TO BLOG ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ
Facebook Twitter

Όλα είναι ερωτικά, ακόμη και η μύξα από κλάμα που κυλά στο πρόσωπο

Όλα είναι ερωτικά, ακόμη και η μύξα από κλάμα που κυλά στο πρόσωπο

Για ένα νέο αγαπημένο μου βιβλίο και μια υπαρξιακή κρίση 

όλα είναι ερωτικά, ακόμη και η μύξα από κλάμα που κυλά στο πρόσωπο Facebook Twitter
Lucile Boiron, 2008

ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΩ σε μια περίεργη μέρα, μια από εκείνες που με σιχαίνομαι και αναζητώ να είμαι διαρκώς με φίλους γιατί δεν αντέχω στιγμή το σιγοβράσιμο εμμονικών σκέψεων που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μου. Μετά από καιρό που δεν έτρωγα τα νύχια και τις παρανυχίδες μου, τα τσακίζω, μέσα σε κάτι ώρες. Αίματα, κομμένα νύχια, μύξες από κλάματα, δεν μένει τίποτα… Ναι! Εκδικούμαι ή τιμωρώ το σώμα μου. 

Γυρνώντας πίσω στο σπίτι αφού έχω εξαντλήσει κάθε παράταση και δικαιολογία για να μείνω έξω με κόσμο και φασαρία δίχως να σκεφτώ, καθυστερώ κι άλλο την αναμέτρηση με την πραγματικότητα, πιάνοντας ένα πολύ μικρό βιβλιαράκι που μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις του περιοδικού Τεφλόν. Λέγεται «Όλα είναι ερωτικά», και έχει κείμενα των Johanna Hedva, Καίη καίει και μκχ

Το βιβλιαράκι αυτό με κάνει να νιώθω σαν να γυρίζω στους φίλους μου, την ηρεμία που φέρνουν οι βλακείες που συζητώ μαζί τους, τα χαζά μας ερωτικά δράματα, τον ενθαρρυντικό τους λόγο. Αυτό ακριβώς το αίσθημα νιώθω με όλα τα βιβλία που έχουν κάπου το όνομα της Μαρίας ή μκχ, σαν να γυρίζω σπίτι. Η γλώσσα της, είναι μια γλώσσα που μου λέει πάντα ότι δεν πειράζει, μου θυμίζει από που έρχομαι, ποια παιδιά είναι η δική μου φυλή.  Έχω μιλήσει εδώ ξανά για εκείνη, όχι γιατί της βγάζω κάποια χάρη αλλά γιατί η γραφή της συμπυκνώνει με έναν τρόπο πολύ καθαρό, κι εδώ εννοώ κυρίως τίμιο, την φάση μας. Είναι συγγενής μου, με τον ίδιο τρόπο που είναι και η Κλάρα, και συνειδητοποιώ ότι το ουσιαστικό μου ενδιαφέρον σε όλο αυτό το πείραμα είναι να βρω τις συγγένειες μου. Ανθρώπους ψάχνω όταν σας γράφω εδώ. 

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ: Το βιβλίο «Όλα είναι ερωτικά» αποτελεί μια προσπάθεια να καταγραφεί κάθε τι ερωτικό στον κόσμο, η ιδέα προκύπτει όταν η Καίη διαβάζει το μακρινό 2019, το κείμενο «Everything Is Erotic Therefore Everything Is Exhausting», το οποίο προκύπτει στα πλαίσια μιας περφόρμανς που έκανε το καλλιτέχνι Johanna Hedva. Είναι ένα δικό μας, ανάποδο λεξικό της επιθυμίας και της απόλαυσης, βρίσκει την ομορφιά και την καύλα εκεί όπου ντρεπόμαστε να παραδεχτούμε ότι υπάρχει. 

Όταν λοιπόν με απογοητεύει ο εαυτός μου επιστρέφω στους φίλους μου, όταν όμως με απογοητεύει ο κόσμος μας νομίζω ότι επιστρέφω σε παιδιά σαν την Μαρία και κείμενα σαν κι αυτά. Γιατί σε καθησυχάζει να σου λέει κάποιος ότι όλα είναι αμήχανα, όλα είναι εξουθενωτικά και όλα είναι ερωτικά, και μια στο τόσο χρειαζόμαστε κάτι να μας καθησυχάζει, ένα χέρι, έναν αστράγαλο που προεξέχει από ένα σεντόνι, το τράβηγμα μιας παρανυχίδας, μεθυσμένους χορούς, α και μια μύξα από κλάμα να κυλά στο πρόσωπο.

Δυο μικρά αποσπάσματα:

ΜΚΧ
Αναζητήστε αυτό το πολύτιμο μικρό βιβλιαράκι :) 

Τα αποστήματα. Οι ξυλιές, ο ήχος τους. Μετά από κάτι εξουθενωτικό. Ολόκληρη η ερωμένη σου μεμιας. Καθετί ανδρόγυνο. Οι αστράγαλοι όταν προεξέχουν. Τα μυρμήγκια στο κέικ. Όλα όσα στάζουν, όπως το νερό από τη βρύση και το μέλι από το κουτάλι. Οτιδήποτε τυλιγμένο με πλαστική μεμβράνη, και το ξετύλιγμά του. Το αίμα πάνω σε οτιδήποτε αλέκιαστο. Η καμάρα ενός λεπτού ποδιού. Τα νεαρα μπράτσα των λιγνών μαύρων αντρών. Να φτάνεις πολύ νωρίς και να πρέπει να περιμένεις. Οι κόμποι στα μπαλόνια. Οι μπανάνες, όταν τις τρως μπροστά σε κόσμο. Να κάθεσαι μέσα στο αμάξι στο πλυντήριο αυτοκινήτων, με τα παράθυρα ελάχιστα ανοιχτά. Να πείθεσαι ή να βεβαιώνεσαι για κάτι που απ' την αρχή σου προκαλούσε νευρικότητα. 

***

Ο ατμός που αναδύεται από μια λίμνη το σούρουπο ή από κάποιο κεφάλι όταν χιονίζει. Η διείσδυση των δαχτύλων άρθρωση την άρθρωση. Οι τρίχες στο πάτωμα. Μια γραμμή από σάλιο που ενώνει ένα στόμα μ' ένα σώμα. Ο ιδρώτας. Να κολυμπας γυμνή. Να καταπίνεις. Ένα πρησμένο, μελανιασμένο μάτι. Οι ουρές των αρουραίων. Το ξεφλούδισμα του κεριού απ' το τυρί. Τα σημάδια απ' το μαύρισμα. Να χτυπάς το περίνεό της με τη γλώσσα. Να γεύεσαι τα δάκρυα του εραστή σου. Η γεύση της μύξας, ειδικά όταν προέρχεται απο κλάμα και κυλάει στο πρόσωπο. Τα πλοκάμια απ' τα φυτά της θάλασσας, ειδικά όταν κινούνται. Τα τεράριουμ, ειδικά όταν αναπτύσσονται μύκητες στη γυάλα. Οι σκιες που σε ακολουθούν. 

***

Το πίσω μέρος απ' τα γόνατα, η καμπύλη της κοιλιάς ή τα πλευρά που διαγράφονται. οι αδύνατοι λαιμοί με κωνικά πιγούνια. όταν βάζεις το χέρι σου στην κωλότσεπη κάποιου ατόμου και περπατάτε για ώρα έτσι. όταν κάποιο άτομο σου δίνει να ψάξεις την τσάντα του για να βρεις κάτι. όταν σου προσφέρουν μια ανθοδέσμη, τα φτηνά φθαρμένα προφυλακτικά που κολλάνε στα χέρια και δεν θες να τα χρησιμοποιήσεις αλλά μπορείς να παίζεις για ώρα μαζί τους. το σφίξιμο που νιώθεις όταν κάνεις κάτι που θες αλλά ξέρεις ότι θα δυσαρεστήσεις ή θα στεναχωρήσεις ένα άτομο για το οποίο νοιάζεσαι, να μιλάς μ' ένα άτομο στο μπαρ και να μπορείς να φανταστείς πως είναι να γαμιέστε και όταν τελικά το κάνετε να είναι ακριβώς έτσι όπως το περίμενες. όταν σε εντυπωσιάζει ο τρόπος που γαμιέται ένα άτομο, όταν γαμιέσαι ενώ είσαι πολύ στεναχωρημένη ή βιώνεις μεγάλο πένθος, να θες πολύ ένα άτομο και να ξέρεις ότι σε θέλει κι αυτό αλλά να είστε κάπου με κόσμο και να μην μπορείτε να το δείξετε, τα νάζια. ειδικά από άτομα που δεν τα κάνουν συχνά. 

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ