Τι ακριβώς κάνουν οι πρώτες κυρίες της Ελλάδας;

Τι ακριβώς κάνουν οι πρώτες κυρίες της Ελλάδας; Facebook Twitter
22
Τι ακριβώς κάνουν οι πρώτες κυρίες της Ελλάδας; Facebook Twitter
Ατελιέ LIFO

 

Χθες έκανα αυτή την ερώτηση σε μια συνάδελφο και πήρα μια διαφωτιστική απάντηση: «Το κακό που έκανε η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου σε αυτήν τη θέση ακόμα να ξεχαστεί. Γι’ αυτό και όλες κρατάνε χαμηλό προφίλ». Λογικό το βρίσκω. Όλοι θυμόμαστε τι γινόταν τότε. Η «Εβίτα Περόν» του ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλη ζημιά. Δεν ήταν μόνο το σκάνδαλο του γάμου της, o πρότερος βίος της, ήταν και οι κραυγαλέες δημόσιες εμφανίσεις, οι απίστευτες δηλώσεις, το ασύδοτο λουκ της. Ήτανε, βέβαια, και τα ανθρωποφάγα media που είδαν φως και μπήκαν και όσο τους προκαλούσε αυτή, άλλο τόσο εκείνα αντιδρούσαν κι έβγαζαν στη φόρα ό,τι σκουπίδι μπορεί κανείς να φανταστεί. Η ελληνική αρένα, έχοντας και τα δίκια της σε μεγάλο βαθμό, κατασπάραξε την πρώτη κυρία και δημιούργησε ένα απίστευτο προηγούμενο. Φαντάζομαι πως οι επόμενες πίστεψαν πως όσο πιο λιγομίλητες ήταν, τόσο λιγότερο θα τις συνέκριναν με τη συγκεκριμένη πρώτη κυρία.

Αγαπητή πρώτη κυρία της χώρας, έχετε πολλή δουλειά.Στη θέση σας θα έβαζα τα συσσίτια των δήμων υπό την αιγίδα μου, θα ήμουν σήμερα στη Μυτιλήνη να βοηθήσω με την κρίση που βιώνει το νησί, θα συσπείρωνα όλες τις κυρίες των Υπουργών της κυβέρνησης αλλά και τις αντιπολίτευσης για έναν καλό σκοπό. Στη θέση σας θα είχα πάρα πολλή δουλειά και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα.

  

Όμως όλα αυτά συνέβησαν πολλά χρόνια πριν. Την τελευταία δεκαετία, τα χρόνια δηλαδή της μεγάλης ελληνικής κρίσης, των μνημονίων και της ύφεσης, η χώρα έχει εκλέξει πρωθυπουργούς των οποίων οι γυναίκες (όμορφες, νέες, μορφωμένες) είναι παντελώς εξαφανισμένες. Την κ. Παζαΐτη τη θυμόμαστε κυρίως επειδή ήταν εντυπωσιακή και πήρε πτυχίο γιατρού όσο ήταν γυναίκα πρωθυπουργού. Την κ. Άντα Παπανδρέου αμφίβολο αν την είδαμε δύο-τρεις φορές, ποτέ σε ενεργό ρόλο. Ούτε η κ. Γεωργία Σαμαρά έκανε τη διαφορά. Το ξέρω πως αν ψάξουμε σίγουρα θα βρούμε για τις πιο πάνω κυρίες κάποιες δημόσιες εμφανίσεις, κάποιες συμμετοχές σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα και ούτω καθεξής. Όμως αυτός είναι ο ρόλος της πρώτης κυρίας μιας χώρας που μαστίζεται, όπως λέει ο πρωθυπουργός μας, από την ανθρωπιστική κρίση; Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Και το βλέπουμε πλέον παγκοσμίως. Οι πρώτες κυρίες έχουν ενεργό ρόλο. Δεν μαλακώνουν απλώς τις αιχμές από την διακυβέρνηση των συζύγων τους, δεν είναι απλώς όμορφες και χαριτωμένες στο πλάι τους. Είναι δραστήριες, βοηθούν και παράγουν έργο.

Τι ακριβώς κάνουν οι πρώτες κυρίες της Ελλάδας; Facebook Twitter
Η πρώτη κυρία της Ελλάδας επισκέπτεται το Μαξίμου πριν λίγες μέρες

Ερχόμαστε τώρα στην κ. Μπέτυ Μπαζιάνα, τη σύζυγο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Πολλά έχουν γραφτεί για την πρώτη μας κυρία, τα περισσότερα θετικά. Όλοι την αποδέχονται. Όλοι έχουν εκθειάσει το υπέροχο, δυναμικό στυλ της στην επίσκεψη του πρωθυπουργικού ζεύγους στη Ρωσία – από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις της. Η φωτογραφία που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα με την κ. Μπαζιάνα να βγαίνει από το πρωθυπουργικό όχημα το βράδυ του δημοψηφίσματος και να κατευθύνεται στο Μέγαρο Μαξίμου έδειξε και πάλι μια θετική εικόνα. Πού είναι όμως; Γιατί δεν δουλεύει παράλληλα και υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση, όχι μόνο για να βοηθήσει στη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης, που τώρα θα το χρειαστεί περισσότερο από ποτέ αλλά και να βοηθήσει σε τομείς που σίγουρα η χάρη της και η αποφασιστικότητά της θα αποδώσουν πολλά περισσότερα από τα αναμενόμενα;

Αγαπητή πρώτη κυρία της χώρας, έχετε πολλή δουλειά. Πρέπει να βγείτε στη μάχη. Στη θέση σας, από σήμερα κιόλας δεν θα άφηνα πλούσιο αυτής της χώρας που να μην προσπαθήσω να τον πείσω να δώσει όσο πιο πολλά μπορεί για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει και θα συνεχίσει να βιώνει η χώρα μας. Στη θέση σας θα έκανα ό,τι περνάει από το χέρι μου για να παραμείνουμε ενωμένοι και αγαπημένοι και να ξεχαστεί η διχόνοια που έφερε το δημοψήφισμα αλλά και όλες οι πρόσφατες εξελίξεις. Στη θέση σας θα έβαζα τα συσσίτια των δήμων υπό την αιγίδα μου, θα έκανα το παν να μη μένει άνθρωπος πεινασμένος στην Ελλάδα. Στη θέση σας θα ήμουν σήμερα στη Μυτιλήνη να βοηθήσω με την κρίση που βιώνει το νησί. Στη θέση σας θα έδινα τον τόνο και θα συσπείρωνα όλες τις κυρίες των Υπουργών της κυβέρνησης αλλά και τις αντιπολίτευσης για έναν καλό σκοπό. Στη θέση σας θα είχα πάρα πολλή δουλειά και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα. 

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
Πέσατε να τον φάτε τον αρθρογράφο με τα περί σεξισμού. Δηλαδή το να είναι γλάστρα η άλλη είναι καλό/μη σεξιστικό;Άλλος είπε ότι έλυσαν το βιοποριστικό τους πρόβλημα μέσω του γάμου, δεν είναι υποτιμητικό αυτό;Θα μπορούσαν να ασχολούνται με επιχειρήσεις, να απασχολούν εργατικό δυναμικό, ένα κάρο λεφτά έχουν οι άνδρες τους, θα μπορούσαν κάλλιστα να τα διαθέσουν για το επιχειρείν. Πάντως, θα ήταν ενδιαφέρον να μας γράφατε ποιο είναι το επάγγελμα της κάθε κυρίας και αν το ασκούν.
Πολύ ωραίες πάσες :)Ποιός είπε ότι (χρειάζεται να) είναι γλάστρες; Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από επιχειρηματίες (όπως λες-αν και εκεί υπάρχει πρόσφορο έδαφος πολλών σκανδάλων-πάντως τίποτα δεν τις εμποδίζει νομικά, από όσο κατέχω) έως, ξερω γω, προπονήτριες βόλει, γραφίστριες, φιλόλογοι...Έχουν λύσει το βιοποριστικό τους πρόβλημα, και αυτό είναι αλήθεια, όχι υποτίμηση. Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες συζύγους γυναικών υπουργών. Γι'αυτό (πάλι από όσο γνωρίζω), απίθανο να δεις κάποια (ή κάποιο) τέτοιο σύζυγο σε επαγγέλματα βαρέα, εξαναγκαστικά ή καθαρόαιμα "λαϊκά", π.χ σερβιτόρο/α, εργάτη/τρια σε εργοστάσιο, κομμωτή/τρια, κλπ.Απλούστατα όταν ο/η σύζυγος ξεκίνησε να λαμβάνει υψηλές θέσεις (με τα αντίστοιχα χρήματα) δεν υπήρχε ανάγκη να συνεχίσουν (αν υποθέσουμε καλά και αγνά πως κάποτε έκαναν απρόσκοπτα) τέτοιου είδους εργασίες. Ίσως και να μπορούσαν ακόμα (συν τω χρόνω και ανάλογα την περίπτωση) να αγοράσουν το εστιατόριο ή κομμωτήριο στο οποίο δούλευαν...Θα είχε ενδιαφέρον πράγματι μία μίνι στατιστική για την επαγγελματική σταδιοδρομία αντρών και γυναικών συζύγων δημόσιων προσώπων, πόσοι εργάζονταν πριν, πόσοι από αυτούς συνέχισαν την εργασία και μετά, κλπ...
Οι ερωτήσεις μου δεν είναι πάσες. Το να εργάζεται κανείς, και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα όσοι έμειναν άνεργοι, εκτός του ότι αποφέρει εισόδημα, αποδίδει στο κράτος τα σχετικά έσοδα (ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κ.λπ.). Προσωπική μου άποψη, αν ο/η σύζυγος δημοσίου προσώπου και δη πολιτικού εργάζεται, είτε από χόμπυ είτε εθελοντικά από το να το ξύνει όλη μέρα ή να ψωνίζει στα μαγαζιά, βελτιώνει την εικόνα του - τα περί "η κυρία του κυρίου" και τα συναφή τα θεωρώ κλισέ και χειριστικά.
Έχω υπάρξει άνεργη στη ζωή μου, και καταλαβαίνω πολύ καλά τί λες.Προφανώς και είναι καλύτερα να εργάζονται οι σύζυγοι δημοσίων προσώπων, όμως το άρθρο δε λέει αυτό.Αναφέρεται στην εικόνα που δίνουν προς τα έξω σε σχέση με την εργασία τους, και μάλιστα αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο "δημόσιο" πρόσωπο την υποτιθέμενη "πρώτη κυρία", η οποία δεν είναι ούτε ακριβώς πρώτη κυρία, ούτε ακριβώς δημόσιο πρόσωπο. Και συγκρίνει τη στάση της στην Ελλάδα, με την αντίστοιχη στάση στην Αμερική.Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εργασία: Μιλά για την εικόνα και τη δημοσιότητα, εξ'ού και χαρακτηρίστηκε σεξιστικό.Δε συγκρίνει την εργασία με τη μη εργασία, ούτε και τη γλαστροσύνη με την προσφορά. Μπορεί κάποια "πρώτη κυρία" να έχει μια χαρά εργασία, άνευ κάθε είδους δημοσιότητας, όπως επίσης πολλοί (ανάμεσά τους κι εγώ) προείπαν. Αλλά το άρθρο λέει συγκεκριμένα: "Την τελευταία δεκαετία, τα χρόνια δηλαδή της μεγάλης ελληνικής κρίσης, των μνημονίων και της ύφεσης, η χώρα έχει εκλέξει πρωθυπουργούς των οποίων οι γυναίκες (όμορφες, νέες, μορφωμένες) είναι παντελώς εξαφανισμένες. Την κ. Παζαΐτη τη θυμόμαστε κυρίως επειδή ήταν εντυπωσιακή και πήρε πτυχίο γιατρού όσο ήταν γυναίκα πρωθυπουργού." Λες και η ιατρική είναι μικρό πράγμα, και αντιθέτως εκείνη θα έπρεπε: " Οι πρώτες κυρίες έχουν ενεργό ρόλο. Δεν μαλακώνουν απλώς τις αιχμές από την διακυβέρνηση των συζύγων τους, δεν είναι απλώς όμορφες και χαριτωμένες στο πλάι τους. Είναι δραστήριες, βοηθούν και παράγουν έργο."Και μάλιστα το παραπάνω να γίνεται και δημόσιος ντόρος.Γι'αυτό την πέφτουμε στον αρθρογράφο: Όχι επειδή θεωρούμε καλύτερο κάποια "πρώτη κυρία" να είναι γλάστρα αντί για φιλάνθρωπος ή εργαζόμενη, αλλά επειδή υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο ρόλο, με συγκεκριμένες προεκτάσεις...
Πολύ σωστά είπατε όλοι ότι α) ο όρος "πρώτη κυρία" για τη σύζυγο του πρωθυπουργού είναι αδόκιμος (διότι δεν υπάρχει "πρώτη κυρία" στην Ελλάδα ως θεσμός, και διότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι ο πρώτος πολίτης) και β) ότι η γυναίκα που έτυχε να είναι παντρεμένη με τον εκάστοτε πρωθυπουργό/αρχηγό κόμματος δεν έχει καμία υποχρέωση-ούτε καν εθιμική- να ενδιαφέρεται για την (καλή η μη) εικόνα της, την προβολή της, το δημόσιο έργο, ή τα κοινά.Θα ήταν ίσως ωραίο να δούμε κάποια σύζυγο πρωθυπουργού σε ουσιαστικό ενεργό ρόλο (είτε στα πλαίσια της φιλανθρωπίας, είτε σε άλλη κοινωφέλεια, όπως π.χ τη Νατάσσα Παζαϊτη), όμως αυτό προφανώς δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τη δημοσιότητα, και βέβαια, η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να έχει από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα (ή άλλο άντρα) που κάνει κάτι αντίστοιχο, θα ήταν να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά της για να ευαισθητοποιήσει μεγαλύτερο κοινό.Έτσι, τα όσα λέτε (θα έπρεπε) να ισχύουν (αν πράγματι το βλέπετε κατ'αυτό τον τρόπο) και για τους/τις συζύγους των λοιπών υπουργών.Αλλιώς περνάμε σε υποκρισία και σεξιστική διαμοίραση των ρόλων, η οποία ουδεμία σχέση έχει με πραγματικό έργο, και μπορεί ναι μεν να ήταν χρήσιμη για τις βασίλισσες του Μεσαίωνα (για τις οποίες η ενασχόληση με τα κοινά πολλές φορές εξαντλούταν στα φιλανθρωπικά ή υποστηρικτικά πλαίσια), αλλά σήμερα είναι, σε μια ίσως ευγενική διατύπωση, εκτός τόπου και χρόνου.
Ο ελληνικός λαός δεν έχει ούτε βασιλεία σαν αυτή της Αγγλίας, ούτε "δημοκρατία" σαν αυτή της Αμερικής. Εμείς δεν εκλέγουμε πρώτες κυρίες και ούτε και μας ενδιαφέρει. Επομένως, το τί θα κάνει δε μας αφορά και ούτε περιμένουμε τη βοήθειά της. Προσωπικά με αηδιάζουν τα γκαλά προσφορών κοινωνικής βοήθειας και δε θα ήθελα να τη δω και αυτή σε αυτόν το ρόλο. Τη προτιμώ πιο αυθεντική, με τα δικά της ενδιαφέροντα και όχι ταυτισμένη με αυτά του συζύγου.
Πάντως η κ.Παζαϊτη έχει εξελιχθεί σε πολύ καλή χειρούργο μαστού. Δεδομένου ότι το 2004 πήρε το πτυχίο της, μάλλον είχε άλλες δουλειές να κάνει (ειδικότητα, τα δίδυμα παιδιά της) από το να παριστάνει την Πρώτη Κυρία. Κι ευτυχώς. Σήμερα σώζει ζωές, ενώ ο σύζυγός της έχει μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός κατά τη θητεία του οποίου εκτροχιάστηκαν εντελώς τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.
Η κ. Παζαΐτη ήταν μία νηπιαγωγός που λόγω του συζύγου της βρέθηκε πρώτα με διδακτορικό στην ιατρική (!) και έπειτα με πτυχίο (!). Εάν υπάρχουν άνθρωποι που την εμπιστεύονται ως γιατρό, μπράβο τους!
Διδακτορικό μπορείς να αποκτήσεις και σε μία σχολή της οποίας πτυχίο δεν έχεις: Ας πούμε, μπορείς να γράψεις διατριβή με θέμα "Οι ηθικές προεκτάσεις της σύχρονης ιατρικής", να είσαι πτυχιούχος φιλοσοφικής, και να σου έχει δοθεί από καθηγητή της ιατρικής το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό είναι εφικτό και καθόλα νόμιμο από το ελληνικό πανεπιστήμιο, και προφανώς δε σε κάνει γιατρό: Σε κάνει φιλόλογο με διδακτορική διατριβή σε ιατρικό θέμα.Η λιγότερο επίσημη πλευρά τώρα: προφανώς δεν είναι και πολύ εύκολο να πάρεις θέμα στην ιατρική σχολή, ούσα νηπιαγωγός. Θα προτιμηθούν ιατροί απόφοιτοι. Οπότε μία "κοινή θνητή" νηπιαγωγός, αν ήθελε διδακτορικό στην ιατρική, ενδεχομένως να χρειαζότανε να περιμένει να γεράσει πριν τη δεχτούν (αλλά τώρα ούτε κι αυτό είναι σίγουρο: σου λέει ο άλλος έκανε την αίτηση με το που πήρε το πτυχίο της νηπιαγωγού, στα 22 της, και από τότε περίμενε, πιάσε τ'αυγό και κούρευτο).Τώρα, για το πόσο αξιοκρατικά έβγαλε το ρημάδι το διδακτορικό, και πόσο αξιοκρατικά πέρασε μετά (κανονικά με κατατακτήριες θα έπρεπε) στην ιατρική, πώς τελείωσε, κλπ, μπορούμε όλοι να υποψιαζόμαστε τα χειρότερα, αλλά (έχοντας πατέρα γιατρό), ένα πράγμα μπορώ να σου πω στα σίγουρα: Δεν επρόκειτο ποτέ να την αφήσουν να μπει σε χειρουργείο, αν δεν ήξερε τί της γίνεται, διότι, απλούστατα με την πρώτη μήνυση θα έπαιρνε στο λαιμό της και πολλούς άλλους.Οπότε αν ισχύει το ότι είναι χειρούργος μαστού, όπως και να χρησιμοποίησε το-κάθε-μέσο που της δόθηκε, εγώ προσωπικά της αναγωρίζω ότι κατάφερε να βγάλει κάτι εξαιρετικά ουσιαστικό και καλό από αυτό. Πράγμα που δεν εννοείται: Θα μπορούσε με το διδακτορικό που έκανε να διοριστεί ως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, και να είναι άνετη στις πλάτες του συστήματος για την υπόλοιπη ζωή της...
Ναι, υπάρχει ένα προκαθορισμένο έργο που πρέπει να κάνουν αλλά δε νομίζω ότι είναι της αρμοδιότητάς μας. [Στην Ελλάδα όποιος εκτέθηκε το μετάνιωσε, αγαπητέ]
Στη μόνη χώρα που υπάρχει "πρώτη κυρία" είναι οι ΗΠΑ για ιδιαίτερους ιστορικούς λόγους που δεν μας αφορούν. Στην Ελλάδα ο πρώτος πολίτης είναι ο πρόεδρος και όχι ο πρωθυπουργός. Αν έπρεπε λοιπόν να αντιγράψουμε σώνει και καλά την Αμερική η πρώτη κυρία θα πρεπε να είναι η γυναίκα του Παυλόπουλου. Ο Πρωθυπουργός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο πρόεδρος της κυβέρνησης την οποία διορίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό το ξεχνάμε στην Ελλάδα. Οι βουλευτές εκλέγονται, όχι η κυβέρνηση. Οπότε η γυναίκα του πρωθυπουργού είναι απλά μια γυναίκα που έτυχε να είναι παντρεμένη με τον αρχηγό του κόμματος που βγήκε πρώτο στις εκλογές. Είναι τυχερή γιατί έχει λύσει το βιοποριστικό της πρόβλημα αλλά πέραν αυτού ουδέν.
Σε χώρες όπου οι πρώτες κυρίες έχουν έντονη παρουσία, αυτό σημαίνει ότι έχουν και "office", δηλαδή καθορισμένο θεσμικό ρόλο. Επίσης θα σας σοκάρω πολύ αν σας ενημερώσω ότι μια γυναίκα δεν είναι επέκταση του συζύγου της και είναι πολύ πιθανό να έχει άλλα ενδιαφέροντα, στόχους, επιθυμίες και επιδιώξεις; Αδυνατώ να καταλάβω τη σκοπιμότητα του ενός τόσο σεξιστικού άρθρου. Το πρόβλημα δηλαδή αυτή τη στιγμή είναι το τι κάνει η όποια πρώτη κυρία, την οποία ούτε ψηφίσαμε ούτε έχει διοριστεί και όχι το τι κάνουν οι δημόσιοι λειτουργοί; Για να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα σας, κ. αρθρογράφε, στη θέση σας θα ασχολιόμουν με αυτούς/ές και επιπλέον θα φρόντιζα τόσο τους τρόπους μου (το να υποθέτω πχ ότι άτομα που δε γνωρίζω δεν είναι δραστήρια επειδή δεν κάνουν αυτό που απαιτώ εγώ από αυτά είναι μεγάλη αγένεια) και επιπλέον θα φρόντιζα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου γύρω από θέματα σεξισμού και πολιτικής. Στη θέση σας θα είχα πάρα πολλή δουλειά και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα.
τι αμερικανιές είναι αυτές;; Καμία υποχρεώση και σε κανέναν δεν έχει η "πρώτη κυρία" (όρος καταχρηστικός για τα ελληνικά δεδομένα) η δε αρχική ερώτηση (κρύβονται επειδή είναι άχρηστες;) εντελώς προσβλητική. Που γράφει το σύνταγμά σας ότι η γυναίκα του πρωθυπουργού πρέπει να έχει τελειώσει london school of economics ή να πάρει αμπάριζα τις φιλανθρωπίες ως άλλη μητέρα Τερέζα;Αλλά πέρα από θεσμούς και πολιτική, είναι εντελώς σεξιστική η θέση του αρθογράφου και πιθανότατα ούτε ο ίδιος αντιλαμβάνεται γιατί.
Η κ. Παζαΐτη-Καραμανλή ήταν η πιο προβεβλημένη "πρώτη κυρία" με ένα δήθεν φιλανθρωπικό έργο και δεν νομίζω ότι προσέφερε τίποτα. Ο ελληνικός λαός δεν έχει εκλέξει καμία "πρώτη κυρία" και γι' αυτό δεν περιμένει τίποτα από αυτές. Δεν μας φτάνουν οι διάφορες κοσμικές; Δεν έχουμε βασιλευόμενη δημοκρατία για να χρειαζόμαστε μια ολόκληρη βασιλική οικογένεια, ούτε είμαστε ΗΠΑ όπου η προεδρική οικογένεια λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και οι πρώτες κυρίες έοχυν σχεδόν θεσμικό ρόλο. Επιπλέον, στον 21ο αι. η κάθε γυναίκα είναι αυτόνομη προσωπικότητα και όχι κυρία του κυρίου της. Επομένως θα έπρεπε να επαινούμε την κ. Μπαζιάνα επειδή διατηρεί το επάγγελμά της και την προσωπικότητά της, είναι διακριτική και δεν επιδιώκει καμία προβολή εκμεταλλευόμενη τον σύζυγό της - ή να την επικρίνουμε εάν διαπιστώσουμε ότι παραβαίνει αυτές τις αρχές.
Και επίσης δεν εκμεταλλεύτηκε το αξίωμα του συζύγου για επαγγελματική εξέλιξη. Βλέπε διδάκτορας της ιατρικής με ειδίκευση τη χειρουργική με πτυχίο νηπιαγωγού (Νατάσα Παζαϊτη).
Η κ. Μπαζιάνα είναι καθηγήτρια πληροφορικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και επειδή ασχολείται με την έρευνα συνήθως αποσπάται στο Πολυτεχνείο. Θα μου πείτε τώρα ότι προφανώς δεν υπηρέτησε στην επαρχία και προφανώς δεν γίνεται να μην την αποσπάσουν, οκ, δεκτά, αλλά σίγουρα είναι προτιμότερη αυτή από τις καλοαναθρεμμένες κυρίες των προηγούμενων που ήταν πλούσιες ανεπάγγελτες.
Την πιθανοτητα να εχουν οι "πρωτες κυριες" δικη τους ζωη και προσωπικοτητα , δεν την εξεταζουμε σαν ενδεχομενο καθολου?Επειδη ο συζηγος τους εκλεχθηκε σε ενα αξιωμα , αυτες πρεπει να αφησουν την προσωπικη τους ζωη και φιλοδοξια και να μπουν στην σκια του?Ισως το ποιο σεξιστικο αρθρο που εχω διαβασει.
Βλεπεις καμια να ειναι σοβαρη επαγγελματίας, να εχει δικη της δουλεια, κανονικη και να ζει απο αυτήν? Ολες σπουδαγμενες αλλα καθαρα διακοσμητικες. Φοβουνται μην κανουν καποιο επικοινωνιακο λαθος και τις εχουν κλειδωμενες. Μη μιλας. Χαμογελα 5 λεπτα και τελος. Ειναι κριμα, εχουν ενα βημα και παει χαμενο. Και η Περιστερα απο πού ειναι συμπαθης? Που απλα υπαρχει ή που δεν ειναι η Λιάνη?
Μάλλον ο αρθρογράφος έχει στο μυαλό του περιπτώσεις τύπου Μισέλ Ομπάμα και Κέιτ Μιντλετον. Δεν νομίζω ότι σε δημοκρατίες ευρωπαϊκού τύπου σας εμάς (λέμε τώρα) επιφυλάσσεται ρόλος για την "Πρώτη Κυρία" (τι φρικτός τίτλος). Έχει κάποια δραστηριοποίηση η κα Ρέντσι, η κα Ραχόι, η κα Κοέλιο?Και ναι, η Ελλάδα διαφέρει λόγω ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά, κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου, δεν θα ήταν λίγο άκομψο, έως και επικίνδυνο, να εμφανίζεται ως φιλάνθρωπος η σύζυγος του εκάστοτε Πρωθυπουργού που συνέβαλε στην εξαθλίωση τόσων ανθρώπων?Τέλος, είναι και λίγο σεξιστικό αυτό. Γιατί πρέπει να αναλάβουν τέτοιο ρόλο, γιατί πρέπει να είναι φιλάνθρωπες με το ζόρι? Επειδή είναι γυναίκες και κατά τεκμήριο πιο ευαίσθητες? Γιατί δε λέτε το ίδιο και για τον σύζυγο της κας Κωνσταντοπούλου για παράδειγμα, ή για τον Ισίδωρο Κούβελο της κας Μπακογιάννη?Το ότι παντρεύτηκαν έναν άνθρωπο εξουσίας δεν τις επιφορτίζει, κατά τη γνώμη μου, με καμία ευθύνη δημοσίου καθήκοντος. Από τους συζύγους τους που ψηφίσαμε απαιτούμε πολλά, όχι από τις ίδιες.
εμεις δεν θα θελαμε για τις γυναικες των Ελληνων πρωθυπουργων να μιμηθουν αλλες χωρες και νοοτροπιες αλλα απο την πληρη αποχη και τον αφανη ρολο της Ελληνιδας γυναικας πολιτικου μεχρι την αλλοκοτη και προκλητικη Λιανη Παπανδρεου μια γυναικα που ενδιαφερεται για τα κοινα της χωρας και δεν ζει στην σκια του συζυγου απο φοβο μην την σουρομαδισουν τα media και προκαλεσει περοσσοτερο κακο στην πολιτικη καριερα του συζυγου, ειναι ολοφανερο γιατι δεν συμμετεχουν....εχουν προφιλ γυναικων περασμενου αιωνα...