Αρχείο

Αρχείο Facebook Twitter
0

Πού πήγαν οι Αθηναίοι;
Μειωμένη προσέλευση στη διαδήλωση για τα καμένα


Μικρή ήταν η συμμετοχή των πολιτών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική. Οι πολίτες απείχαν από τη συγκέντρωση, σε μια προσπάθεια να δείξουν την έντονη δυσαρέσκειά τους επειδή στις φετινές πυρκαγιές δεν κάηκαν ούτε άνθρωποι, ούτε ελάφια. Παράλληλα, πολλοί απέφυγαν να παρευρεθούν γιατί οι διοργανωτές έκριναν πως οι διαδηλωτές θα έπρεπε να φορούν απαραίτητα μαύρα ρούχα. Τα μαύρα ρούχα είχαν κυριαρχήσει στην προ διετίας συγκέντρωση για τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις - πολλοί διαδηλωτές είχαν εκφράσει τότε την αντίθεσή τους, επειδή τα μαύρα δεν αναδείκνυαν τη μαυρισμένη τους επιδερμίδα και ακύρωναν εκατοντάδες ώρες σχολαστικής ηλιοθεραπείας. Αίσθηση δημιούργησε η απουσία αναρχικών και αντιεξουσιαστών, η οποία οφειλόταν στο γεγονός πως δεν είχαν προσκληθεί από τους διοργανωτές, αν και ο ενδυματολογικός τους κώδικας ταίριαζε απόλυτα με αυτόν της συγκέντρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αντιεξουσιαστικό χώρο οι αναρχικοί παρουσιάζονται πολύ ενοχλημένοι επειδή δεν προσκλήθηκαν στη συγκέντρωση και είναι αποφασισμένοι να μην καλέσουν κανένα στα σπασίματα και στα καψίματα που θα κάνουν το χειμώνα στους δρόμους της Αθήνας. Οι διοργανωτές δικαιολογήθηκαν για την επιμονή τους στα μαύρα ρούχα, λέγοντας πως τα επέλεξαν επειδή τα μαύρα «κόβουν» κιλά -σε μια περίοδο που οι περισσότεροι Έλληνες έχουν γίνει τόφαλοι-, ενώ παράλληλα ήθελαν να τονώσουν το κίνημα των Emo, που περνάει πολύ δύσκολες μέρες και κινδυνεύει με αφανισμό. Αρκετοί διαδηλωτές δεν φορούσαν μαύρα -και μάλιστα φώναζαν συνθήματα, σπάζοντας τη βουβή διαμαρτυρία-, αλλά οι διοργανωτές δεν τους απέβαλαν επειδή υπήρχε ο κίνδυνος οι εναπομείναντες να είναι λιγότεροι και από τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης προσφέρθηκαν στους διαδηλωτές ελληνικός καφές, κονιάκ και παξιμάδια, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα. Μετά από επιθυμία των διοργανωτών δεν κατατέθηκαν στεφάνια και όσοι επιθυμούσαν είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό στο «Χαμόγελο του Χαζού». Οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού για του χρόνου, με την ελπίδα πως στις πυρκαγιές του 2010 θα υπάρξουν ανθρώπινα θύματα ώστε να φουντώσει και πάλι το κίνημα των μπλόγκερ και το κίνημα των SMS με το φθηνότερο μήνυμα στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.

Aθήνα ή χαμένη Ατλαντίδα
Κίνδυνος πλημμύρας λόγω των πυρκαγιών

Εφιαλτική θα είναι η κατάσταση στην Αττική τον επόμενο χειμώνα, αφού, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι πρόσφατες πυρκαγιές θα έχουν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η Αθήνα και να βρεθεί ολόκληρη κάτω από το νερό, όπως η Χαμένη Ατλαντίδα. Τα πλοία δεν θα δένουν πια στο λιμάνι του Πειραιά αλλά στον Λυκαβηττό - οι αναχωρήσεις των πλοίων για τα Δωδεκάνησα θα γίνονται από το λόφο του Φιλοπάππου. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της παλίρροιας που θα παρουσιαστεί ανάμεσα στην πλατεία Ομονοίας και στην πλατεία Συντάγματος και θα έχει ως αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνει η στάθμη του νερού στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου. Οι τουρίστες που θα επιθυμούν να επισκεφτούν την Ακρόπολη θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κατάδυση με μπουκάλες, μάσκα και βατραχοπέδιλα και να ζήσουν το μύθο τους στους υπονόμους. Μέχρι να γίνει αναδάσωση στα βουνά της Αττικής και να υποχωρήσει η στάθμη της θάλασσας, οι Αθηναίοι θα μένουν σε πλωτά σπίτια, σε βάρκες και σε καΐκια. Ενθουσιασμένοι από τις εξελίξεις παρουσιάζονται όσοι κατέχουν κότερο ή θαλαμηγό, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το πιο άγριο όνειρό τους, που δεν είναι άλλο από το να κυκλοφορούν μέσα στην Αθήνα με το σκάφος τους.

Έκτακτο δελτίο ειδήσεων
Έβηξε παιδάκι σε σχολείο στο Παγκράτι

Κανονικά θα ανοίξουν και φέτος τα σχολεία, αν και ελλοχεύει ο κίνδυνος χιλιάδες μαθητές να προσβληθούν από τον ιό της νέας γρίπης. Το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία αποκλείστηκε γιατί οι γονείς δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Οι μανάδες είναι σε ετοιμότητα και είναι σίγουρο πως θα μπουκάρουν κάθε τρεις και λίγο αιφνιδιαστικά στις τάξεις, για να βάζουν θερμόμετρο στα άλλα παιδάκια και να βεβαιώνονται πως δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο ο κανακάρης τους. Οι δάσκαλοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση γιατί είναι βέβαιο πως, αν αρρωστήσει κάποιο παιδάκι, θα γίνει μεταξύ των γονέων η μάχη του Δράμαλη. Με την τηλεοπτική υστερία για τη γρίπη που έχει προηγηθεί, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας: θα βήχει ένα παιδάκι σε ένα σχολείο στο Παγκράτι και θα έχουμε έκτακτα δελτία ειδήσεων. Θα φταρνίζεται μια μαθήτρια σε νηπιαγωγείο της Νέας Σμύρνης και θα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, για να αποφασίσει αν πρέπει να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο «Ξενοκράτης». Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, επειδή φοβάται πως η μετάδοση της νέας γρίπης στους μαθητές μπορεί να προκαλέσει την ανατροπή της - αυτό που δεν πέτυχαν οι πυρκαγιές, ίσως το πετύχουν οι μύξες του μικρού Γιαννάκη από τα Πετράλωνα.

Σχολικές επισκέψεις στο Μουσείο Ακρόπολης
Κινδυνεύουν οι Καρυάτιδες από τη γρίπη;

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου της Ακρόπολης για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι επισκέψεις των παιδιών στο Μουσείο προκαλούν ανησυχία στους υπόλοιπους επισκέπτες γιατί τα παιδιά σέρνουν αρρώστιες και ίσως κάποια απ’ αυτά να είναι φορείς της νέας γρίπης - μπορεί κάποιος να πάει στο Μουσείο για να θαυμάσει τα εκθέματα και να βρεθεί στην εντατική του Ευαγγελισμού με βαριά πνευμονία. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος και για τις Καρυάτιδες που κατάφεραν να διασωθούν για χιλιετίες από τους Τούρκους, τους Βρετανούς, τους Ενετούς -και, κυρίως, τους Έλληνες- και κινδυνεύουν τώρα να τα τινάξουν από τα φταρνίσματα της Αννούλας και του Κωστάκη.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ