προσελήνωση* Από τη Γλυκερία Μπασδέκη

προσελήνωση* Από τη Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter
0

προσελήνωση* Από τη Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter
Και θα λες φέγγε μου να περπατώ και θα σκέφτεσαι που έχουν ακριβύνει τα τσιγάρα.


Δεν είναι ότι καίγεσαι για το φουλ μουν. Δεν σε πολυκόφτει πια ο λύκος και το ωραίο μαύρο φως στη γλώσσα του. Mετά την αποφοίτηση απ' το νηπιαγωγείο μαζεύουν το καλαθάκι τους οι αιτίες. Γιορτές, επέτειοι και τοπικές πανηγύρεις με ολόγιομα φεγγάρια είναι πλέον μόνον οι αφορμές: αφορμές για να σηκώσεις το τηλέφωνο, για να πνιγείς στην ψαρόσουπα, για να πιείς το καφάσι με τις μπύρες, για να σε τσιμπήσει αχινός, σμέρνα και κουνούπι τίγρης.


Γιατί (μετά το περίφημο απολυτήριο νηπιαγωγείου) άλλα θα δείχνει το φεγγάρι κι άλλα το δάχτυλο.


Κι όταν θα γεμίζει και θα παθαίνουν σεβντά οι λύκοι και θα χαίρεται η φύσις όλη και θα χειροκροτούν οι ποιητές κι οι αστρονόμοι, εσύ θα βρίσκεις την ευκαιρία και θ' αρπάζεις την αφορμή και θα λες τα δικά σου σαν να είναι τα δικά τους.


Και θα λες τι ωραίο το φεγγάρι απόψε και θα σκέφτεσαι που είναι Ιούλιος και μετά Αύγουστος και που καίνε τα προάστια και κάνουνε ζιγκ ζαγκ οι ασημένιες σφαίρες και τις τρως κατάκαρδα χωρίς κιχ.


Και θα λες φέγγε μου να περπατώ και θα σκέφτεσαι που έχουν ακριβύνει τα τσιγάρα και που έφυγε και το τραίνο κι έφυγες κι εσύ και που όλο πεθαίνουν άνθρωποι και που χάλασε κι ο ανεμιστήρας.


Και θα λες πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι και θα σκέφτεσαι το ντεπόν, θα σκέφτεσαι «πού στο καλό κρύφτηκε το ντεπόν, πάει να σπάσει το κεφάλι μου μ' αυτό το παλιοφέγγαρο, δεν μας αφήνει στην ησυχία μας καλοκαιριάτικα.»


Και θα λες και θα λες και θα πνίγεσαι σε μια κουταλιά φεγγάρι και πάλι θα λες.

 

προσελήνωση* Από τη Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter

Crying Game
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ