Λίμνη Τσιβλού: Μια φυσική λίμνη στα ορεινά της Πελοποννήσου που θα σε γοητεύσει

Λίμνη Τσιβλού: Μια φυσική λίμνη στα ορεινά της Πελοποννήσου που θα σε γοητεύσει Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Όταν σκέφτεσαι έναν προορισμό που να απαντά στην ερώτηση «Δεν πάμε μια εκδρομή αυτό το Σαββατοκύριακο;» τότε η Λίμνη Τσιβλού είναι από τις πρώτες επιλογές που σου έρχεται στον νου.

Ομορφιά, φύση, ηρεμία και καλό φαγητό βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας από την Αθήνα και το μόνο που χρειάζεσαι είναι το αυτοκίνητό σου για να οδηγήσεις μέχρι εκεί. Κι επειδή σε αυτές τις αποδράσεις δεν θέλεις να σκέφτεσαι ούτε τα χιλιόμετρα, ούτε τον δρόμο, η πρώτη σου στάση είναι για να γεμίσεις το ντεπόζιτο με βενζίνη BP Super Unleaded 98 με τεχνολογία ACTIVE ώστε να μπορείς να πας όσο μακριά θέλεις απολαμβάνοντας τις καλύτερες επιδόσεις του αυτοκινήτου σου.

Η Εθνική Αθηνών Πατρών ανοίγεται μπροστά σου μέχρι το ύψος της Ακράτας όπου θα ακολουθήσεις την πινακίδα προς Ζαρούχλα για να ανέβεις στα ορεινά του νομού Αχαΐας, μέσα από έναν εύκολο δρόμο. Μετά από περίπου 27 χιλιόμετρα κάνεις δεξιά προς λίμνη Τσιβλού και αφού περάσεις πάνω από τον ποταμό Κράθη θα βρεθείς στις όχθες της Λίμνης αντικρίζοντας το μαγευτικό τοπίο.

Στις πλάγιες του Χελμού, του βουνού των Καλαβρύτων, η φυσική λίμνη Τσιβλού μετρά σχεδόν εκατό χρόνια ζωής και πρόκειται για το αποτέλεσμα της μεγάλης κατολίσθησης που συνέβη τον Μάρτιο του 1913, η οποία παρέσυρε χιλιάδες τόνους χώματος και βράχων που καταπλάκωσαν το χωριό Τσιβλός. Οι ορεινοί όγκοι έφραξαν την κοίτη του ποταμού Κράθη, τα νερά του οποίου εγκλωβίστηκαν σε μία φυσική λεκάνη στην οποία σχηματίστηκε η λίμνη. Με υψόμετρο 800 περίπου μέτρων το καταπράσινο τοπίο έχει μια ομορφιά που σου κόβει την ανάσα, καθώς οι αντανακλάσεις τρεμοπαίζουν στα νερά της λίμνης, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της φύσης. Η λίμνη Τσιβλού έχει βάθος περίπου 80 μέτρα, αλλά οι βροχοπτώσεις είναι εκείνες που καθορίζουν κάθε χρόνο το ύψος των νερών.

Η διαδρομή ανάμεσα στα πεύκα και τα πλατάνια καθώς πλησιάζεις, είναι το ίδιο πανέμορφη όσο το τοπίο που σε περιμένει και η τεχνολογία ACTIVE κάνει τον δρόμο ακόμα πιο εύκολο αφού δεν σε απασχολούν ούτε οι αποστάσεις, ούτε η ποιότητα των δρόμων που θα συναντήσεις. Αν είσαι φαν, μπορείς να έχεις φορτώσει ποδήλατο γιατί οι όχθες της Τσιβλού είναι ιδανικές για ποδηλατικές εξορμήσεις αλλά και για περιπάτους μέσα στη φύση, ενώ οι οργανωμένοι μπορούν να δοκιμάσουν τις κωπηλατικές τους ικανότητες στα νερά της λίμνης.

Ακόμα κι αν απλώς αράξεις για να ευχαριστηθείς το τοπίο, είναι σίγουρο ότι δεν θα χορταίνεις τις εικόνες, τα αρώματα και τη γαλήνη της περιοχής. Δίπλα στις όχθες σε περιμένει ένα ταβερνάκι για καφέ ή φαγητό με θέα τα νερά της Τσιβλού και τις βουνοκορφές της ορεινής Πελοποννήσου. Το χωρίο Ζαρούχλα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων και προσφέρει δεκάδες επιλογές σε παραδοσιακούς ξενώνες αλλά και μικρά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα που θα σε φιλέψουν επαρκώς.

Η επίσκεψη στη λίμνη Τσιβλού είναι μια από εκείνες τις εμπειρίες που σου υπενθυμίζει πως οι ομορφιές της Ελλάδας είναι αμέτρητες και μπορείς να τις ανακαλύψεις μια μια με τον πιο εύκολο και άμεσο τρόπο -οδηγώντας με το αυτοκίνητό σου μακριά από την καθημερινότητα της πόλης. Η BP Super Unleaded 98 με τεχνολογία ACTIVE θα φροντίσει αυτές οι αποδράσεις να είναι ξεκούραστες, προστατεύοντας τον κινητήρα του για να λειτουργεί σαν καινούριος και να μπορεί να σου προσφέρει πολλές ακόμα μοναδικές εξορμήσεις.

Λίμνη Τσιβλού: Μια φυσική λίμνη στα ορεινά της Πελοποννήσου που θα σε γοητεύσει Facebook Twitter
Ταξίδια
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ