ΣTA PODCAST THΣ LIFO

Όρκος και Έρκος

Όρκος και Έρκος Facebook Twitter
0

«Ολομέλεια της Βουλής», «Ημερήσια Διάταξη», «Ορκωμοσία βουλευτών», «Ανανέωση της λαϊκής εντολής» και πόσα άλλα τερπνά συμπαρομαρτούντα, καθώς η νέα κυβέρνηση (και πρώην αντιπολίτευση) υπόσχεται στο όνομα της Αγίας Τριάδος μαζί με την πρώην κυβέρνηση (και νυν αντιπολίτευση) ότι θα τηρήσει τα δέοντα στην άσκηση των καθηκόντων της. Η λέξη όρκος φέρει μέσα της την έννοια του έρκους, ενός απαγορευτικού φράχτη, δηλαδή, που δεν πρέπει να παραβιαστεί. Το όλο ζήτημα δηλαδή έγκειται στο τι ενέχει ο φράχτης και τι βρίσκεται εκτός. Διότι, αν όλα είναι μέσα στον κύκλο, γιατί να εξέλθει κανείς; Ποιος θέλει το κακό του; Ποιος θέλει να φάει το κεφάλι του και να πάει στα χαμένα; Στις υποσημειώσεις βέβαια των αποριών -πάντα με ψιλά γραμματάκια- βρίσκεται το δίλημμα και το δράμα των λαϊκών αντιπροσώπων. Με την αγιαστούρα δεν γίνεται τίποτα. Αφού το «κακό» περίσσεψε, θα πρέπει να το σπουδάσει κανείς για να βρει την άκρη. Όπερ σημαίνει ότι ο φράχτης θα πρέπει σιγά σιγά να διευρύνεται, να χωράει τα πολλά και τα ανομολόγητα, να διδάσκει όσα δεν αναφέρονται στον όρκο και να ξεχνάει όσα δηλώνονται. Ευχόμαστε σθένος και φαντασία στην κυβέρνηση, αλλά επειδή έχουμε πάθει και έχουμε μάθει, ξέρουμε ότι τα καθαρά χέρια είναι ευάλωτα, ενώ οι βρόμικες υποθέσεις δεκαοκτάψυχες.

Αρχείο
0

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ