Τον Κατάλογο!

Facebook Twitter
0

Τον Κατάλογο!

 Από την Ίντριγκα στον Ένοικο

 

Μερικές φορές, τόσο στο παρόν πόνημα όσο και στην πραγματική πραγματικότητα, ξανά χάνεσαι στον λαβύρινθο που είναι η ζωή, τόσο η εντός σου όσο και η εκτός, η κανονική, ας πούμε, η ζώσα ζέουσα ζωή.

 

Κάθεται, γράφει ο Λάμπρος Λιάγκος, φίλος επιστήθιος και γκαρδιακός επίσης από το χίλια εννιακόσια ενενήντα δύο του Οδυσσέα Γεωργίου, ένα μεγαλειώδες έργο για την Ομάδα, μαζεύει υλικό, μοχθεί από το χίλια εννιακόσια ογδόντα οχτώ, και προγραμματίζει (καίτοι γνωρίζει απέξω κι από μέσα την διακήρυξη του Καρούζου «Άντε μωρέ παλιόκοσμε που θα κάτσω να προγραμματίσω»), ναι, προγραμματίζει να το εκδώσει στου Γαβριηλίδη τον οίκο το δύο χιλιάδες οχτώ που είναι και τα Εκατό Χρόνια της Ομάδας.

 

Κι αφού έχει μοχθήσει ώρες τέσσερις, πιάνει για να ξεκουραστεί και γράφει ένα ποίημα. Το εξής:

 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Από μικρός διδάχτηκες το τι ’ναι το Dasein/ κι έτσι, Κωστή μου, τάχθηκες μονάχος σαν τον Κάιν.// Της Ηθικής συνήγορο γύρεψες τον Σπινόζα,/ μα ήταν Οβριός, παρήγορο! Γιατί ήταν όλος πόζα.// Έτσι είσαι βίος άδικος, μυλόπετρα κι αλέθεις/ της σούρας σου κατάδικος, έγραψες Περί Μέθης.

 

Κι αφού έχει γράψει το ποίημα κι έτσι ξεκουραστεί, αποφασίζει με τη δύναμη της βουλήσεώς του να κινήσει να βρει στον Ένοικο τον Γεωργίου και τους άλλους Έξι (Αρανίτσης, Βακαλόπουλος, Λάγιος, Μπαμπασάκης, Παπαγιώργης, Σταθόπουλος – με αλφαβητική σειρά, όπως επέβαλλε πάντα ο Αρανίτσης για να είναι πρώτος-πρώτος στα δημοσιεύματα και σε άλλα).

 

Ο Γεωργίου ήταν ήδη στην μπάρα. Του είχε βάλει ο Βαγγέλης που δεν ρωτούσε, που ήξερε, που έβαζε, το ιρλανδέζικο χωρίς πάγο κι ένα ποτήρι νερό δίπλα. Ο Λάμπρος Λιάγκος κάθε φορά έδινε κι άλλη, απρόβλεπτη πάντα, παραγγελία (μπέρμπον με πορτοκαλάδα, τριπλό ούζο με γρεναδίνη, μπίρα με σφηνάκι ουίσκι εντός της, ήτοι Υποβρύχιο, και ό,τι βάλει ο νους του ανθρώπου.! Μια φορά είχε παραγγείλει βότκα με τζιν μαζί, κραυγάζοντας Μαλέβιτς! Μαλέβιτς!, και ο νοών νοείτω).

 

«Τι θα πιεις, Λάμπρο μου;» ρωτάει με το μειλίχιο μειδίαμά του ο Βαγγέλης.

«Τον Κατάλογο!» βρυχάται ο Λάμπρος Λιάγκος.

 

Και ο Βαγγέλης άρχισε να ετοιμάζει με τη σειρά ένα-ένα τα ποτά του Καταλόγου: Manhattan, Mai Tai, Alexander, Old Fashioned, Whiskey Sour

 

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Η Βίκυ των Έξι

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ