Τι θα άλλαζε στην Αθήνα αν στις ταράτσες των πολυκατοικιών φυτεύαμε κήπους;

Τι θα άλλαζε στην Αθήνα αν στις ταράτσες των πολυκατοικιών φυτεύαμε κήπους; Facebook Twitter
Το πρότζεκτ οργανώνει εργαστήρια που φέρνουν σε επαφή πρωτοβουλίες πολιτών της Αθήνας με Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα φύτευσης εσωτερικών ελεύθερων χώρων του οικοδομικού τετραγώνου (ακάλυπτοι), ενσωμάτωσης πρασίνου σε στέγες και μπαλκόνια, καθώς και με εμπειρογνώμονες σε θέματα διαχείρισης του νερού...
8

Πάσχει το κλίμα της Αθήνας;
Τα τελευταία χρόνια ζούμε αλλαγές στο κλίμα με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες καθώς και oι αιφνίδιες βροχοπτώσεις με καταστροφικές συνέπειες. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν περισσότερο τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας, λόγω της έλλειψης πρασίνου.

— Πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε;
Είναι γνωστό πως η φύτευση μετριάζει τις έντονες θερμοκρασίες και συμβάλλει στην ήπια ροή του βρόχινου νερού, προσφέροντας προστασία από τις καταστροφικές πλημμύρες. Όμως, το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαμε να εισαγάγουμε το πράσινο στην πόλη. Η Αθήνα έχει δρόμους στενούς, πεζοδρόμια κατειλημμένα από αμάξια, τσιμέντο(ποίηση) παντού.

Οι «Πολυ-κήποι στην πόλη» («Poly Garden City»), πέρα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα και στο φιλτράρισμα νέφους και σκόνης.

— Εσείς, λοιπόν, προτείνετε να χρησιμοποιήσουμε τις πολυκατοικίες.
Ναι. Να ενσωματώσουμε το πράσινο στην πόλη μέσω της υπάρχουσας δομής της πολυκατοικίας, καθώς η ελληνική πολυκατοικία, με τα μπαλκόνια και τις οριζόντιες στέγες της, διαθέτει έτοιμες τις δομές για να δεχτεί τα φυτά. Με μικρές, πράσινες επεμβάσεις μπορούμε να καλυτερεύσουμε το μικροκλίμα της πόλης μας: μποστάνια στα μπαλκόνια, κήποι στους ακάλυπτους, πράσινες «ζωντανές» ταράτσες, κάθετοι κήποι με αναρριχητικά φυτά... πάντα εφαρμόζοντας μια έξυπνη διαχείριση του νερού. Ενώνοντας πολυκατοικίες με κήπους, φτιάχνουμε πολυ-κήπους!

— Ποια θα είναι ακριβώς τα οφέλη από αυτό;
Οι «Πολυ-κήποι στην πόλη» («Poly Garden City»), πέρα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα και στο φιλτράρισμα νέφους και σκόνης. Ταυτόχρονα, οι «ΠολυΚήποι», με την απορρόφηση των ήχων και τη μείωση της ηχορρύπανσης, έχουν ως αποτέλεσμα τα μπαλκόνια να ανακτούν τον ευχάριστο, βιώσιμο χαρακτήρα τους ως επεκτάσεις των διαμερισμάτων. Οι πράσινες στέγες παρέχουν θερμομόνωση με μείωση του κόστους ψύξης και θέρμανσης το καλοκαίρι και τον χειμώνα αντίστοιχα. Συγκρατούν και επιβραδύνουν τις ροές νερού οι οποίες επιβαρύνουν το αποχετευτικό δίκτυο σε στιγμές έντονης βροχόπτωσης. Παράλληλα, οι φυτεμένες ταράτσες και οι ακάλυπτοι χώροι, πέρα από την υψηλή αισθητική τους αξία, μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι κοινωνικής συναναστροφής των ενοίκων της πολυκατοικίας. Φροντίζοντας και αναδεικνύοντας τις ταράτσες ως την«πέμπτη» πρόσοψη της πόλης, αναβαθμίζεται η εικόνα της Αθήνας!

Τι θα άλλαζε στην Αθήνα αν στις ταράτσες των πολυκατοικιών φυτεύαμε κήπους; Facebook Twitter

— Ποια είναι τα πρώτα βήματα;
Το αρχιτεκτονικό γραφείο μας, «Hybrid Space Lab» (καθηγητές Elizabeth Sikiaridi και Frans Vogelaar), αναπτύσσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και οραματίζεται την Αθήνα ως «Poly Garden City». Το πρότζεκτ οργανώνει εργαστήρια που φέρνουν σε επαφή πρωτοβουλίες πολιτών της Αθήνας με Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα φύτευσης εσωτερικών ελεύθερων χώρων του οικοδομικού τετραγώνου (ακάλυπτοι), ενσωμάτωσης πρασίνου σε στέγες και μπαλκόνια, καθώς και με εμπειρογνώμονες σε θέματα διαχείρισης του νερού. Μέσω του πλαισίου κοινωνικής δικτύωσης του δήμου Αθηναίων «ΣυνΑθηνα» συνεργαζόμαστε με τοπικές δράσεις όπως η Πρωτοβουλία Ενοποίησης των Ακάλυπτων. Αυτήν τη στιγμή το έργο μας βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν διαμορφωθεί προτάσεις για περαιτέρω δράσεις στην Αθήνα.

— Δώστε μας μερικά σχετικά παραδείγματα από το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή έχουν αρχίσει προγράμματα όπως ο νόμος στη Γαλλία, ο οποίος επιβάλλει στα νέα εμπορικά κτίρια να διαθέτουν πράσινες στέγες. Αρχιτέκτονες δημιουργούν νέες υβριδικές τυπολογίες, ενσωματώνοντας τη φύση στο κτίριο: Το συγκρότημα Parkroyal στη Σιγκαπούρη φέρνει τη «ζούγκλα» μες στην πόλη. Ιταλοί αρχιτέκτονες χτίζουν κτίρια-κρεμαστούς κήπους, φυτεύοντας δέντρα στα μπαλκόνια, τα οποία ποτίζονται από την ανακύκλωση του νερού που καταναλώνει η πολυκατοικία.

hybridspacelab.net

Αθήνα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
...συνεχεια της αναρτησης...Καλο θα ηταν να μπορεσει να προβλεφθει στις νεες κατασκευες ειδικη ζωνη στις ταρατσες η οποια θα ηταν αποκλειστικα για υποδοχη πρασινουΤωρα ειδικα για τα αναριχωμενα η την αξιοποιηση ακαλυπτων ...ναι καλη ιδεα αλλα καλο θα ειναι να εκπαιδευτουν οι ...γειτονες να μη γκρινιαζουν κ καταγγελουν οτι ομορφο....
Προσπαθησαμε ως 3ο Διαμερισμα Δημου Αθηναιων το 2004-6 να το υποστηριξουμε σε ταρατσες σχολειων κ σε καποιες οικιες που το επετρεπε η δομικη αντοχη (βαρος .βαρος μετα απο ποτισμα-βροχη.ανεμοριπες ..κλπ) τα πρωτα αποτελεσματα ηταν ενθαρυντικα η συνεχεια ομως σε βαθος χρονου, 10-12 μηνες, απογοητευση...υγρασιες -μεγαλυτερη αναγκη νερου σε θερμες μερες που δημιουργουσαν απροβλεπτο βαρος ζημιες απο αερα..και στις περιπτωσεις γλαστρων η βαρελιων υπερσυγκεντρωση παρασιτων ..σκουλικιων λογω της δυσκολιας ανανεωσης του χωματος αρα αναγκη υψηλης λιπανσης και εντομο καταπολεμησης...Εγκαταληφθηκε μετα απο δικαιες διαμαρτυριες και αδυναμιες τεχνικης υποστηριξης κ πολεοδομικης επικινδυνοτητας...Η αυστριακη μεθοδος ομως μικρου αριθμου γλαστρων με το υπερανθεκτικο γερανι ειναι μια λυση μικρη αλλα αξιζει ...Καλο θα ηταν να μπορουσε να προβλευθε
Θα μας παρει χρονια, θα ρθει ομως η μερα που η Ελλαδα, θα ξοδευει 100 εκατ το χρονο για να απαλλοτριωνει στρατηγικως επιλεγμενα δυο αστικα τετραγωνα το χρονο, θα κατεδαφιζει τις πολυκατοικιες και θα δημιουργει στη θεση τους, δημοτικα παρκα με ενσωματωμενες παιδικες χαρες. Αν το κανει αυτο για δεκα χρονια, η μιση Ελλαδα που ειναι - πληθυσμιακα - η Αθηνα, θα γεμισει με εικοσι νεα παρκα. Αν το κανει για δεκαπεντε-εικοσι...Θα ρθει η μερα που η Ελλαδα θα πλακοστρωσει το ιστορικο κεντρο της πρωτευουσας της, ξαναδημιουργοντας γειτονιες με δημοτικα ποδηλατα και ευκολες προσβασεις στο μετρο.Θα ρθει η μερα που στην περιφερεια του κεντρου θα δημιουργηθουν πυργοι για δημοτικο παρκαρισμα και 4 γραμμες τραμ θα μεταφερουν τον κοσμο που δε θελει να περπατησει.Η μερα που η διοικηση θα μαζεψει τα γραφεια της εξω απο το κεντρο. Που θα μπουνε αυστηρα-ορια στην ηχορυπανση, θα δημιουργηθουν ομαδες ακτιβιστων να εκμεταλευτουνε την καταγραφη των χιλιαδων εγκαταλειμενων νεοκλασσικων απο το Μονουμεντα, που τελειωσε προσφατα. Θα ενωθει με το μετρο, ο ποδηλατοδρομος Αγιου Κοσμα - "Μεσοποταμια" στο Φαληρο, με την προσβαση Ελληνικο-Αγιος Κοσμας, που θα φερνει ποδηλατες απ ολη την Αθηνα στο πολιτιστικο κεντρο Νιαρχος στο Δελτα, σε λιγα λεπτα ! Θα ρθει η μερα που τα σαββατοκυριακα οι συρμοι του Μετρο θα επιτρεπουν το τελευταιο βαγονι τους να χρησιμοποιηται αποκλειστικα απο ποδηλατες.Θα ρθει η μερα που η Αθηνα θα γεμισει με δημοσιους σκουπιδοτενεκεδες τελευταιας τεχνολογιας. Θα ρθει η μερα που θα καταλαβουμε οτι το γκραφιτι δεν ειναι μοναχα αντισταση μεσω της παραβατικοτητας αλλα και αισθητικη τρομοκρατια και θα διαλεξουμε καλυτερα τη συλλογικοτητα να αποφασιζεται απο κοινου απο τους ιδιους τους ενοικους καποιας παλιας 'η γκριζας πολυκατοικιας, 'η ακομη καλυτερα απ ολους τους κατοικους μιας γειτονιας η βαφη της σε συσχετισμο με τα χρωματα των γειτονικων σ αυτην κτηριων. Η πρωτοβουλια της κυριας Σικιαριδη ειναι σημαντικη. Θα χρειαστει ομως η συνεργασια μιας κοινωνιας που εχει αλλες προτεραιοτητες αυτη τη στιγμη απο το να βαλει πρασινο στη ζωη της. Δεν εχει το χρονο να σκεφτει, να κοινωνησει κατι, περαν της επιβιωσης και της αποδρασης απο την συλλογικη ευθυνη, το πρωτο λογω της οικονομικης κρισης, το δευτερο λογω της ιστοριας της εσωτερικης μεταναστευσης.
Λες ειναι ονειρα θερινης νυκτος αλλα χειμωνας ηταν και το Αθηναικο Μετρο εφτασε στο Ελληνικο ( και εβρεχε )...Το να φτιαχτει μια προσβαση προς Αγιο Κοσμα ειναι πολυ πιο ευκολο απο την Εσπλαναδα Στροφη-Δελτα ( που ΗΔΗ υπαρχει ). Ποδηλατοδρομος ΗΔΗ υπαρχει απο το Φλοισβο μεχρι το Τροκαντερο. Το Κεντρο Νιαρχος παραδιδεται επισημα σε λιγους μηνες.... Τι ειπα ; Ειπα οτι ποδηλατες απο ολα τα σημεια της Αθηνας μεσω του Μετρο θα εχουν προσβαση απο το Ελληνικο στο Νιαρχος ποδηλατωντας το παραλιακο μετωπο. Για δυο φαναρια τελειωνει και ο ποδ. Γκαζι-Φαληρο. Τα λεφτα για να σουλουπωθει η περιβοητη "Μεσοποταμια" δεν ειναι πολλα. Αναφερθηκα στους Μονουμεντα. Η καταγραφη χιλιαδων νεοκλασσικων εχει ΗΔΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ μετα απο τρια χρονια δουλειας. Η πλακοστρωση του ιστορικου κεντρου δεν ειναι ουτε ονειρο θερινης νυκτος, ουτε δικη μου ιδεα, ουτε τωρινη. Ειναι κατι που εχει ειπωθει παλιοτερα απο πολυ κοσμο και ειναι καθαρα ζητημα κονδυλιων. Παρομοιως οτι αφορα το παρκινγκ, την ηχορυπανση, αισθητικη με τα γκραφιτι κοκ η αναγκη θα επισπευσει την υλοποιηση τους. Πιλοτικα εχουν γινει καποιες ωραιοποιησεις δρομων, πχ επι-εποχης δημαρχιας Μπακογιαννη με αφορμη τους Ολυμπιακους πριν δεκα χρονια. Ως ενας ανθρωπος που εχει κανει τετοιου ειδους ενεργειες στην πραξη - και στην Αθηνα και στο Πειραια, θεωρω οτι μολις η Ελλαδα σταθει στα ποδια της οικονομικα θα χρειαστει να σουλουπωσει την πρωτευουσα της. Δε παει αλλο.Η τεχνογνωσια υπαρχει, εαν υπαρξει υποστηριξη απο τα μηντια, εαν αναβαθμιστει λιγακι η κοινωνικη μας παιδεια και βρεθουν επενδυτες, πολλα απ αυτα που ανεφερα θα υλοποιηθουν σε μεγαλο βαθμο. Τη σημερον εποχη με τον ακτιβιστικο συντονισμο που μπορει να προσφερει το διαδικτυο μεσα σε λιγα δευτερολεπτα, πολλα απ τα προβληματα μας μπορουν να διευθετηθουν πιο γρηγορα.Ισως το πιο δυσκολο απ ολα ειναι η δημιουργια παρκων στο κεντρο της πολης. Δεν ειναι ομως ακατορθωτο. Γιατι πολλα κτηρια στεγαζουν επιχειρησεις, κρατικες υπηρεσιες 'η δεν χρησιμοποιουνται καθολου. Μια στοιχειωδη ερευνα μπορει να βρει τετοια αστικα σημεια πανευκολα.Αυτα που ανεφερα, παροτι εγραψα ο ιδιος "θα μας παρουν χρονια" δεν ειναι ονειρα, ποσο μαλλον θερινης νυκτος 'η γελοιες σκεψεις" οπως τις χαρακτηριζεις στον αστοχο τιτλο σου. Ειναι συγκεκριμενες ιδεες/προτασεις για απτα προβληματα που μαστιζουν τον αστικο ιστο της μισης Ελλαδας. Ας δειξουμε λιγο θετικοτητα. Κι ας επιμεινουμε σ αυτην. Πραγματικα φερνει αλλαγες προς το καλο ολων μας !
κοιτα Νικο μ'αρεσει η θετικοτητα σου και ολα αυτα που παρουσιαζεις...αλλα οπως ξερω πολυ καλα απο το ευστοχο σχολιο μου κ τιτλο και οχι οπως το περιγραφεις εσυ ειναι ονειρα θερινης νυκτος για την δικη μου γενια και να γινουν οταν εγω θα ειμαι 80 η πεθαμενη, ναι οκ ειναι ωραιο να γινουν για τις μελλοντικες γενιες αλλα το κριμα ειναι οτι δε θα γινουν στη δικη μου, να το χαρω, να τ απολαυσω κ επισης κριμα ρε γαμωτο δε μενουμε φαληρο, ελληνικο που εκει εχουν γινει πολλα. Δλδ καταλαβαινεις για το τι ονειρα μιλαω? Οτι θα συμμορφωθουμε, θα συμμορφωθουμε ειναι σιγουρο, θελοντας και μη.
Καλή ιδέα αλλά πολύ αμφιβάλω αν η στατικότητα των κτιρίων της Αθήνας την επιτρέπει. Εδώ δυό βαριές γλάστρες θες να βάλεις στην ταράτσα και πρέπει να ρωτήσεις τον Μηχανικό σου γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να βρείς την ταράτσα στο ισόγειο ...