Τα υπάρχοντα μας / Our belongings

Τα υπάρχοντα μας / Our belongings Facebook Twitter
0

Τα Υπάρχοντα μας (Our Belongings) είναι ένα μπλογκ που εξετάζει την έννοια της περιουσίας μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Είναι ένα ρεπορτάζ που ερευνά την άβολη σχέση που έχουμε με τον καταναλωτισμό, κάτι που μας φαίνεται μαζί φρικτό, επικίνδυνο αλλά και συχνά υπέροχα διασκεδαστικό.

 

Τα υπάρχοντα μας / Our belongings Facebook Twitter

 

Ξεκίνησα να μαζεύω υλικό το 2008, όταν θεωρητικά τα πράγματα πήγαιναν καλά για όλους αλλά εγώ πέρναγα δύσκολα. Ξεκίνησα με μια φτηνή μηχανή να φωτογραφίζω όσα είχα την αίσθηση πως δεν επιτρέπεται να βλέπουμε και πολλοί συγγενείς και φίλοι με βοήθησαν είτε αφήνοντας με να φωτογραφίσω τα δικά τους υπάρχοντα, είτε βοηθώντας με να προσεγγίσω αυτά τα μέρη, είτε συμμετέχοντας ενεργά στην διαδικασία.

 

Τα υπάρχοντα μας / Our belongings Facebook Twitter

 

Τα Ερείπια / Ruins χαρτογραφούν την τραγωδία της κρίσης μέσω μιας σειράς φωτογραφιών που ερειπωμένων ή ημι εγκαταλελειμένων χώρων, δημόσιων και ιδωτικών. Μελετούν τις έννοιες της απώλειας και του ξεριζωμού όπως αυτές αποτυπώθηκαν κυρίως μεσα από τα πρώτα προφητικά σημάδια της ύφεσης που οδήγησαν στην κατάρρευση της αγοράς των ακινήτων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιούσιας. Αυτές οι αγνοημένες προειδοποιήσεις σύμβολίζουν το χρονικό μιας προβλεπόμενης καταστροφής. μια βαθύτερη παρακμή που είχε αρχίσει αθόρυβα να μολύνει την ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία πολύ πριν από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάρευση  που τοποθετείται επισήμως στο 2008. Πρόκειται για το χρονικό μιας προβλεπόμενης καταστροφής. Συχνά το προσωπικό πρόβλημα κάποιου ατόμου αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο πολιτικὀ ζἠτημα πχ. η τραγωδία των Ξενία (και του δημιουργού τους) θα μπορούσε να είναι μια παραβολή για μια γενικότερη περιφρόνηση της πολιτισμικής κληρονομιάς.

 

Τα υπάρχοντα μας / Our belongings Facebook Twitter

 

Η ιστορία των κτιρίων είχε μια βαθιά επίδραση στις ζωές των εμπλεκόμενων κοινοτήτων και την ταυτότητά τους. Κάποιες φορές οι πληροφορίες που βρήκα ήταν αντιφατικές και αντικρουόμενες. Σε αρκετές περιπτώσεις, η καταστροφή και η απαξίωση οφείλονται σε άγνοια, σε εσφαλμένη κρίση ή απλώς σε αδιαφορία και όχι αναγκαστικά σε κακόβουλες ενέργειες. Είναι ένα σύμπαν που διατηρεί την αίσθηση της εγκατάλειψης ακόμα και σε κατοικημένα μέρη (πχ στο Ολυμπιακό χωριό), με εμφανή τα καταστροφικά αποτελέσματα του καταναλωτισμού, της εμπορευματοποίησης και των αδικαιολόγητων οικονομικών ελπίδων. Προσπάθησα να ερευνήσω το συναισθηματικό κενό όλων εκείνων που έχουν θρηνήσει ένα χαμένο παρελθόν, και αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα ενός αόριστου μέλλοντος (αλλά και την ελπίδα για κάτι καλύτερο) όπως αυτή εκφράζεται στα κτίρια και τα αντικείμενα τους. Μαζί με την κατάρευση υπάρχει όμως και προσμονή κάτι που προσπάθώ να δείξω κυρίως στο κομμάτι Συλλογές / Collections που δείχνει συλλογές γνωστών και φίλων.

 

 

Τραγούδια με θέμα την απώλεια

 

1.

Nick Cave - Do you love me?

2.

Leonard Cohen - Dance me to the end of love

3.

Silva y Villalba - Reclamo a Dios

4.

Giacomo Puccini / Jonas Κaufmann sings - E lucevan le stelle

5.

The specials - Ghost Town

6.

Τρυπες- Αμνησία

7.

Δημος Μουτσης -Δε λες κουβεντα

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ