Πόσο διαφορετικός είναι ο ανδρικός από τον γυναικείο εγκέφαλο;

Πόσο διαφορετικός είναι ο ανδρικός από τον γυναικείο εγκέφαλο; Facebook Twitter
3

via

Πόσο διαφορετικός είναι ο ανδρικός από τον γυναικείο εγκέφαλο; Facebook Twitter
Οι πράσινες κηλίδες είναι περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα όταν οι γυναίκες βλέπουν εικόνες με συναισθηματικό περιεχόμενο

"Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη". Αυτή η φράση αποδίδει το πόσο διαφορετικά σκέφτονται και αντιδρούν τα δύο φύλα, και μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει πως άνδρες και γυναίκες όντως επεξεργάζονται διαφορετικά τα συναισθήματα. Oι άνδρες, λοιπόν, όχι μόνο αντιδρούν λιγότερο έντονα σε "συναισθηματικές εικόνες" από ότι οι γυναίκες, αλλά αδυνατούν να τις ανακαλέσουν με ακρίβεια, σε σχέση με το αντίθετο φύλο. Οι διαφορές αυτές μπορούν να αποδοθούν στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο αρσενικός και ο θηλυκός εγκέφαλος τις πληροφορίες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας έδειξαν σε άνδρες και γυναίκες εικόνες με θετικό, αρνητικό και ουδέτερο συναισθηματικό περιεχόμενο και τους ζήτησαν να κατατάξουν τις αντιδράσεις τους. Στο ουδέτερο περιεχόμενο δεν υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, οι γυναίκες βρέθηκαν πιο ευσυγκίνητες στις θετικές και αρνητικές εικόνες. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις παρατηρήθηκαν στην απόκριση ως προς τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία κυρίευσαν περισσότερο τα θηλυκά υποκείμενα.

 

"Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι διαφορές στην επεξεργασία των συναισθημάτων και στη μνήμη, που βασίζονται στο διαφορετικό φύλο, οφείλονται σε διαφορετικούς εγκεφαλικούς μηχανισμούς"

Σε επόμενο τεστ μνήμης που διεξήγαγαν οι Ελβετοί ερευνητές σε 3.398 συμμετέχοντες, οι γυναίκες βρέθηκαν να θυμούνται με μεγαλύτερη ευκολία συναισθηματικές εικόνες, ειδικά εκείνες που είχαν θεωρήσει ότι είχαν θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους.

"Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι διαφορές στην επεξεργασία των συναισθημάτων και στη μνήμη, που βασίζονται στο διαφορετικό φύλο, οφείλονται σε διαφορετικούς εγκεφαλικούς μηχανισμούς" εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ανέτ Μίλνικ. Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να συνδεθούν και με το γεγονός ότι οι γυναίκες παραδοσιακά τα πηγαίνουν καλύτερα στις δοκιμασίες μνήμης.

Με τη βοήθεια της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI), μιας μεθόδου νευροαπεικόνισης που έγινε σε 696 υποκείμενα, οι ερευνητές συνέδεσαν την ισχυρότερη επίδραση που άσκησαν οι αρνητικές εικόνες στον γυναικείο ψυχισμό με αυξημένη δραστηριότητα στις κινητικές περιοχές του εγκεφάλου. "Αυτό ενισχύει τη γενική πεποίθηση ότι οι γυναίκες εκφράζονται συναισθηματικά περισσότερο από ότι οι άνδρες" σημειώνει η Δρ. Κλάρα Σπάλεκ, επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας.

 

Η μελέτη αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος του ελβετικού πανεπιστημίου που επιβλέπουν οι καθηγητές Ντομινίκ ντεΚερβέν και Ανδρέας Παπασωτηρόπουλος. Το πρόγραμμα επιχειρεί να προσεγγίσει τους νευρωνικούς και μοριακούς μηχανισμούς της ανθρώπινης μνήμης και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Μετα απο μια δεκαετια εντακουνης ζωης αποφασισα να αγορασω αθλητικα.1.σταματησα να ποναω και να μεταφερω τον πονο απ'τα ποδια μου στα λογια μου.2.σταματησα να ανησυχω αν πεταει ο κωλος μου και τον βλεπεις την ωρα που προσπαθω να ισορροπησω μεταξυ καφε και της τσαντας.3.εφαγα σαντουιτς στο δρομο χωρις να μου πεσει η ντοματα.μετα απο τετοια τομη στην ιστορια μου δεν θελω να διαβασω καμια ερευνα να μου αποδειξει τη διαφορα επεξαργασιας συναισθηματος μεταξυ εμου κι εκεινου.Την ειδα με τα ματια μου.Η επαφη με το πατωμα ειναι συγκλονιστικη.