5 μυστικά που μετατρέπουν την αποτυχία μας σε success story

5 μυστικά που μετατρέπουν την αποτυχία μας σε success story Facebook Twitter
Από την αποτυχία, προκύπτει πάντα μία δυνατή, δημιουργική ιδέα που μπορεί να σε πάει μπροστά...
1

 

 

Λένε ότι δεν υπάρχει συνταγή για την επιτυχία, ενώ το να τα θαλασσώσει κανείς είναι το μόνο εύκολο.

Επίσης, ασχέτως με το πού ακριβώς απέτυχε κάποιος, οι «γκουρού» του σύγχρονου management επιμένουν να «αθωώνουν» την ήττα και σχεδόν να εξυμνούν το λάθος και την αποτυχία.

Αλλά, επειδή κάπως πρέπει να πηγαίνει και η ανθρωπότητα παρακάτω και να σηκώνεται αυτός που έπεσε, υπάρχει και μία λίστα με 6 μικρο-πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όχι απλώς για να ξεπεράσουμε την αποτυχία, αλλά για να τη μετατρέψουμε και σε success story.

  • To θέμα είναι να αντιμετωπίζεις την αποτυχία σαν… φίλη

Σύμφωνα με τον Ron Miller, «δημιουργό» πολλών κερδοφόρων επιχειρήσεων, το θέμα είναι να μην παραλύεις από τον φόβο σου, όταν αποτυγχάνεις. Στο τέλος της ημέρας, σε σώζει η ευρηματικότητα, όχι ο πανικός.

  •  …και σαν «ιδιοκτησία» σου!

Θα φανεί εξωπραγματικό ή αστείο, αλλά στο εξωτερικό η τάση υπαγορεύει… πάρτι για κάθε αποτυχία. Διευθυντές και επιχειρηματίες γλεντούν – χωρίς εισαγωγικά – την κάθε φορά που κάνουν λάθος, γιατί τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη γνώση. «Από την αποτυχία», λένε, «προκύπτει πάντα μία δυνατή, δημιουργική ιδέα που μπορεί να σε πάει μακριά».

  • Άκου (τους συνεργάτες, την ομάδα, τους αγαπημένους σου)

Ναι, η αποτυχία σε απογοητεύει, κλέβει τα κουράγια σου και μοιραία σε αναγκάζει να ασχολείσαι μαζί της, αλλά πρέπει να εστιάζεις και στο πώς τη «μετέφρασαν» και οι γύρω σου.  Μήπως δεν ήταν τόσο μεγάλη η ζημιά; Μήπως το μεγαλοποιείς; Μήπως υπάρχει μία ρεαλιστική – και σωτήρια – ιδέα για μετά την καταστροφή;

  • Κράτα ημερολόγιο αποτυχίας

O Miller είναι πεπεισμένος ότι όσα καταγράφει κανείς – ποσοστά, εμπειρίες, γεγονότα – από μία μεγάλη αποτυχία δεν αποτελούν απλώς ένα καλό αρχείο, αλλά και ένα πρώτης τάξεως ντοκουμέντο για τα σημεία που πραγματικά προκάλεσαν τη ζημιά. Αυτό σημαίνει ότι η υπόλοιπη σύλληψη – μιας ιδέας, μιας εταιρείας, κ.λπ – ήταν μια χαρά. Την επόμενη φορά, λοιπόν, απλώς παραλείπονται τα προβληματικά σημεία.

  • Δεν τα παρατάς (ό,τι κι αν γίνει)

Παλιό, σχεδόν κλισέ, αλλά απολύτως αληθινό: δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για κανέναν λόγο. Ο Τόμας Έντισον, μέγας εφευρέτης και επιχειρηματίας, το ‘χε πει καλύτερα, την εποχή που πάλευε με ηλεκτρικές λυχνίες και λοιπούς τεχνολογικούς δαίμονες: «Δεν απέτυχα. Απλώς βρήκα 10.000 τρόπους που δεν “δούλευαν”». Όσο επιμένεις, λοιπόν, σε κάτι που μονίμως σε απογοητεύει, το μαθαίνεις καλύτερα.

Το τελευταίο μάλλον έχει πρακτική εφαρμογή και σε άλλους τομείς, πέρα από επιχειρήσεις και οικονομικές ζημιές…

Οπότε, στην επόμενη αποτυχία – κι ας είναι κι η 1000στή – τον δρόμο, πλέον, τον ξέρουμε: πάρτι, σημειώσεις και νέα προσπάθεια. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια
Βέβαια αυτό δεν ισχύει όταν παίρνουν άλλοι αποφάσεις για μας. Το Success Story το κρίνουμε όλοι εμείς. Οσο για την προσπάθεια, χωρίς αποτυχία δεν υπάρχει επιτυχία. Δείτε μόνο τα στατιστικά αποτυχιών των αγαπημένων σας αθλητών. Θα εκπλαγείτε.