"Τρύπα" 24 εκατ.ευρώ στον ΕΟΠΥΥ λόγω των τζάμπα ιατρικών υπηρεσιών στους τουρίστες

"Τρύπα" 24 εκατ.ευρώ στον ΕΟΠΥΥ λόγω των τζάμπα ιατρικών υπηρεσιών στους τουρίστες Facebook Twitter
2

Τη «μαύρη τρύπα» των τζάμπα ιατρικών υπηρεσιών που παρέχει το οικονομικά ασθενές ΕΣΥ προσπαθεί να μειώσει ο ΕΟΠΥΥ, μέσα από νέα εγκύλιο με επικαιροποιημένες οδηγίες για την είσπραξη των νοσηλίων από τους αλλοδαπούς ασθενείς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα ΝΕΑ, ένας στους τρεις Ευρωπαίους τουρίστες, οι οποίοι χρειάζονται να εισαχθούν εκτάκτως στο νοσοκομείο ή επισκέπτονται το κοντινότερο Κέντρο Υγείας κατά την διάρκεια των διακοπών τους, δεν καταβάλει (μέσω του ασφαλιστικού του φορέα) το κόστος του νοσηλίου ή των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται.

Σαν αποτέλεσμα, πέρσι, χάθηκαν εξ΄ αιτίας της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ενημερωθεί για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρήχθησαν στους τουρίστες τουλάχιστον 24 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, το ποσό που εισέπραξε το 2014 άγγιξε τα 60 εκατομμύρια ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες που παρασχέθηκαν σε πολίτες άλλων κρατών.

Η εγκύκλιος

 

Την τήρηση των διαδικασιών είσπραξης νοσηλίων από τους τουρίστες οι οποίοι καταφεύγουν στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας, ζητά με εγκύκλιό του ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός.

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν καλύπτει παροχές σε είδος στις περιπτώσεις που ο σκοπός της προσωρινής διαμονής είναι η ιατρική περίθαλψη και ο τοκετός.

Επιπλέον, οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη ζωτικής σημασίας (αιμοκάρθαση, οξυγονοθεραπεία, ειδικές θεραπείες άσθματος, ηχοκαρδιογράφημα, χημειοθεραπεία), που πραγματοποιείται σε ειδικευμένες ιατρικές μονάδες, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο «προγενέστερης συμφωνίας μεταξύ του ασφαλισμένου και της μονάδας», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περίθαλψη θα είναι διαθέσιμη.

Ιδιωτικά πληρώνουν οι Ευρωπαίοι όταν:

  • δεν φέρουν έντυπο δικαίωμα κατά τη στιγμή της παροχής της περίθαλψης.
  • επιλέγουν πάροχο εκτός των δομών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), του ΕΣΥ και του δικτύου συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων.

Επιπλέον, πληρώνουν και οι πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει σχετική συμφωνία. Επίσης δεν καλύπτονται οι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι Ευρωπαίοι και μη πολίτες, οι οποίες δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2026 ΒΟΥΛΗ

Οικονομία / Στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2026: Τι προβλέπει για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά

Κυρίαρχα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 2026, είναι η ενίσχυση του εισοδήματος και η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες με παιδιά
LIFO NEWSROOM
ΦΤΩΧΕΙΑ OXFAM

Οικονομία / Oxfam: Τα περσινά κέρδη των δισεκατομμυριούχων της G20 θα έβαζαν τέλος στη φτώχεια των ανθρώπων

Η ΜΚΟ καλεί οι πλούσιοι του κόσμου να «φορολογηθούν με δίκαιο τρόπο για να συμβάλουν να τερματιστεί η φτώχεια και να καταπολεμηθεί η απορρύθμιση του κλίματος»
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οι νέοι κληρωθέντες δικαιούχοι θα λάβουν άμεσα ενημέρωση μέσω της αίτησής τους στην πλατφόρμα του προγράμματος και στη συνέχεια προσωπική ειδοποίηση για τη διαδικασία έκδοσης των νέων καρτών μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
LIFO NEWSROOM
Αναβάθμιση-ορόσημο από τον οίκο Fitch: Η Ελλάδα στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές

Οικονομία / Αναβάθμιση-ορόσημο από τον οίκο Fitch: Η Ελλάδα στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές

Με αυτή την αναβάθμιση ο οίκος κλείνει έναν ισχυρά θετικό γύρο αξιολογήσεων για το 2025, ενδυναμώνοντας το προφίλ σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις παγκόσμιες αγορές
LIFO NEWSROOM