ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Το ξέρεις ότι μπορείς να μάθεις τα βασικά του longboard μέσα σε δέκα λεπτά;

Το ξέρεις ότι μπορείς να μάθεις τα βασικά του longboard μέσα σε δέκα λεπτά; Facebook Twitter
Το longboard πρωτοεμφανίστηκε την δεκαετία το 1950 στην Χαβάη. Ήταν μία ιδέα των surfers που ήθελαν να απασχολούνται με κάτι όταν δεν είχε αρκετό κύμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μέχρι και πριν από επτά χρόνια κανείς δεν ήξερε τι είναι το longboard στην Ελλάδα παρότι στην Αμερική, όπου και ανακαλύφθηκε, υπάρχει από την δεκαετία του 1960. Το longboard είναι σαν το skateboard μόνο που η σανίδα είναι πιο μεγάλη και πιο πλατιά. Είναι πιο εύκολο και πιο προσιτό, έχει μεγάλη απήχηση σε όλες τις ηλικίες και δεν είναι καθόλου ανδροκρατούμενο, ίσα-ίσα το προτιμούν και αγόρια και κορίτσια, σε ποσοστό 50-50.

Μέσα σε δέκα λεπτά μπορείς να μάθεις τα βασικά, από εκεί και πέρα το εξελίσσει ο καθένας όσο θέλει. Στην Ελλάδα το longboard ξεκίνησε να διαδίδεται πριν από τέσσερα χρόνια όταν οι δύο φίλοι, ο Δημήτρης Αράπης και ο Διονύσης Πεταλούδης αποφάσισαν να ιδρύσουν την «Massive longboards», την πρώτη και μόνη εταιρεία κατασκευής longboards στην Ελλάδα.

Πρόσφατα μετακόμισαν στο νέο τους εργαστήριο στο Νέο Ηράκλειο, επειδή το παλιό δεν τους χώραγε πια, όπου και τους συναντήσαμε και μας είπαν τα πάντα για την πετυχημένη τους προσπάθεια και τα μυστικά του longboard. «Δεν είχαμε καμία σχέση με το longboard μόνο λίγο με το skate», λέει ο Διονύσης.

Για να πετύχεις πρέπει να αφοσιωθείς 100% σε αυτό που κάνεις. Επιπλέον, βλέπουμε ότι μας πιστεύουν και μας αγαπάνε και λέμε «πρέπει να το συνεχίσουμε». Έχουμε ξεκινήσει μέσα στην κρίση και έχουμε εδραιωθεί, φαντάσου τι θα γίνει όταν περάσει η οικονομική κρίση! Είμαστε αισιόδοξοι.

«Το είδαμε στο Ίντερνετ και θέλαμε να δοκιμάσουμε. Όταν ψάχναμε να αγοράσαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι οι δύο σανίδες θα μας κόστιζαν το ίδιο με το να φτιάχναμε δέκα δικά μας longboard. Ρίξαμε άπειρο διάβασμα και παρακολουθήσαμε για ώρες ατελείωτες tutorials στο YouTube. Θυμάμαι το βάζαμε σε slow motion για να μπορούμε να βλέπουμε κάθε λεπτομέρεια στην κίνηση, κάθε προϊόν, κάθε μηχάνημα. Ένα βίντεο δέκα λεπτών εμείς το κάναμε μισάωρο».

Το ξέρεις ότι μπορείς να μάθεις τα βασικά του longboard μέσα σε δέκα λεπτά; Facebook Twitter
«Έχεις την ελευθερία να βγεις έξω και να το έχεις και σαν μεταφορικό μέσο, να παίξεις, να κοινωνικοποιηθείς. Ξεφεύγεις». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Διονύσης είναι γραφίστας και ο Δημήτρης μηχανικός αεροσκαφών. Οι γνώσεις τους φυσικά χρησίμευσαν πολύ στο νέο εγχείρημα. «Φτιάξαμε από την αρχή τα πάντα. Από τον πάγκο μέχρι τα μηχανήματα», λέει ο Δημήτρης. Τα πρώτα longboard βγήκαν πολύ καλά και άρεσαν στους φίλους τους. «Δεν είχαμε τα χρήματα για μεγάλη επένδυση για αυτό και ρίξαμε πολύ προσωπική εργασία αλλιώς δεν θα έβγαινε. Πως όμως θα προωθούσαμε το προϊόν μας σε μία αγορά που δεν το ήξερε; Αποφασίσαμε να κάνουμε δωρεάν μαθήματα».

Η στρατηγική ήταν απλή: όσοι το δοκίμαζαν και τους άρεσε μετά το έλεγαν στους φίλους τους και σιγά-σιγά η κοινότητα άρχισε να μεγαλώνει. «Τα μαθήματα τα συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την καχυποψία. Τα σανίδια μας ήταν ελληνικά και για κάποιους αυτό σήμαινε «όχι καλά». Βάλαμε τις σανίδες σε προσφορά στα 100 ευρώ και δώσαμε εγγύηση έξι μηνών. Αν σου χαλάσει το σανίδι μας το φέρνεις πίσω και σου φτιάχνουμε άλλο.

Καμία άλλη εταιρεία δεν πρέπει να το έχει κάνει αυτό. Πρόκειται για extreme άθλημα. Φυσικά κανείς δεν έφερε πίσω κανένα longboard και η πρώτη μας παρτίδα έφυγε πολύ γρήγορα. Καταφέραμε να προωθήσουμε το προϊόν μας και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα που ευχαριστιόμασταν και εμείς οι ίδιοι».


Το longboard πρωτοεμφανίστηκε την δεκαετία το 1950 στην Αμερική- λίγα χρόνια νωρίτερα είχε εμφανιστεί το skateboard. Ήταν μία ιδέα των surfers που ήθελαν να απασχολούνται με κάτι όταν δεν είχε αρκετό κύμα. Έβγαλαν τις ρόδες από τα rollers τους και τις έβαλαν σε άλλες σανίδες μεγαλύτερες για να τους θυμίζει τη σανίδα του surf.

Το ξέρεις ότι μπορείς να μάθεις τα βασικά του longboard μέσα σε δέκα λεπτά; Facebook Twitter
Όταν ψάχναμε να αγοράσαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι οι δύο σανίδες θα μας κόστιζαν το ίδιο με το να φτιάχναμε δέκα δικά μας longboard. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τη δεκαετία του 1970 έγιναν μερικά διαφημιστά σποτ σχετικά με το longboard και τις ομάδες που ασχολούνταν με αυτό αλλά το άθλημα δεν κατάφερε να γίνει μαζικό. Το ίντερνετ άλλαξε τα πράγματα, πολλές ομάδες άρχιζαν να ανεβάζουν το υλικό τους, το άθλημα προσέλκυσε κοινό και πολύ γρήγορα αγαπήθηκε, πρώτα στην Αμερική και αργότερα στην Ευρώπη.


«Το longboard έχει πολλές δυνατότητες», λέει ο Διονύσης. «Έχεις την ελευθερία να βγεις έξω και να το έχεις και σαν μεταφορικό μέσο, να παίξεις, να κοινωνικοποιηθείς. Ξεφεύγεις». «Πηγαίνουμε βόλτες και ακούμε μουσική. Είναι πολύ παρεΐστικο και σε κάνει να χάνεις την αίσθηση του χρόνου», συμπληρώνει ο Δημήτρης. «Έχουμε ένα παιδί που έρχεται στα μαθήματα που κάθεται όλη μέρα στον υπολογιστή. Ήρθε μια μέρα να δοκιμάσει και του άρεσε και από ότι μας λέει είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τον βγάλει από το σπίτι».

«Για να πετύχεις πρέπει να αφοσιωθείς 100% σε αυτό που κάνεις. Επιπλέον, βλέπουμε ότι μας πιστεύουν και μας αγαπάνε και λέμε "πρέπει να το συνεχίσουμε". Έχουμε ξεκινήσει μέσα στην κρίση και έχουμε εδραιωθεί, φαντάσου τι θα γίνει όταν περάσει η οικονομική κρίση! Είμαστε αισιόδοξοι», καταλήγει ο Διονύσης.

Οι δύο κατασκευαστές ετοιμάζουν ήδη την νέα τους σειρά longboards με εκτυπώσεις υψηλής ανάλυσης και με έμπνευση από την φύση. Επίσης στα άμεσα σχέδια τους είναι η κατασκευή σανίδας του surf και άλλων θαλάσσιων αθλημάτων.

Το ξέρεις ότι μπορείς να μάθεις τα βασικά του longboard μέσα σε δέκα λεπτά; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το ξέρεις ότι μπορείς να μάθεις τα βασικά του longboard μέσα σε δέκα λεπτά; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Bonus λεξικό για αρχάριους:

Cruising: βολτάρω

Downhill: κατάβαση

Concave: η καμπύλη που κάνει το σανίδι

Camber: η κατασκευή του σανιδιού που σου δίνει ώθηση προς τα πάνω, ιδανικό για άλματα. αυτό που σε βοηθάει να σε τινάξει το σανίδι προς τα κάτω

Rocket: αυτό που σε βοηθάει να είσαι πιο σταθερός πάνω στο σανίδι

Kicks: Οι δύο άκρες του σανιδιού

Nose: το μπροστά μέρος της σανίδας, μετριέται σε μοίρες

Τrail: το πίσω μέρος της σανίδας, μετριέται σε μοίρες

Tracks: εκεί όπου μπαίνουν οι ρόδες

Dance: τεχνική του longboard που περιλαμβάνει χορό πάνω στο σανίδι

Freestyle: τεχνική του longboard ελεύθερου στιλ

Halfpipe: χρήση του longboard σε πίστα skate board

Το ξέρεις ότι μπορείς να μάθεις τα βασικά του longboard μέσα σε δέκα λεπτά; Facebook Twitter
Ο Διονύσης είναι μηχανικός αεροσκαφών και ο Δημήτρης γραφίστας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το ξέρεις ότι μπορείς να μάθεις τα βασικά του longboard μέσα σε δέκα λεπτά; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info:

Τα δωρεάν μαθήματα longboard διοργανώνονται κάθε Παρασκευή 19:00 - 22:00 και Κυριακή 18:00 - 21:00, στο ΟΑΚΑ όλο τον χρόνο, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Άνοιξη και καλοκαίρι οι συναντήσεις γίνονται και στην πλατεία Nερού και κατά καιρούς τα παιδιά διοργανώνουν βόλτες στην Αθήνα από περιοχή σε περιοχή διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.

Urban Culture
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί πολλά μη διαβητικά άτομα φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ