Στο σημερινό «Α μπα»: κοσμοπολίτικος ρατσισμός

Στο σημερινό «Α μπα»: κοσμοπολίτικος ρατσισμός Facebook Twitter
93


__________________
1.

Αγαπητή Α, μπα!

Η επιλογή συντρόφου της κολλητής μου είναι τραγική. Απλά τον σιχάθηκα. Σεξιστής, συνωμοσιολόγος, ομοφοβικός και άλλα πολλά. Μέσα σε δύο ώρες πρόλαβε να ξεδιπλώσει πτυχές της προσωπικότητας του, που για μένα προσωπικά αποτελούν κόκκινη γραμμή. Δεν θέλω να τον συναντήσω ξανά. Τον θεωρώ τοξικό. Δυστυχώς κάθε φορά που προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με την κολλητή μου για να βρεθούμε, μου καθιστά σαφές πως θα έρθει και το «μπουμπούκι». Δεν ξέρω αν επιμένει εκείνη, εκείνος ή και οι δύο αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Θέλω να τη δω και μου λείπει πραγματικά αλλά όταν προσπαθώ να της εξηγήσω πως θα προτιμούσα να βρεθούμε μόνο οι δυο μας σχεδόν προσβάλλεται. Όταν μαζευόμαστε περισσότεροι φίλοι και πιθανότατα και οι σύντροφοι μας, το θεωρεί αυτονόητο να έρθουν μαζί. Ο σύντροφός της όσες φορές τους συνάντησα μονοπωλεί τη συζήτηση με θεωρίες και κριτική για όλους και για όλα, με βρισιές, χαρακτηρισμούς και συμπεράσματα εντελώς αβάσιμα, χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους πάντες με επιθέσεις και κριτική. Τον τελευταίο καιρό τους απέφυγα ευγενικά προφασιζόμενη διάφορα. Ως πότε θα αποφεύγω να τη δω όμως; Τι συμβαίνει όταν ένας πολύ κοντινός σου άνθρωπος κάνει μια τέτοια επιλογή και την επιβάλει και σε σένα; -φιλίες...

Αν η σχέση αποδειχτεί μόνιμη, λίγο πολύ διαλύεται η φιλία. Σου το λέω χωρίς περιστροφές, γιατί δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το γράψω. Μπορεί να μην εξαφανιστεί τελείως η φιλική σχέση, αλλά οπωσδήποτε θα μετασχηματιστεί, γιατί αργά ή γρήγορα θα αναρωτηθείς: γιατί τα έφτιαξε η φίλη μου με αυτόν τον άντρα; Η απάντηση δεν θα σου αρέσει, και αναγκαστικά θα πρέπει να δεις ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα της που ήταν σε καταστολή, ή αγνοούσες να δεις.


Η καλύτερη –τηρουμένων των αναλογιών- εκδοχή είναι να περνάει η φίλη κάποια φάση. Σε όλους μας έχει συμβεί να κάνουμε κακές επιλογές συντρόφων. Μπορεί να ένιωθε μοναξιά, ή να περνούσε μια φάση ανασφάλειας, και να προσπάθησε να το καλύψει κακήν κακώς με αυτόν. Τότε η σχέση τους θα διαλυθεί από μόνη της, και δεν χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα.


Αυτό που πρέπει να προσπαθήσεις να κάνεις μέχρι να τα χαλάσουν – που είναι και το πιο πιθανό – είναι να μην πεις τη γνώμη σου γι'αυτόν αν δεν σε ρωτήσει η ίδια. Αν δεν σε ρωτάει, είναι επειδή υποψιάζεται τι θα ακούσει, και προσπαθεί να το αποφύγει. Αν της πεις παρόλ' αυτά, το πιο πιθανό είναι ότι θα απομακρυνθεί για να προστατέψει τη επιλογή της.


Αν σε ρωτήσει, μην ξεγελαστείς και πιστέψεις ότι αυτό σημαίνει ότι θέλει οπωσδήποτε να μάθει την ειλικρινή σου γνώμη. Μπορεί να είναι μια προσπάθεια να δει αν την στηρίζεις σε όλα, ως φίλη, ή όχι – μια σκληρή κριτική μπορεί να φανεί ως προδοσία. Προσπάθησε να πεις αυτό που σκέφτεσαι με προσοχή και διπλωματία.


Τα παραπάνω δεν τα συστήνω επειδή υποστηρίζω την υποκρισία, αλλά για την περίπτωση που η φίλη περνάει μια δύσκολη φάση που την έχει οδηγήσει σε μια λάθος απόφαση. Χρειάζεται υποστήριξη για να παραδεχτεί ότι έκανε κάποιο λάθος, και δύναμη για να το διορθώσει. Είναι σκληρό να καταδικάζουμε ανθρώπους όταν κάνουν λάθη, γιατί η κριτική είναι πολύ εύκολη. Ο φίλος πρέπει να δείχνει μεγαλοψυχία και να συμπαραστέκεται και στα λάθη.


Ο «σύντροφος» κούγεται περιπτωσάρα, αλλά έχουμε δει όλοι τέτοιες περιπτωσάρες σε παρέες. Αν τον απορρίπτουν όλοι, τα ψωμιά του είναι μετρημένα.

__________________
2.

Αγαπητή Α, μπα βαρέθηκα να νιώθω άβολα με τον εαυτό μου. Βαρέθηκα να μην έχω φίλους, να μην έχω ενδιαφέροντα, να βγαίνω από το σπίτι μία φορά την εβδομάδα για καμιά ώρα, να μην δουλεύω, να κάθομαι με τις ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, να είμαι συνέχεια απαισιόδοξος, να νιώθω πάντα λίγος και να φοβάμαι. Να φοβάμαι συνέχεια και χωρίς λόγο. Να ζηλεύω και μάλιστα πολύ. Βαρέθηκα να βλέπω νέους της ηλικίας μου (είμαι 22), πέρα από όσα προβλήματα μπορεί να έχουν να βγαίνουν, να ανεβάζουν φωτογραφίες από τις διακοπές τους, να κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό, να σπουδάζουν σε καλές σχολές, να έχουν δίπλωμα οδήγησης και μία μηχανή ή αυτοκίνητο από τα 20 ή και νωρίτερα, να έχουν κοινωνική ζωή, να διασκεδάζουν. Προτιμώ να βλέπω μόνο τα αρνητικά στην ζωή μήπως και πείσω τον εαυτό μου ότι καλύτερα που δεν ανακατεύομαι. Καλύτερα που δεν μιλάω και που δεν κάνω τίποτα από το να κάθομαι σπίτι.

Δεν αντέχω τις λίγες φορές που βγαίνω έξω να βλέπω ακριβά αυτοκίνητα. Γιατί όλοι να μου φαίνονται τόσο επιτυχημένοι; Γιατί δεν μπόρεσα να γίνω και εγώ ένας όπως όλοι οι άλλοι; Δεν πέρασα πουθενά δεν κάνω τίποτα στην ζωή μου. Πως βρίσκουν οι άλλοι τα λεφτά για να βγαίνουν και να πηγαίνουν διακοπές και εγώ δεν μπορώ; Κάθομαι στο δωμάτιο μου με τις ώρες και έχω μόνο νεύρα. Νεύρα και μίσος. Θέλω όλοι ανεξαιρέτως να ζουν όπως και εγώ. ΜΙΖΕΡΑ.

Τελευταία, όμως, προβληματίζομαι για ένα γεγονός. Μου αρέσει ο ρόλος του κακού. Χάρηκα πραγματικά τις προάλλες που η απέναντι έκλαιγε μιλώντας στο κινητό. Δεν γύρισα καν το βλέμμα μου πριν κάτι εβδομάδες στην κυρία που έκλαιγε στον δρόμο γιατί κάποιος οικείος της ήταν έτοιμος να μπει στο ασθενοφόρο. Χαίρομαι που θα ψηφίσω αυτούς που οι περισσότεροι δεν θέλουν ούτε να βλέπουν ζωγραφιστούς. Εκνευρίζομαι τρομερά που βλέπω άτομα με αλαζονεία και κακία στο βλέμμα να έχουν υψηλά πόστα και κανένας να μην τους κουνάει.

Πώς να διώξω το μίσος και την ζήλια που τρέφω για όλους ακόμα και άγνωστους. Δεν καταλαβαίνω απαντήσεις τύπου «χρειάζεσαι εσωτερική δουλειά», «βάλε στόχους» κάνε το ένα κάνε το άλλο. Αν μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά δεν θα έγραφα ποτέ αυτό το κείμενο.

Πολύ καλά κάνεις που νιώθεις άβολα με τον εαυτό σου. Θα έπρεπε και να ανησυχείς, αν και νομίζω ότι το κάνεις. Δεν ξέρω γιατί είσαι έτσι, και ούτε εσύ ξέρεις γιατί είσαι έτσι. Βλέπεις το αποτέλεσμα, αλλά δεν έχεις αναρωτηθεί ποια είναι η αφετηρία. Αν θέλεις να αλλάξεις πρέπει να πας σε ψυχολόγο, και μάλιστα όσο πιο γρήγορα μπορείς, γιατί η επιπόλαια απραξία σου έχει μετασχηματιστεί ήδη σε κάτι πιο βαθύ και στέρεο που σε βλάπτει πάρα πολύ. Πήγαινε σε ψυχολόγο πριν επεκταθεί αυτό το μίσος στους άλλους με χειροπιαστό τρόπο.

__________________
3.

Όταν αυτός με τον οποίο βγαίνεις μιλάει για τις πρώην του.. πράγματα που έκανε, μέρη που πήγε, προσωπικές στιγμές κ.λπ γιατί το κάνει; επίδειξη; δεν είναι έλλειψη σεβασμού;

Είναι. Το γιατί το κάνει δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει, γιατί δεν είσαι η ψυχολόγος του. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί είναι γιατί του έχεις δώσει την άδεια να το κάνει σε σένα.

__________________
4.

 

Καλησπέρα Λένα,
Σου είχα στείλει μια ερώτηση πριν 3 μήνες περίπου.
Απάντηση δεν έλαβα... αλλά το περίεργο σε όλη τη φάση είναι ότι βρήκα μόνη μου την απάντηση.. περιμένοντας να μου απαντήσεις.. κ αυτό με βοήθησε πολύ πάρα πολύ θα έλεγα!!
Ειλικρινά σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που δεν μου απάντησες!!
Να είσαι πάντα καλά κ σου εύχομαι ότι καλύτερο στη ζωή σου!! Just me!!!

Το περίεργο είναι ότι σου φαίνεται περίεργο που βρήκες μόνη σου την απάντηση.

ΥΓ. Παιδιά, η αναμονή είχε ξεπεράσει τους τρεις μήνες το καλοκαίρι. Αυτή την περίοδο έχουμε πέσει κάτω από τους τρεις μήνες, είμαστε τους δύο μήνες και είκοσι μέρες.


__________________
5.

Γεια σου ρε Α μπα. Εδώ και κάτι μήνες συγκατοικώ με τον φίλο μου κι έχω το εξής θέμα. Ο ίδιος θέλει πάρα πολύ να κάνει δουλειές στο σπίτι αλλά είναι παντελώς άχρηστος: Μόνο τον τελευταίο μήνα, έχει βάψει μπλε όλα μου τα εσώρουχα, έχει κάψει ένα τηγάνι και έχει σπάσει έναν κουβά. Για να μη μιλήσω για τα καμένα ή άνοστα φαγητά ή τις βλακείες που αγοράζει από το σούπερ μάρκετ και φεύγουν τζάμπα ένα σωρό λεφτά. (4 κιλά κάπαρη και 5 μπουκαλάκια soy sauce) Έτσι καταλήγουν κάποιες γυναίκες και δεν αφήνουν τους άντρες τους να κάνουν τίποτα. Έχω κουραστεί πάρα πολύ. Να το πάρω όλο πάνω μου ή να κάνω υπομονηηηηηη μέχρι να μάθει?

Είναι άχρηστος γιατί είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί. Δεν είναι πυρηνική φυσική το νοικοκυριό, αλλά δεν γεννιέται κανείς με αυτές τις γνώσεις. Εσύ εξασκείσαι σε αυτό το θέμα από τότε που γεννήθηκες, γι' αυτό είσαι πολλά χρόνια μπροστά σε εμπειρία. Όπως ισχύει για όλες τις ικανότητες, χρειάζεται σωστή καθοδήγηση, επανάληψη, και εξάσκηση. Δώσε του λίστα με τα ψώνια, δώσε οδηγίες, επισήμανε τα σωστά. Είσαι ο μάνατζερ. Τουλάχιστον παίρνει πολλές κονσέρβες, που δεν χαλάνε.


Οι γυναίκες που δεν αφήνουν τους άντρες τους να προσπαθήσουν είναι οι γυναίκες που έχουν πιστέψει τη θεωρία ότι είναι αξιοσέβαστο να γίνονται χίλια κομμάτια για να εξυπηρετήσουν όλο το σύμπαν, να πλύνουν να μαγειρέψουν να διαβάσουν τα παιδιά και να είναι κεφάτες το βράδυ. Δεν είναι αξιοσέβαστες, κορόιδα είναι. Κοίτα να μην γίνεις κι εσύ.

__________________
6.


Αγαπητή Αμπα
Έχω έναν φίλο που πάντα εκτιμούσα πολύ. Τον εκτιμούσα και ως άνθρωπο πάνω από όλα και ως φίλο και θεωρώ ότι είναι πολύ άξιος.
Ο φίλος μου αυτός είχε έναν πολύ ωραίο σχεδιασμό όσον αφορά τις σπουδές του, δηλαδή ήταν να πάει τώρα τον Σεπτέμβριο εράσμους σε άλλη χώρα και ταυτόχρονα είχε κανονίσει και την πρακτική του σε άλλη χώρα επίσης. Πέρα από αυτά έχει βρει ένα καλό μεταπτυχιακό και σχεδίαζε να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία πριν εργαστεί κανονικά. Όπως βλέπεις μιλάω για ένα άτομο με έναν αξιοθαύμαστο σχεδιασμό για τη ζωή του ακόμα και αν δε μας βγαίνουν πάντα όλα όπως τα σχεδιάζουμε πάντα.
Ενώ περιμένουμε λοιπόν όλοι ότι θα φύγει τώρα για το εράσμους, μου εκμυστηρεύεται εμένα ότι δεν θα πάει και ο λόγος: ότι δεν μπορεί να πάει ο συμφοιτητής του που ήταν να πάνε μαζί.
Είναι δυνατόν να αφήσεις κάτι τόσο ασήμαντο να επηρεάσει μια τόσο μεγάλη απόφαση; Προφανώς και δεν είναι μόνο αυτό δηλαδή. Αυτό είναι η αφορμή μόνο γιατί ξέρω ότι φοβόταν αρκετά να πάει και ίσως είναι και λογικό.
Εγώ θεωρώ αυτή την απόφαση ένα τεράστιο λάθος και του το είπα αλλά από τη στιγμή που δε θέλησε να το συζητήσουμε περαιτέρω δεν επιμένω. Είναι αρκετά κλειστός και μόνο που μου το είπε ενώ δεν το έχει πει σε κανέναν άλλο από την παρέα είναι πολύ για εκείνον.
Τέλος πάντων το θέμα μου είναι το εξής. Νιώθω ότι έχω χάσει την εκτίμηση και το σεβασμό μου για αυτόν τον άνθρωπο που μέχρι τώρα είχα πολύ ψηλά. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος που φοβάται και βαριέται να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να ζήσει κάτι μοναδικό.
Ξέρω ότι είμαι πολύ αυστηρή και δεν μπορώ να κρίνω τους ανθρώπους πόσω μάλλον με κριτήριο το τι θα έκανα εγώ με τη ζωή μου, αλλά ρε Αμπα, 20 χρονών είμαστε! Αν δεν πάρουμε κάποια ρίσκα, αν δε ζήσουμε και λίγο έξω από τα συνηθισμένα, αν δεν γνωρίσουμε έναν άλλο κόσμο πέρα από τον δικό μας μικρόκοσμο μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ζήσει;
Θέλω να κάνω τόσα πολλά πράγματα που τρομάζω ακόμα και στην ιδέα και σε αυτόν τον άνθρωπο δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία σε ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο με αντικείμενο που επέλεξε εκείνος και αγαπάει και την πετάει για ένα τόσο ανούσιο λόγο!

ΥΓ: έχω στείλει άλλες 3 φορές ερώτηση και δεν έχεις απαντήσει καμία, τόσο χαζές είναι; Σε παρακαλώ απάντα σε κάποια!

ΥΓ2: μήπως δε μου απαντάς γιατί κάθομαι και γράφω σεντόνια; Συγγνώμη όταν ξεκινάω να γράφω παρασύρομαι!

Ακριβώς αυτό: είκοσι χρονών είσαστε. Έχεις την αυστηρότητα της νιότης. Οι εικοσάχρονοι δεν μπορούν να συγχωρήσουν την αδυναμία γιατί αισθάνονται παντοδύναμοι.


Μόνη σου έβαλες σε βάθρο το φίλο σου, μόνη σου τον αποκαθηλώνεις. Κι αυτό ορμητικότητα της νιότης είναι. Κανείς δεν φέρεται σύμφωνα με την ιδέα που έχουμε εμείς γι'αυτόν. Οι άλλοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις δικές μας προβολές, ή στην προσωπική μυθολογία που έχουμε σχηματίσει γι' αυτούς. Οι άνθρωποι είναι πιο περίπλοκοι. Έχουν αδυναμίες, κάνουν λάθη, αμφιβάλλουν, και ναι, πολύ συχνά παίρνουν και χαζές αποφάσεις. Είναι η ζωή τους όμως, και έχουν δικαίωμα στα λάθη τους. Αυτό είναι που τους δίνει την τέταρτη διάσταση, τη γεύση ας πούμε, αυτό το αναπάντεχο είναι που είναι γοητευτικό. Εκτός κι αν θέλεις να έχεις γύρω σου ρομπότ που λειτουργούν μόνο σύμφωνα με τη λογική.


Οι φίλοι δεν είναι εκεί για να βάζουν βαθμούς απόδοσης. Θα κάνεις κι εσύ πολλά λάθη στη ζωή σου. Θα ήθελες να σε απορρίψουν τόσο εύκολα;

__________________
7.


Αγαπητή Λένα,
Ζω στην Ολλανδία και τον Ιούλιο έπαθα burn-out. Πάω σε ψυχολόγο και το δουλεύω, ευτυχώς το πήρα χαμπάρι πριν εξαντληθώ τελείως. Τώρα είμαι σε φάση ανάρρωσης και απολογισμού: πως κατέληξα να δουλεύω και να αγχώνομαι τόσο πολυ που ο οργανισμός μου μια μέρα απλά κατέβασε τα ρολά; Πολλά έπαιξαν ρόλο: ο χαρακτήρας μου, χρόνιο άγχος από την εφηβική μου ηλικία, οικογενειακά θέματα, γκομενικά μπάχαλα, αλλα κυρίως το τρίπτυχο δουλειά, μεταπτυχιακό και διδακτορικό ταυτόχρονα, ενώ τα λεφτά δεν φτάναν ούτε για το νοίκι. Πίεζα τον εαυτό μου να δουλεύει 60 ώρες τη βδομάδα, για να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Σε ποιον, σκεφτομαι τώρα. Στους δικούς μου, γιατί δεν ήθελα να τους επιβαρύνω οικονομικά (τελικά τους ζήτησα βοήθεια, ώστε να μειώσω κάπως τις ώρες δουλειάς). Στον εαυτό μου, γιατί πάντα το είχα λιγο αυτό, να μην αποδέχομαι ότι η απόφαση που πήρα δε μου ταιριάζει και τόσο και καλύτερα να κάνω κάτι άλλο. Στους καθηγητές μου, γιατι μου εμπιστευτήκαν ένα πρότζεκτ και δεν ήθελα να τους απογοητεύσω. Όμως, υποψιάζομαι ότι τρέχει και κάτι άλλο. Πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται καμία φορά ότι δεν επιτρέπεται να χαλαρώσω, γιατι έτσι αποδεικνύω ότι το στερεότυπο του Έλληνα τεμπέλη είναι αληθινό. Γενικά όταν πρωτοήρθα εδώ αντιμετώπισα πολλά στραβά βλέμματα και σχόλια του τύπου "πως και σου έδωσαν έτσι απλά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, το πτυχίο σου ειναι όσο καλό ειναι και το δικό μας;" και "εκεί στην Ελλάδα παίρνετε σύνταξη από τα 45 και κάθεστε όλη μερα πίνοντας καφε". Όλο αυτό νομίζω πως το πήρα προσωπικά και έβαλα σκοπό να αποδείξω πως δεν ειναι έτσι, πως το πτυχίο μου αξίζει και πως δεν κάθομαστε όλη μερα, αλλα ξέρουμε να δουλεύουμε σκληρά. Παράλληλα οι περισσότεροι φίλοι μου ειναι στο εξωτερικό. Έχουμε παρατηρήσει ότι ζούμε με ένα αόριστο άγχος που προκύπτει από την ανάγκη να δουλέψουμε περισσότερο από ότι αντέχουμε, για να αποδείξουμε ότι αξίζουμε τη θέση που μας έδωσαν. Αναρωτιέμαι αν είμαστε μια παρέα με νευρωτικές τάσεις ή αν υπάρχει κάποιο ψυχολογικό φαινόμενο που να εξηγεί τέτοια συμπεριφορά σε άτομα που έχουν φύγει από τον τόπο τους για να βρουν δουλειά άλλου. Έχεις παρατηρήσει εσυ κάτι αντίστοιχο; Οι αναγνώστες; Μεχρι που ειναι φυσιολογικό να θες να υπερασπίζεσαι την καταγωγή σου;- φραπές

Πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή. Δεν το είχα σκεφτεί ή αντιμετωπίσει, αλλά δεν ζω στην Ευρώπη. Η Αμερική είναι μακριά από όλη αυτή την κρίση και την βλέπει κυρίως ως οικονομικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με πρακτικούς τρόπους, και όχι ως ηθικό ή ως πρόβλημα συσχετισμού δυνάμεων, όπως είναι στην Ευρώπη – και είναι λογικό, γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.


Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τις απόψεις όσων ζουν στο εξωτερικό. Έχω ξανακούσει φυσικά Έλληνες που νιώθουν να αντιμετωπίζονται με καχυποψία και συγκατάβαση, αλλά δεν έχω ακούσει κάποιον να λέει ότι εξαιτίας του ρατσισμού που αντιμετωπίζει, κάνει διπλή και τριπλή προσπάθεια. Ακούγεται πάρα πολύ λογικό πάντως.

93

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
Για την ερώτηση 7: Εξεπλάγην που αυτή η πτυχή του εξωτερικού κάνει εντύπωση στην Λένα. Για εμένα (τώρα 4ος χρόνος στην Γερμανία με φουλ τάιμ δουλειά και εδώ και 1,5 χρόνο φούλ τάιμ μεταπτυχιακό) η υπερπροσπάθεια από μεριάς Ελλήνων - αλλά και άλλων "τεμπέληδων" της ανατολικής Ευρώπης που κάνουμε παρέα - είναι ξεκάθαρα αυτονόητη. Και δίνω παραδείγματα:- Μεταπτυχιακό: από τους 25 ανθρώπους του τμήματος μου στο μεταπτυχιακό οι μόνοι που δουλεύουν είναι 4: εγώ, άλλος ένας Έλληνας, ένας απο ΠΓΔΜ και μια από Ρουμανία. Οι υπόλοιποι είναι ή Γερμανοί ή Ολλανδοί ή από Ασία μεριά. Υπ'όψην, κάθε φορά που συζητούσαμε σχετικά στην τάξη, οι αντιδράσεις καθηγητών ήταν ότι για εμάς τους 4 είναι φυσικό να δουλεύουμε ενώ οι Γερμανοί πχ είναι δικαιολογημένο να μην το κάνουν - άλλωστε δικαιούνται και 2-3 επιδόματα για να καλυφθούν. Εννοείται υπήρχε και αναγνώριση, αλλά σε γενικές γραμμές τους ακουγόταν... Meh. - 1ος χρόνος στην δουλειά σαν πρακτικάριος: Ευρωπαίοι από ανατολικό και νότιο μπλόκ δουλεύαμε 8 - 7 συνήθως χωρίς χαζέματα πέρα από ένα διάλειμμα 1 ώρας ανάμεσα για φαγητό (υπερωρίες δεν υπάρχουν για πρακτικάριους και ανθρώπους εκτός συλλογικής σύμβασης γενικά). Παράλληλα οι Γερμανοί της εταιρίας ήταν με το ρολόι στο χέρι να φτάσουν 8:59, 4:30 άρχιζε το μάζεμα της τσάντας και του γραφείου και 4:59 ήταν έξω από την πόρτα. Δεν λέω ότι κάποιος μας είπε να το κάνουμε, σίγουρα όχι. Ούτε κάποιος έλεγε κάτι στους Γερμανούς που φεύγαν μπαμ στην ώρα τους, αυτό γράφει το συμβόλαιό τους άλλωστε. Όμως όλοι μας νιώθαμε την υποχρέωση να αποδείξουμε ότι οι χώρες μας δεν αποτελούνται από τεμπέληδες, πονηρούς, κλεφτράκους, μη αξιότιμους ανθρώπους. Ίσως να ήταν ότι είχαμε την δουλειά μετά την πρακτική περισσότερο ανάγκη, ξέρω ότι εγώ το είχα πάντως. - Σε γενικές γραμμές: δεν μπορώ να μιλήσω για όλους, αλλά εγώ νιώθω ότι "οφείλω" στην Γερμανική κοινωνία να είμαι καλύτερος από τον μέσο Γερμανό. Δεν είναι αλήθεια, είναι προσωπική μου οπτική. Αυτό που είναι αλήθεια όμως, είναι ότι κάθε μέρα δουλεύω τριπλά και τετραπλά για να ξεφύγω από όλες τις υποθέσεις που κάνουν όταν λες "είμαι Έλληνας" - τεμπέλης, δεν πληρώνει, Gastarbeiter, κινείται μόνο μέσα στις κοινότητες, κάνει μόνο για χειρωνακτικές δουλειές, είναι πονηρός και έχει γενικά την νοοτροπία αυτών των... billig-Länder που μου είπε κάποιος τις προάλλες. Έτσι πάλεψα να βρώ καλή δουλειά με το Ελληνικό πτυχίο, να μείνω εκεί φουλ τάιμ και να είμαι μονίμως ο καλύτερος που μπορώ να είμαι, να φτάσω στο επίπεδο C1 της γλώσσας μέσα σε 4 σχεδόν χρόνια και άλλα πολλά και ακόμα νιώθω πως χρωστάω - ή μάλλον νιώθω "όχι αρκετός" για τις προσδοκίες της κοινωνίας εδώ. Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι κακοπερνάω, λέω όμως ότι σίγουρα το φάντασμα του στερεότυπου του Έλληνα θα με κυνηγά και θα με προστάζει να πρέπει να αποδείξω κάτι το οποίο οι Γερμανοί συμπολίτες μου δεν θα πρέπει να αποδείξουν ποτέ.
Μπράβο για όλα αυτά που έκανες και θα ήταν ακόμη καλύτερα αν τα έκανες αποκλειστικά για την παρτη σου και όχι για να αποδείξεις κάτι. Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω, πώς αντε΄χεις να ζεις με αυτό το στίγμα; Το στίγμα του τεμπέλη Έλληνα; Ξέρω ότι στη Γερμανία ο ρατσισμός προς τους Ελληνες έχει ξεφύγει και δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος. Προσωπικά είτε θα έφευγα από εκεί είτε θα την έλεγα πολύ άσχημα σε αυτούς που με κρίνουν λόγω καταγωγής. Σε καμία περίπτωση δεν θα τους έκανα τη χάρη να δουλέψω παραπάνω για να τους αποδείξω κάτι. Από αντίδραση και μόνο.
Καλά, δεν είπα ότι κάνοντας ότι εχω κάνει σε αυτή τη χώρα μέχρι στιγμής είχα στο μυαλό μου "Τώρα θα σας δείξω εγώ, θα πάω να κάνω 2 χρόνια μαστερ παράλληλα με την δουλειά μου και θα δουλεύω κάθε μέρα μέχρι τις 11 το βράδυ, θα σας κάνω την μούρη κρέας".Ίσα ίσα, έχει λειτουργήσει υπέρ μου και έχει συμβάλλει στην (σχετικά) καλή κατάσταση που τώρα βρίσκομαι. Όμως η υποβόσκουσα θέση μου στο θέμα της αντίμετωπισης από την κοινωνία είναι πάντα κάπου στην γωνία και με κοιτάει. Στην ερώτηση για το πως την παλεύω εδώ: δεν είναι τόσο άσχημα όσο ακούγεται. Κυρίως γιατί αυτοί που κάνουν αυτά τα σχόλια ξέρουν ότι υπάρχουν παραπάνω από αρκετή συμπατριώτες τους τρισχειρότεροι από την εικόνα που έχουν για τους Έλληνες. Δεν χρειάζεται να την ψάξεις και πολύ για να το αποδείξεις, οπότε έχω μάθει να τους αγνοώ ή να το συζητάω πολιτισμένα. Από την άλλη, υπάρχουν και Έλληνες εδώ που δίνουν πάτημα για τέτοιου είδους κριτική, αλλά αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία, για μια διαφορετική συζήτηση.
Είναι πολύ εκνευριστικό να πρέπει να αποδεικνύεις διαρκώς ότι δεν είσαι ελέφαντας! Δεν μπορώ να καταλάβω πως έχει προκύψει το λογικό άλμα ότι οι Έλληνες είμαστε τεμπέληδες ενώ υπάρχουν 1000000000000 επίσημες μετρήσεις της Eurostat που δείχνουν το εντελώς αντίθετο! Και δεν μπορώ να καταλάβω πως συνεχίζει να συντηρείται αυτή η τουλάχιστον αστεία (για να μην την χαρακτηρίσω χειρότερα) άποψη, την ίδια στιγμή που υπάρχουν άπειροι Έλληνες στο εξωτερικό που αποδεδειγμένα δουλεύουν σαν τα σκυλιά και διαπρέπουν! Δηλαδή όλοι αυτοί οι Γερμανοί με τους οποίους συναναστρέφεσαι, δεν βλέπουν ποιος είσαι και τι είσαι? Και σίγουρα δεν είσαι ο μόνος σκληρά εργαζόμενος Έλληνας εκεί. Ειδικά οι Γερμανοί ζουν με Έλληνες τα τελευταία 50 χρόνια εκεί. Δεν βλέπουν? Δεν αντιλαμβάνονται ή ο ρατσισμός τους τυφλώνει?Φίλη μου που ζει εδώ και 15 χρόνια στο Μόναχο είχε πέρσι πρόβλημα με το παιδί της, που πήγαινε παιδικό σταθμό, γιατί η Γερμανίδα δασκάλα του είπε στην τάξη ότι οι Έλληνες είναι πονηροί, τεμπέληδες και απατεώνες και γι' αυτό έριξαν τη χώρα τους στη θάλασσα! Καταλαβαίνεις ότι μετά από αυτό τα άλλα παιδάκια (στον παιδικό, ηλικίες 3+, 4+) φοβόντουσαν το παιδάκι της φίλης μου και δεν του μιλούσαν!!!! Γιατί το 3χρονο δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει την πληροφορία και οι κουβέντες της απαράδεκτης (βλαμμένης) Γερμανίδας δασκάλας ακούστηκαν τραγικές στα αυτάκια τους. Το παιδάκι της φίλης μου αποξενώθηκε, έκλαιγε, δεν ήθελε να πάει σχολείο κλπ κλπ. Η φίλη μου το έκανε θέμα, η δασκάλα δεν το αρνήθηκε και την απέλυσαν! Ναι μεν υπήρξε μια δικαίωση αλλά η ζημιά είχε γίνει. Τελικά η φίλη μου αναγκάστηκε να αλλάξει τον γιο της σχολείο! Τραγικές καταστάσεις. Τραγικές!
@Συννεφιά: Το γεγονός ότι ζουν με Έλληνες τα τελευταία 50 χρόνια είναι μέρος του προβλήματος. Βλέπεις, ενώ οι σημερινοί μετανάστες φεύγουν με πτυχία έξω για white collar δουλειές, οι τότε Έλληνες ήταν το αντίθετο. Ακριβώς όπως οι Τούρκοι, οι Ισπανοί και όλοι οι άλλοι που έφτασαν εδώ κατά την διάρκεια του Wirtschaftswunder (σ.σ. Η εποχή αναστήλωσης της Γερμανίας μετά τον πόλεμο που κάλεσαν μετανάστες σαν εργάτες σε μεγάλους αριθμούς). Ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά ο διαχωρισμός της εργατικής τάξης με την μεσαία και υψηλή τάξη είναι πολύ καθαρός εδώ - δεν υπάρχει η θολή γραμμή που υπάρχει στην Ελλάδα, είναι 100% και πολύ ξεκάθαρα ορισμένη. Όταν είσαι στην εργατική τάξη (όπως οι τότε Έλληνες) τυπικά μένεις εκεί, συμπεριφέρεσαι με έναν Α τρόπο (διαφορετικό από "τους άλλους"), πας σε συγκεκριμένο σχολείο και μένεις σε συγκεκριμένες γειτονιές. Αν αναρωτιέσαι γιατί τα λέω όλα αυτά, τότε βάλτα μαζί με την εικόνα που αποκτήσαμε τα τελευταία 6-7 χρόνια και έχεις έναν γάμο συμφορά. Δεν είναι θέμα ρατσισμού, είναι θέμα ιστοριάς και συνήθειας από της πλευράς των Γερμανών. Ξεκάθαρα άδικο και πάλι προφανώς. Για τις στατιστικές είμαι στην απέναντι όχθη από εσένα, αφού είμαι της άποψης ότι είναι απίστευτα παραπλανητικές. Μπορεί να έχουμε τις περισσότερες ώρες εργασίας αλλά αυτό δεν λέει τίποτα από μόνο του. Έχουμε επίσης το χαμηλότερο GDP/Hour worked από (σχεδόν) όλη την Ευρώπη (OECD), που λέει πολλά περισσότερα από το πόσες ώρες δουλεύουμε. Άλλο θέμα αυτό όμως. Τέλος θα πρότεινα στην φίλη σου να κοιτάξει έναν καλό δικηγόρο (συνήθως καλύπτεται από την σχετική ασφάλεια η τιμή), αφού η νομοθεσία είναι αρκετά εκτενής και αυστηρή στην Γερμανία σχετικά με διακρίσεις σε χώρους εργασίας αλλά και σχολεία και 90% των περιπτώσεων καταλήγουν υπέρ του θύματος.
AlexDeBonnΣτην Βόννη ο κόσμος ζει με την αίγλη της πρώην πρωτεύουσας, γενικά είναι πολύ συντηρητικοί. Το Βερολίνο έχει το γόητρο του φτωχού αλλά σέξι, χωρίς να έχει το σνομπισμό του πρωτευουσιάνου που εκπέμπει ακόμα η Βόννη. Οι εμπειρίες που κάνει ο καθένας διαμορφώνουν και την προσωπική του γνώμη γιαυτό θα ήθελα κι εγώ να γράψω την δική μου εμπειρία παραβλέποντας την αρχή lenfou, γιατί κυρίως με πείραξε αυτή σου η έκφραση: 'Το γεγονός ότι ζουν με Έλληνες τα τελευταία 50 χρόνια είναι μέρος του προβλήματος.'Επειδή δεν ζούμε τα ίδια και δεν νιώθω ξένη αλλά πλήρως ενταγμένη στην Γερμανία (καθώς και η οικογένεια μου) θα ήθελα να σου μεταφέρω την δική μου οπτική όλων των πτυχιούχων που εισρέουν στην χώρα τα τελευταία χρόνια (έτσι όπως το έθεσες):Αυτό που τους στιγματίζει κυρίως είναι η παιδεία τους, αν υπάρχει σεβασμός στις γυναίκες, αν συνεργάζονται καθολικά και με σύνεση, και δεν είναι μόνο ευγενικοί προς μια κατεύθυνση. Είναι λεπτομέρειες που μπορούν να σου κάνουν την ζωή πολύ δύσκολη. Ένα παράδειγμα βγαλμένο από την ζωή:Γερμανός: Η φίλη σου είναι Ελληνίδα;Έλληνας: Ε, ναι δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό (να πάρω μια 'ξένη') στην μάνα μου.Έξυπνους πτυχιούχους βγάζουν όλες οι χώρες και οι Ιρανοί και οι Σύριοι, διακρίσεις γνωρίζουν όλοι όσοι εντάσσονται πρώτα στο σύστημα. Και η Γερμανία στο μέλλον θα χρειάζεται τουλάχιστον 400.000 από ανθρώπινο δυναμικό ετησίως για να μπορέσει να κρατήσει την οικονομική του δύναμη (αυτό είναι fakt). Το οξύμωρο είναι ότι πέρυσι αποδήμησαν σχεδόν οι διπλάσιοι. Τέλος πάντων εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα εκτός αν μαζεύεις εμπειρία μέσα από την εργασιομανία για να έχεις καλύτερες προϋποθέσεις στο μέλλον. Οι κοινωνίες εδώ είναι πιο ποικιλόμορφες και το σύστημα δίνει πολλές ευκαιρίες, αν τις γνωρίζει κανείς, γιαυτό είναι προσωπική επιλογή τι ζωή θα κάνει ο καθένας. Αξιοσημείωτο στοιχείο του συστήματος εδώ είναι ότι προσπαθούν να εντάξουν τους ξένους και όχι να τους αφομοιώσουν όπως π.χ. στην Αμερική.
@Santinity:Σύμφωνοι σε όλα, εκτός από 2 πράγματα. 1) Το αν οι Βοννέζοι ζουν σαν πρώην πρωτευουσιάνοι με την μύτη ψηλά εξαρτάται κατα πολύ σε τι κύκλους κινείσαι και εφόσον ζείς στην Γερμανία χρόνια θα πρέπει να ξέρεις ότι σε όποια πόλη και αν είσαι, από το Αμβούργο μέχρι το Leipzig, υπάρχουν πάντα ξεκάθαρες τάξεις - και αυτοί που ζουν με την αίγλη και αυτοί που ζουν πιο λιτά. Αν έπρεπε να κατηγοριοποιήσω την Βόννη σίγουρα δεν θα έλεγα ότι ο κόσμος ζεί μέσα στην Αίγλη, ίσα ίσα έχει πιο πολύ την αίσθηση της μικρής πόλης, παρά αυτής που οι κάτοικοι έχουν μεγάλη ιδέα για την θέση της (κοινωνικά αλλά και πολιτικά) στον χάρτη της Γερμανίας.Στο κάτω κάτω, είναι κοινή γνώση πως ο τίτλος του ψηλομύτη κατοίκου της Ρηνανίας πάει στο Düsseldorf :)2) Σχετικά με αυτό που είπα για τους Έλληνες τα τελευταία 50 χρόνια να είναι μέρος του προβλήματος. Σε καμία περίπτωση δεν λέω πως το ότι ήρθαν Έλληνες εδώ πριν τόσα χρόνια ήταν πρόβλημα, ίσως να έπρεπε να το είχα βάλει σε εισαγωγικά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η θέση του "Έλληνα" στην Γερμανική κοινωνία έχει καθιερωθεί χρόνια τώρα, πράγμα το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα όταν γνωρίζεις έναν Γερμανό και λές "Γειά σας Αλέξανδρος Παπαδόπουλος" πχ, η σκέψη που ακολουθεί στο μυαλό του άλλου/άλλης είναι προκαθορισμένη για όλους του λόγους που ανέφερα. Το οποίο δεν είναι από μόνο του πρόβλημα αλλά εκφράσεις συμπεριφοράς όπως πχ το να αρχίζει να σου μιλάει "σπαστά" γερμανικά για να καταλάβεις καλύτερα ή να σε ρωτάει αν ξέρεις να μιλάς αγγλικά έκπληκτος/η ή να σου λέει τι θείους έχεις εδώ και ήρθες να δουλέψεις από Ελλάδα - είναι το "πρόβλημα" που ανέφερα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, όταν ένας λαός έχει τριβές χρόνια με μια συγκεκριμένη χώρα, τα στερεότυπα έχουν ριζωθεί βαθιά μέσα στο μυαλό του των δεύτερων. Και αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα των πρώτων ανθρώπων που έφτασαν στην εκάστοτε χώρα. Αυτό πιστεύω είναι μια γενική αλήθεια, και για να δώσω ένα παράδειγμα ανάποδο για την Ελλάδα στον ρόλο την χώρας υποδοχής, όταν ανέβασε φώτο το παλιό μου αφεντικό που είναι απο την Ινδία μαζί μου στο Facebook, η αντίδραση κάποιων γνωστών μου ήταν "Καλά ρε μ***κα, Πακιστανός είναι το αφεντικό σου, ΧΑΧΑΧΑΧΑ"
@AlexDeBonnΔεν καταλαβαίνω την διαφορά Ελλάδας με Γερμανία όπου στην πρώτη διαχωρίζονται τα βόρεια με τα νότια Προάστια στην Αθήνα και η ανατολική με δυτική Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.Εκεί η εμπειρία μου του ταξικού ρατσισμού ήταν πιο έντονη γιατί η αποδοχή στις κοινωνικές ομάδες γίνεται με κάποιο στάτους ή κάποια γνωριμία. Έτσι είναι πολύ πιο δύσκολο να διαπεραστούν διάφοροι κύκλοι. Κάτι που δεν ισχύει στην Γερμανία, γιατί έχουν την άνεση να σε αποδεχτούν χωρίς ανταλλακτικές δεσμεύσεις, αν το επιθυμούν. 2)Μα επειδή ακριβώς στην Γερμανία έχουν εμπειρία με πάρα πολλές εθνικότητες δεν τις φοβούνται, γνωρίζουν ήθη και έθιμα πολλές φορές και ανταλλάσσονται. Στην τηλεόραση βλέπεις Τούρκους, Έλληνες και άλλων εθνικοτήτων σαν παρουσιαστές, ηθοποιούς, δημοσιογράφους κοκ. χωρίς να γίνεται καν λόγος. Στην Ελλάδα μια Τάμτα βγάλαμε και απασχόλησε όλο το έθνος για εβδομάδες, χώρια που κάποιος σοφιστικέ (δεν θυμάμαι το όνομα του παππούλη) παλαιότερα απεκάλεσε μπάσταρδα τους Antik, στην τηλεόραση μετά την πρώτη τους εμφάνιση στην Eurovision. Και αναρωτιέμαι πως είναι δυνατών παιδιά από Gastarbeiter να καταλαμβάνουν τέτοιες θέσεις όταν η ταξικά έχει καθιερωθεί η θέση τους;
Ενδιαφέρουσα οπτική των κατοίκων της Γερμανίας. Δεν ήξερα ότι οι κάτοικοι του Ντύσελντορφ είναι οι πιο ψυλομύτηδες! Ούτε φανταζόμουν Γερμανό άνθρωπο να μιλάει σπαστά Γερμανικά για να σε διευκολύνει, πόσο μάλλον να μιλήσει Αγγλικά. Όσες φορές έχω βρεθεί στη Γερμανία (αρκετές και σε αρκετές πόλεις.. για δουλειά, τουρισμό και επίσκεψη σε φίλους) έχω χτικιάσει να συνεννοηθώ, γιατί δεν μιλώ Γερμανικά και οι Γερμανοί αρνούνται να μιλήσουν Αγγλικά!!
@SantinityΠρέπει να ανοίξουμε ένα τσατ για την συζήτηση γιατί έχει ζουμί πολύ και με τα comments δεν είναι πολύ εύκολο. Η διαφορά της Ελλάδας με την Γερμανία και των βορείων/νοτίω/δυτικών/ανατολικών προαστίων είναι ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζεται άμεσα π.χ. στο σύστημα παιδείας (Realschule, Hauptschule, Gymnasium), στις υπηρεσίες που θα λάβει κάποιος από δημόσιους φορείς (πχ ασφάλεις υγείας ως Arbeiter ή Angestellter) ή αν είναι καν κοινωνικά αποδεκτό να κάνεις αυτή την διαφορά μεταξύ εργάτη και εργαζόμενου - δεν ξέρω γενικά, αλλά εγώ έχω την εντύπωση ότι αν κάνεις τέτοιο διαχωρισμό στην Ελλάδα θα ήταν απίστευτα περίεργο. Δεν είπα ότι τα παιδιά των Gastarbeiter έχουν μείνει όλοι εργάτες, προς θεού οι άνθρωποι. Όπως επίσης δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν και άπειροι Τούρκοι και Ρουμάνοι και Βόσνιοι με ακόμα καλύτερες θέσεις. Λέω όμως ότι όταν λες είμαι Έλληνας, σίγουρα η κοινή γνώμη δεν θα είναι "α, άλλος ένας διακεκριμένος Έλληνας που ήρθε να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην χώρα μας" αλλά "Τέλεια, άλλος ένας που ήρθε για Hartz-IV". Από την δικιά μου εμπειρία πάντα. Είναι πολύ λιγότερο ρατσιστές από του Έλληνες; Σίγουρα! Ούτε δεύτερη σκέψη για αυτό. Είναι ελεύθεροι από προκαταλήψεις και ταξικό διαχωρισμό; Με την καμία. @Συννεφιά:Για το Düsseldorf είναι κυρίως μια φήμη που τους έχουν βγάλει οι Κολωνέζοι που γενικά δεν συμπαθιούνται. Αλλά κυρίως φταίει ότι εκεί έχουν πάρα πολλές εταιρίες μόδας και οι κάτοικοι παραείναι... μοδάτοι :) Προσωπικά το είπα πιο πολύ για πείραγμα, δεν έχω κανένα θέμα με την πόλη ή τους κατοίκους. Σχετικά με την γλώσσα είναι αρκετά προσβλητικό όταν το κάνουν αυτό με τα σπαστά Γερμανικά. Συγκεκριμένα λέγονται Türkendeutsch και είναι μια διάλεκτος που μιλάνε σαν σλάνγκ οι γείτονες μας. Για τους πιο, εμ, μελαμψούς Έλληνες συμβαίνει συχνά ότι μας μπερδεύουν οταν δεν ακούν κάτι σωστά γραμματικά και νομίζουν οτι αν μιλήσουν σλάνγκ θα καταλάβεις καλύτερα.
#3Αγαπητή φίλη, το χω περάσει κ γω αυτό, μου μιλούσε κ μου έλεγε κ τα καλά κ τα άσχημα που του έτυχαν με πρώην, εγώ δεν το σταμάτησα γιατί λόγω απειρίας νόμιζα οτι νιώθει οικεία μαζί μου!δυστυχώς πλήρωσα τα λάθη άλλων κ στο τέλος με σύγκρινε με εκείνη λέγοντας οτι σε μια δεδομένη κατάσταση είχε το ελαφρυντικό της μικρής ηλικίας κ με χώρισε!. Εγώ τώρα το ξεπερνάω κ προχωράω, δεν έβαλα όρια, τώρα ξέρω οτι πρέπει, βάλε κ συ τα δικά σου!Φιλικά!
Νο.2Έχεις μπει σε περίεργο τριπάκι επειδή δεν πέρασες σε κάποια σχολή απ ότι καταλαβαίνω. Δεν πιστεύω ότι είσαι κακός αλλά θες να οτ παίζεις κακός για να νοιώθεις ότι είσαι κάποιος. Δεν μας είπες για την οικογένειά σου. Σε στηρίζουν; Τι σου λένε για όλα αυτά; Εγώ πιστεύω ότι έχεις κατάθλιψη και αν δεν μπορείς να βγεις από το καβούκι σου μόνος σου να πας σε ψυχολόγο. Κατά τα άλλα θα βοηθούσε παρα πολύ να βάλεις έστω και τώρα (που έχασες μόνο 3 χρόνια) κάποιους στόχους, να δώσεις για να περάσεις σε κάποια σχολή, να πας σε κάποιο ΙΕΚ έστω. Ή ακόμα και να αρχίσεις να δουλεύεις για να βγάλεις τα δικά σου λεφτά.
#1έχω ακριβώς μια ίδια περίπτωση. Φίλη κολλητή που έχει μακροχρονια σχέση με την """"μεγαλύτερη"""" περιπτωσάρα όλων των εποχών. Στην αρχή της σχέσης δεν είχε καταλάβει τίποτα, ούτε η φίλη μου, ούτε εμείς. Σύντομα ξεδίπλωσε όλα τα "ταλέντα" του τα οποία δεν είχαν και δεν έχουν όριο. Μιλάμε για παρανοηκές καταστάσεις.Αποτέλεσμα ήταν να της λέμε όλοι (και η οικογενεια της) να τον χωρίσει. Την απομάκρυνε απο όλους και απο την οικογένεια της. ΔΕΝ την άφηνε μα μιλάει και να επισκέπτεται την οικογενεια της!!! Απορούσα με την φιλη μου, η οποία είχε γίνει δίπλα του ένας ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικός άνθρωπος. Απο δυναμική, ενεργητική, ευγενική, γλυκιά, είχε καταλήξει να γίνει έρμαιο στα χέρια και τις διαθέσεις του. Του επέτρεψε να χαντακώσει την καριέρα της (είχε μια θέση ευθύνης σε έναν οργανισμό) απορρίπτοντας προαγωγές και προνομιακές μετακινήσεις. Στο τέλος μας είπε "Ξέρω ότι είναι μαλάκας, αλλά τον αγαπάω, τί να κάνω?" Εδώ δεν είχα απάντηση να της δώσω. Είχαμε κάνει τόσα για να την κάνουμε να δει την κατασταση, αλλα ΤΙΠΟΤΑ δεν άλλαζε μέσα της. Τελικά τα παράτησα. Απο τα πολλά-πολλά πέρασαν κάποια χρόνια, αυτός αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την οικογένεια και τις φίλες της. Καποιες που δεν του άρεσαν τις απομάκρυνε. Με τις αδερφές και τους γονεις της αυτός μιλάει με το ζόρι και τους επισκεπτεται ακόμη σπανιοτατα. Εγώ με την φίλη μου μιλάμε κάπου-καπου και βλεπόμαστε πάντα παρουσία του , μια φορά το δίμηνο. Την αγαπάω πολύ και με αγαπάει πολύ, όμως πέρασαν κάποια χρόνια για να αποδεχτούμε την κατάσταση. Ποτέ όμως δεν κατάλαβα και δεν θα καταλάβω τι είναι αυτό που έκανε την φίλη μου να αλλάξει την κοσμόθεωρία της για τους ανθρώπους, και να δεχτεί αυτόν για σύντροφό της. Ποτέ δεν κατάλαβα τι έκρυβε μέσα της και την έκανε να δέχεται τις πιο παρανοηκές συμπεριφορές που εχω ακούσει ποτέ και τελικά να διαλύει την ζωή της για έναν καραμαλ...α.Ελπίζω η φίλη σου να το καταλάβει έγκαιρα τι περιπτωση είναι ο δικός της φίλος και να ξεκόψει...
Συννεφιά, Ειχαμε προσπαθήσει πολυ ολες οι υπόλοιπες στενές φιλες να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβαινε μεσα της και συνειδητοποίησαμε οτι επειδη ειχε μεγαλώσει σε μια πολυ αγαπημένη αλλα απίστευτα καταπιεστική πατριαρχική οικογένεια, δέχτηκε για σύντροφο της κάποιον να την καταπιέζει. Βέβαια στην κλίμακα απο 1-10, ο πατέρας της την καταπίεζε 3 και ο ανδρας της 20!!! Και η δεκτικότητα στην καταπίεση ξεπήδησε οταν γνώρισε αυτόν και συνυπαρξε μαζι του. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν τι ειναι αυτο που ψάχνουμε; Κάποιον σαν τον πατέρα μας; Μμμμ
What about? Μπορεί να θέλει να μοιάσει ασυναίσθητα στην μητέρα της (που θαυμάζει), επειδή τα έβγαλε πέρα με ένα τρία.Μπορεί όμως ο πατέρας της να ήταν ένα εννιάρι και να μην το ξέρετε επειδή πιστεύει ότι το έχει επεξεργαστεί.
#7 Φραπέ μου άγγιξες μια ευαίσθητη χορδή με το μήνυμα σου! Ζώ στη Γερμανία, σε παρόμοιο περιβάλλον (ακαδημαικό) και αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση, οι περισσότεροι Έλληνες και όλοι οι νοτιοευρωπαίοι συνάδελφοι μου. Ειδικά στις αρχές που είχα έρθει και τα άσχημα σχόλια έδιναν και έπαιρναν από ανθρώπους όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων. Σε περίπτωση που αργούσαμε κάποια λεπτά της ώρας, Γερμανοί συνάδελφοι άρχιζαν σχόλια του τύπου "Ε μάλλον έτσι έχετε συνηθίσει στη χώρα σας", την στιγμή που οι περισσότεροι από αυτούς Παρασκευές, που ο καιρός ήταν καλός εξαφανίζονταν απο τη δουλειά 3-4 ώρες νωρίτερα χωρίς δικαιολογία, ή αργούσαν το ίδιο ή και περισσότερο χωρίς να ακουστεί κιχ από τους υπολοίπους. Το αποτέλεσμα; Εγώ και αρκετοί Έλληνες και νοτιοευρωπαίοι να είμαστε αυτοί που μόνιμα κάνουν υπερωρίες ή να προσφερόμαστε να βγάλουμε έξτρα δουλειά, γιατί κατά βάθος νιώθουμε το βάρος να αποτινάξουμε το στερεότυπο που μας θέλει τεμπέληδες και λουφαδόρους. Το ίδιο ακριβώς μου λένε φίλοι και γνωστοί ότι γίνεται και σε εταιρίες. Οπότε φραπέ δυστυχώς δεν είσαι μόνος/η σου...
Έτσι είναι! Δεν είναι τυχαίο που οι Γερμανοί δουλεύουν λιγότερες ώρες σχεδόν από τους Ευρωπαίους με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Μόνο που καθώς περνάνε τα χρόνια ο παλιός είναι αλλιώς, που λέμε στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και στην Γερμανία, δεν είναι λίγοι (οι Έλληνες) αυτοί που έχουν πάρει καλές θέσεις επειδή αποδείχθηκαν ικανοί και έξυπνοι (αυτό θέλει εμπειρία). Πάντως στην Ελλάδα που εργάστηκα για κάποια χρόνια, είχα ένα αφεντικό που θεωρούσε αργόσχολους όσους δεν ερχόντουσαν οικειοθελώς τα Σάββατα στο γραφείο.Άσχετο αλλά εκμετάλλευση υπάρχει παντού.
54 κιλά κάπαρη!!!!!!!!Να είσαι καλά κοπέλα μου πολύ καιρό είχα να γελάσω έτσιΚαι δεν έχω εύκαιρη και καμιά συνταγή gια καπαρόσουπα, καπαρόπιτα κάτι τέλος πάντων…
#5, κι εμείς οι γυναίκες κάπως έτσι δεν μάθαμε; Πόσα ρούχα τα αλλάξαμε χρώμα μέχρι να μάθουμε να βάζουμε πλυντήριο; Πόσα φαγητά κάψαμε; Στις πρώτες μου απόπειρες να μαγειρέψω, δεν ξέχασα να βάλω αλάτι, λάδι ξέχασα!Όλοι μαθαίνουν, υπομονή και επιμονή θέλει. Μην τον κατακρίνεις, μη του θυμώνεις. Να είσαι υποστηρικτική και να επιβραβεύεις αυτά που κάνει σωστά. Στο τέλος της πορείας θα έχεις ένα σύντροφο που θα είναι ζηλευτός!
Εγώ την 1η φορά που έβαλα πλυντήριο πλημμύρισα το σπίτι. Βγήκαν οι σαπουνάδες παντού. Το ίδιο έκανα και στο 2ο πληντύριο. Την 3η φορά που έβαλα καθόμουν και το κοιτούσα μέχρι να τελειώσει η πλύση. Ποιο ήταν το λάθος; Τη μια φορά δεν έκλεισα καλά το φίλτρο και την άλλη έβαλα παραπάνω απορρυπαντικό. :)
Αχ, στις πρώτες μου επιδρομές σε super market γέμιζα το καρότσι με πατατάκια, σοκολάτες, κρουασαν, πάρα πολλά μακαρόνια και μπισκότα. Πολλά μπισκότα. Θα μπορούσα να ανοίξω περίπτερο.
Εμένα με είχαν στείλει να πάρω ένα πακέτο μακαρόνια. Αλλά είχαν κλείσει τα σουπερ-μαρκετ. Ρωτώ και εγώ: που θα βρω μακαρόνια τέτοια ώρα. Οπότε κοροϊδευτικά μου λένε στο ζαχαροπλαστείο!Και τί κάνω ο θεός! Πάω στο ζαχαροπλαστείο και ζητώ μακαρόνια! Αφού με κοίταξε περίεργα ο πωλητής πάει μέσα και μου φέρνει ένα πακέτο μακαρόνια ! Τα είχε για το σπίτι του ο άνθρωπος και μου τα πούλησε!
1Ειδικά η πρώτη παραγραφος της απάντησης είναι εξαιρετικά εύστοχη. Σε άλλα νέα, σκέψου ότι όλοι μας την εποχή που κάναμε ένα λάθος (όπως φάνηκε αργότερα) αυτό χρειαζόμασταν, γι' αυτό και το κάναμε. Ίσως αυτή τη φάση περνά η φίλη σου. Αλλά προς Θεού, μην απαντήσεις ποτέ ευθέως σχετικά με την αντιπάθειά σου στον σύντροφο της φίλη σου. Στο κάτω κάτω μην τα ρίχνουμε όλα σε αυτόν. Αυτός είναι όσο μαλάκας θέλει. Και η φίλη σου το γουστάρει τρελά αυτό.
Καλέ μου 2, μην αποκόπτεις τον εαυτό σου έτσι λέγοντας ότι "Δεν καταλαβαίνω απαντήσεις τύπου «χρειάζεσαι εσωτερική δουλειά», «βάλε στόχους» κάνε το ένα κάνε το άλλο. Αν μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά δεν θα έγραφα ποτέ αυτό το κείμενο."Έκατσες και τόλμησες να βάλεις όλες αυτές τις λέξεις σε μια σειρά. Είναι πολύ γενναίο να δομήσεις τόσο σκοτεινές προτάσεις σε μια παράγραφο που αφορούν τον εαυτό σου. Μια μεγάλη αγκαλιά από εμένα και ελπίδα ότι θα βγεις μια μέρα από το σκοτεινό τούνελ με βοήθεια από κάποιον επαγγελματία. Θα πω το τετριμμένο, αλλά αν πονούσες κάπου, δεν θα πήγαινες στο γιατρό; Πήγαινε, εμπιστεύσου, γίνεται δουλειά. Ξέρω ότι τώρα έχεις θολώσει όμως για να τα έγραψες, βλέπεις καλύτερα από όσο νομίζεις. Όλοι όσοι σώθηκαν από βοήθεια δεν ήταν διαφορετικοί ή καλύτεροι από εσένα.
#5 Αυτά που κάνει ο φίλος σου είναι λίγο (έως πολύ) υπόπτως υπερβολικά! 4 κιλά κάπαρη ποιος χρειάζεται? Μόνο ο Σκαρμούτσος στο εστιατόριο του (και πάλι πολλά είναι)! Μη μου πεις ότι θέλει κάποια ειδική ικανότητα να αγοράσεις κάπαρη από το σούπερ-μάρκετ! Μη μου πεις ότι χρειάζεται να διευκρινήσεις ότι όταν λες κάπαρη εννοείς ένα βαζάκι και όχι έναν ντενεκέ!!!! Μόνο λίγη κοινή λογική χρειάζεται. Εκτός αν είναι εντελώς χαζός ή δεν έχει φάει ποτέ χωριάτικη σαλάτα με κάπαρη! Ή δεν ξέρει καν τι είναι η κάπαρη και που χρησιμεύει, που αυτό θα το πίστευα μόνο αν ζούσε στον Άρη!Ούτε μπορώ να πιστέψω ότι όταν έβαλε το μπλέ σκούρο τζήν του με τα λευκά εσώρουχα στο πλυντήριο, δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να ξεβάψει και να γίνουν όλα θαλασσί! Άλλο να το κάνεις κατά λάθος κι άλλο να μην έχεις την κοινή λογική να το σκεφτείς.Φίλη μήπως το αγόρι σου σε δουλεύει ψιλό γαζί παριστάνοντας τον άχρηστο, και τα κάνει όλα ρόϊδο επίτηδες για να απελπιστείς και να τα κάνεις ΟΛΑ εσύ??? Think about it!!
Εγώ πάλι μαγειρεύω 15 χρόνια τώρα και δεν έχω ιδέα πού μπαίνει η κάπαρη (λογικά είναι μπαχαρικό, το έχω δει και στο σούπερ μάρκετ αλλά μου φαίνεται ..τεράστιο ώστε να φαγωθεί, δε ξέρω. Εννοείται ότι δε μου πολυαρέσει να μαγειρεύω αλλά τι να κάνω, κάτι υγιεινό πρέπει να φάω. Μπορεί να είμαι κι από τον Άρη, δεν ξέρω, η φάτσα μου έχει κάτι το περίεργο πάντως. (Αν και όλοι μπορεί να είμαστε από τον Άρη, βλ.τη θεωρία της Πανσπερμίας σύμφωνα με τη οποία όλη η ζωή που υπάρχει στο σύμπαν διαδίδεται από βακτηρίδια μέσω αστεροίδών κτλ από πλανήτη σε πλανήτη.)
#5Αυτό με το σουπερμάρκετ το κάνουν σχεδόν όλοι οι άντρες. Λίστα και συγκεκριμένες μάρκες μάλιστα γιατί για αυτούς το πιο ακριβό είναι και το ενδεδειγμένο και 40 φέτες τυρί του τοστ νορμάλ ποσότητα για 2 ανθρώπους. Τηγάνια και άλλα κατσαρολικά τα έχω κάψει κι εγώ κατά καιρούς, για να μην πω πόσα από αυτό μέσα στον κουβά που στραγγίζουμε τη σφουγγαρίστρα έχουν σπάσει υπέρ πίστεως. Συμβαίνουν και ατυχήματα. Και ποιος δεν έχει βάψει ρούχα στο πλυντήριο. Προσωπικά μαγειρεύω πολύ ωραία αλλά έχω φτιάξει και γεμιστά χωρίς λάδι (αηδία, αλλά ένα μυαλό είναι αυτό). Μην περιμένεις τον τέλειο νοικοκύρη, δεν υπάρχει. Αρκεί που είναι πρόθυμος να βοηθήσει, αυτό είναι πολύ σπάνιο λόγω Ελληνίδας μάνας - κοροϊδου μια ζωή που γίνεται οσιομάρτυρας και μεταφέρει την ίδια νοοτροπία στον κανακάρη της. Χιούμορ θέλει και χαλαρή αντιμετώπιση και θα μάθει κάποια στιγμή να τα κάνει τόσο καλά όσο εσύ (αν είναι ατζαμής γενικώς μην περιμένεις την τρελή βελτίωση).
#1 οι επιλογές που κάνουν οι άνθρωποι αντικατοπτρίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τον χαρακτήρα τους και την κοσμοθεωρία τους. Δεν λέω ότι δεν γίνονται λάθη, φυσικά. Αλλά συνήθως η επιλογή συντρόφου είναι από αυτά τα πράγματα που κάτι (έστω και μικρό) λένε για σένα. Δυστυχώς είναι όπως τα λέει η Λένα, κι εγώ έχω ακριβώς την ίδια εμπειρία που έχει εξελιχθεί όπως τα λέει η Λένα. Φίλη μου κολλητή, παιδική, αδελφική έχει σχέση με έναν άντρα (εδώ και τρία χρόνια ζουν μαζί πλέον) τον οποίο δεν συμπαθώ καθόλου. Ο τύπος είναι διαζευγμένος με δύο μικρά παιδιά (δεν είναι προφανώς αυτός ο λόγος που δεν τον συμπαθώ, αλλά ο καμένος χαρακτήρας του που δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να τον εξηγήσω) και βρίσκεται σε πόλεμο με την πρώην σύζυγο του. Πόλεμος που στη μέση των πυρών του βρίσκονται τα παιδιά τους. Αυτό που με χαλάει (περισσότερο από το γεγονός ότι δεν τον συμπαθώ) είναι που η φίλη μου όποτε βρεθούμε βρίζει διαρκώς την πρώην σύζυγο του συντρόφου της και δεν λαμβάνει καθόλου υπ' όψιν ότι είναι (στην τελική τελική) η μάνα των παιδιών του. Από αυτά που ακούω συμπεραίνω ότι όντως η πρώην είναι μια manipulative bitch που όλο ζητάει λεφτά, αλλά αντιλαμβάνομαι ταυτόχρονα ότι ακούω μόνο τη μια πλευρά της ιστορίας. Τελοσπάντων εμένα δεν μου αρέσει αυτό. Δεν μπορώ να το ανεχτώ και έτσι έχουμε απομακρυνθεί σημαντικά. Γιατί στη δική μου περίπτωση, η σχέση της φίλης μου φαίνεται να είναι πολύ σοβαρή (προσπαθούν να κάνουν παιδί και σκοπεύουν να παντρευτούν). Οπότε ξέρω ότι μοιραία θα χαθούμε εντελώς. Με στενοχωρεί, αλλά όσο περνάει ο καιρός συμφιλιώνομαι με την ιδέα και το αποδέχομαι ότι οδηγούμαστε σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους και στεναχωριέμαι όλο και λιγότερο.
Κρίμα να εξελίσσονται έτσι οι σχέσεις φίλων απο συντρόφους. Δεν πιστεύω πως η επιλογή συντροφου χαρακτηρίζει εμένα ή εσένα κλπ, αλλά οτι χαρακτηρίζει το ψυχολογικό μας backround και το μοτίβο που επαναλαμβάνουμε στη ζωή μας. Δηλαδή μοιραία σε εκείνο που νιώθουμε πιο οικεία. Η επιλογή επίσης "ακατάλληλου" (δεν μπορώ να κρίνω με βάση εμένα ποιος είναι κατάλληλος για σένα και για αυτό τα εισαγωγικά) συντρόφου, μπορεί τελικά να είναι κατάλληλος στον άλλο , όσο σκληρό και να ναι, επειδή τον αγαπάμε και θέλουμε να τον προστατέψουμε . Μοιραία μια γυναίκα ή ένας άντρας με πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση το πιο πιθανό να πέσει σε μια κακοποιητική (όχι απαραίτητα σωματικά),και χειριστική σχέση. Επειδή σε ένατέτοιο περιβάλλον έχει μάθει να λειτουργεί χωρίς σημαίνει λοιπόν πως και ο άλλος ταυτόχρονα είναι χειριστικός...
eternal όπως ακριβώς τα λες!! Και σε μένα έχει τύχει κάτι παρόμοιο, με φίλη παιδική για πολλά χρόνια, αδελφή που λέμε.. Στη δική μου περίπτωση όλα αυτά που περιγράφει η φίλη στο #1 μοιραία στράφηκαν κάποια στιγμή πάνω μου. Κάποιες φορές ο άλλος για λόγους που μπορεί και να μην καταλαβαίνουμε θέλει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο στη ζωή του και δίκη του είναι η ζωή να την κάνει ότι θέλει. Με τη φίλη αυτή δεν έχουμε σχέσεις πια, όχι γιατί δεν τα πήγαινα καλά με το σύντροφό της αλλά γιατί κατάλαβα πως όσα έλεγε για μένα εκείνος δεν την πείραζε ιδιαίτερα να τα ακούει. Τελικά ταίριαζαν πιο πολύ απ'ότι νόμιζα. Τι θυμήθηκα Παρασκευιάτικα...!
Θα ήθελα να σχολιάσω την ερώτηση 7. Προσωπικά δεν κάνω διπλή και τριπλή προσπάθεια για να αποδείξω κάτι στους ντόπιους. Οι εδώ ρυθμοί είναι χαλαροί, στη δουλειά φέρομαι με διπλωματία. Δηλαδή κρατάω άσσους στο μανίκι μου, δεν παρουσίασα όλες μου τις δυνάμεις με το καλημέρα σας. Όταν έχω την κατάλληλη ευκαιρία, παρουσιάζω μια ωραία ιδέα που έχει προκύψει από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, απο δουλειά και σπουδές και την υλοποιώ μέχρι τέλους, it is my baby. Δεν αφήνω περιθώρια να με κατηγορήσει κάποιος για το ότι είμαι Ελληνίδα. Τους τη λέω αν χρειαστεί. Αλλά σπάνια συμβαίνει και κυρίως με άλλους ξένους, όχι ντόπιους. Ζω στην Ελβετία. Κοπέλα που υπογράφεις <<φραπές>>, μην κατεβάζεις το κεφάλι όταν ακούς σχόλια. Απάντησέ τους.Πήγαινε στο HR και δώσε τους για ρατσιστική συμπεριφορά αν το παρακάνουν.
#7Εχω μια ψιλοάσχετο ερώτηση για ολους εσάς που δουλεύετε Ολλανδία και απο οτι βλέπω είστε πολλοί. Σε ποια γλώσσα μιλάτε/εργάζεστε στις δουλειές σας; Ολλανδικά ή αγγλικά;
Νομίζω εξαρτάται και από το είδος εργασίας. Αν για παράδειγμα είσαι γιατρός ή δικηγόρος πιθανόν να έχεις πολύ λίγες ή και ελάχιστες ευκαιρίες για εργασία στα αγγλικά.
What about?Μιλάω τα γερμανικά άπταιστα αλλά είναι αυτό που λέει ο no-no:"Τους τη λέω αν χρειαστεί" (πότε με χιούμορ, πότε με σοβαρότητα). Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι ξέρω καλά την δουλειά μου γιατί τότε σε προσέχουν ακόμα περισσότερο, γίνεσαι κάτι σαν πρωταγωνίστρια.
#7 εμένα πάντως μου φαίνεται ότι το πρόβλημά σου είναι εσωτερικό δικό σου και δεν έχει σχέση με την ξενιτιά ούτε είναι κάτι γενικευμένο. Γιατί να σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η γνώμη των Ολλανδών ή των άλλων ανθρώπων γενικότερα?!?! Γιατί τους έχεις βάλει τόσο ψηλά στο σύστημα των αξιών σου που εξαναγκάζεις τον εαυτό σου να εργάζεται 5 φορές περισσότερο? Αυτές τις δύο ερωτήσεις ίσως θα έπρεπε να απαντήσεις για να βρεις μια άκρη.
αχ,αχ, συννεφιά... Ίσως δε ξέρεις καλά τους Ολλανδούς και το δικό τους σύστημα αξιών. Θα σου πουν αυτό που νομίζουν, θεωρώντας πως είναι προτιμότερο να είσαι αγενής απο το να μην είσαι ειλικρινής. Δεν είναι ανάγκη καν να ζητήσεις τη γνώμη τους. Απλώς θα στην πουν. Πως είναι η θεία Γκόλφω στο χωρίο; Έτσι είναι μερικοί. Ίδιοι και απαράλλακτοι. "Γκόλφω" υπάρχουν παντού. Δε καταλαβαίνουν καν πως γίνονται αγενείς, θεωρούν πως λένε την γνώμη τους. Δυστυχώς ή πρέπει να απαντάει και να αποδεικνύει τον παραλογισμό της σκέψης τους ή να κατανοήσει οτι μία μερίδα του πληθυσμού σκέφτεται έτσι και οτι και να κάνει δε θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα σχόλια έγιναν για να την πληγώσουν. Φυσικά υπάρχουν πολύ γλυκοί και κατανοητικοί Ολλανδοί. Εγώ αυτούς έχω κρατήσει. Στους υπόλοιπους θυμάμαι πως τους έλεγα οτι είναι αγενείς. Αυτά απο μένα μετά απο προσωπικές εμπειρίες και συζητήσεις με φίλες, καταπατώντας φυσικά την αρχή ΛενΦου.
(σου είχα απαντήσει και την Παρακευή Sole, αλλά το σχόλιο το έφαγε η γάτα)Σου έλεγα λοιπόν ότι έχω κι εγώ στενούς φίλους που ζουν στην Ολλανδία εδώ και 6 χρόνια (περίπου) και λένε ακριβώς αυτά που λες κι εσύ και η φίλη της ερώτησης #7. Οτι δηλαδή οι Ολλανδοί είναι αγενείς, ρατσιστές και κάφροι και δεν χάνουν ευκαιρία να ειρωνευτούν και να σχολιάσουν τον Έλληνα δεικτικά. Δεν αμφιβάλω καθόλου γι' αυτό και επίσης υποθέτω ότι είναι μαρτύριο να ζεις σε έναν χώρο που όλοι σε κοιτούν με μισό μάτι επειδή είσαι Έλληνας. (ειδικά αυτοί που κατέβηκαν προχθές από τα δέντρα... βλ. είδηση με κομμένα κεφάλια γουρουνιών). Αυτό που είπα στη φίλη #7 είναι ότι το παρα-πάιρνει τοις μετρητοίς σε βαθμό που της δημιουργεί πρόβλημα στη ζωή της. Αυτό ξεπερνάει τα όρια και πλέον δεν έχει σχέση με την καφρίλα του άλλου, αλλά με την δική της αντοχή στην καφρίλα του άλλου. Αφού είναι αναγκασμένη να ζεί εκεί, πρέπει να δουλέψει τον εαυτό της ώστε να μην επηρεάζεται τόσο πολύ σε σημείο burnout!! Επίσης φίλη #7 εύχομαι περαστικά και κουράγιο.
Λοιπόν... Εγώ προσωπικά, μπορώ να σου πω για αγενείς και κάφρους Ολλανδούς, αλλά μπορώ να σου πω απο την άλλη όσες ιστορίες θες για αγενείς και κάφρους Έλληνες με τις Ολλανδέζες που ήρθαν στη χώρα μας γιατί αγάπησαν τη χώρα κι έναν Έλληνα. Οι περισσότερες είχαν πρόβλημα με την οικογένεια του άντρα τους, το κλασικό "παπούτσι απο τον τόπο σου..." ενώ η Ολλανδική οικογένεια δεν είχ ε πρόβλημα με το Έλληνα γαμπρό. Δε καταλάβαινε η Ελληνίδα μάνα πως η "ξένη" βάζει τον κανακάρη της να σιδερώνει ή θέλει και εκέινη να έχει ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό της.Με πολύ μισό μάτι τις κοιτούσαν σε πληροφορώ για διάφορα άλλα περιστατικά που στις χώρες τους ήταν αυτονόητα και τώρα ακόμα παλεύουμε εδώ, όπως τα δικαιώματα των ζώων ή τη σωστή οδική συμπεριφορά. Κι ακόμα χειρότερα, ξέρεις τι είναι να πρέπει να εξηγήσεις σε ένα βορειοευρωπαίο, κοντά στο 2000 οτι η αστυνομία δε μπορεί να επέμβει σε περιστατικό ενδοοικογενειακής κακοποίησης;Οπότε ναι έχουν τα στραβά τους, αλλά τα έχουμε κι εμείς. Ειλικρινά το να νομίζουν πως είσαι τεμπέλης μου φαίνεται πταίσμα σε σχέση με το οτι εκείνες έπρεπε να αποδείξουν πως δεν ήταν τσούλες και παρανοϊκές. Ήξεραν όμως για ποιο λόγο ήταν στην Ελλάδα, ήξεραν ποιες είναι και τι θέλουν απο τη ζωή τους, νομίζεις πως τις ένοιαζε; Μη κάνουμε λοιπόν σα να είναι η ελληνική κοινωνία παιδική χαρά και οι άλλοι είναι βάρβαροι γιατί δεν είναι όλα άσπρο μαύρο. Το βασικό είναι να τα κατανοήσει τον τρόπο σκέψης τους για να μη σοκάρεται τόσο και να τα βρει με τον εαυτό της. Θα πάρει λίγο χρόνο αλλά θα τα καταφέρει μια χαρά.
5. Υπομονή! Αν δεν έχει κάνει ποτέ δουλειές του σπιτιού λογικό είναι να κάνει τέτοια λάθη!Δείχνει ότι έχει θέληση και αυτό μετρά!Αν του τα είχες επιβάλλει θα έλεγα ότι το κάνει επίτηδες, όπως στο στρατό που κάναμε εσκεμμένα ασυναρτησίες ώστε να μη μας ξαναβάλουν αντίστοιχες υποχρεώσεις!