Οι μέρες που ζούμε

Facebook Twitter
6


Τετάρτη πρωί.. Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας βλέπω νεαρή μαύρη γυναίκα με λεπτό μαύρο καλσόν και φόρεμα φούξια, τόσο κοντό που μοιάζει πουλόβερ. Το σχολιάζω στην Μ. και μου λέει 'μάλλον δεν περίμενε το λεωφορείο'. 'Μα στις 11 το πρωί;' τη ρωτάω. 'Τον Κ. τον πλησίασε μια στη στάση, προχθές το μεσημέρι' μου απαντάει.

Τετάρτη βράδυ. Λαμβάνω μήνυμα από φίλη, (ταλαντούχα, φιλότιμη και ικανή κατ' εμέ) ότι είναι –πάλι- άνεργη και να το έχω υπόψη μου αν ακούσω κάτι.

Πέμπτη πρωί. Πίνω καφέ με την Δ. Ο σύζυγός της εργάζεται εδώ και δυο χρόνια σε αραβικό κράτος. Αυτή και το παιδί τους τον βλέπουν κάθε, χμ, δύο φορές το χρόνο; Σκέφτεται να πάει και εκείνη. Δεν βγαίνει η εφηβεία μέσω Skype, σκέφτομαι -και ξέρω ότι το σκέφτεται κι εκείνη.

Σάββατο πρωί. Ο Δ. θέλει να πάει τ' αγόρια για κούρεμα στον Μ., κουρέα με μαγαζί εδώ και 10 χρόνια στο Νέο Ηράκλειο. 'Δεν μπορώ σήμερα' του λέει ο Μ. Φεύγω για Αυστραλία και τρέχω με τα διαδικαστικά.

Σάββατο βράδυ. Δυο άνθρωποι, δικοί μου, μπλέκονται σε καυγά πολιτικό, λένε τα ίδια αλλά διαφωνούν, δεν φαίνεται να ακούν ο ένας τον άλλο. Ο ένας έχει 15 μήνες απλήρωτος, ο άλλος έχει μειωμένη σύνταξη 40%, και βάλε.

Σάββατο, πιο βράδυ. Κοιτάζω τις πατούσες μου με τις διπλές κάλτσες -δεν αντέχω φέτος στο σπίτι το κρύο.

Κυριακή πρωί. Η Α. μου λέει ότι προχθές, στις 9 το πρωί, είδε στη μέση της πλατείας Κλαθμώνος ένα πρεζόνι να βαράει ένεση, στο πέος του.

Κυριακή μεσημέρι. Φίλοι, στενοί, μας ανακοινώνουν σε κοινό τραπέζι ότι ετοιμάζονται να φύγουν για Αυστραλία, το πολύ μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν φύγει. Εκείνος έχει αυστραλέζικη υπηκοότητα, εκείνη είναι άνεργη, έχουν δύο παιδιά και δεν ξέρουν, λένε, αν έχει νόημα να συνεχίζουν να το παλεύουν εδώ. Πολύ άγχος, πολλή κούραση, πολύ λίγα τα χρήματα, ελάχιστη η ελπίδα.

Και ύστερα, κάπου στην ίδια πόλη, στην ίδια συνοικία ίσως, καφέ γεμάτα, δρόμοι μποτιλιαρισμένοι έξω από mall (sic), συνοικιακά κομμωτήρια γεμάτα, στη διαπασών οι ειδήσεις του mega, εικοσάχρονα που σχολιάζουν ότι 'επιτέλους θα μπει μια τάξη', εστιατόρια γεμάτα, τουρκικές σαπουνόπερες παντού, (ξανά) σκάνδαλα με τα οποία χαχανίζουμε ως να τα διαβάζαμε απλώς σε φυλλάδες, 'καλά τα λέει ο σκάι', μπαράκια γεμάτα, φίλοι που μένουν, φίλοι που φεύγουν, φίλοι που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, φίλοι που δεν καταλαβαίνουν γιατί μάλλον αυτοί ζουν αλλιώς.

Η Μ., που ζει εδώ και 5 χρόνια στο Λονδίνο, μου έλεγε προχθές ότι το κλίμα έχει βαρύνει πολύ για τους εκεί Έλληνες, ένας καινούριος ρατσισμός υποβόσκει.

Παρασκευή πρωί. 'Είσαι από τους αισιόδοξους ή τους απαισιόδοξους;' με ρωτάει η οδοντίατρος. Ευτυχώς, δεν προλαβαίνω να της απαντήσω πριν αναλάβει ο τροχός...

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
άκρως περιγραφικό και απολαυστικό το κείμενο θα μπορούσε να είναι ταινία μικρού μήκους. Με έκανες και ζήλεψα, όχι για το κείμενο αλλά γιατί μέσα στη μονόχρωμη εποχή μας, εσύ ζεις μια πολύχρωμη ζωή. Παίρνω αμπάριζα και βγαίνωωωω...
Πολύ δυνατό το κείμενό σου, και πολύ λυπηρό.Να ρωτήσω κάτι: τι ρατσισμό βιώνει η φίλη σου στο Λονδίνο; Ζω εδώ από το καλοκαίρι του 2005 και δεν έχω βιώσει κάτι τέτοιο τόσα χρόνια. Ούτε και τώρα, που τα πράγματα στην Ελλάδα είναι τόσο δύσκολα. Μπορεί να είναι και τυχαίο που δεν ένιωσα κάτι τέτοιο, βέβαια...