Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και του αγώνα του Τραμπ να φτάσει μέχρι το κατώφλι του Λευκού Οίκου, το αμφιλεγόμενο ειδησεογραφικό site Breitbart.com είχε αναγορευθεί από τον διευθυντή του, Στιβ Μπάνον, και νυν εξ απορρήτων του Αμερικανού Προέδρου σε "πλατφόρμα της alt-right". Τώρα, που ο μεγιστάνας κάθισε στον προεδρικό θώκο, το site φαίνεται πως έχει μετατραπεί όχι απλώς σε φερέφωνο του Λευκού Οίκου, αλλά σε στρατηγικό γρανάζι της πολιτικής μηχανής του Τραμπ: σε κάθε του γύρισμα πρακτικά αποφασίζεται ποιος θα μείνει δίπλα στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και ποιος θα αποχωρήσει από το παιχνίδι του, λίγο πολύ με όρους reality, όπως εκείνα που επί χρόνια χρηματοδοτούσε στην αμερικανική τηλεόραση ο Ντόναλντ Τραμπ. 

 

Έτσι, λίγο μετά την παραίτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας της νέας κυβέρνησης Μάικλ Φλιν, τα αμερικανικά media μάλλον με αποστροφή σχολιάζουν ότι το Breitbart.com μέσω νέου άρθρου του αποκαλύπτει πολλά για τον πόλεμο που μαίνεται εντός του Λευκού Οίκου και τη μάχη που δίνουν οι μετριοπαθέστεροι της υπόθεσης να κρατηθούν τα προσχήματα. 

 

Στο άρθρο, που υπογράφει ο Matthew Boyle, κυριαρχούν οι φήμες, βεβαίως, και όχι το ρεπορτάζ, φήμες οι οποίες κάνουν λόγο για ακόμη ένα σκάνδαλο για ανθρώπους που βρίσκονται στον κύκλο του Προέδρου και αυτή τη φορά αφορούν τον Επικεφαλής Προσωπικού του Λευκού Οίκου, Reince Priebus, το μέλλον του οποίου, κατά το άρθρο πάντα, διαγράφεται αβέβαιο.

 

Επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, ο δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο, χαρακτηρίζει τον Priebus επηρμένο και ανεπαρκή στα καθήκοντα του, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με το Κογκρέσο.  Σε αυτόν χρεώνεται η αποτυχία του σκανδαλώδους διατάγματος Τραμπ για τη μετανάστευση, καθώς και το ότι δεν κατάφερε να καθαρίσει το πεδίο του Προέδρου από τυχόν υποστηρικτές της πολιτικής Ομπάμα στο περιβάλλον των άμεσων συνεργατών του. 

 

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται, η διείσδυση που αποκτά πλέον η εν λόγω ιστοσελίδα σε θέματα του Λευκού Οίκου και ο τρόπος με τον οποίο θα εξάγει πολιτικές θέσεις από εδώ και στο εξής έχει θορυβήσει τους αναλυτές που διαβλέπουν θεσμικά ατοπήματα στη ροή της ειδησεογραφίας και φυσικά στην παρουσίαση της. Το γεγονός δε ότι ο Μπάνον "διοικεί" πλέον από μακριά, αλλά από θέση στρατηγική, το εν λόγω Μέσο Ενημέρωσης μόνο καλό δεν είναι: μαζί του στον Λευκό Οίκο έχει πάρει δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του -και πρώην δημοσιογράφους του site, την Julia Hahn και τον Sebastian Gorka, που μαζί με τον Στίβεν Μίλερ, σύμβουλο (και σύμμαχο) του Μπάνον στον Λευκό Οίκο, κανοναρχούν από πρωίας την ατζέντα και την ειδησεογραφία... 

 

Χωρίς ακόμη να είναι βέβαιο ποιος από αυτούς του 4 -και τους πολυάριθμους έμπιστους τους- διαρρέουν ειδήσεις, φήμες και φυσικά κατευθυνόμενη ειδησεογραφία προς δημοσιογράφους του Breitbart.com, όπως ο Boyle, το μόνο σίγουρο είναι ότι ξεκινά μια νέα εποχή στα αμερικανικά media, κατά την οποία όχι απλώς πρέπει να επιβεβαιώνουν την είδηση, αλλά οι δημοσιογράφοι να κάνουν σλάλομ, προκειμένου να την μαντεύουν μέσα από τις διαρροές, τις φήμες και τα πριμοδοτούμενα ρεπορτάζ που ο Λευκός Οίκος στέλνει στην ιστοσελίδα του Μπάνον...

 

Με στοιχεία από το Vox.com