Πώς να ξεπεράσετε το τζετ λαγκ

Πώς να ξεπεράσετε το τζετ λαγκ Facebook Twitter
2
Πώς να ξεπεράσετε το τζετ λαγκ Facebook Twitter

Τι είναι το τζετ λαγκ

Ουσιαστικά, το τζετ λαγκ είναι μια σειρά συμπτωμάτων που εμφανίζονται όταν διαταράσσεται το εσωτερικό μας ρολόι.  Πρόκειται για μια μικρή ομάδα κυττάρων στον υποθάλαμο, ακριβώς πάνω από το οπτικό χίασμα, που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας (SCN). Αυτά τα κύτταρα ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται και λένε στα άλλα μέρη του σώματος τι ώρα είναι και τι να κάνουν.

Το ρολόι του σώματος μας κρατάει σε αρμονία με την αλλαγή της ημέρας/νύχτας. Αυτό μας κάνει να κοιμόμαστε τη νύχτα, αλλά επηρεάζει επίσης την πείνα, τη διάθεση και την αρτηριακή πίεση.

Ένα από τα κύρια μηνύματα που βοηθούν στη ρύθμιση αυτή είναι το φως, το οποίο μας βοηθάει στην επανεκκίνηση του εσωτερικού μας ρολογιού, έτσι ώστε να είναι σε αρμονία με τον ήλιο.

Πώς να ξεπεράσετε το τζετ λαγκ Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον Dr. Smith L. Johnston, επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της κόπωσης στη NASA, το σώμα μας χρειάζεται περίπου μια μέρα για να προσαρμοστεί σε αλλαγή μόνο μιας ζώνης ώρας, οπότε καταλαβαίνετε γιατί μερικές φορές χρειαζόμαστε αρκετές μέρες για να προσαρμοστούμε μετά από ταξίδι μέσα σε αρκετές ζώνες αλλαγής ώρας.

Μια ερευνητική ομάδα πρόσφατα ανακάλυψε με ποιο τρόπο λειτουργεί το τζετ λαγκ στα ποντίκια, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί καλά στους ανθρώπους, δεδομένου ότι όλα τα θηλαστικά έχουν σχεδόν ίδιο μηχανισμό ρύθμισης του εσωτερικού ρολογιού. Το τζετ λαγκ ουσιαστικά προκύπτει από μια διαδικασία «φρεναρίσματος» στο εσωτερικό του εγκεφάλου, το οποίο σταματάει το εσωτερικό ρολόι που ανταποκρίνεται στο φως.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας τεράστιος αριθμός γονιδίων ενεργοποιείται όταν τα ποντίκια μετακινούνται κατά έξι ζώνες ώρας αλλά μια πρωτεΐνη που ονομάζεται SIK 1 «άρχισε να κυκλοφορεί, απενεργοποιώντας τα ξανά». Αυτή η πρωτεΐνη λειτουργεί όπως ένα φρένο – σταματώντας τις επιδράσεις του φωτός στο εσωτερικό ρολόι.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της επίδρασης της SIK 1 θα μπορούσε να βοηθήσει τα ποντίκια να προσαρμοστούν άμεσα στη μεγάλη αλλαγή ώρας, χωρίς τις δυσάρεστες επιπτώσεις του τζετ λαγκ.

Πώς μας επηρεάζει

Τώρα ξέρουμε πώς λειτουργεί το τζετ λαγκ, αλλά τι γίνεται με τον τρόπο που μας επηρεάζει; Είναι πραγματικά τόσο κακό πράγμα να προσαρμοζόμαστε με αργό ρυθμό στη νέα ζώνη ώρας; Αν αναρωτιόσαστε κάτι τέτοιο, μάλλον δεν έχετε πάθει ποτέ σοβαρό τζετ λαγκ. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, σύγχυση και έλλειψη προσοχής. Φανταστείτε να υποφέρετε από αυτά τα συμπτώματα για μέρες ενώ προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στο νέο σας περιβάλλον.

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετά κακό από μόνο του, έχει επίσης αποδειχτεί ότι το τζετ λαγκ διαταράσσει σοβαρά τα γονίδια μας, βγάζοντας τα από τους φυσιολογικούς τους ρυθμούς. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι το τζετ λαγκ μειώνει την ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο, μειώνει την ικανότητα μάθησης, επηρεάζει τη μνήμη και προκαλεί στρες.

Πώς να ξεπεράσετε το τζετ λαγκ Facebook Twitter

Πώς να νικήσετε το τζετ λαγκ

Μόνος ένας τρόπος υπάρχει για να αποφύγετε τα συμπτώματα του τζετ λαγκ: προσαρμοστείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται στη νέα ώρα. Να πώς μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να το κάνει (και κάποιοι λένε ότι ο συνδυασμός αυτών των μεθόδων είναι η καλύτερη στρατηγική).

Προσαρμόστε το πρόγραμμα σας πριν φύγετε

Για να το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό να καταλάβετε προς τα πού ταξιδεύετε, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο όταν ταξιδεύουν προς τα ανατολικά παρά προς τα δυτικά. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σταδιακή προώθηση ή καθυστέρηση του εσωτερικού ρολογιού μπορεί να κάνει την προσαρμογή πιο εύκολη, μειώνοντας τις επιπτώσεις του τζετ λαγκ.

Η Helen Burgess, διευθύντρια του ερευνητικού εργαστηρίου βιολογικών ρυθμών στο Rush University Medical Center προσπάθησε να προσαρμόσει τους ρυθμούς του σώματός της πριν ταξιδέψει από το Σικάγο προς την Αίγυπτο.

Για αρκετές ημέρες πριν το ταξίδι, η Burgess πήγαινε στο κρεβάτι και σηκωνόταν μια ώρα νωρίτερα και το απόγευμα έπαιρνε μια μικρή δόση μελατονίνης. Νωρίς το πρωί αναζητούσε το φως του ήλιου για να βοηθήσει το εσωτερικό της ρολόι, κι έτσι η προσαρμογή της στην Αίγυπτο ήταν πολύ πιο εύκολη.

Ελέγξτε την έκθεση στο φως

Ο έλεγχος της έκθεσης στο φως του ήλιου είναι μάλλον η καλύτερη μέθοδος για να αποφύγετε το τζετ λαγκ. Σύμφωνα με τον Steven W. Lockley, μέλος της ομάδας διαχείρισης της κόπωσης της NASA, είναι λάθος να προσπαθήσετε να προσαρμοστείτε απότομα στη νέα ζώνη, γιατί αυτό θα σας εξαντλήσει ακόμη περισσότερο. Αν ταξιδεύετε προς την Ανατολή, πρέπει να αναζητείτε το φως νωρίς το πρωί και να αποφεύγετε το φως αργά το απόγευμα. Αν ταξιδεύετε προς τα δυτικά, πρέπει να κάνετε το αντίθετο.

Αν σας φαίνεται δύσκολο: υπάρχει ένα σετικό app, το Entrain, που σας βοηθάει να ρυθμίζετε την έκθεσή σας στο φως.

Πάρτε μελατονίνη

Αν θέλετε να το κάνετε, ζητήστε πρώτα τη συμβουλή ενός γιατρού. Η μελατονίνη μας κάνει να νυστάζουμε, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους. Πάντως, μια μελέτη βρήκε ότι μια μικρή δόση μελατονίνης νωρίς το απόγευμα βοηθάει στην γρηγορότερη προσαρμογή.

Παραμείνετε στη δική σας ζώνη ώρας

Αν το ταξίδι σας είναι σύντομο και δεν αλλάζετε περισσότερες από τρεις ζώνες, καλύτερα να μην προσπαθήσετε να προσαρμοστείτε. Τρεις μέρες, για παράδειγμα, δεν είναι αρκετός χρόνος για να προσαρμοστεί κάποιος, και μπορεί να μην αξίζει η προσπάθεια.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Όντως, από Ανατολή προς Δύση το πρόβλημα είναι σχεδόν μηδαμινό, ακόμη και περνώντας 7 ζώνες ώρας....ωστόσο, από ΔΥΣΗ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗ, άστα να πάνε...Για 7 ζώνες ώρας, μία μέρα ύπνο και ξεκούραση χρειάζεται σίγουρα.Απ'την άλλη, το να κάθεσαι μέρες πριν και να ετοιμάζεσαι για την προσαρμογή στη νέα ζώνη ώρας, το θεωρώ -προσωπικά- κάπως τραβηγμένο (και σίγουρα αχρείαστο στην πρώτη περίπτωση, όπως είπαμε).
"Έχει επίσης αποδειχτεί ότι το τζετ λαγκ μειώνει την ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο, μειώνει την ικανότητα μάθησης, επηρεάζει τη μνήμη και προκαλεί στρες. " Να φανταστώ όχι μόνιμα αλλά κατά την διάρκεια του jet lag :P