Η Μπάρμπι ως μούσα

Η Μπάρμπι ως μούσα Facebook Twitter
0

Του Πάνου Μιχαήλ 

 

Το γνωστό παιδικό παιχνίδι της Mattel, την κούκλα Barbie την γνωρίζουμε σχεδόν όλοι άσχετα αν δεν παίξαμε ποτέ μαζί της όσο ήμασταν μικροί. Αποτελεί ίσως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παιχνίδια του 20ου αιώνα και από τα πιο παρεξηγημένα λόγω της ευγονικής τελειοτητάς της βέβαια. 

Αυτό σκέφτηκε και η γαλλίδα καλλιτέχνης Jocelyne Grivaud για την οποία η Barbie αποτελούσε αγαπημένο παιδικό παιχνίδι και στο πρότζεκτ της με τον τίτλο Barbie as a Muse αποφάσισε να την "γειώσει" κάπως παίζοντας μαζί της καλλιτεχνικά πια και ενώνοντας τη φόρμα της με μερικά από τα γνωστά έργα τέχνης.

 

Το αποτέλεσμα είναι αρκετά ενδιαφέρον και σχετικά αναπάντεχο σε μερικά από τα πιο πετυχημένα. Η Barbie ως πίνακας του Πικάσο λόγου χάρη έχει αποδομηθεί εντελώς σε σύγκριση την εξωπραγματική τελειότητα της πρωτότυπης κούκλας κανοντάς σε να σκεφτείς πόσο οι διάφορες απεικονίσεις ακόμα και στα "αθώα" παιδικά παιχνίδια προβάλλουν πρότυπα και αυτοεικόνες αρκετά στρεβλές σε σχέση με την πραγματικότητα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη πολύ μεγάλη κουβέντα:-)

 

 

Δες τις οπτικές επανεφευρέσεις της Barbie εδώ:

 

 

 

Picasso

Andy Warhol

Johannes Vermeer

 

Αφροδίτη της Μήλου

Oto Dixx

Νεφερτίτη

Mona Lisa

Bob Dylan

Man Ray

 

 

 

Le Mepris

Manet

 

Helmut Newton

 

Avatar

 

 

Magritte

 

Guy Bourdin

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ