Πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, «έφυγε» το Σάββατο ο κορυφαίος Αργεντινός συγγραφέας Ερνέστο Σάμπατο. Ο Σάμπατο άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Σάντος Λουγκάρες, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες.
«Είχε βρογχίτιδα εδώ και δεκαπέντε ημέρες και στην ηλικία του αυτό είναι τρομερό» δήλωσε η σύζυγός του Ελβίρα Γκονζάλες Φράγκα, επιβεβαιώνοντας την είδηση του θανάτου του.
Ο Σάμπατο επρόκειτο να τιμηθεί την Κυριακή στην Έκθεση Βιβλίου που οργανώνεται στο Μπουένος Άιρες.
Ο συγγραφέας του «Τούνελ» (1948), του «Περί ηρώων και τάφων» (1961) και του «Αβαδδών ο εξολοθρευτής» (1974) θα γιόρταζε έναν αιώνα ζωής στις 24 Ιουνίου.
Ο Σάμπατο γεννήθηκε στο Ρόχας της επαρχίας Μπουένος Άιρες. Ο πατέρας του ήταν Ιταλός και η μητέρα του Ιταλοαλβανίδα.
Σπούδασε φυσική και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Λα Πλάτα αλλά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αφοσιώθηκε στο γράψιμο και αργότερα στην άλλη μεγάλη αγάπη του, τη ζωγραφική.
Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο Θερβάντες, την υψηλότερη διάκριση για συγγραφικό έργο στην ισπανική γλώσσα.
Την ίδια χρονιά ο Σάμπατο ανέλαβε την προεδρία της Εθνικής Επιτροπής για τους Εξαφανισθέντες (Conadep) και κατέγραψε τα εγκλήματα της δικτατορίας του 1976-83 στο βιβλίο «Ποτέ ξανά». Το έργο αυτό αποτέλεσε τη βάση για το κατηγορητήριο στην ιστορική δίκη εναντίον της ηγεσίας της στρατιωτικής χούντας, το 1985.
Το 1979 ο Σάμπατο τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία, όπου το βιβλίο του «Αββαδών ο εξολοθρευτής» είχε ανακηρυχθεί καλύτερο ξενόγλωσσο μυθιστόρημα.
Κυριότερα έργα του είναι τα «Τούνελ», «Άνθρωποι και γρανάζια», «Μια πολύπλοκη ύπαρξη», «Ο συγγραφέας και η καταστροφή», «Περί ηρώων και τάφων« και «Ετεροδοξία».
Αρχείο /
Πέθανε ο Ερνέστο Σάμπατο
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Χάρις Αλεξίου: Το «αντίο» στον πρώην σύζυγό της - «Παρ’ όλο που χώρισαν οι ζωές μας ήμασταν σαν μία οικογένεια»

Κατέρρευσε με θεαματικό τρόπο μία AI startup αξίας 1 δισ. δολαρίων - Ο λόγος

Πέθανε ο 59χρονος στην Πάτρα που του έπεσαν μάρμαρα πολυκατοικίας στο κεφάλι

Τσατραφύλλιας: Νέα κακοκαιρία προ των πυλών - Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις

Δημογραφικό: Κι όμως, αυξάνεται ο πληθυσμός της Ευρώπης - Η Ελλάδα η τρίτη πιο γερασμένη χώρα

σχόλια