"H Ελλάδα είναι η Ντίσνεϊλαντ του Θεού"

"H Ελλάδα είναι η Ντίσνεϊλαντ του Θεού" Facebook Twitter
KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC
3

Ήσασταν απ’ τους πρώτους που αντέδρασαν στον «αυριανισμό»

 Ο Χατζιδάκις ήταν ο πρώτος. Ο πρώτος…και σε τέτοια ένταση, ο μόνος! Χωρίς καμιά συμπαράσταση!... Ξέρετε τι πιστεύω εγώ; Ότι αυτή η σήψη δεν είναι της κοινωνίας. Είναι σήψη των πολιτικών και των δημοσιογράφων μόνο.

«Μόνο» το λέτε εσείς αυτό;

Μόνο! Διότι στα σπίτια του, στα καράβια του, στα γήπεδα και στα μαγαζιά του, ο κόσμος δεν σαπίζει…

Αλλά και δεν προχωράει…

Προχωράει σιγά. Εμποδίζεται από τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους… Και αυτό θα κρατήσει άλλα πέντε χρόνια.

Γιατί πέντε;

Τόσα χρειάζονται για να ενηλικιωθούν και να αρθρώσουν πολιτικό λόγο οι συνομήλικοι της Εθνικής Εφήβων.

Και τι περιμένετε από αυτούς;

Να μας σώσουν από τους εαυτούς μας. Να ξαναφέρουν τις αξίες. Την μαγκιά!

Τι είναι μαγκιά για εσάς;

Να τα δίνεις! Ίσως δεν έχεις κότσια, αλλά αυτό είναι το μέτρο σου: οι ελάχιστες φορές στην ζωή σου που τα 'δωσες χωρίς να σκεφτείς τον εαυτό σου.

Άλλη μαγκιά υπάρχει;

Η πρόσβαση στην εξουσία. Να γίνεσαι από λοχίας αυτοκράτωρ, σαν τον Ιουστινιανό! Και από ποιητής αρχιστράτηγος, σαν τον Σοφοκλή!... Δεν είχαμε εμείς κάστες ούτε στη Ρώμη, ούτε στον Ευφράτη, ούτε εδώ.

Η  μαγκιά έχεις σύνορα;

Σύνορα μπορεί να μην έχει. Στηρίζεται όμως σε μια παιδεία και μια παράδοση. Ασιάτες και Φραγκοτεύτονες είχαν άλλη νοοτροπία και διοικούνταν μόνο από κάστες. Έξω από την κάστα ήσουν σκουλήκι. Απαγορευόταν να γίνεις κάποιος. Ούτε και σύζυγος κάποιου.

Ποιος πολιτικός  σήμερα έχει λαϊκό ένστικτο;

Πολλοί…

Γιατί δεν τους ονομάζετε;

Τι σημασία έχει; Λαϊκό ένστικτο έχουν… Στόχο δεν έχουν!

Και ποιος θα έπρεπε να είναι ο στόχος;

Να μοιάσουμε στην χώρα μας! Μας έτυχε το καλύτερο οικόπεδο και το κάναμε…να μην πω… Έφτιαξε ο Θεός τον κόσμο και μετά είπε: «Ας φτιάξω τώρα μια μινιατούρα αυτούς του πράγματος». Έτσι έφτιαξε και την Ελλάδα…

Είμαστε η Ντίσνευλαντ του Θεού!.. Μεγαλώνουμε σε μια αφάνταστη ποικιλία: κολπίσκοι, βουναλάκια, θαλασσίτσες, ποταμάκια …σε μια μέρα τα γυρνάς!.. Ενώ έξω άμα πέσεις σε πεδιάδα, 15 μέρες καλαμπόκια θα βλέπεις! Τι μονοτονία!...Γι αυτό οι ξένοι εκπλήσσονται όταν μας γνωρίζουν.

Λόγω της ποικιλίας του εδάφους.

Μα αγαπητέ μου, αυτή η ποικιλία περνάει μέσα μας σαν πληροφορία, σαν καρτέλα, και διαμορφώνει συμπεριφορά. Μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα του κόσμου στα μάτια του άλλου την στιγμή που πεθαίνει από πλήξη… Πολλές φορές τυχαίνει να συναντήσω στο εξωτερικό κάποιον ξένο που γνωρίζει ένα τραγούδι μου. «Μα που το ξέρεις;» του λέω…Ε, λοιπόν πάντα αποκαλύπτεται ότι πέρασε απ΄ τη ζωή του μια Ελληνίδα γκόμενα!...Είναι φοβερές παιδί μου!...Μόλις γνωρίσουν έναν άντρα ξένο, του πασάρουν αμέσως: δισκάκι…ποιητική συλλογή… μουσακά! Παθαίνει πλάκα ο άλλος! Δεν μπορεί να το ξεχάσει αυτό! Σφραγίζεται η ζωή του για πάντα!...

Και οι πολιτικοί τι σχέση έχουν;

H Ελλάδα είναι ένα ζωντανό σύμπαν που αλλάζει διαρκώς…Αλλά οι παρόντες πολιτικοί είναι κολλημένοι. Άμα νιώσουν τον τόπο, θα ξεκολλήσουν. Και εμείς μαζί τους.   

 ________________

Δεκέμβριος 1995, περιοδικό 01, τεύχος 24. Απόσπασμα από την συνέντευξη του Διονύση Σαββόπουλου στον Χρήστο Ιωαννίδη

Αρχείο
3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Στην Ντίσνεϊλαντ έχει απ' όλα τα τρελά και τραινάκι του τρόμου. Μάλιστα πρέπει να σκύψεις αναγκαστικά όταν περνάει από τις σήραγγες γιατί όποιος εξέχει χάνει το κεφάλι του. Ουδεμία ευθύνη έχει το πάρκο. Ας μην έκλεινες τα μάτια σου από τον φόβο. Ένα είναι βέβαιο ότι δεν θα πλήξεις.Ο Νιόνιος έχει ένα δίκιο. Η χώρα μπορεί να μην είναι η πιο εύφορη αλλά πιο όμορφη στον νου είναι. Η θάλασσα, τα νησιά και ο Οδυσσέας που τον έχουν οι Έλληνες στο DNA. Ποιος λαός έχει τέτοια μυθολογία; Αυτή η γεωγραφική ποικιλομορφία και τραχύτητα, ευχή και κατάρα μαζί.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ