Η πεινασμένη Αφρική

Η πεινασμένη Αφρική Facebook Twitter
0

Τη χαρτογραφημένη Αφρική την ξέρουμε. Μόνο που εκεί άνθρωποι δεν διακρίνονται. Όσο για τη ζωντανή Αφρική, μας τη μαθαίνουν οι εντεταλμένοι παρατηρητές, σαν την Άσχα Ρόσε Μιγκίρο, αναπληρώτρια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Αν οι πεινασμένοι της οικουμένης φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο, τα 265 εκατομμύρια από αυτούς τους αζήλευτους ανθρώπους ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Δεν μιλάμε για χαμηλό επίπεδο διαβίωσης, για λειψή ευημερία και τα παρόμοια. Η μαύρη ήπειρος έχει εγκαταλειφθεί, την αποδεκατίζουν οι λοιμοί υπό μορφή επιδημικών νόσων και βέβαια η πείνα και η δίψα που επιφέρουν ως φυσικό επακόλουθο τους εμφυλίους, τις γενοκτονίες και τα θηριώδη φυλετικά ξεσπάσματα. Η Μιγκίρο μιλάει για στοιχειώδη πράγματα. Εφόσον οι πληθυσμοί ζουν σε αγροτικές περιοχές, οι πρώτες ανάγκες τους αφορούν σπόρους, λιπάσματα και φυτοφάρμακα· αρδευτικά συστήματα για να επιβιώσουν τα ζώα τους· ειδικούς χώρους για να αποθηκεύουν τη σοδειά τους· δρόμους, πολλούς δρόμους για να μεταφέρουν τα τρόφιμα στις αγορές. Το παράδειγμα των Μαλάουι, οι οποίοι μέσα σε μια δεκαετία πέρασαν από την πείνα σε αδρή εξαγωγή τροφίμων, καταδεικνύει ότι οι Αφρικανοί αγρότες μπορούν να ανταποκριθούν δημιουργικά. Απομένει φυσικά η ανταπόκριση των κυβερνήσεων που δεσμεύονται -στα χαρτιά τουλάχιστον- να διοχετεύσουν στη γεωργία το 10% των εθνικών προϋπολογισμών τους.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ