Η τραγωδία του Μάγιερλινγκ ξαναζεί

 Η τραγωδία του Μάγιερλινγκ ξαναζεί Facebook Twitter
2
 Η τραγωδία του Μάγιερλινγκ ξαναζεί Facebook Twitter
Η επιστολή της Μαρία Βετσέρα

Στις 30 Αυγούστου του 1889, στο αυτοκρατορικό κυνηγετικό περίπτερο του Μάγιερλινγκ, κοντά στη Βιέννη, βρήκαν νεκρούς τον Ροδόλφο των Αψβούργων και την βαρόνη Μαρία Βετσέρα.

 

 Η τραγωδία του Μάγιερλινγκ ξαναζεί Facebook Twitter
Ροδόλφος των Αψβούργων

 

Τριάντα ετών ο γιός του αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ, δέκα επτά μόλις ετών η Μαρία. Ήταν μια διπλή αυτοκτονία, το τραγικό τέλος μιας από τις πιο ρομαντικές ιστορίες του 19ου αιώνα, ένας Ρωμαίος και μια Ιουλιέτα της εποχής τους, που ενέπνευσε συγγραφείς και σκηνοθέτες. Ο Ροδόλφος άφησε ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα στην γυναίκα του, τη Στεφανία του Βελγίου, αυτό ήταν το μόνο έγγραφο που είχε σωθεί από εκείνη την περίοδο. Έτσι πιστεύαμε μέχρι τις προάλλες. Όμως το χρηματοκιβώτιο μιας αυστριακής τράπεζας, της  Σέλερμπανκ, το οποίο άνοιξε στο πλαίσιο μιας απογραφής,  και το περιεχόμενό του,  ήρθε να βάλει τέλος τουλάχιστον στη θεωρία συνωμοσίας που έλεγε εδώ και έναν αιώνα ότι ο διπλός αυτός θάνατος ήταν μια πολιτική δολοφονία.

Εκατόν εικοσιέξι χρόνια μετά την αυτοκτονία της στο πλευρό του εραστή της Ροδόλφου των Αψβούργων, βρέθηκαν οι αποχαιρετιστήριες επιστολές της Μαρίας Βετσέρα.  Η ανακάλυψη, η οποία ανακοινώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας θεωρείται καταπληκτική. Οι επιστολές ήταν μέσα σε ένα δερμάτινο ντοσιέ, το οποίο κατατέθηκε στην τράπεζα το 1926 και περιείχε φωτογραφίες καθώς και τρεις χειρόγραφες αποχαιρετιστήριες επιστολές της Μαρίας Βετσέρα. 

 

 

«Αγαπητή μητέρα, συγχώρησε αυτό που κάνω. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον έρωτα. Σε συμφωνία μαζί Του, θέλω να ταφώ στο πλευρό του στο κοιμητήριο του Άλαντ. Είμαι πιο ευτυχισμένη στον θάνατο απ' ό,τι στη ζωή»  γράφει η Μαρία προς την μητέρα της.

Το ντοσιέ, η προέλευση του οποίου δεν έχει προσδιορισθεί, περιείχε επίσης πολλά διοικητικά έγγραφα, ανάμεσα στα οποία το πιστοποιητικό βάπτισης της βαρόνης, καθώς και την πράξη του θανάτου της σε δύο αντίτυπα. Μέχρι σήμερα, όλοι πίστευαν πως αν υπήρχε κάποιο ντοκουμέντο θα είχε καταστραφεί από την ίδια τη μητέρα της.

 Η τραγωδία του Μάγιερλινγκ ξαναζεί Facebook Twitter
Σίσσυ και Φραγκίσκος Ιωσήφ στο Αχίλλειον

Γιός της πριγκίπισσας Σίσσυ και του αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ, ο Ροδόλφος ήταν ο διάδοχος του στέμματος της Αυστρίας Ουγγαρίας και Βοημίας. Σε αντίθεση με τον συντηρητικό πατέρα του ήταν φιλελεύθερων αρχών.

 

Όταν μιλάμε για αυτόν ξεκινάμε πάντα από τον τραγικό του θάνατο, ο οποίος άλλαξε την ιστορία όχι μόνο της οικογένειάς του, αφού η μητέρα του εγκατέλειψε τον πατέρα του και δολοφονήθηκε εννέα χρόνια αργότερα, αλλά και της Ευρώπης, αφού ο ξάδερφός του Φραγκίσκος Φερδινάρδος, που τον διαδέχτηκε στο θρόνο, δολοφονήθηκε το 1914 από έναν εθνικιστή στο Σεράγεβο. Αυτή ήταν η σπίθα που προκάλεσε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

 

Ευφυής και εκλεπτυσμένος, ο Ροδόλφος, αγαπά τις φυσικές επιστήμες και η υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση υπονομεύει την σωματική και ψυχική του υγεία. Στα 23 του παντρεύεται την Στεφανία του Βελγίου. Περνούν κάποια χρόνια γαλήνης, και αποκτούν μια κόρη, την Ελισάβετ, αλλά η κατάθλιψη τον οδηγεί στο αλκοόλ και τις γυναίκες. Μολύνεται,  παθαίνει γονόρροια και κάνει θεραπεία με μορφίνη.

 

Το 1888, στη διάρκεια του κυνηγιού πυροβολεί τον πατέρα του ο οποίος σώζεται και έτσι αποφεύγεται ένα τραγικό περιστατικό. Γνωρίζει την Μαρία Βετσέρα και μετά από λίγους μήνες αυτοκτονούν. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Ροδόλφος επεδίωκε να γνωρίσει κάποια γυναίκα και να κάνουν ένα σύμφωνο αυτοκτονίας. Κανείς δε θα μάθει ποτέ την αλήθεια, όσο φως και να ρίξουν οι επιστολές της Μαρίας, η οποία ήταν ένα παιδί που τον ερωτεύθηκε βαθιά.

 

 Η τραγωδία του Μάγιερλινγκ ξαναζεί Facebook Twitter
Ο Ροδόλφος νεκρός

Ιστορικά, ο θάνατός του σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της δυναστείας των Αψβούργων, οι οποίοι κυβέρνησαν την Αυστρία για περισσότερα από 600 χρόνια. Την δυναστεία τους την ακολουθεί ο μύθος της καταραμένης οικογένειας. Και πάντα ο κόσμος θα στρέφει την προσοχή του στους ισχυρούς καταραμένους, συνδέοντας τις συμπτώσεις, τις επιλογές και τη μοίρα σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι που περνάει από γενιά σε γενιά και από το μύθο στην πραγματικότητα.

  

Καταραμένες οικογένειες, ένας δημοφιλής μύθος

Από τον οίκο των Λαβδακιδών αρχίζει η μακρά παράδοση των καταραμένων οικογενειών. Ο Σοφοκλής γράφει για τον Οιδίποδα γιό του Λαΐου, που σκοτώνει εν αγνοία του τον πατέρα του, παντρεύεται τη μάνα του, κάνει μαζί της τέσσερα παιδιά και όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια βλέπει τη γυναίκα του Ιοκάστη να αυτοκτονεί, ενώ ο ίδιος τυφλώνεται από τα χέρια του. Η κατάρα ακολουθεί την επόμενη γενιά, τον Ετεοκλή, τον Πολυνείκη και την κόρη του Αντιγόνη. Διασώζεται μόνο η Ισμήνη.

Ακολουθούν οι Ρομανόφ με την κατάρα της αιμοφιλίας. Ο Νικόλαος Β’ και η Αλεξάνδρα κάνουν ένα παιδί αδύναμο, που δε θα γίνει ποτέ αυτοκράτορας. Το 1917 οι Ρομανόφ, πέφτουν από το θρόνο και εκτελούνται όλοι. Η Ρωσία αλλάζει σελίδα και η οικογένεια αφανίζεται.

Μια κατάρα που ο μύθος λέει ότι συνεχίζεται για αιώνες είναι αυτή του Αιγύπτιου Φαραώ Τουταγχαμών. Ήρθε στον κόσμο με γενετικές ανωμαλίες, παντρεύτηκε την αδελφή του και έφερε στον κόσμο νεκρά παιδιά. Ο ίδιος πέθανε μυστηριωδώς σε ηλικία -μόλις- 19 ετών από αδιευκρίνιστη αιτία και όποιος πλησιάζει τον τάφο του στον οποίο είναι γραμμένο το «Ο θάνατος θα έρθει με γρήγορα φτερά σε όποιον χαλάσει την ηρεμία του βασιλιά», λένε ότι η κατάρα χτυπάει και αυτόν. 

Λένε ότι η πιο καταραμένη οικογένεια είναι αυτή των Κένεντι. Το 1963 JF Κένεντι, δολοφονείται. Προηγουμένως, όμως, το 1944 είχε σκοτωθεί σε έκρηξη αεροπλάνου ο μεγαλύτερος αδερφός, ο Τζόζεφ. Το 1948 σκοτώνεται στη Γαλλία, και πάλι σε αεροπορικό δυστύχημα, η αδελφή τους Καθλίν. Το 1968 δολοφονείται κατά τη διάρκεια προεκλογικής καμπάνιας ο άλλος αδελφός των Κένεντι, Ρόμπερτ.

Και οι θάνατοι δεν έχουν τελειωμό! Το 1969 ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι, έχοντας πιει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, προκάλεσε αυτοκινητικό δυστύχημα με μία νεκρή. Το 1984, ο Ντέιβιντ, γιος του Ρόμπερτ Κένεντι, πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Το 1997, ο Μάικλ Κένεντι, ο άλλος γιος του, σκοτώνεται κάνοντας σκι! Το 1999 ο Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ χάνει τον έλεγχο του αεροσκάφους που οδηγούσε και σκοτώνεται ο ίδιος, η γυναίκα του και η αδερφή της.

Αρχείο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Το ότι εκείνη αυτοκτόνησε δεν σημαίνει ότι και εκείνος είχε την ίδια τύχη.Ο θάνατός του θεωρείται το μέγα μυστικό των Αψβούργων. Χαρακτηριστικά δεν χρειάστηκε καμμιά προσπάθεια γιά την θρησκευτική κηδεία που η τότε εκκλησιαστική αυστηρότητα στερούσε από τους αυτόχειρες.Οικογενειακή τους διήγηση υποστηρίζει ότι όταν συγγένισσα προσκύνησε την σορό και έσφιξε τα λευκά γαντοφορεμένα χέρια, αυτά ...υποχώρησαν μιάς και ήταν παραγεμισμένα με άχυρο.