Να πόσο ύπνο χρειαζόμαστε καθημερινά ανά ηλικία

Να πόσο ύπνο χρειαζόμαστε καθημερινά ανά ηλικία Facebook Twitter
13

Το Εθνικό Ίδρυμα της Αμερικής για τον Ύπνο εξέδωσε νέες κατευθύνσεις για την ανάγκη του ύπνου, σύμφωνα με κάθε ηλικία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο "Υγεία και ύπνος" (περιοδικό του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου), δείχνουν ότι τα νεογέννητα θα πρέπει να κοιμούνται από 14 έως 17 ώρες κάθε μέρα, ενώ οι ενήλικες 18-64 ετών θα πρέπει να στοχεύουν μεταξύ 7 και 9 ωρών ύπνου.

Τα νέα ευρήματα τροποποιούν τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής, Δρ Lydia DonCarlos.

"Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τη λειτουργία του ύπνου," είπε η Δρ DonCarlos. "Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την αποκατάσταση και την εμπέδωση της μνήμης. Αλλά δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του ύπνου, παρά το γεγονός ότι περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας".

Τα ευρήματα επίσης, για πρώτη φορά, περιλαμβάνουν κατηγορίες για τα άτομα ηλικίας 18-25 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Αυτές είναι οι συστάσεις από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου για το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε:

• Νεογνά (0-3 μήνες): 14-17 ώρες κάθε μέρα

• Βρέφη (4-11 μηνών): 12-15 ώρες

• Μικρά παιδιά (1-2 ετών): 11-14 ώρες

• Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5): 10-13 ώρες

• Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-13): 9-11 ώρες

• Έφηβοι (14-17): 8-10 ώρες

• Νεότεροι ενήλικες (18-25): 7-9 ώρες

• Ενήλικες (26 - 64): 7-9 ώρες

• Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (65+): 7-8 ώρες

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

11 σχόλια
Ο ύπνος σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες δε βοηθάει στην αποκατασταση και εμπέδωση της μνήμης, αλλά στην παρεμπόδιση της παρεμβολής νέων πληροφοριών. Δεδομένου ότι η παρεμβολή μαζί με την παθητική φθορά με το πέρας του χρόνου ενισχύουν τη λήθη. Επομένως, όταν κοιμόμαστε δεν εμπεδώνουμε, απλά παύουμε να είμαστε εκτεθειμένοι σε νέες πληροφορίες που επιβαρύνουν το μνημονικό μας σύστημα.
Ελα, αυτο ειναι ενα γενικο τσουβαλιασμα, που δεν ειναι καν κατατοπιστικο με τις αποκλισεις που δινει-χωρις να λαμβανει υποψιν του ουτε τις εξατομικευμενες αναγκες του καθενος ουτε το ιδιοτυπο της καθε προσωπικοτητας. Επισης ο ιδιος ανθρωπος μπορει να χρειαστει λιγοτερο ή περισσοτερο υπνο αναλογα με το τι εκανε κατα τη διαρκεια της μερας. Οταν ειμαι κουρασμενη δεν μου φτανουν οι 7 ωρες που μου αρκουν συνηθως, ή οταν εχω παει στις ελιες πχ ή οταν ειμαι ολη μερα με τα παιδια ή ακομη οταν κανω διερμηνειες νιωθω να μουδιαζει ο εγκεφαλος και μπορω να κοιμηθω 12ωρο χωρις ονειρα(αν μου το επιτρεψουν οι συνθηκες-συνηθως οχι!). Οταν παλι καποιος εχει στρες, αγωνια, ή ακομη θελει να πεταξει το αλλο πρωι κοιμαται ελαχιστα και ειναι μια χαρα ξυπνιος μετα απο 5-6ωρες (ελαφρου) υπνου. Αχρηστη ερευνα αν με ρωτατε, - ποσο να χρεωθηκαν και να χρεωνονται οι φορολογουμενοι γι αυτες τις ασαφεις ερευνες και γενικοτερα για τα συμπερασματα τετοιου τυπου στο κεντρο υπνου ??
Άστα να πάνε, ευτυχώς έχεις σε μεγάλο βαθμό δίκιο, αλλιώς θα πρέπει να αρχίσω να κοιμάμαι 15ωρα από δω και πέρα, μην και πάθει η μνήμη μου την ζημιά που θα έπρεπε -θεωρητικά- να έχει ήδη πάθει!
ο αντίλογος για τις πρώτες 11 γραμμές συνοψίζεται στον χαρακτηρισμό "μέσος όρος" κατά τη γνώμη μου.επίσης το ότι κάποιος μπορεί να αισθάνεται ξύπνιος μετά από 5 ώρες ύπνου δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της έρευνας, το οποίο είναι "πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται κατά μέσο όσο ένα (μέσο) άτομο για να είναι υγιές". υπό κανονικές συνθήκες. όχι εξαιρετικές.θεωρώ αυτονόητο όταν κάνεις μια έρευνα να προσπαθείς να γενικεύσεις παρά να εξατομικεύσεις τα δεδομένα και τα συμπεράσματα. προφανώς, οι καταγραφές συνηθειών συγκεκριμένων ατόμων σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες με συγκεκριμένες συνθήκες, δεν εξυπηρετεί οποιαδήποτε έρευνα θέλει να βγάλει συμπεράσματα για ένα μεγάλο φάσμα πληθυσμού. εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες τήρησης ενός προσωπικού ημερολογίου.