ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Συνέντευξη: Αλέξανδρος Νικολαϊδης

Facebook Twitter
1

Τι είναι αυτό που σε κάνει να επιμένεις ακόμα να αγωνίζεσαι παρά τις μεγάλες διακρίσεις που έχεις ήδη πετύχει;

Η απώλεια αυτού που πάντα ήθελα περισσότερο στην καριέρα μου και εξακολουθώ να θέλω, να χρηστώ χρυσός Ολυμπιονίκης. Όταν έχω ήδη πετύχει δύο αργυρά σε δύο συνεχείς Ολυμπιάδες, αυτός είναι ο σκοπός μου. Η κινητήρια δύναμη.

Η ηλικία σου δεν αποτρέπει μια τέτοια επιδίωξη ή το ισοφαρίζει η ωριμότητα σου ως αθλητής ;

Η ηλικία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ένα μειονέκτημα είναι ότι η κατάσταση του σώματος, και δεν εννοώ την μέρα των αγώνων που δεν υπάρχει διαφορά, που απαιτεί μικρότερο όγκο προπονήσεων. Το πρόβλημα της μεγάλης ηλικίας είναι ότι το σώμα κουράζεται πιο εύκολα και ξεκουράζεται πιο δύσκολα. Το θετικό, ότι  κερδίζεις πάρα πολλά από την πείρα,  τα 8 – 12 χρόνια Ολυμπιακών συμμετοχών που κουβαλάω  προσωπικά. Βλέπω πολύ διαφορετικά την κατάσταση του κάθε αγώνα κι έχω την ωριμότητα να αντιμετωπίσω καταστάσεις στις οποίες έχω ξαναβρεθεί και τις οποίες έχω δαμάσει ψυχολογικά και δε με φοβίζουν. Οπότε, θα έλεγα ότι είναι πιο πολλά τα πλεονεκτήματα.  

Τι σου προσφέρει το τάε κβο ντο πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι; Μια εσωτερική πειθαρχία και στάση ζωής;

Οπωσδήποτε απαιτεί πειθαρχία, σεβασμό στον δάσκαλο, καταρχάς σεβασμό απέναντι στον αντίπαλο. Ασχέτως του ότι είναι δυνατά τα χτυπήματα δεν προσπαθούμε να σκοτώσουμε ο ένας τον άλλον, αλλά να κερδίσουμε. Από κει και πέρα εγώ είναι κάτι που έμαθα να κάνω με το που έμαθα και να περπατάω. Μεγάλωσα μέσα στο γυμναστήριο του πατέρα μου και πρώτου μου δασκάλου και προπονούμε από τριών χρονών. Είναι αυτονόητο να περιλαμβάνεται το τάε κβο ντο στην καθημερινότητα μου και δεν ξέρω τι θα γίνει όταν σταματήσω. Δε ξέρω αν θα μπορώ να διαχειριστώ την κατάσταση μου.

Tο τάε κβον ντο προέρχεται από έναν ασιατικό πολιτισμό. Ξέρεις αν υπάρχει άλλο άθλημα που να απαιτεί ανάλογη εσωτερική και σωματική αφοσίωση ;

Όλα τα αθλήματα, ιδίως τα ατομικά, χρειάζονται απόλυτη αφοσίωση. Δεν μπορώ να πω ότι το δικό μας ξεχωρίζει και υπερτερεί έναντι άλλων. Και ο στίβος είναι μοναχικό άθλημα και θέλει αφοσίωση, όπως και η πυγμαχία και η πάλη, επίσης και όλα σχεδόν τα ομαδικά, αν και τα ατομικά είναι από ψυχολογικής άποψης, σκληρά αθλήματα.

Θυμάμαι την τελευταία βραδιά της Ολυμπιάδας της Αθήνας,  όπου ήταν ο τελικός σου και παρόλη την πικρία σου που βγήκες δεύτερος, αγκάλιασες τον αντίπαλο σου. Αυτό είναι το άθλημα ή ο χαρακτήρας σου;

Είναι κατ’ αρχάς ο δικός μου χαρακτήρας. Παρόλο που με πόνεσε πάρα πολύ να χάσω μες στη χώρα μου, είχα υποχρέωση να μην χαλάσω όποια χαρά θα μου έμενε με μια άσχημη συμπεριφορά, που ο αντίπαλος μου δεν άξιζε. Έπρεπε να είμαι σωστός απέναντι του. Αλλά οι αθλητές ενός επιπέδου και πάνω, έχουμε αντιληφθεί τη σχέση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα μας. Προσωπικά, διατηρώ πολύ καλές φιλίες ακόμα και με αντιπάλους μου. Υπάρχει και ο δεδομένος σεβασμός, που όταν υπάρχει μια ανωτερότητα, είναι προς τιμή σου να σου την αναγνωρίζουν με τη συμπεριφορά σου.

Τι έχει μείνει από όλη εκείνη την υπερπροβολή των αθλητών των προηγούμενων χρόνων που τώρα ανήκει στο παρελθόν;

Είναι πια πάρα πολύ μεγάλες οι διαφορές με το παρελθόν, τόσο οι ουσιαστικές όσο και αυτό που βλέπει ο κόσμος απ’ έξω. Και το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχει προβολή πια ο ελληνικός αθλητισμός, όλο εκείνο το όμορφο που γινόταν και αποκαλείς «υπερπροβολή», που έβγαλε στην επιφάνεια αθλήματα σαν τα δικά μας, αλλά ότι δεν υπάρχουν καν οι στοιχειώδεις υποδομές και ο τρόπος να φτάσεις εκεί που πριν μερικά χρόνια κατάφερνες να φτάσεις με μια προσπάθεια. Αν δεν αλλάξει κάτι, θα έχουμε το 2016 μια Ολυμπιακή ομάδα με μόνο μεγάλους σε ηλικία αθλητές, γιατί κανένα παιδί στην εφηβεία δεν θα έχει το κίνητρο να χτίσει τη ζωή του επάνω στον αθλητισμό εξασφαλίζοντας του μια καριέρα.

Νοιώθεις ότι θυσίασες την νιότη σου για χάρη του αθλητισμού;

Όταν έχεις φτάσει στην ηλικία των 32 χρόνων, το τελευταίο που μπορείς να κάνεις είναι να κλαφτείς και να στεναχωρηθείς για τις επιλογές σου. Εγώ πάντως δεν μπορώ να το πω, γιατί μπορεί να «έχασα» τα παιδικά μου χρόνια, αλλά κέρδισα μια ολόκληρη ζωή. Νοιώθω τυχερός και ευλογημένος που έκανα αυτό που αγαπάω επάγγελμα.

Έχει σημασία η εθνική ταυτότητα για έναν αθλητή ή έχει περισσότερη σημασία η προσωπική διεθνής επιτυχία

Όπως το βλέπει ο καθένας. Για μένα, είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Άλλος θα σου πει ότι χαίρεται για τους κόπους του και τον εαυτό του. Εγώ το θεωρώ πρωταρχικό ρόλο και χαρά μου και ηθικό βάρος από τα 15 μου, που φόρεσα το εθνόσημο, ειδικά κάθε φορά που αγωνίζομαι στο εξωτερικό.

Οπότε, το ότι σε έχρησαν σημαιοφόρο της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου είναι ιδιαίτερης σημασίας για σένα

Η σημαντικότερη διάκριση της ζωής μου ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην Ολυμπιάδα. Ακόμα κι αν πάρω το χρυσό, αυτό θα θεωρώ την μεγαλύτερη μου στιγμή, ένα ακόμα όνειρο ζωής που πραγματοποιείται. Το να κατακτήσω το χρυσό θα είναι προσωπική επιτυχία, αλλά έχει σημασία ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνωρίζει το πρόσωπο μου κάτι και δεν είναι κάτι που κέρδισα μόνος μου.

Είναι λοιπόν μια διάκριση που μπορεί ακόμα και να απαλύνει την αγωνία σου για το χρυσό;

Στη ζωή μου αισθάνομαι γεμάτος. Έχω κατακτήσει δύο ολυμπιακά μετάλλια, πραγματοποιήθηκε το όνειρο μου να γίνω πρώτος λαμπαδηδρόμος και πλέον είμαι και ο σημαιοφόρος της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας. Αν κυνηγάω ακόμα το χρυσό, είναι καθαρά για τον εαυτό μου. Να πω ότι έκανα ο, τι μπορούσα περισσότερο στη ζωή μου για να το κατακτήσω.   

συνέντευξη: Χρήστος Παρίδης

 

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΗΟΜΜΕ Ιουλίου του Έθνους της Κυριακής

Αρχείο
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια