Όλα όσα θες να ξέρεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Όλα όσα θες να ξέρεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Facebook Twitter
0

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Ρίο από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου. Θα συμμετάσχουν 10.500 αθλητές από 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, ανάμεσά τους και το Κόσοβο και Νότιο Σουδάν για πρώτη φορά. Θα δοθούν 306 σετ μεταλλίων σε 42 αθλήματα.

Ως σήμερα έχουν διεξαχθεί 27 Ολυμπιακοί Αγώνες: 6 στη Βόρεια Αμερική, 16 στην Ευρώπη, 3 στην Ασία και 2 στην Ωκεανία. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας διεξήχθησαν στην Ολυμπία το 776 π.Χ. Και οι πρώτοι σύγχρονοι στην Αθήνα το 1896.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων, μία από τις ομάδες που θα συμμετάσχουν δεν θα αντιπροσωπεύει ένα έθνος αλλά τους πρόσφυγες, με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα

Το ράγκμπι σέβενς και το γκολφ θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των Αγώνων ξανά φέτος, έπειτα από μακρά απουσία. Η τελευταία φορά που το γκολφ είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το 1904, στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, το ράγκμπι σέβενς (μια παραλλαγή του γνωστού σπορ) είχε κάνει τελευταία φορά την εμφάνισή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.

Το σλόγκαν των φετινών αγώνων είναι «Viva sua paixã» που σημαίνει «Ζήσε το πάθος σου». Η μασκότ ονομάζεται «Vinicius», από τον γνωστό Βραζιλιάνο ποιητή και μουσικό Vinicius de Moraes. Πρόκειται για ένα κίτρινο-μπλε πλάσμα που αντιπροσωπεύει την άγρια ζωή της Βραζιλίας. Οι περισσότεροι το παρομοιάζουν με κάτι ανάμεσα σε μύγα και ιπτάμενο γαϊδούρι.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων, μία από τις ομάδες που θα συμμετάσχουν δεν θα αντιπροσωπεύει ένα έθνος αλλά τους πρόσφυγες, με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα. Η Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων απαρτίζεται από 10 αθλητές που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και τους έχει αποδοθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Οι πέντε από αυτούς είναι από το Νότιο Σουδάν και θα διαγωνιστούν σε αγώνες δρόμου (400 μ., 800 μ., 1.500 μ.), ένας από την Αιθιοπία, που θα τρέξει στον Μαραθώνιο, δύο από τη Συρία, που θα διαγωνιστούν στην κολύμβηση, και ένας από το Κονγκό, που θα συμμετάσχει στο τζούντο.

Όλα όσα θες να ξέρεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Facebook Twitter
Η μασκότ ονομάζεται «Vinicius», από τον γνωστό Βραζιλιάνο ποιητή και μουσικό Vinicius de Moraes. Πρόκειται για ένα κίτρινο-μπλε πλάσμα που αντιπροσωπεύει την άγρια ζωή της Βραζιλίας. Οι περισσότεροι το παρομοιάζουν με κάτι ανάμεσα σε μύγα και ιπτάμενο γαϊδούρι. Φωτό: Getty Images

Το ταξίδι της φλόγας, που ξεκίνησε από την Ολυμπία στις 21 Απριλίου, πέρασε και μέσα από το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων του Ελαιώνα.

Οι περισσότεροι αγώνες θα διεξαχθούν σε 33 σημεία εντός του Ρίο, όμως κάποιοι θα φιλοξενηθούν και στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, στο Σάο Πάολο και στη Μανάους.

Περίπου 7,5 εκατ. εισιτήρια ήταν διαθέσιμα προς πώληση, με τις τιμές να κυμαίνονται από 10 ευρώ έως και 1.200.

Οι Ολυμπιακοί του Ρίο έχουν ήδη συγκεντρώσει κάποιες πρωτιές. Θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια Αμερική, οι πρώτοι σε χώρα όπου μιλούν τα πορτογαλικά και οι πρώτοι από το 2000 (και τρίτοι συνολικά) που θα διεξαχθούν στο νότιο ημισφαίριο. Για πρώτη φορά, επίσης, η τελετή έναρξης και λήξης θα γίνει σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο, το ξακουστό Μαρακανά. Το θρυλικό γήπεδο είχε συγκεντρώσει 150.000 θεατές στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1950, όμως η χωρητικότητά του φθάνει πια τους 78.000.

Υπολογίζεται ότι 70 ξενοδοχεία χτίστηκαν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο Ρίο υπάρχουν ήδη κάποια σχέδια για το μέλλον των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Στη θέση του γηπέδου του χάντμπολ θα χτιστούν τέσσερα σχολεία, το στάδιο υγρό στίβου θα δώσει τη θέση του σε δύο δημόσιους χώρους αθλητισμού με δύο πισίνες 50 μ. και στο Ολυμπιακό Πάρκο θα χτιστεί ειδικό σχολείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ περίπου. Τα λειτουργικά έξοδα έφθασαν τα 2 δισ., οι αθλητικές εγκαταστάσεις τα 1,8 και οι υπόλοιπες υποδομές τα 6,9 δισ.

Στo δίκτυο του μετρό της πόλης προστέθηκαν έξι σταθμοί ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπολογίζεται ότι τα ΜΜΜ, την περίοδο των Αγώνων, θα μεταφέρουν 230.000 επιβάτες την ημέρα.

Όλα όσα θες να ξέρεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Facebook Twitter
Το διάσημο άγαλμα του Χριστού στέκει στα 38 μ. από το 1931. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο άγαλμα του Χριστού, το επισκέπτονται 5.000 άνθρωποι καθημερινά και το 2014 έχασε έναν αντίχειρα από κεραυνό.

Οι λαμπαδηδοδρόμοι που μετέφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα από την Ολυμπία της Ελλάδας στο Ρίο ήταν περίπου 12.000. Οι δημοσιογράφοι που θα ταξιδέψουν στο Ρίο θα είναι 20.000. Υπολογίζεται ότι έχουν δημιουργηθεί περίπου 16.000 νέες θέσεις εργασίας στο Ρίο γι’ αυτό το καλοκαίρι. Οι εθελοντές θα είναι 50.000, ενώ είχαν κάνει αίτηση 240.000, με το 50% αυτών να είναι κάτω από 25 χρονών. Συνολικά, θα δουλέψουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (μαζί με τους εθελοντές και τους εργολάβους των έργων) 90.000 άνθρωποι. Για την ασφάλεια των Αγώνων θα επιστρατευτούν 85.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας, αριθμός διπλάσιος από αυτόν του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, 200 αξιωματούχοι θα διενεργήσουν περίπου 5.500 ελέγχους αντι-ντόπινγκ.

Ο Γιουσέιν Μπολτ θα προσπαθήσει να καταφέρει το «triple triple», δηλαδή να κερδίσει για τρίτη φορά στη σειρά (μετά τους Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου) τρία χρυσά μετάλλια στα 100 μ., στα 200 μ. και στο 4x100 μ.

Ο Μάικλ Φελπς, ένας άλλος μεγάλος σταρ των Αγώνων, επέστρεψε στην ενεργό δράση και θέλει να αυξήσει τη συλλογή των 22 μεταλλίων (18 χρυσά) που διαθέτει.

Και λίγα λόγια για το Ρίο:

Το Ρίο ντε Τζανέιρο, που σημαίνει «ποτάμι του Ιανουαρίου» (επειδή οι Πορτογάλοι κατακτητές πίστεψαν ότι εκεί εκβάλλει ένα μεγάλο ποτάμι) έχει πληθυσμό 6,3 εκατ. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας (μετά το Σάο Πάολο) και αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν είναι η πρωτεύουσα της χώρας (την τιμή την έχει η Μπραζίλια).

Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι. Από το 1763 έως το 1960 το Ρίο ήταν η πρωτεύουσα της χώρας, ενώ από το 1815 έως το 1822 διετέλεσε και πρωτεύουσα όλης της Πορτογαλικής Αυτοκρατορίας, καθώς ο Ναπολέοντας είχε εκδιώξει τη βασιλική οικογένεια από την Πορτογαλία.

Το διάσημο άγαλμα του Χριστού στέκει στα 38 μ. από το 1931. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο άγαλμα του Χριστού, το επισκέπτονται 5.000 άνθρωποι καθημερινά και το 2014 έχασε έναν αντίχειρα από κεραυνό.

Στο Ρίο βρίσκεται η μεγαλύτερη φαβέλα της Βραζιλίας, η Rocinha. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι κατοικείται από 70.000 ανθρώπους, ενώ τα ανεπίσημα ανεβάζουν τον πληθυσμό στους 180.000. H συγκεκριμένη είναι μία μόνο από τις 600 φαβέλες που βρίσκονται στο Ρίο. Περίπου το 6% του πληθυσμού της πόλης υπολογίζεται ότι μένει σε αυτές. Αν και συνώνυμο της φτώχειας και δυστυχίας, το 65% των κατοίκων του θεωρείται ότι ανήκει στην τάξη των μεσαίων εισοδημάτων.

Αν και όχι τόσο επικίνδυνη πόλη όπως άλλες της Βραζιλίας, ανά 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 18,6 δολοφονίες τον χρόνο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ