Θα μιλήσεις κανείς για τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα;

Θα μιλήσεις κανείς για τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα; Facebook Twitter
2

Από τον Κώστα Κατσαφάδο*

Στο δημόσιο διάλογο, αυτή την προεκλογική περίοδο, κυριάρχησε η συζήτηση για τους απολυμένους του δημοσίου.
Ο Σύριζα δεσμεύθηκε για την επαναπρόσληψή τους μάλιστα. Έχει σημασία να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι απολυμένοι του δημοσίου. Πρώτα και κύρια ο αριθμός τους είναι δεν είναι 8.000. Πρόκειται για 2.500 από την ΕΡΤ ( κάποιοι από τους οποίους επαναπροσλήφθηκαν στη ΝΕΡΙΤ), για 1.500 σχολικούς φύλακες και για 2.500 χιλιάδες γιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ, που δεν αποδέχθηκαν την αποκλειστική απασχόληση, χωρίς βεβαίως να είναι άνεργοι σήμερα στη συντριπτική τους πλειοψηφία.


Υπάρχουν και 1.200 περίπου, που απολύθηκαν έχοντας καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους ή έχοντας κάνει χρήση πλαστών πτυχίων και δικαιολογητικών. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι στο δημόσιο διάλογο, κατάφερε και μπήκε ένα θέμα που απασχολεί, ουσιαστικά, 4 έως 5 χιλιάδες ανθρώπους. Γιατί τόσοι είναι στην πραγματικότητα.


Δεν βρέθηκε όμως χώρος στο δημόσιο διάλογο για το ένα και πλέον εκατομμύριο των απολυμένων και των ανέργων του ιδιωτικού τομέα. Όσες φορές επιχείρησα να το θέσω, ως θέμα συζήτησης στα τηλεοπτικά πάνελ, έπεσα κυριολεκτικά πάνω σε τοίχο.


Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι άνεργοι και οι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα, θύματα μιας εξαετούς ύφεσης, ελάχιστους άκουσαν να αναφέρονται σε αυτούς. Το χειρότερο είναι ότι λίγα πράγματα άκουσαν που να αφορούν το δικό τους πρόβλημα που είναι ένα: πως θα ξαναβρούν δουλειά.


Η ιδιότυπη αντίληψη για την ''ιερή αγελάδα'' του δημοσίου κυριαρχεί ακόμα. Και όμως η συντήρηση του δημόσιου τομέα γίνεται από τον πλούτο που παράγει ο ιδιωτικός τομέας και ο οποίος φορολογείται. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη για να τονωθεί η απασχόληση και να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, δεν θα υπάρξει ελπίδα και προοπτική για τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα.


Μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, υπάρχουν πόροι που κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις. Με έμφαση στην καινοτομία και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η απορρόφηση τους ενισχύει παράλληλα και την απασχόληση. Μέσα από τομεακά προγράμματα για νέους επιχειρηματίες αλλά και για τη δημιουργία και στήριξη start up επιχειρήσεων, θα δοθεί σε χιλιάδες νέους η δυνατότητα να αναπτύξουν τη δική τους καινοτόμο επιχειρηματική δραστηριότητα.


Μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, ανοίγουν δουλειές ενώ το ίδιο ισχύει και για την δυνατότητα που θα έχουν πλέον οι τράπεζες, με την αγορά κρατικών ομολόγων, να χορηγούν δάνεια με χαμηλά επιτόκια.


Όλα αυτά έχουν ένα και μοναδικό προαπαιτούμενο: ένα σοβαρό σύστημα διακυβέρνησης, ένα πολιτικό σύστημα που θα αντιληφθεί ότι αυτός που κινεί την οικονομία είναι ο ιδιωτικός τομέας. Θα αντιληφθεί ότι υπάρχει χώρος στο δημόσιο διάλογο για τους 4.000 απολυμένους του δημοσίου αλλά πολύ μεγαλύτερο χώρο καταλαμβάνουν το 1 εκατομμύριο ανέργων του ιδιωτικού τομέα.

*Ο Κώστας Κατσαφάδος, είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Πειραιώς

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια