Ανοιξε ο δρόμος για την κατεδάφιση του ιστορικού κινηματογράφου "Αστρον" της οδού Κηφισίας 37 στους Αμπελόκηπους, μετά την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού να μην χαρακτηριστεί μνημείο, καθώς δεν συγκεντρώνει τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία και δεν αποτελεί και τοπόσημο της περιοχής

Πρόκειται σύμφωνα με την απόφαση για ανενεργό κινηματογράφο ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, αφού δεν λειτουργεί από το 2008 και έχουν αφαιρεθεί καθίσματα και μηχανήματα, ενώ έχει υποστεί και εσωτερικές μεγάλες αλλοιώσεις.

Ο κινηματογράφος "Αστρον" ο οποίος είναι έργο του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη εγκαινιάστηκε την παραμονή των Φώτων του 1957.

Ήταν ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων, ζωντανό τεκμήριο της εξάπλωσης της μεταπολεμικής Αθήνας προς τα βόρεια. Το "Αστρον" καθιέρωσε, μαζί με μια μικρή ομάδα άλλων "συνοικιακών" σινεμά της πρωτεύουσας, την αποκέντρωση της πρώτης προβολής. Και ήταν από τους πολύ λίγους κινηματογράφους που μια θέση στον εξώστη κόστιζε ακριβότερα από την αντίστοιχη στην πλατεία. Ο εξώστης ήταν απλά κεκλιμένος, χωρίς σκαλοπάτια, και επέτρεπε την πολύ καλή θέαση της οθόνης. Στα πλεονεκτήματα του "Αστρον" ήταν το ευρύχωρο φουαγιέ με τις μεγάλες τζαμαρίες που βλέπουν στη λεωφόρο Κηφισίας. Βέβαια όλα αυτά σήμερα έχουν μικρή αξία καθώς ο εξοπλισμός του έχει καταστραφεί και το μόνο που θυμίζει το γνωστό κινηματογράφο είναι η χαρακτηριστική πρόσοψη με το ζωηρό μωβ χρώμα.

Ο πρόεδρος της εταιρείας (ο κινηματογράφος "Άστρον" είναι ιδιοκτησίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών), Παναγιώτης Καβουρόπουλος υποστήριξε ότι "το συγκεκριμένο κτίριο δεν έχει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά ώστε να αποτελέσει πρότυπο, η στέγη του είναι από αμιαντοσανίδες η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί από την ΕΕ και είναι επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων και ότι η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει μία μεγάλη επένδυση για την αποκατάσταση του κινηματογράφου, ιδιαίτερα σήμερα που οι κινηματογράφοι περνούν μεγάλη οικονομική κρίση".

Υπέρ της κήρυξης του κινηματογράφου ως μνημείου τάχθηκε ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων με το επιχείρημα ότι αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή και ότι μαζί με τον κινηματογράφο "Ελληνίς" που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μπορούν να αποτελέσουν ένα πολιτιστικό πόλο του Δήμου Αθηναίων.

 

από το www.ethnos.gr