. Η έρευνα τα ανέτρεψε όλα. Πιείτε κι άλλο καφέ, κατέληξε, για να ζείτε περισσότερο.

Αν εξεταζόταν η συνήθεια του καφέ σε ανθρώπους που θα ζούσαν… «σε γυάλα», σπεύδει να  διευκρινίσει η μελέτη, δηλαδή σε άτομα που θα μπορούσαν τα τηρούν μια  απολύτως υγιεινή ζωή, χωρίς στρες, τσιγάρο, αλκοόλ ή κόκκινο κρέας, τότε ο καφές θα μπορούσε να βλάψει.

Αυτή την φορά όμως η έρευνα συσχέτισε το  «χαρμάνι» της υγείας των σύγχρονων ανθρώπων της καθημερινής ζωής με τα χαρμάνια του καφέ που κατανάλωναν... Ένα από τα  σοβαρότερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, εξέτασε 400.000 άτομα  επί 14 χρόνια και, συνυπολογίζοντας κάπνισμα, αλκοόλ, κατανάλωση κρέατος, άσκηση και δείκτη μάζας σώματος , απέδειξε ότι οι λάτρεις του καφέ ζουν περισσότερο.

Ενδεχομένως η συνήθεια του καφέ να μας προασπίζει από άλλες υπερβάσεις, (όπως π.χ., καλύτερα καφές από ένα ακόμη ποτήρι αλκοόλ), αλλά ταυτόχρονα, τα συστατικά του καφέ δείχνουν να εξισορροπούν άλλες βλάβες που προκαλούν οι υπόλοιπες κακές συνήθεις. Ο καφές είναι τελικά ένα από τα στοιχεία που συμβάλουν στην επιβίωση του σύγρονου ανθρώπινού μας είδους.

 

Συστηματικοί  πότες του καφέ που ήταν σχετικά υγιείς όταν ξεκίνησε η μελέτη, είχαν, μετά από 15 χρόνια αρκετά λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, αναπνευστική νόσο , εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη , λοιμώξεις, τραυματισμούς και ατυχήματα.

Οι 402.260 ενήλικες που εξετάστηκαν ήταν ηλικίας 50 έως 71 ετών, και δεν έπασχαν από καρδιακή νόσο, ή καρκίνο, όπως επίσης δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1995. 

Μέχρι το 2008, είχαν πεθάνει 52.515 άτομα από τους συμμετέχοντες, και διερευνήθηκε αναλυτικά η αιτία του θανάτου τους και η συσχέτιση με τις ποσότητες καφέ που κατανάλωναν.  

 

Βρέθηκε ότι όσο περισσότερα φλιτζάνια καφέ καταναλώνει κανείς καθημερινά, έως και το 5ο φλιτζάνι, τόσο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου και μάλιστα στις κρίσιμες ηλικίες, άνω των 50 ετών.

Στα έξι φλιτζάνια ή περισσότερο ημερησίως, η κατανάλωση καφέ αρχίζει ελαφρά να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, και πάλι όμως θεωρείται η δράση του καφέ πιο προστατευτική από το να μην καταναλώνει κανείς καφέ καθόλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη καταγράφει τις καμπύλες του τι είναι ωφέλιμο, και μέχρι πόσο μπορεί να γίνει  από υγιεινό βλαπτικό. Το κρασί, ο ήλιος και  η σοκολάτα έχουν επιστημονικά αντίστοιχες ενδείξεις. Κανείς δεν περίμενε παρόλα αυτά η «χρυσή ημερήσια δόση» του καφέ να είναι 5 κούπες plus.

Ωφέλιμος και  ο decaf….

Η καφείνη δεν είναι το μοναδικό και απαραίτητο ευεργετικό συστατικό όπως αποδεικνύεται. Περιέχεται συνήθως σε 70 mg κατά μέσο όρο σε μια κούπα καφέ, όχι όμως και του εσπρέσο, ο οποίος  στο μικρό φλιτζανάκι του ξεπερνά σε καφείνη τα 100 mg. Στη νέα μελέτη, δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά στα ποσοστά μείωσης θνητότητας σε εκείνους που  έπιναν ντεκαφεινέ. Τα ευεργετικά συστατικά κρύβονται προφανώς στα αντιοξειδωτικά και τις πολυφαινόλες που ο καφές περιέχει, και είναι γνωστά για την ωφελιμότητά τους ενάντια στην φθορά της ζωής. Περιέχονται επίσης στο πράσινο τσάι και το κακάο, το κόκκινο κρασί και σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Καφές φίλτρου

Δύο από τις 1000 χημικές ουσίες που περιέχονται στους κόκκους του καφέ, η cafestol και η kahweol, είναι γνωστές  ότι αυξάνουν τα επίπεδα στο αίμα της χοληστερόλης και βλάπτουν τις αρτηρίες χοληστερόλης LDL. Οι ουσίες αυτές απομακρύνονται όταν ο καφές είναι φίλτρου, παραμένουν όμως στον εσπρέσο, τον στιγμιαίο και το βραστό καφέ. 

Kι άλλα, κι άλλα οφέλη  

Παρά το ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η νέα μελέτη απέδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι χαμηλότερος για τους λάτρεις του  καφέ. Πρόσφατες έρευνες επίσης έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο σε διαβήτη τύπου 2ηπατική νόσο και τη νόσο του Parkinson και άλλες μελέτες έχουν καταγράψει μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, άνοιας και εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

        

Καφές για την άσκηση: με καφείνη

Η καφείνη, για  όσους αθλούνται βοηθάει τους μυς να χρησιμοποιούν τα λιπαρά οξέα για την απελευθέρωση ενέργειας. Δίνει επίσης αντοχή στους μύς για περισσότερο χρόνο, αμβλύνοντας την επίδραση της αδενοσίνης που απελευθερώνεται με την κόπωση των μυών. Κατά τον ίδιο τρόπο  μειώνει επίσης τον πόνο των μυλών μετά την άσκηση και τον χρόνο αποκατάστασης.

 Φάρμακα και περενέργειες

  • Παυσίπονα όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη ενισχύουν την δράση τους και τον χρόνο δράσης, γι' αυτό και κάποια παυσίπονα της κατηγορίας αυτής παρασκευάζονται περιλαμβάνοντας και καφεΐνη.
  • SOS  Τοξικά αποτελέσματα απειλεί να προκαλέσει η κατανάλωση της καφεΐνης του καφέ σε συνδυασμό με συγκεκριμένο αντιψυχωσικό φάρμακο που περιέχει κλοζαπίνη.
  • Αλλα φάρμακα όπως το Tagamet, Diflucan, Luvox, Mexitil, τα οιστρογόνα και κάποια αντιβιοτικά, όπως Cipro και Levaquin, μπορεί να μεταβολίσουν περαιτέρω την καφεΐνη που έχετε καταναλώσει και να μεγιστοποιήσουν την δράση της .

Αν είστε ήδη από τους λάτρεις του καφέ ή σκοπεύετε να γίνετε, να θυμάστε να κοιτάτε τις οδηγίες των φαρμάκων για πιθανή διαδραστικότητα με καφείνη.

  

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Το ασφαλές όριο περίπου την ημέρα είναι 300mg καφεϊνης, που για τη βόρεια ευρώπη με τον ελαφρύ φίλτρου αντιστοιχεί όντως σε 4-5 κούπες. Αυτό δε σημαίνει ότι και ελλάδα πρέπει να πίνετε τόσο. 300mg έχουν 5 κανονικά εσπρεσσάκια ή 2 φρέντο ή 2 νες / φραπέ ή 3 κούπες γαλλικού όπως τον κάνουμε εδώ (πιο βαρύ) ή 3 μονοί ελληνικοί/τουρκικοί.