Στο σημερινό ‘Α, μπα’: το παιδί του ξένου

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: το παιδί του ξένου Facebook Twitter
58


________________
1.


ειμαι εδω και ενα χρονο με καποιον που ηξερα απο παλια. Βγηκαμε και οι δυο σχεδον συγχρονως απο πολυετεις δυνατες σχεσεις που ειχαν τελειωσει κι αποφασισαμε να εχουμε κατι πιο χαλαρο...Ολα καλα , μιλαμε, βγαινουμε. περναμε καλα,κι ολα αυτα αρια και που! Εγω ομως που νοιωθω εδω και καιρο περισσοτερα πραγματα οσες φορες ζηταω κατι παραπανω πεφτω σε...τοιχο! Τον θελω πολυ.δεν θελω να τον πιεζω γιατι εχει και πολλες σκοτουρες στη δουλεια του αλλα συχνα νοιωθω οτι δεν μου φτανει.Τα ξερει αλλα δεν δειχνει διαθεση ν αλλαξει.Κατα τα αλλα εχουμε φοβερη χημεια και το οτι ειμαστε φιλοι πολλα χρονια τον κανει απαραιτητο στη ζωη μου! Αναρωτιεμαι...Εκπτωσεις με λιγα και καλα η μονη χωρις φρουδες ελπιδες οτι κατι μπορει στο μελλον ν αλλαξει?Εσυ τι λες? Υποψη ειμαι αρκετα μεγαλη (πανω απο 40 κι αυτος 50) για να περιμενω κατι αλλο να μου συμβει.- σε διλλημα

Το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι αν είναι έτσι, κι αυτός είναι αρκετά μεγάλος για να περιμένει να του συμβεί κάτι άλλο, αλλά δεν έστειλε αυτός ερώτηση, οπότε ας το αφήσουμε αυτό.


Μπορεί να είναι η εκατοστή φορά που θα γράψω «δε μπορώ να απαντήσω σε ένα δικό σου δίλημμα», και έχω γράψει διάφορους λόγους που δε μπορώ, και άλλους τόσους για το γιατί δεν είναι καλή ιδέα να ρωτάς ανθρώπους που δε σε ξέρουν, και τώρα θα προσθέσω άλλον έναν, που δε νομίζω ότι έχω ξαναπεί: το πιο αμφίβολο δεν είναι το τι να κάνεις, αλλά αν περιγράφεις τα πράγματα όπως είναι.


Τι θα πει «πώς είναι», θα μου πεις. Είναι όπως πιστεύεις ότι είναι, υπάρχει αντικειμενική αλήθεια άραγε; Όχι, δεν υπάρχει – αν και, αυτό είναι μεγάλη συζήτηση – αλλά σε αυτή την περίπτωση, επειδή μιλάμε τώρα για τη συναισθηματική σχέση που έχεις με έναν άλλον άνθρωπο, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις αν το μήνυμα σου έχει μεταφερθεί σωστά. Σε αυτόν. Όχι σε εμάς. Είναι επίσης σημαντικό να σιγουρευτείς ότι έχεις καταλάβει σωστά το μήνυμα που σου έχει στείλει αυτός. Ακόμη, δεν ξέρουμε τι σημαίνει το «όταν ζητάω κάποια πράγματα παραπάνω». Να μείνει σπίτι σου για τρία συνεχόμενα βράδια; Να σε συνοδέψει σε γάμο; Ή να συγκατοικήσετε; Δεν ξέρουμε την ταχύτητα της σχέσης σας, για να ξέρουμε αν βιάζεσαι ή όχι.


Αυτό που θέλω να πω τελικά, είναι ότι τα διλήμματα εμείς τα κατασκευάζουμε. Πιστεύω ότι σπάνια εμφανίζονται στην πραγματικότητα. Τις περισσότερες φορές την μία διέξοδο την έχουμε βγάλει από το μυαλό μας, ή είναι κάτι απομακρυσμένο, ή πρόκειται για μια ευχή. Νομίζω ότι αν είσαι ειλικρινής, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, και αν πραγματικά δεν ξέρεις, θα σο το φανερώσει η ίδια η ζωή, θέλεις δε θέλεις.

________________
2.


Αγαπημένη μου Αμπά,

φοβάμαι ότι ζούσα μια πλάνη νομίζοντας ότι είμαι μια φεμινίστρια που δε μασάει από στερεότυπα και πατριαρχικό λόγο και ότι τελικά υποφέρω και εγώ από εσωτερικευμένο μισογυνισμό.

Τα τελευταία χρόνια λόγω ειδικών συνθηκών συναναστρέφομαι με πάρα πολλά και διαφορετικά ατομα. Αυτό που βλέπω είναι μια απογοήτευση: Γυναίκες αναίτια επιθετικές και ανταγωνιστικές με τις άλλες γυναίκες. Γυναίκες που θάβουν σε κάθε ευκαιρία τις άλλες γυναίκες για την εμφάνιση, την ηλικία, τη ζωή τους, τις επιλογές τους, τους όμορφους συντρόφους τους. Γυναίκες εξυπνες κατα τ άλλα, που καταναλώνουν πολλή ενέργεια να μισούν, να κακολογούν, να ρίχνουν την ευθύνη για κακές και ανώριμες συμπεριφορές του φίλου/ άντρα/ πατέρα τους στις άλλες γυναίκες.

Με έχει σοκάρει το πόσο διαδεδομένες συμπεριφορές και τρόπος σκέψης είναι όλα αυτά-λες και ζούσα σε κανένα σπήλαιο τόσα χρόνια- και πόσο καθόλου βελτιωμένα μοντέλα είναι οι έφηβες (έχω μια εικόνα λόγω δουλειάς).

Έχοντας στο νου ότι υπάρχουν πάντα υπέροχες εξαιρέσεις (είσαι μια απ' αυτές) και τρυφερή γυναικεία φιλία, τολμώ να πω ότι εκτιμώ όλο και λιγότερο το φύλο μου(κακή γενίκευση, το ξέρω γαμώτο) και αδυνατώ πλέον να το δικαιολογώ μιλώντας για αιώνες πατριαρχίας, βολικά στερεότυπα και ρόλους, όταν μιλάμε για άτομα νοήμονα, μορφωμένα και οικονομικά ανεξάρτητα.

Πες μου λοιπόν γιατρέ μου, έχω πάθει αυτό που φοβόμουν πιο πολύ;- AngelaDavisπλυνεκαναπιατο

Ναι, ίσως να έχεις πάθει αυτό που φοβόσουν τόσο πολύ.


Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι το έχεις καταλάβει, άρα μπορείς να το πολεμήσεις.


Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχει πολύ μισογυνισμός γύρω μας, και ότι πολλές γυναίκες έχουν εσωτερικευμένο μισογυνισμό. Η αγανάκτησή σου είναι κατανοητή. Αυτό που είναι «λάθος», ή με το οποίο δε συμφωνώ εγώ προσωπικά, είναι ότι εντοπίζεις ένα πρόβλημα, και αντί να στραφείς στην αιτία του, στρέφεσαι εναντίον μιας μερίδας θυμάτων, που είναι οι γυναίκες.


Δεν είμαι μια υπέροχη εξαίρεση, και δεν μου αρέσει καθόλου το «τρυφερή» στο «γυναικεία φιλία». Θα έβαζες τη λέξη «τρυφερή» αν ήθελες να περιγράψεις μια αντρική φιλία; Είμαι σίγουρη πως όχι. Οι γυναικείες φιλίες δεν είναι τρυφερές επειδή οι γυναίκες είναι αυτόματα πιο τρυφερές. Οι γυναικείες φιλίες είναι μόνο φιλίες μεταξύ γυναικών, δεν χρειάζονται επιπλέον επίθετα για να διαφοροποιηθούν. Είναι όσο πολύπλοκες είναι οι φιλίες μεταξύ ανθρώπων, γενικά, και οι άνθρωποι κάνουν όλων των ειδών φιλίες. Αν βρίσκεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στις γυναικείες φιλίες, να τα συζητήσουμε, αλλά πώς θα ξεχωρίσεις τι είναι στερεότυπο που δεν έχεις ξεριζώσει ακόμα και τι είναι παρατήρηση;


Για να σταματήσεις να σοκάρεσαι από την πραγματικότητα, μην περιορίζεις τον ορίζοντα σου στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μέρος ενός τεράστιου συστήματος και επηρεάζεται από πολλές κουλτούρες. Δες το παγκόσμιο πρόβλημα, δεν σου φταίνε οι γυναίκες που γνωρίζεις (ούτε και οι άντρες).

________________
3.


Είχα διαβάσει από σένα μια καταπληκτική αναφορά - κριτική για τον "Πύργο" του Κάφκα. Θα μπορούσες να γράψεις 2 λόγια για "Το παιδί του ξένου" (Α. Χολινγκχερστ); Αν δεν κάνω λάθος το είχες προτείνει. Απογοητεύτηκα, και θέλω βοήθεια μήπως και το δω αλλιώς, μήπως έχασα κάτι.- Agr

Μπορεί και όχι. Γούστα είναι αυτά. Δε χρειάζεται να το δεις αλλιώς. Μπορώ να σου πω μόνο γιατί μου άρεσε τόσο πολύ: γιατί ξετρελάθηκα με την ατμόσφαιρα. Ο συγγραφέας είναι τρομερά λεπτομερής στις περιγραφές του και το ψυχογράφημα μιας εποχής που έχει παρέλθει είναι τόσο αναλυτικό, που είναι σαν ταξίδι στο χρόνο. Ταυτόχρονα όμως καταφέρνει να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ονείρου, που όταν προσπαθήσεις να συγκεντρωθείς σε μια λεπτομέρεια, χάνεται όλη η εικόνα, οπότε το αποτέλεσμα δεν είναι κλινικό, ή ιστορικό. Είναι σαν να παρακολουθείς τις ζωές αυτών των ανθρώπων από κοντά, σα να είσαι εσύ το φάντασμα.


Ένας άλλος λόγος είναι ότι με ενδιαφέρει ιστορικά η εποχή κατά και μετά την παρακμή της αριστοκρατίας και την άνοδο της αστικής τάξης, τα παλάτια που έγιναν νοσοκομεία και βιβλιοθήκες για να παρατηθούν από τους ιδιοκτήτες τους, οι τεράστιες κοινωνικές αλλαγές στην Αγγλία που επηρέασαν την Ευρώπη σχετικά με τη νομοθεσία της ιδιοκτησίας αλλά και τη θέση της γυναίκας.


Τέλος, ας διαβάσουμε τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα:

«Από παλιά μου κινούσε την περιέργεια η μυθοπλαστική δυνατότητα της μνήμης. Το παρελθόν είναι κάτι που γράφεται και αναδομείται ξανά και ξανά. Η μνήμη για μένα είναι σημαντική διότι χωρίς αυτή θα είχαμε χαθεί. Δεν είναι όμως αντικειμενική. Είναι σαφώς επιλεκτική και λειτουργεί στοιχειωδώς μυθοπλαστικά. Μπορούμε να νοηματοδοτήσουμε το παρελθόν δίνοντάς του σχήμα. Θέλουμε να γεννήσουμε έναν χαρακτήρα που αποτελεί μέρος του Εγώ μας. Για να δικαιολογηθούμε ή να συγχωρεθούμε. Εξαρτάται. Γι' αυτό το λόγο επέμεινα τόσο στα χρονικά κενά της πλοκής. Ο πρωταγωνιστής, σ' ένα κομμάτι του βιβλίου γίνεται κομπάρσος και σε ένα άλλο πεθαίνει. Και η ζωή συνεχίζεται, με κάποιο μυστήριο τρόπο.»

 

________________
4.


Αγαπημένη Α,μπα...Σου έχει τύχει να έχεις κανονίσει να βγεις με φίλες σου για βράδυ και ενώ πριν βγείτε να σου λεν "σήμερα θα περάσουμε τέλεια, θα πάμε εδώ, θα πάμε εκεί" και με το βγαίνετε να τους φεύγει η διάθεση, να νυστάζουν, να κατσουφιάζουν, χωρίς να έχει γίνει κάτι;; Και όταν τους ρωτάς τι έχουν, λένε τίποτα μωρέ απλά είμαι κουρασμένη. Γιατί πρέπει να σου χαλάν την διάθεση;; Και γιατί βγαίνουν αν τελικά δεν έχουν και πολύ όρεξη;; Πως αντιμετωπίζεις εσύ αυτήν την κατάσταση;- party girl

Αχ, είναι πολύ δυσάρεστο να έχεις ξεκουβαληθεί από το σπίτι σου και μετά να πρέπει να τραβήξεις και κουπί. Την επόμενη φορά που θα πουν «θα πάμε εδώ θα πάμε εκεί» πες τους «όχι, θα πάμε για ένα ποτό αυστηρά και στις 11 θα είμαστε στα κρεβάτια μας.» Για δοκίμασε λίγο reverse psychology, να δεις τι θα γίνει.

________________
5.


Α μπα μου καλησπέρα!!

θα ηθελα λίγη απο τη σοφία σου. Εχω θεμα με τις σχέσεις μου και αυτό είναι οτι απο ενα σημειο και μετα γίνομαι αρκετα καταπιεστική και κάνω τους συντρόφους μου να ξενερώνουν. Ετσι λένε δηλαδή. Δεν απαιτώ βέβαια ποτέ κάτι που δεν κάνω εγώ. Προσπαθω να συμπεριφέρομαι τέλεια και να μη δίνω δικαίωμα για ζήλιες κλπ. Είμαι όντως τόσο υπερβολική η απλώς έχουν χαλαρώσει όλοι η ακομα χειροτερα μηπως βρίσκω τα λάθος άτομα και μπλέκω? Στο μεταξύ και τις σπουδές μου κάνω και ασχολίες έχω δε ξερω γιατι τα δίνω όλα και εξαρτώμαι τόσο πολύ απο τον άνθρωπο που διαλέγω να έχω δίπλα μου. Αισθάνομαι λίγο παθέτικ να μου λενε οτι ξενερωνουν με τη πίεση ενώ κανω τόσα πολλά και δίνω τη ψυχή μου. Τώρα είμαι σε μια τέτοια φάση χωρισμού και έχω και κρίσιμη εξεταστική και δεν ξέρω τι θα γίνει αλλα με ενοχλεί που είμαι τόσο δοτική και συναισθηματική. Ασε που δε μπορώ να χωρίσω ποτέ κάποιον ενώ ξέρω οτι πρέπει!!Πιστεύεις οτι θέλω βοήθεια ή ότι πολυς κόσμος είναι έτσι? Είμαι 26 αλλά εντάξει δε γνωρίζω συχνά ανθρωπο που να μου κάνει κλικ και δε θελω να εγκαταλείπω τις σχέσεις μου με το παραμικρό. Μη μου πες οτι είμαι πολυ μικρή και θα τον γνωρίσω κάποτε.Αν αλλάξω κ αλλες σχέσεις θα πάθω περισσότερα ψυχολογικά!! χαχα Οι σχέσεις με κάνουν και αισθάνομαι τόσο loser ρε γαμώτο.

Help!!

Επίσης παρακαλώ γράψτε μου κανενα comment να μου αναπτερώσετε το ηθικό είμαι τόσο στεναχωρημένη.. :(- controlfreak

Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό που θα σου πω θα σου αναπτερώσει το ηθικό.


Νομίζω ότι έχεις μπλέξει το «είμαι δοτική και συναισθηματική» με το «αν τα δώσω όλα, θα σε αναγκάσω να μείνεις μαζί μου.» Φυσικά, αυτό δεν πετυχαίνει, και τώρα στενοχωριέσαι, επειδή δεν μπορείς να καταλάβεις το γιατί.


Θα χρειαστεί να κάνεις μερικές πολύ δυσάρεστες συζητήσεις, αν θέλεις πραγματικά να καταλάβεις τι κάνεις – και κυρίως, γιατί το κάνεις. Αν έχεις θάρρος με κάποιον πρώην σου ή με τον νυν σου, ρώτα να σου δώσουν παραδείγματα για να καταλάβεις πότε καταπιέζεις. Θα στενοχωρηθείς, αλλά ίσως να είναι απαραίτητο, γιατί είναι περίεργο που δεν το καταλαβαίνεις.


Δεν είναι κακό να είσαι δοτική και συναισθηματική. Κακό είναι να φτάνεις σε σημείο να χρησιμοποιείς αυτό ως νόμισμα, κάτι που νομίζω ότι κάνεις. Ίσως έτσι εξηγείται γιατί σου λένε ότι από ένα σημείο και μετά γίνεσαι καταπιεστική. Αρχικά τα δίνεις όλα και είσαι «τέλεια», και όταν σιγουρευτείς ότι είσαι τέλεια, απαιτείς από τους άλλους να σου φέρονται ακριβώς όπως φέρεσαι εσύ.


Λοιπόν, οι άλλοι δε θα φερθούν ποτέ, μα ποτέ, όπως θέλεις εσύ, και δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις κανέναν να κάνει οτιδήποτε. Όποιος σου φέρεται καλά, το κάνει επειδή το θέλει, όχι επειδή σου το χρωστάει. Τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να θέλεις για τον εαυτό σου.


Και κάτι άλλο: όπως εσύ διψάς να νιώσεις ξεχωριστή, έτσι ακριβώς είναι και οι άλλοι. Νομίζεις ότι τα αγόρια σου δεν καταλαβαίνουν ότι είσαι «δοτική και συναισθηματική» με όλους; Δεν είναι δυνατόν να έχεις συμπεριφορά καρμπόν σε όλες σου τις σχέσεις. Όλοι αξίζουν αυτό το συναίσθημα πια;


Οι σχέσεις είναι αλληλεπίδραση. Εσύ φέρεσαι τυποποιημένα σε όλους, για να πετύχεις ένα πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σκέψου κατά πόσο εκτιμάς και σέβεσαι τον χαρακτήρα του καθενός, και πώς αντιδράς σε κάθε συγκεκριμένο άνθρωπο. Άφησε τον εαυτό σου να νιώσει και άκουσέ τον, μην τον αναγκάζεις να είναι «τέλειος». Δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος, υπάρχει ο τέλειος για σένα, και εσύ είσαι τέλεια γι' αυτόν, αλλά αυτά δε γίνονται με το ζόρι. Όσο πιο φυσικά γίνει, τόσο πιο εύκολα θα δημιουργηθεί, και τόσο πιο πολύ θα κρατήσει.

________________
6.


αγαπητή α,μπα είμαι σε μακροχρόνια σχέση με κάποιον περίπου συνομήλικο (early 20s). Λοιπόν το θέμα μου: ο φίλος μου έχει καλοπληρωμένη δουλειά αλλά όλη η οικογένειά του -γονείς, αδερφή, είναι άνεργοι εδώ και πολύ καιρό, και όπως καταλαβαίνεις, αν δε βρίσκουμε 24 χρονών με πτυχία δουλειές, ποιός θα παρει δυο μεσήλικες χωρίς κάποιο προσόν. Λοιπόν ο φίλος μου θεωρεί ότι είναι χρέος του να τους συντηρεί για πολύ καιρό τώρα, κάτι που φαντάζομαι θα συνεχιστεί πολύ ακόμη, καθώς εγώ το βλέπω απίθανο να βρούνε δουλειά. Πες μου σε παρακαλώ, μήπως είμαι κακιά και δε καταλαβαίνω, εσύ τι θα έκανες στη θέση μου; Να σου υπενθυμήσω ότι μιλάμε για σοβαρή σχέση με σχέδια για οικογένεια στο μέλλον κτλ., δηλαδή και κοινό, ας πούμε, πορτοφόλι, όσον αφορά τα έξοδα του σπιτιού και ίσως παιδιά αργότερα.. Σ ευχαριστώ για το χρόνο σου!

Αν πραγματικά δεν καταλαβαίνεις, μπορεί και να είσαι λίγο κακιά. Αν καταλαβαίνεις αλλά δε θέλεις να συμμετέχεις, δεν είσαι κακιά, είναι δικαίωμά σου. Μη ρωτάς τι θα έκανα στη θέση σου, είναι αδύνατον να μάθουμε τι θα έκανα στη θέση σου γιατί δεν υπάρχει τρόπος να βρεθώ στη θέση σου. Αν το πάμε έτσι, εσύ τι θα έκανες στη θέση του;

________________
7.


Με τη μάνα είχα πάντα μία συγκρουσιακή σχέση. Έφαγα πολύ, επώδυνο κι εξευτελιστικό (δημόσιο) ξύλο από κείνη σ΄ένα μεγάαααλο μέρος της ζωής μου (από προσχολική ηλικία ως και 26 χρόνων, που ήταν κι η τελευταία φορά που με χτύπησε), έφαγα επίσης πολύ έλεγχο τύπου αστυνόμευσης, προσβολές, άσχημη συμπεριφορά, αμφισβήτηση, διασυρμό. Την ίδα στιγμή, η μάνα μου δήλωνε παντού πόσο μ΄αγαπάει και πόσο ζει μόνο για μένα. Κοντολογίς, τα παιδικά χρόνια κι η εφηβεία υπήρξαν εφιαλτικά. Η φρικτή σχέση μεταξύ των γονιών μου (ούτε μία στιγμή διαλείμματος από φωνές, απειλές, ξύλο κλπ) ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Το θέμα είναι όμως
ότι είμαι πλέον σαράντα...

Και δεν ΜΠΟΡΩ ούτε τώρα να έχω μία καλή σχέση με τους γονείς μου, που στο κάτω-κάτω δε με χτυπούν πλέον... Δεν μπορώ να στο εξηγήσω ακριβώς, αλλά σα να μην αντέχω να έχω...

Ακόμα κι αν αυτοί δείχνουν αρκετά δείγματα καλών προθέσεων (προσφέρονται να μου κρατάνε το παιδί, βοηθάνε σε διάφορά, αν τους το ζητήσω). Ακόμα και τώρα νιώθω "ανήλικη" και μικρότερη των καταστάσεων στη ζωή μου γενικά και το χρεώνω σ΄αυτούς και στον τρόπο που με μεγάλωσαν. Εκνευρίζομαι με το παραμικρό μαζί τους (ειδικά με τη μάνα) και μετά θυμώνω με τον εαυτό μου που δεν μπορώ να είμαι νηφάλια και...ενήλικη.
Σειρά των ερωτήσεων: μήπως είμαι απλώς μία κομπλεξική που ρίχνει ακόμα ευθύνες στους μεγάλους πλέον γονείς της και δεν μπορεί να "μεγαλώσει" από τεμπελιά και βόλεμα; Θα έχω ποτέ ειρηνικές σχέσεις μαζί τους; Όλο αυτό κάνει κακό στο παιδί μου;

σ΄ευχαριστώ για το χρόνο σου - να΄σαι πάντα καλά-Mary

Mary, η ιστορία σου είναι πέρα από τις δυνάμεις μου, αλλά και πέρα από τις δυνατότητες οποιασδήποτε στήλης.
Είναι αδύνατον να αλλάξεις το παρελθόν σας. Μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σε επηρεάζει το παρελθόν σου, αλλά δε νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο χωρίς τη βοήθεια ενός θεραπευτή. Αν υπήρχε εύκολος τρόπος να σταματήσεις να αντιδράς ως «ανήλικη» μπροστά τους, θα τον είχες βρει. Μπορεί να μη σε δέρνουν όπως παλιά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είσαι υπό κάποιου άλλου είδους επιρροή. Μπορεί όλο αυτό να κάνει κακό στο παιδί σου, αλλά είναι σίγουρο ότι κάνει κακό σε σένα. Είσαι μόλις 40, δε γίνεται να ζήσεις όλη σου τη ζωή έτσι.

58

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Επειδη δεν ξερω που να πατησω "Απαντηση στο σχολιο" (φτιαξτε το ρε παιδια!), συνεχιζω εδω απαντηση σε Ιρις και Πεντα.Δεν διαφωνουμε στο οτι η ανδρικη βια ειναι το προβλημα. Διαφωνουμε στη θεση οτι η ανδρικη βια εστιαζεται στις γυναικες. Η ιδεολογια του χαζο-φεμινισμου λεει οτι πρεπει να εξαλειψουμε τη βια ανδρων επι γυναικων χωρις να τη βλεπει σαν τη σκια της πολυ μεγαλυτερης βιας ανδρων επι ανδρων. Προσφατο παραδειγμα: η Μισελ Ομπαμα (και ολος ο δυτικος κοσμος) ασχοληθηκε με την απαγωγη 200 κοριτσιων στη Νιγηρια. ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχοληθηκε (ουτε και γω το ηξερα πριν λιγα λεπτα) οταν η ιδια οργανωση ΣΚΟΤΩΣΕ 59 αγορια τον Φεβρουαριο. Χεστηκαμε, αγορια ητανε. http://www.abc.net.au/news/2014-02-26/scores-dead-in-boko-haram-nigeran-school-attack/5284250Μιλαμε για σεξουαλικη βια και εστιαζουμε τη προσοχη μας σε τυχαια περιστατικα που συμβαινουν μεταξυ γνωστων και μιλαμε για τη δυσκολια να φερουμε τους υπαιτιους στη δικαιοσυνη. Την ιδια στιγμη, μεσα στις φυλακες και τα αναμορφωτηρια, οχι μονον γινονται τα χειροτερα, οχι μονο γινονται μεσα σε κρατικα ιδρυματα (που υποτιθεται οτι εχουμε την ευθυνη και τον ελεγχο) οχι μονο δεν ξερω ουτε μια περιπτωση να εχει φτασει καποιος κατηγορουμενος στο δικαστηριο για σεξουαλικη βια μεσα στη φυλακη αλλα, get this, ακομα και "προοδευτικοι" (και διασημοι και απλως γνωστοι μου) κανουν αστειακια για το τι θα παθει ο ταδε διασημος στη φυλακη. Ο χαζο-φεμινισμος εχει φτασει στο σημειο να στρεφεται κυριως εναντιον εκεινης της μεριδας αντρων (τους παντρεμενους βιολογικους μπαμπαδες) που ειναι οι πιο αποτελεσματικοι προστατες γυναικων και παιδιων απο την ανδρικη βια που εχει δει η ιστορια. Ετσι φτασαμε να βριζουμε την "ΠΑΤΡΙαρχια". http://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2014/06/10/the-best-way-to-end-violence-against-women-stop-taking-lovers-and-get-married/Δεν μ'αρεσουν τα σεντονια οποτε σταματαω εδω αφου πω το τελευταιο: υπαρχουν rules of evidence. Δηλαδη κατι παει στραβα αν μπορω να παρω και την προταση Π αλλα και την αντι-Π σαν στοιχειο υπερ της θεσης μου. Το να θανατωνεται ο ανδρας και οχι η γυναικα στοιχιοθετει οτι η κοινωνια ειναι σκληροτερη προς τους ανδρες, τελεια και παυλα. Μπορει αλλα γεγονοτα να στοιχειοθετουν αντιθετη θεση αλλα αυτο το γεγονος δεν μπορει.
#4. αυτο που περιγραφεις δεν ειναι παραξενια των φιλων σου, ειναι ο νομος "τα καλυτερα ερχονται εκει που δε το περιμενεις". οταν ξεκινας για βολτα λεγοντας παμε και θα κανουμε και 8α δειξουμε σχεδον παντα η βραδια ειναι μαπα. αντιθετα οι καλυτερες βολτες ειναι αυτες που αρχιζουν με το "παμε για ενα καφεδακι στις 7 γιατι δεν ειμαι για πολλα πολλα" και καταλήγεις να γυρνάς ντίρλας το πρωι.
#7 Mary Πραγματικά πιστεύω ότι ένας ειδικός θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου για τους γονείς σου. Πρόσφερε αυτό το δώρο στον εαυτό σου. Ούτε στη σχέση σας, ούτε σ'εκείνους. Στον εαυτό σου και στη συνέχεια και στο παιδί σου. Εύχομαι πραγματικά να το αποφασίσεις. Αν μιλάς αγγλικά, σου δίνω το site της Alice Miller, (ψυχολόγος-κοινωνιολόγος) www.alice-miller.com, με ειδίκευση και συγγραφικό έργο (κάποια βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά) σχετικά με την κακοποίηση στην παιδική ηλικία. Έχει και ένα άρθρο της "πως να διαλέξω τον κατάλληλο θεραπευτή" που μπορεί να σου χρησιμεύσει. Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο (να κάνεις για σένα!!!)
#2,όντως, στο " άτομα νοήμονα, μορφωμένα και οικονομικά ανεξάρτητα" είναι δύσκολο να βρεις δικαιολογία-και εκεί ακριβώς διαφωνώ με τη Λένα και την Iris.Εάν δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά οι άνθρωποι που σκέφτονται, διαβάζουν, έχουν μία μόρφωση και ζουν σε ικανοποιητικές συνθήκες, τότε ποιος μπορεί να την κάνει; Δεν περιμένει κανείς από μια Μουσουλμάνα που ζει στα βάθη της Ανατολίας να μπορεί να αμφισβητήσει και να μην αναπαράγει τα κοινωνικά πρότυπα όσον αφορά στο φύλο της, αλλά από μια γυναίκα της Δύσης που σπούδασε, διάβασε, συντηρεί τον εαυτό της και την οικογένειά της- έστω κι αν η οικογένεια και το σχολείο της μετέφεραν όλα τα χαρακτηριστικά που παραδοσιακά αποδίδονται στο γυναικείο φύλο-περιμένεις, αν μη τι άλλο, μία εξέλιξη στον τρόπο τουλάχιστον που σκέφτονται.Προσωπικά, έχω βαρεθεί ν' ακούω από έξυπνες νεαρές μητέρες να λένε για τα ίδια τους τα παιδιά:" Η Μαρία μου; Πονηρή κι εκμεταλλεύτρια, κλασική γυναίκα. Ενώ ο Γιωργάκης μου, αθώος και καλόκαρδος, όπως όλοι οι άντρες".Α στο καλό, συχύστηκα πάλι
Ξέρεις πόσες φορές έχω ακούσει τη φράση - κυρίως από γυναίκες -, απευθυνόμενη σε εμένα, "Εσύ σκέφτεσαι σαν άντρας"(!), εννοώντας, βέβαια, ότι λειτουργώ τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο χωρίς να προβαίνω σε έμφυλες διακρίσεις; Πόσες φορές, συγκρινόμενη με κάποιον άνδρα για διαφορετική αντιμετώπιση στο πρόσωπό μου, και μετά από δική μου παρέμβαση για το άνισον της υπόθεσης, έχω ακούσει τη φράση - κι εδώ κυρίως από γυναίκες - "Μα δεν είναι το ίδιο. Αυτός είναι άντρας."; Λοιπόν, αυτά και άλλα τέτοια συναφή δεν τα ακούς μόνο από διανοητικά καθυστερημένους ή αμόρφωτους. Και αυτό διότι η μόρφωση δεν ταυτίζεται ούτε με την παιδεία ούτε με την προσωπική καλλιέργεια ούτε με την κουλτούρα. Κατά συνέπεια, κάποιος μορφωμένος μπορεί κάλλιστα να είναι ακαλλιέργητος, απαίδευτος και να διέπεται από την πατριαρχική κουλτούρα. Για να μην αναφερθώ καν, στην πικρή καραμέλα της "μόρφωσης", που, λίγο πολύ, όλοι μας καταναλώνουμε και περιφέρουμε χωρίς να συνειδητοποιούμε καν το πραγματικό της νόημα. Μορφώνομαι δε σημαίνει αποκτώ τυπικά προσόντα (πτυχίο, καριέρα, οικονομική ανεξαρτησία, κοινωνική θέση και αναγνώριση εξαιτίας όλων αυτών). Μορφώνομαι - και ετυμολογικά, ακόμα - σημαίνει ολοκληρώνομαι σαν άνθρωπος, σχηματίζομαι ή/και μετασχηματίζομαι ως προσωπικότητα, δηλαδή ποιώ τον εαυτό μου, επεμβαίνω στις σκέψεις μου, στα συναισθήματά μου, στις πράξεις μου, στη συμπεριφορά μου, στις εκφάνσεις μου, στις εκφράσεις μου, στις πληροφορίες που λαμβάνω, στα στοιχεία που εκβάλλω στην πραγματικότητα και σε εκείνα που η πραγματικότητα επιβάλλει ή "επιβάλλει" στο μυαλό ή τη ζωή μου εν γένει, αλληλεπιδρώ ενεργά και συστηματικά με τη συνείδησή μου και συγκροτώ την ξεχωριστή και αξιόλογη ατομικότητά μου μέσα - ή και απέναντι - στον περίγυρό μου, στο ανθρώπινο και φυσικό σύνολο, στο κάθε περιβάλλον, στον κόσμο, εντέλλει. Αυτές είναι οι ενέργειες που καθιστούν μορφωμένους ανθρώπους. Όλοι οι άλλοι παραμένουν περισσότερο ή λιγότερο αμόρφωτοι, ακόμα κι αν έχουν καταφέρει να ανέλθουν στην Πρυτανεία ενός κορυφαίου πανεπιστημιακού ιδρύματος.Ως προς την ευφυΐα, δεν ξέρω αν από μόνη της αρκεί ως έμφυτη δυνατότητα για να κινήσει τη διαδικασία που αναφέρω και αυτό οφείλεται μάλλον στην ασάφεια του ορισμού της, ο οποίος, όπως η έννοια έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται, είναι ακόμα πιο γενικός και αόριστος από αυτόν της "μόρφωσης".
Μα δε νομίζω πως διαφωνούμε καθόλου αγαπητή Δανάη. Το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα! Αυτό που είπα εγώ είναι ότι πολλά άτομα που έχουν (ή υποτίθεται ότι διαθέτουν) μόρφωση κλπ κλπ, και *νομίζουν* ότι έχουν ξεπεράσει τα έμφυλα στερεότυπα, στην πραγματικότητα τα αναπαράγουν. Ας πούμε απλώς ότι το κάνουν σε πιο λάιτ εκδοχή. Δεν λένε πχ. "η γυναίκα πρέπει μόνο να μαγειρεύει, να γεννάει και να λέει 'ναι'". Λένε ακριβώς αυτά που ανέφερες: "Οι γυναίκες είναι καπάτσες, οι άνδρες είναι αθώοι, κοκ."Προσοχή: Δεν είπα καθόλου ότι αυτό είναι καλό ή αποδεκτό. Λέω αντιθέτως: Όταν βλέπουμε γύρω μας γυναίκες, ακόμη και ανεξάρτητες, μοντέρνες γυναίκες, να αναπαράγουν στερεότυπα για το γυναικείο μοντέλο συμπεριφοράς, ΔΕΝ το κάνουν επειδή είναι στο DNA τους, αλλά επειδή κι αυτές το έχουν διδαχθεί. Αντιμάχομαι δλδ τη θέση της επιστολογράφου, που λέει ότι κοντεύει να πιστέψει ότι οι γυναίκες είναι από τη φύση τους τέτοιες... τσούρδες.Ακριβώς, από τις μορφωμένες περιμένω κι εγώ κυρίως τη διαφορά. Για να το καταφέρουμε όμως αυτό πρέπει ακριβώς να αναλογιστεί κάθεμιά μας με πόσα, έστω "λάιτ", στερεότυπα έχει γαλουχηθεί από το επίσης μορφωμένο περιβάλλον της. Άρα το ίδιο λέμε, σωστά;
Κορίτσια, νομίζω ότι όλες τα ίδια λέμε, με διαφορετικό ίσως τρόπο ή ρίχνοντας το βάρος σε διαφορετικά σημεία του ζητήματος. Nanina, ό,τι λες για τη μόρφωση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, απλά δεν είμαι τόσο ακριβολόγος όσο εσύ.Αρχικά δείχνεις να διαφωνείς με το χαρακτηρισμό "μορφωμένες"και προσπαθείς (σωστά) να αποδείξεις ότι από μόνος του δε σημαίνει απαραίτητα κάτι θετικό, αλλά στη συνέχεια εκφράζεις με πολύ ωραίο τρόπο αυτό που προσπάθησα να πω χωρίς ίσως να γίνω κατανοητή. Λες ότι μορφώνομαι σημαίνει"...μετασχηματίζομαι, επεμβαίνω στις σκέψεις μου, στα συναισθήματά μου, στη συμπεριφορά μου...κλπ".Μα, αυτή ακριβώς είναι η θέση μου. Ότι μία μορφωμένη γυναίκα πρέπει να έχει κατορθώσει να κάνει όλα αυτά, να επεξεργαστεί τις προσλαμβάνουσες, τη συμπεριφορά, τις απόψεις της, αφαιρώντας όλα τα λάθη που εμφυτεύθηκαν στο μυαλό και κατ' επέκταση στον τρόπο αντίληψης του κόσμου και των ομόφυλών της.Όσο για την ευφυία, επίτρεψέ μου, θες από προσωπική παραξενιά, θες από ξεροκεφαλιά, να μου δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις από το άτομο που τη φέρει.Iris, ούτως ή άλλως οι απόψεις σου είναι πάντοτε και ενδιαφέρουσες και ολοκληρωμένες και σπάνια έχω να προσθέσω το παραμικρό σ΄αυτά που γράφεις. Στάθηκα μόνο στο ότι μοιάζει να ρίχνεις όλο το βάρος στα στερεότυπα με τα οποία ΚΑΙ οι μορφωμένες γυναίκες έχουν μεγαλώσει, γεγονός αδιαμφισβήτητο, που όμως για μένα, όπως ήδη εξήγησα, δεν μπορεί να αποτελεί για πολύ καιρο ακόμα δικαιολογία και να απαλλάσσει επ' 'απειρον από τις ευθύνες τους όσες τυχερές μεγάλωσαν σε δυτικού τύπου κοινωνίες και είχαν όλα τα εφόδια να αμφισβητήσουν,να ξεπεράσουν και να συμβάλουν στην εξάλειψη αυτών των στρεβλών αντιλήψεων. Κι αφού, ως καλά κορίτσια που είμαστε, συμφωνούμε όλες μεταξύ μας, να αποτίσουμε κι ένα φόρο τιμής στην πρώτη ίσως χειραφετημένη γυναίκα της λογοτεχνίας, τη Σύζυγο του Μπαθ, που όταν οι άντρες συνταξιδιώτες της τη ρώτησαν γιατί όλες οι γυναίκες στη Βίβλο και τα λοιπά κείμενα είναι κακές και διαβολικές, απάντησε : "Ποιος ζωγράφισε το λιοντάρι?Ποιός? "
#7 Δεν μπορούσα να δεχτώ ότι διάβαζα μια τέτοια ιστορία. Πώς κάποιος μέχρι τα 26 δέχεται σωματική βια ΑΚΟΜΑ από τους γονείς του; Η περιπτωσή της με κάνει να σκέφτομαι πως μερικές φορές είναι πολύ εύκολο να κρατήσεις ''κακία'' στα άτομα που σε έφεραν στη ζωή.
Μη σου φαίνεται περίεργο dark_lemon. Συμβαίνει. Δε μας λέει όμως η Mary αν δεχόταν παθητικά την κακοποίση ή αντιδρούσε. Πάντως οι γονείς οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη και όλοι, ο καθένας χωριστά, χρειάζονται βοήθεια.
#1 Εφόσον έχετε συμφωνήσει σε κάτι χαλαρό, όπως λες, δε βλέπω να υφίσταται καν δίλημμα. Χαλαρά δε βγαίνετε; Χαλαρά δεν κάνετε ό, τι κάνετε μεταξύ σας; Χαλαροί, επομένως, μάλλον θα είναι και οι δεσμοί σας, συνεπώς και η αναμενόμενη αφοσίωση του ενός στον άλλον. Λοιπόν, ακόμα κι αν εσύ δεν το βλέπεις πια τόοοσο χαλαρά μαζί του, τί σε εμποδίζει από το να συνεχίσεις αυτή τη χαλαρή κατάσταση με το συγκεκριμένο τύπο και να χαίρεσαι ό, τι κι αν είναι αυτό/αυτά που χαίρεσαι μαζί του (εκτός κι αν πια δεν την ανέχεσαι ή επιθυμείς επιτακτικά να την αλλάξεις), και ταυτόχρονα να φροντίσεις να είσαι ανοιχτή για ό, τι άλλο προκύψει; Από την περιγραφή σου, εγώ δε βλέπω τίποτα που να στέκεται εμπόδιο σ' αυτήν την τακτική. Τί θα πει "είμαι αρκετά μεγάλη για να περιμένω κάτι άλλο να μου συμβεί;" Τα "άλλα" που περιμένεις έρχονται μόνο μέχρι μια καθορισμένη ηλικία; Ποιοί σου τά 'χουν πει αυτά; Πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα; Διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως. Εάν εσύ δεν παραιτηθείς από το παιχνίδι και εάν οι ίδιες σου οι φυσικές δυνάμεις αντέχουν να το παίζουν (όσο αντέχουν κάθε φορά ή σε κάθε ηλικιακή φάση), το παιχνίδι σε αφορά πάντα.#2 Οι παρατηρήσεις τις οποίες αναφέρεις ευσταθούν και δε σε καταστούν άτομο με φαλλοκρατικά κατάλοιπα. Αντιθέτως, αυτά εντοπίζονται στις γυναίκες των συγκεκριμένων παρατηρήσεών σου. Καλωσόρισες, λοιπόν, στην πραγματικότητα όπου οι (περισσότερες ή λιγότερες, αυτό εξαρτάται από την κουλτούρα και άλλες ιδιότητες κάθε κοινωνίας) γυναίκες ως μισογύνισσες επιτείνουν, ενισχύουν και αναπαράγουν τα μοντέλα των κοινωνικών φύλων όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την πατριαρχία ακριβώς, ή και περισσότερο κάποιες φορές, όσο και οι φαλλοκράτες άνδρες. #4 Αν κάποια άτομα δεν έχουν πολλή όρεξη να βγουν έξω, προφανώς έχουν περισσότερη όρεξη να μείνουν μέσα, ό, τι κι αν λένε κατά τ' άλλα. Εάν παρατηρείς πως αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς επαναλαμβάνεται, και εάν εσύ έχεις αυτήν την όρεξη, τον ενθουσιασμό και την ανάγκη να βγαίνεις και να περνάς καλά, σου προτείνω να βρεις άλλα άτομα για αυτόν τον σκοπό που θα συμμερίζονται αυτά τα στοιχεία. Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι είναι φίλοι μας δε σημαίνει ότι ταιριάζουμε μαζί τους σε όλα ούτε ότι απαραίτητα καλύπτουν όλες τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Nα συναναστραφείς κόσμο που να περνάς καλά μαζί του (έξω ή μέσα, όπου εσύ προτιμάς). #5 "Προσπαθω να συμπεριφέρομαι τέλεια". Σ' αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζω εγώ το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις με τις ερωτικές/συντροφικές σου σχέσεις. Όπως έχει πει και ένας μεγάλος άνδρας (ο Salvador Dali νομίζω), μην προσπαθείς να αγγίξεις την τελειότητα. Δε θα τη φτάσεις ποτέ. Οι άνθρωποι, αγαπητή controlfreak, είναι ατελείς και έτσι θα παραμείνουν, όσο βελτιωμένοι κι αν κατορθώσουν να υπάρξουν. Έτσι, λοιπόν, είναι καλό και φρόνιμο να περιμένουν να γίνονται αποδεκτοί (από όποιους και όσους και όταν γίνονται) ως ατελείς. Όπως, επίσης, και να ξέρουν οι ίδιοι να αποδέχονται (όποιους και όσους, και όταν το κάνουν) ατελείς ανθρώπους. Αν θες τη γνώμη μου, η τελειομανία είναι για τους ανελεύθερους, controlfreak. Αντίστοιχα, δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι για τον καθέναν μας με την κυριολεκτική σημασία της λέξης (ναι, κάποιος μπορεί να είναι ιδανικός για 'σένα και κάποιος για την άλλη, αλλά δεν εννοούμε ότι έτσι είναι απλά, φυσικά, χωρίς προσπάθεια, κόπο, γερό στομάχι, λάθη, πάθη, ατέλειες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε ή/και να καταφέρνουμε να ανεχόμαστε). Οι ανθρώπινες σχέσεις (ειδικά οι συντροφικές/ερωτικές) ναι μεν διατηρούν κάποια στοιχεία φυσικότητας, αλλά σε καμία περίπτωση η διατήρησή τους (των σχέσεων) δεν επαφίεται σ' αυτά. Εκείνο που θεωρώ ότι αποτυγχάνεις να διαχειριστείς τόσο σαν έννοια όσο και στην πράξη είναι ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος βαθμός συμβατότητας με έναν άλλον άνθρωπο. Είναι, όντως, μια πολύ δύσκολη υπόθεση διότι αφενός προϋποθέτει αυτογνωσία και κάποια σχετική εμπειρία και αφετέρου διότι όσο ταιριαστοί κι αν είναι δυο άνθρωποι χωρίς καμιά προσπάθεια, χρειάζεται καθημερινή, αδιάκοπη, τεράστια, ακατάβλητη ΑΜΟΙΒΑΙΑ προσπάθεια για να επιτύχουν στη σχέση τους - και μόνο η διατήρηση του πάθους (όταν και αν αυτό συγκαταλέγεται στις ανάγκες τους) να σκεφτείς πόσο δύσκολη είναι, καταλαβαίνεις πόσου κόπου και αληθινής αφοσίωσης από αμφότερα τα μέλη του ζευγαριού χρήζουν και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. Το αν είσαι αυτός ο άνθρωπος που ναι μεν αντιλαμβάνεται ποιος του ταιριάζει in the first place αλλά ταυτόχρονα καταβάλλει όλη αυτή την προσπάθεια με σκοπό να κάνεις καλύτερη τη σχέση σου (όχι το έτερον ήμισυ αυτής!), ξέροντας ότι ποτέ δε θα την κάνεις τέλεια ούτε αυτή ούτε εσένα, και το αν διαλέγεις ανθρώπους με τα ανάλογα χαρακτηριστικά το ξέρεις εσύ. Αν δεν το ξέρεις, επεδίωξε να αρχίσεις να το μαθαίνεις. Αλλά πρώτα ΧΑΛΑΡΩΣΕ. Με όλη τη σημασία της λέξης· διώξε το άγχος που σου προκαλεί η αγωνία και η ανησυχία για τη σχέση σου, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Θα σε βοηθήσει να βάλεις με ψυχραιμία κάποιες σκέψεις στη θέση τους και να αντιμετωπίσεις τα δεδομένα και τις προκλήσεις πιο διορατικά. Μη φοβάσαι να χωρίσεις (αν αυτό καταλαβαίνεις πως πρέπει να γίνει), μη φοβάσαι να κάνεις λάθη, επίσης (ουδείς αλάθητος), μη φοβάσαι ότι δε σε εκτιμούν αν δεν είσαι καλή σε όλα (όπως βλέπεις, όσοι σε εκτιμούν αλλά και όσοι δε σε εκτιμούν - σαν άνθρωπο, εννοώ - δεν τους αφορά ιδιαίτερα αν είσαι καλή στο α ή στο β ή και στα δύο). Γενικώς, μην αγχώνεσαι για όμορφα πράγματα, οι ανθρώπινες σχέσεις (όλες, κάθε είδους) πριν και πέρα από όλα είναι μια από τις πιο θαυμάσιες περιπέτειες της ζωής ενός κοσμικού ανθρώπου. Αν το αντιμετωπίσεις έτσι (και έτσι είναι), θα δεις ότι το να αγχώνεσαι δεν προσθέτει απολύτως τίποτα - αντιθέτως αφαιρεί πολλά.
Γραμματικό λάθος : Στην απεύθυνσή μου στο #2, το σωστό ρήμα είναι "καθιστούν", και όχι "καταστούν".Συντακτικό λάθος : Στην πρώτη πρόταση της τέταρτης παραγράφου της απεύθυνσής μου στο #5, αλλάζω τον αριθμό του προσώπου από γ' ενικό σε β' ενικό, διατηρώντας το ίδιο υποκείμενο. Ευτυχώς, δεν αλλοιώνει νοηματικά τη φράση.
Mary (#7), όπως λέει η Α, μπα η στήλη αυτή δεν μπορεί να σε βοηθήσει και πάρα πολύ. Επειδή σε νιώθω (όσο μπορώ) θα σου πω ένα πράγμα. Δεν ζορίζεσαι "από τεμπελιά και βόλεμα". Φαίνεται έτσι, αλλά ΔΕΝ είναι έτσι. Είναι εύκολο να δώσουμε αυτήν την εξήγηση στη στάση σου αλλά ΔΕΝ είναι έτσι. Μπορεί να έχεις μάθει να ζεις έτσι, να το έχεις συνηθίσει αλλά αυτό που σε δυσκολεύει στο να το αλλάξεις δεν είναι η τεμπελιά. Είναι η αντικειμενικά απίστευτη δυσκολία να το κάνεις μόνη σου. Έχεις κάνει, όμως, το εξίσου απίστευτα δύσκολο και πολύ πολύ σημαντικό βήμα : αναλογίζεσαι την προσωπική σου ευθύνη. Η δική σου ευθύνη βρίσκεται στο να βοηθήσεις τον εαυτό σου κι αυτό θα γίνει αν ζητήσεις τη συμπαράσταση ενός ειδικού. Πραγματικά θα σε ανακουφίσει, θα σου δώσει θάρρος και θα σε βοηθήσει πρώτα να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου και στη συνέχεια, γιατί όχι, να αλλάξεις αυτά που σ' ενοχλούν.Μέχρι τότε, θα σου πρότεινα να κρατήσεις αποστάσεις από τους γονείς σου. Από τη στιγμή δηλαδή που όπως λες "δεν αντέχεις" να έχεις καλές σχέσεις μαζί τους και σ' εκνευρίζουν, μείνε μακριά. Μέχρι να σταθείς στα πόδια σου. Καταλαβαίνω ότι θες να σ' αγαπήσουν αλλά μην επιτρέπεις άλλο να σε καταρρακώνουν, έστω και άθελά τους πλέον.Καλή συνέχεια και να χαίρεσαι το παιδί σου! Και πιστεύω ότι αφού έχεις συνειδητοποιήσει τα λάθη των γονιών σου δεν θα κάνεις τα ίδια στο δικό σου παιδί.
#6 Αν οι γονείς κι η αδερφή ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά και ψάχνουν και δεν έχουν βολευτεί πάνω στον κανακάρη τους που έχει καλή δουλειά μένεις. Και τους βοηθάς κιόλας, όχι με χρήματα, αλλά με αγγελίες, μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας κλπ. Αν δεν θέλουν όμως και δεν τους νοιάζει και φέρνουν αντιρρήσεις σε κάθε πιθανή εργασία και κρίνεις ότι αυτή η κατάσταση τους βολεύει και δεν νιώθουν την ανάγκη να την αλλάξουν, τότε αποχωρείς χωρίς τύψεις, γιατί κανείς δεν αξίζει να παλεύει για άτομα που απλά βολεύονται να στηρίζονται σε ξένες πλάτες. Και όχι, τα παιδιά δεν έχουν χρέος να στηρίζουν τους γονείς τους εσαεί, μόνο μέχρι να ξανασταθούν στα πόδια τους, γιατί όλοι οφείλουμε να κουβαλάμε το βάρος του εαυτού μας.
#6 αν δεις οτι αυτη η κατασταση συνεχιζεται για καιρο και οι γονεις του επαναπαυονται θα πρεπει να κανεις μια ομορφη συζητηση μαζι του για να δεις τι γινεται...Αλλο βοηθαω κι αλλο εκμεταλευομαι μια κατασταση.
*6.Αν είχες εσύ μια καλοπληρωμένη δουλειά αμφιβάλλω πολύ αν θα ήθελες να έχεις και κοινό πορτοφόλι με τον δικό σου,σε πληροφορώ λοιπόν ότι ούτε αυτός θέλει.Αν οι δικοί του τον έχουν στηρίξει οικονομικά και νιώθει την ηθική υποχρέωση να το ανταποδώσει είναι δική του δουλειά.Δική σου δουλειά είναι να την κάνεις όσο είναι καιρός και να βρεις κάποιον που να τα φέρνει μόνο σε σένα ή στη χειρότερη να τα βγάζεις μόνη σου.Μας είπες για όλους αν δουλεύουν και δεν μας είπες αν δουλεύεις εσύ όμως,μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα υστεροβουλίας.
#6 Η ερώτηση σου μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον ! Αν όντως έχετε πραγματική αγάπη με το φίλο σου , η σχέση σας θα αντέξει και τη μεγαλύτερη οικονομική στενότητα που επέρχεται από την απόφαση του φίλου σου ! Έχω ακούσει γυναίκες και άντρες να κάνουνε μεγαλύτερες θυσίες για το έτερο τους ήμισυ( στην προκειμένη η θυσία που καλείσαι να κάνεις δεν είναι ούτε τρομερή ούτε παράλογη ) , και όταν υπήρχε όντως αγάπη η σχέση τα κατάφερνε ! Ακόμη θα σου πρότεινα να κοιτάξεις διακριτικά αν οι γονείς και η αδερφή του ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά η γενικά να μεριμνήσουν για το μέλλον ! Αν είναι τελείως απαθείς και αδιάφοροι , τότε μπορείς να τον παροτρύνεις, διακριτικά, να τους μιλήσει ! Είναι γενικό χαρακτηριστικό αρκετών ανθρώπων να βολεύονται σε καταστάσεις , αλλά και πάλι εσύ δεν μπορείς να επέμβεις και πολύ σε ένα τέτοιο λεπτό θέμα για εκείνον !
η κοπέλα του #6 ζει μια κόλαση. σύντροφος που βοηθάει την οικονομικά δύσπορη οικογένεια του, μα που ακούστηκε? σε λίγο θα μας πεις ότι σ'αγαπάει κιόλας. πάντως αν στα 24 σου σκέφτεσαι τόσο στεγνά το μέλλον σου, σόρρυ αλλά μάλλον κάτι κάνεις λάθος.
#7 Αγαπητή Mary Διαβάζοντας την ερώτησή σου σκέφτηκα τα εξής:1ον. Δεν είσαι κομπλεξική ή τεμπέλα για τις ευθύνες που ρίχνεις στους γονείς σου. Ωστόσο θεωρώ ότι είναι λίγο ανώριμο να το κάνεις και φυσικά σε απομακρύνει από το στόχο σου που είναι (όπως λες) το να ενηλικιωθείς. Οι γονείς καλώς ή κακώς (μάλλον κακώς) έκαναν ότι ήξεραν και ότι καταλάβαιναν. Όμως με το να ρίχνεις την ευθύνη σε αυτούς πλέον, τους παραχωρείς εξουσία που πλέον δεν χρειάζεται να έχουν πάνω σου. Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν σου μπορείς όμως πλέον ως ενήλικη να πάρεις εσύ την ευθύνη για το μέλλον σου. Πιστεύω ότι το να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό θα σε βοηθήσει (μεταξύ άλλων) προς την κατεύθυνση αυτή. 2ον Θα ήταν καλό να αποφεύγεις να ζητάς βοήθεια από τους γονείς σου σε καθημερινά πρακτικά θέματα ή να δέχεσαι βοήθεια που σου προτείνουν "προσφέρονται να μου κρατάνε το παιδί, βοηθάνε σε διάφορά, αν τους το ζητήσω". Το να καταφέρει να διαχειριστείς την καθημερινότητα βασιζόμενη αποκλειστικά στις δικές σου δυνάμεις είναι κάτι πολύ "ενήλικο" και θα τονώσει την πίστη στον εαυτό σου. Καλή συνέχεια, εύχομαι ότι καλλίτερο.
Βρε συ Mary, πολυ με στενοχωρισες! Να σου δωσω 2 συμβουλες που λειτουργησαν σ' εμενα; 1. Ψυχολογος. Τεραστια βοηθεια. Θα αλλαξει ολη σου η οπτικη για τα παντα και το κυριοτερο, θα αποφυγεις να κανεις παρομοια λαθη με το σου παιδι. 2. Μην τους ανακατευεις πολυ στη ζωη σου. Θα μεινεις περισσοτερο μεσα, θα αναγκαστεις να πληρωσεις επιπλεον αν θες να πας καπου καποια στιγμη, αλλα θα γλυτωσεις τα πολλα πολλα ανακατεματα στη ζωη σου. Φιλια.
#6 Με την ίδια λογική αργότερα αν κάνεις παιδιά αργότερα και αντιμετοπισεις και εσύ κάποιο οικονομικό πρόβλημα(καθόλου απίθανο στην Ελλάδα)δεν πρέπει να σε στηρίξει κανένας?Ο άνθρωπος βοηθάει το σπίτι του και την οικογένεια του όπως θα βοήθαγε και εσένα. Μήπως πρέπει να τον στηρίξεις και να μην πάρεις γόβες αυτόν τον μήνα?
Βρε, πέσατε όλοι πάνω στην κοπέλα! Γόβες μπορεί να μην πάρει, αλλά μεθαύριο που δε θα έχει να πληρώσει τον παιδίατρο επειδή τσόνταρε στο πετρέλαιο τον πεθαιρικών λογικό να την απασχολεί.
Να χωρίσει τότε και να βρει άλλον χωρίς υποχρεώσεις, να μη τα θέλει όλα δικά της. Δε γίνεται να αλλάξει το σύστημα αξιών ενός ανθρώπου που του υπαγορεύει να στηρίζει τους γεννήτορές του εσαεί. Αυτό είναι και θα παραμείνει πάντα έτσι. Ή το δέχεται και παντρεύεται και συνεχίζει, ή πάει και βρίσκει έναν άλλον ανεξάρτητο από τέτοια βάρη και με άλλη νοοτροπία, ίδια με την δική της, που να λέει ότι όταν κάνω την δική μου οικογένεια, τελειώσει, τρέφω μόνο αυτήν και τέλος... Καλή τύχη στο να το βρει αυτό στην Ελλάδα ειδικά...
Αγαπητή fraulitsa_f, αν έχεις απεριόριστους πόρους, θα στηρίξεις όχι μόνο τους γονείς του άντρα, αλλά και τους δικούς σου, και του γείτονα και τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου και θα μου πληρώσεις και μένα τη ΔΕΗ και δε θα σε νοιάζει κιόλας. Το θέμα είναι όταν έχεις περιορισμένα μέσα να τους θρέψεις όλους, τι κάνεις;Α ναι, σωστά, τον χωρίζεις! Δεν είναι δηλαδή στο σύστημα αξιών (σύστημα;) να φροντίσει το παιδί, μόνο γονείς; Αν και νομίζω πιάσαμε ακραίες περιπτώσεις...ενιγουέι.
Οπως επίσης, προκύπτει και το εξής ερώτημα... Οσο και να θέλω, και να μπορώ, και να το κάνω, δηλ να βοηθάω οικονομικά τους γονείς μου και την οικογένεια μου γενικότερα και μάλιστα από μικρή ηλικία, ποιοι γονεις-αδέρφια είναι αυτοί που θα το δεχτούν αυτό?? Αν προκειται για ένα μικρό χρονικό διάστημα ώσπου να ορθοποδίσουν οι γονεις-τα αδέρφια από μια κακοτοπια, δεν το συζητώ.. αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τους γονείς μου και τ'αδέρφια μου να επαναπαύονται σε μένα για πολύ καιρό, όσο και να θέλω, όσο και να μπορώ να το κάνω.. αν δεν είναι υπερήλικες, θα την βρούν την άκρη αργά ή γρήγορα.
Ε την κακομοίρα την αδίκησα..αντί να παντρευτεί το κορίτσι ο τύπος και να της κάνει παιδί βοηθάει τους γονείς του..και όχι τίποτα άλλο θα το κάνει και για πολύ ακόμα!Να την παντρευτείς γρήγορα φίλε she's a keeperε,ρε εγωισμός..
#3 (εφημεριδα των συντακτων)• Είχατε κάποιον συγκεκριμένο ποιητή στο μυαλό σας ζωγραφίζοντας τον Σεσίλ Βάλανς;(Αλαν Χολινγκχερστ)«Φυσικά ο Σεσίλ είναι εντελώς φανταστικός, αλλά μίγμα πολλών υπαρκτών προσώπων. Ο πιο γνωστός είναι ο ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ (σ.σ. 1887-1915), που τον αναφέρω στο βιβλίο αρκετές φορές ακριβώς για να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι ο Σεσίλ. Συναρπαστική περίπτωση. Ηταν ένας ελάσσων ποιητής, αλλά τόσο όμορφος που η ζωή του έγινε πολύ δύσκολη. Ο Μπρουκ αγκάλιασε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο σαν μια ποιητική, καθαρτήρια εμπειρία, που τον βοήθησε να ξεφύγει από τις περιπλοκές της ζωής του. Υπάρχει αυτός ο περίφημος στίχος του ότι έμπαιναν στον πόλεμο σαν… swimmers into cleanness leaping… Ο πρόωρος θάνατός του (σ.σ. σε ένα καράβι κοντά στη Σκύρο, όπου και ετάφη αρχικά) τον μετέτρεψε αμέσως σε χρυσό είδωλο αυτής της χαμένης γενιάς. Ενα ακόμα στοιχείο που πήρα από τη ζωή του Μπρουκ ήταν η ιδέα της βιογραφίας. Οπως και ο Σεσίλ, είχε κι αυτός μια πολύ ισχυρή μητέρα, που παρήγγειλε μια βιογραφία του γιου της στον Εντουαρντ Μαρς, ιδιαίτερο γραμματέα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον ίδιο που επιμελήθηκε και τα «Collected Poems» του Μπρουκ το 1918. Η μητέρα του τού έστελνε και του ξαναέστελνε τα χειρόγραφα πίσω, με αποτέλεσμα στο πορτρέτο του, που τελικά δημοσιεύτηκε, ο Μπρουκ ήταν, όπως έγραψε και η Βιρτζίνια Γουλφ, «εντελώς αγνώριστος για όποιον πραγματικά τον είχε γνωρίσει». Με συναρπάζει επίσης πόσος καιρός χρειάστηκε για να γίνει γνωστή η πολύπλοκη αλήθεια του Μπρουκ. Επρεπε να φτάσουμε στα τέλη του ’60 για να βγει μια συλλογή από επιστολές που αποκάλυψαν πολλά για την ερωτική του ζωή, όλες αυτές τις νέες γυναίκες που τον είχαν ερωτευτεί χωρίς αυτός να μπορεί να δεσμευτεί με καμία. Την επιμελήθηκε ο Τζέφρεϊ Κέινς, επίσης ερωτευμένος με τον Μπρουκ».ενα υπεροχο βιβλιο απο την πιο χαρισματικη αγγλικη πενα,αν κ τολμω να πω θα μπορουσε να εχει καλυτερη μεταφραση κ επιμελεια,αλλα δωστου αλλη μια ευκαιρια κ αν θες ψαξε τον συγγραφεα (Η βιβλιοθηκη της πισινας,Η γραμμη της ομορφιας...)Αγγλικη μυθιστοριογραφια στα καλυτερα της!!
7 : Mary ...πόσο με έχει στεναχωρήσει η ιστορία σου ! Δεν νομίζω πως είσαι τίποτα από όλα αυτά που ρωτάς : <<μήπως είμαι απλώς μία κομπλεξική που ρίχνει ακόμα ευθύνες στους μεγάλους πλέον γονείς της και δεν μπορεί να "μεγαλώσει" από τεμπελιά και βόλεμα;>> Οι ιδιοι οι γονεις σου δεν σε αφήσανε να μεγαλώσεις και οι ιδιοι φταίνε για αυτό που νοιώθεις . Εσύ θα φταις αν δεν κανεις κατι γι'αυτό . Εισαι 40 ...ε δεν τελειωσε και η ζωή σου . << Θα έχω ποτέ ειρηνικές σχέσεις μαζί τους; Όλο αυτό κάνει κακό στο παιδί μου;>> Πρέπει να βρεις εσωτερική γαλήνη να τα βρεις με τον εαυτό σου και μετά να τα βρεις μαζί τους . Αυτό όμως θα πάρει πολυυυ χρόνο . Όσον αφορά το παιδί σου ...εσυ κρίνεις . Προσωπικά δεν θα αφηνα να περνάει πολυ χρόνο μαζί τους . Η ιστορία πολλες φορές επαναλαμβάνεται . Δεν θα ήθελα το παιδι μου να περάσει αυτά που πέρασα εγώ . Και αυτό που λες οτι προσφερονται να στο κρατήσουν κτλ δεν είναι δείγμα καλών προθέσεων. Συγγνώμη σου έχουν ζητήσει ποτέ ? Από εκεί ξεκινάς !