Εκτός από τις φόλες και την εμφανή κακοποίηση των ζώων υπάρχει και η υπόγεια εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο. Τα ζώα ανυπεράσπιστα γίνονται ο καμβάς που ο κάθε πικραμένος ζωγραφίζει πάνω την χαζομάρα του.

 

Χθες συνάντησα για ακόμα μια φορά μια τέτοια συμπεριφορά. Ένα ζωντανό κουνέλι είχε γίνει μέρος μιας εικαστικής εγκατάστασης. Με ένα καρότο μπροστά και ένα κράνος πίσω του, κάτι αντικείμενα πεταμένα μέσα στο δωμάτιο, ο καλλιτέχνης είχε σκεφτεί να βάλει δίπλα τους ένα κουνέλι. Ο κόσμος περνούσε από μπροστά και έβλεπε το έκθεμα. Όχι, δεν ακουγόντουσαν αρνητικά σχόλια όσο ήμουν στο χώρο. Αρκετοί το έβρισκαν «γλυκό και χαριτωμένο». Δεν ξέρω τι μήνυμα ήθελε να περάσει ο καλλιτέχνης αλλά εμένα κατάφερε στιγμιαία να μου ανακατέψει το στομάχι.

 

Όχι, δεν είχα ποτέ καμία ακτιβιστική δράση για τα δικαιώματα των ζώων, ούτε είμαι τόσο υπερευαίσθητος με το θέμα, ούτε είμαι ιδιοκτήτης ζώου. Μου προκαλεί όμως αποστροφή κάθε φορά όταν βλέπω τους ανθρώπους να εκτονώνουν πάνω στα ζώα αυτό το οποίο δεν μπορούν να εκφράσουν με άλλο τρόπο. Και είναι τρομακτικό όταν συναντάς κάτι τέτοιο σε ένα μέρος όπου υποτίθεται ότι οι άνθρωποι είναι «περισσότερο  ευαίσθητοι διότι είναι καλλιτέχνες».

 

Γιατί δεν αφήνουν τα ζώα επιτέλους ήσυχα; Θες να εκφράσεις αυτό που έχεις μέσα στο κεφάλι σου και πρέπει να χρησιμοποιήσεις για αυτό το λόγο ένα ζώο που δεν σου φταίει σε τίποτα; Ένα πλάσμα που μάλλον είναι φυλακισμένο (σ.σ Δεν θα μου φαινόταν καθόλου περίεργο το κουνέλι να το είχαν πάρει για τις ανάγκες της έκθεσης από τα κλουβιά του pet shop που ήταν λίγο πιο κάτω) πρέπει να το αναγκάζεις επειδή έτσι θες να μετακινηθεί για κάποιες ώρες σε μια νέα φυλακή; Εξάντλησες πια κάθε καλλιτεχνικό μέσο έκφρασης και σου μένει το ζωντανό κουνέλι;

 

 

Πριν μήνες στα «Μικροπράγματα» είδαμε ένα κλάμπ της επαρχίας που είχε κότες μέσα σε βιτρίνες. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αυτό που είδα στο κέντρο της Αθήνας. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με καλλιτεχνικό άλλοθι. Επίλογος: Τώρα που το σκέφτομαι το συγκεκριμένο έργο μου πέρασε ένα μήνυμα: Ο άνθρωπος νομίζει ότι ο πλανήτης είναι τσιφλίκι του και τα άλλα πλάσματα τα σκλαβάκια του.