Ο καλύτερος φίλος μου ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον αγαπώ ακόμα. Από τον @aNameToCome

Ο καλύτερος φίλος μου ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον αγαπώ ακόμα. Από τον @aNameToCome Facebook Twitter
Μερικές φιλίες δεν άντεξαν το βάρος της αυταπάτης
33

Όλοι κάνουμε λάθη, κανείς δεν είναι τέλειος και ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο μπαλέτο όπως είπε και ο θεάνθρωπος. Εννοώ όλοι την έχουμε πατήσει στη ζωή μας, άλλοι με μια λάθος τοστιέρα, άλλοι με έναν υπερεκτιμημένο έρωτα, άλλοι με το κόμμα που εμπιστεύτηκαν. Τι θα ήταν άλλωστε η ζωή χωρίς τα λάθη, μια βαρετή διαδοχή σωστών επιλογών, ποιος το θέλει αυτό;

Το ζήτημα είναι τι κάνεις όταν αντιληφθείς ότι έκανες λάθος, ότι πιάστηκες κορόιδο βρε αδερφέ. Τέσσερα είναι τα σενάρια:

1. Θα παραδεχτείς το λάθος σου, θα κάνεις την αυτοκριτική σου, θα δεχτείς την κριτική των φίλων που σε είχαν προειδοποιήσει και θα αναπροσαρμόσεις τις επιλογές σου και θα φροντίσεις να μάθεις από αυτό.

2. Θα καταλάβεις το λάθος αλλά επειδή το μέγεθος του είναι κολοσσιαίο, θα ντραπείς να το παραδεχθείς, θα αλλάζεις την κουβέντα όποτε το θέμα πάει προς τα εκεί και με κάθε ευκαιρία θα προσπαθείς να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου για το πώς πίστεψες ότι μια τοστιέρα μπορεί να κοστίζει €200 και να σου αλλάξει τη ζωή.

3. Θα καταλάβεις ότι έκανες λάθος αλλά επειδή έχεις ήδη αποκομίσει προσωπικό όφελος συνήθως σε βάρος των άλλων, θα αρνηθείς ότι έχεις κάνει λάθος και θα συνεχίσεις σαν ωφελιμιστικό, εγωκεντρικό γουρούνι που είσαι να υποστηρίζεις την αρχική σου θέση.

4. Δεν θα πάρεις χαμπάρι ότι έκανες λάθος και θα συνεχίσεις να κάνεις τις ίδιες μαλακίες περιμένοντας πότε θα σου δοθεί η ευκαιρία για το επόμενο, συνήθως επικά μεγαλύτερο λάθος.

Ένα από τα προβλήματα που συνάντησα τελευταία στη ζωή μου είναι ότι τα καλύτερα παιδιά που ξέρω, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όλα βέβαια, αλλά αρκετά. Θες η επαναστατικότητα, θες η ελπίδα, θες η αγανάκτηση από το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό, θες το νεανικό του Αλέξη με το οποίο ταυτίστηκαν, το θέμα είναι ότι το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της νεολαίας αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία κοινωνικών ομάδων που είναι μοντέρνες, ακούνε καλή μουσική, πιστεύουν σε ωραίες αξίες, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα προσπαθούν να τοποθετήσουν τον εαυτό τους στις παραπάνω τέσσερις κατηγορίες.

Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να αποδεχθείς ότι πιάστηκες τόσο κορόιδο. Όσο πιο μεγάλη η αυταπάτη, τόσο πιο ντροπιαστική η αποδοχή της. Όταν έχει επενδύσει τόσα, όταν έχεις πολεμήσει τόσο τον αντίπαλο, πώς να αποδεχθείς το λάθος σου; Και άντε να το κάνεις μπροστά στον καθρέφτη αλλά πώς το λες στους άλλους; Φταίμε και εμείς, που τους κάνουμε καζούρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, ίσως δεν είναι και τόσο έξυπνο ξέρεις. Όταν διακωμωδείς κάποιον για μια λάθος επιλογή, το μόνο που κάνεις είναι να του δυσκολεύεις την απαγκίστρωση από αυτή.

Γι' αυτό είναι ίσως πιο έξυπνο κι εν τέλει και πιο αποτελεσματικό να μην ειρωνεύεσαι το θύμα αλλά να συνεχίσεις ανελέητα να πολεμάς το θύτη. Σε κάποια φάση της ζωής μας όλοι έχουμε την ανάγκη να πιστέψουμε σε ένα ψέμα, δεν λέω ότι είναι καλό, λέω ότι είναι αναπόφευκτο. Ας απλώσουμε το χέρι λοιπόν στα παιδιά που πίστεψαν ότι ο Κατρούγκαλος μπορεί να αποτελέσει τη λύση στα υπαρκτά τους προβλήματα.

Και μένα λοιπόν ο καλύτερος μου φίλος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον αγαπώ ακόμα.

aNameToCome
33

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

19 σχόλια
Εκλογές που έβγαλαν κυβέρνηση Συριζανέλ έγιναν όχι μία αλλά δύο φορές. Όσοι κατάλαβαν το λάθος τους (κατηγορίες 1 και 2) και δεν είναι οπορτουνιστές (κατηγορία 3) δεν το επανέλαβαν. Αυτοί λοιπόν που δεν έκαναν το λάθος να τους ξαναψηφίσουν ήταν 300.000 ψηφοφόροι--το 1/7 όσων ψήφισαν Τσίπρα τον Ιανουάριο. Σεβαστός αριθμός κοψοχέρηδων. Επειδή υπήρξε μεγαλύτερη αποχή τον Σεπτέμβριο, γι αυτό και ο Τσιπρας μπορεί και επαίρεται ότι τα ποσοστά του έπεσαν ελάχιστα.Οι κατηγορίες 3 και 4 αριθμούν 1.925.904 νοματαίους. Μια απλή παρατήρηση κάνω. Βασικά είμαι κι εγώ όπως ο Διογένης Κυνικός, δεν ξέρω κανέναν που να ψήφισε Τσίπρα. Γι αυτό κι έρχομαι στο site για να βρω Συριζαίους και να τους την πω. Σε σικ περιβάλλον εννοείται--αλλιώς θα πήγαινα αλλού που συχνάζουν περισσότεροι. Δυστυχώς όμως δεν έχουνε μείνει πολλοί εδωπέρα.
Και μιας και διαβάσαμε πώς τους αντιμετωπίζουμε εμείς, γράψτε και ένα άρθρο για το πώς ξαφνικά εκείνοι, μετά από άπειρα χρόνια φιλίας, μας θεώρησαν δεξιά, καπιταλιστικά γουρούνια.
Το να κάνεις κριτική στους άλλους (φίλους σου ή όχι) είναι πανεύκολο. Το να κάνεις αυτοκριτική είναι πολύ δύσκολο.Το να κάνεις συλλογική αυτοκριτική (δηλαδή να μιλήσεις αρνητικά για τους έλληνες) είναι εντελώς ανεπιθύμητο. Οτιδήποτε αρνητικό πεις για την _γενική_ συνμπεριφορά των ελλήνων, θα σε κρεμάσουν.Αλλά κανένας απο εμάς δεν έφερε μόνος του τους απατεώνες στην εξουσία. Όλοι μαζί τους φέραμε, γενικά. Μαζί τα φάγαμε συνέλληνες, είτε μας αρέσει είτε όχι.Μαζί φέραμε την κρίση, μαζί ωφεληθήκαμε από τις μίζες τα "χρυσά" χρόνια, μαζί παραμυθιαστήκαμε με την ισχυρή Ελλάδα, μαζί πανυγηρίσαμε την χρυσή (από κάθε αποψη) ολυμπιάδα.Είναι λοιπόν δειλία και ψευτομαγκιά να λέμε σήμερα "αααα, εγώ δεν ψήφισα συριζα, είμαι αθώος. Οι άλλοι φτάινε που πίστεψαν τον αλέξη". Είναι επίσης βλακεία ολκής να πιστεύουμε ότι θα έρθει ο κούλης και οι ζωές μας θα γίνουν 0,000347% καλύτερες. Οποιος το πιστεύει αυτό, ας μας εξηγήσει το πως.Το μόνο που κάνουμε μέχρι στιγμής είναι να ρίχνουμε ο ένας τις ευθύνες στον άλλον. Να βρίζουμε τον σύριζα (καλά του κάνουμε, αλλά είναι στείρο). Οι πιο προχώ και ψαγμένοι βρίζουν όλους τους πολιτικούς, αλλά πάλι δεν αλλάζει τίποτα.Εντελώς ευθυνόφοβοι, κατασπαράσσουμε όποιον κατηγορεί τους έλληνες συνολικά. Η γνώμη μου είναι ότι μας λείπει ακριβώς αυτό. Ένα ισχυρότατο, συλλογικό και γενικό αυτομαστίγωμα που θα διαρκέσει χρόνια. Μια οσο πιο ειλικρινής αυτοκριτική γίνεται - από όλους μας.Ωστε εσύ προσωπικά θεωρείς τον αλέξη απατεώνα; Μπράβο, πολύ ωραία, σωστός. Εξήγησε λοιπόν ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ το πως επέτρεψες εσύ προσωπικα στον αλέξη να φτάσει στην εξουσία.Το να πιστέψεις ότι τον απατεώνα τον ψήφισαν "οι άλλοι, οι χαζόι" και εσύ είσαί αθώο βρέφος, είναι φτηνή ψευτοδικαιολογία. Δεν έφτασε στην εξουσία μέσα σε μια μέρα, μετά από μια ψήφο. Ο συριζα έφτασε στην εξουσία μέσα από μια διεργασία πολλών χρόνων. Και σ' αυτήν την διεργασία ήσουν εσύ προσωπικά ενεργός παίχτης.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Σύριζα είναι πρώην Πασοκτζήδες. Είναι, δε, το χειρότερο, πλέον οπορτουνιστικό, εγωιστικό και αμετανόητο κομμάτι του Πασόκ. Είναι αμετανόητοι για τα λάθη του Πασοκ και το μόνο πρόβλημα που έχουν είναι πως τα λεφτά για τους ίδιους τελείωσαν, και ψηφίζουν Συριζα για να διορθώσει αυτήν την "αδικία". Πολύ καλά κάνουμε και εστιάζουμε σε αυτούς, διότι έχουν βλάψει την χώρα δυο φορές, πρώτα ως υποστηρικτές του Βαθέως Πασοκ, και τώρα ως groupies του Αλέξη. Ειδικά αν είναι αμετανόητοι, θα προκαλέσουν καταστροφή και τρίτη φορά.Τα ίδια και με τους ψηφοφόρους των Ανέλ. Είναι το αμέσως χειρότερο κομμάτι της ΝΔ--προηγούνται όσοι ψηφίζουν ΧΑ. Αμετανόητοι για τις πολιτικές του Κωστάκη, που μας χρεοκόπησε συνεχίζοντας τις χειρότερες πολιτικές του Πασοκ.
Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους δικούς μου φίλους ανοίκουν στην τέταρτη κατηγορία. Προεκλογικά ρητορούσαν υπέρ του σύριζα και σήμερα σφυράνε αδιάφορα καθότι "δεν ασχολούνται". Ουδείς πρόθυμος να παραδεχτεί ότι πιάστηκε κορόϊδο ή ακόμα χειρότερα ότι όλοι όσοι λέγαμε ότι ο Σύριζα είναι απάτη, ότι είχαμε δίκιο. Δυστυχώς τους βλέπω πρόσω ολοταχώς για ψήφο στο ΚΚΕ, το απόλυτο χωνευτήρι των ανεύθυνών ψηφοφόρων που δεν θέλουν να επωμιστούν τις ευθύνες των πράξεων τους.
Πιο ανώμαλο, πολιτικού περιεχομένου, κείμενο δε ξανά είδα.Μετά Χριστόν προφήτης, κομιστής Σαμαροβενιζελικής "σοφίας" Ή απλός απολιτίκ;Θα σου έγραφα περισσότερα και αμιγώς πολιτικά, αλλά είμαι από κινητό αρθρογράφε.Εντύπωση μου προκαλούν και τα σχόλια των υπολοίπων θα έλεγα.
Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του φίλου σου anametocome γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάνει τις επιλογές του για τους δικούς του λόγους.Για εμένα, στήριξα και στηρίζω (αν και δεν ψήφισα λόγω κατοικίας στο εξωτερικό) ΣΥΡΙΖΑ πολύ απλά γιατί είναι η μια αριστερή αλλά παράλληλα φιλο-ευρωπαϊκή λύση, ίσως η μόνη που μου γίνεται διαθέσιμη.Έχω το δικαίωμα να είμαι αριστερός αλλά να μην είμαι ΚΚΕ? Μπορώ να πιστεύω στην Ευρώπη αλλά όχι στην λιτότητα? Γιατί πρέπει απαραίτητα να είμαι "λάθος"? Σύμφωνα με ποιόν είμαι λάθος? Βάση ποιού κανόνα? Με βρίζουν όλη μέρα οι "αληθινοί αριστεροί" του ΚΚΕ του ΛΑΕ κτλ γιατί εφαρμόζω το μνημόνιο.Με βρίζουν και οι "κεντροαριστεροί" του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν το εφαρμόζω αρκετά καλά ή γιατί δεν κατάφερα όλα όσα ήθελα και όσα είπα οτί θέλω να κερδίσω. Λές και όλα γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Με κατηγορούν όλοι γιατί έβαλα στόχους να βελτιώσω μια κατάσταση όσο αυτοί ευχόντουσαν να φάω το κεφάλι μου για να μπορούν να μου πουν "σου τα'λεγα εγώ". Και δεν κατάφερα τους στόχους μου αλλά προσπαθώ ακόμα.Πιστεύω στην αριστερή διακυβέρνηση όχι γιατί είμαι κάποιος βολεμένος, δημόσιος υπάλληλος, αλλά γιατί πιστεύω πως η μόνη λύση για ισότητα είναι οι παραγωγικές πηγές και η τεχνολογία να ελέγχονται από το κράτος.Και θα δώσω ένα παράδειγμα που ξέρω οτί δεν θα πείσει κάποιους φανατικά νεοφιλελεύθερους αλλά ελπίζω τουλάχιστον να προβληματίσει:Η google όπως και άλλες εταιρείες έχουν αναπτύξει και δοκιμάσει τα αυτοκινούμενα οχήματα χωρίς οδηγό. Είναι μια τεχνολογία που άμεσα μπορεί να αντικαταστήσει ένα τεράστιο μέρος του εργαζόμενου πληθυσμού (οδηγούς ταξί, φορτηγών, λεοφορείων, ντελίβερι, κ.α).Σε καθεστώς νεοφιλελευθερισμού, η τεχνολογία ανήκει στην εταιρεία που την ελέγχει και άρα οι ιδιοκτήτες της εταιρείας μπορούν να πλουτίζουν σε αισχρά επίπεδα όσο όλοι αυτοί οι οδηγοί περνούν στην ανεργία.Σε καθεστός σοσιαλισμού, η τεχνολογία ανήκει (τουλάχιστον εκ μέρους) στο κράτος το οποίο αναλαμβάνει να την διανύμει με όσο γίνεται πιο δίκαιο τρόπο στους πολίτες. Δηλαδή δεδομένου πως η παραγωγή γίνεται στα ίδια επίπεδα, μπορούν να έσοδα από αυτή τη παραγωγή να θρέψουν τους οδηγούς που περάσαν στην ανεργία μέσω επιδομάτων κτλ.Αν λοιπόν με ρωτάτε σε ποιά κατηγορία από τις 4 ανήκω θα σας αντιστρέψω την ερώτηση και θα ρωτήσω το ίδιο σε εσάς και κάθε υποστηρικτή του φιλελευθερισμού και της ακραίας λιτότητας: 1. Θα παραδεχτείς οτί η λιτότητα που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα?2. Θα καταλάβεις το λάθος ή θα επιμείνεις πως πρέπει να ιδιοτικοποιηθούν τα πάντα, να απολυθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και να περάσουν σε χέρια ξένων για να δούμε μια άσπρη μέρα?3. Θα καταλάβεις ότι έκανες λάθος αλλά επειδή έχεις ήδη αποκομίσει προσωπικό όφελος συνήθως σε βάρος των άλλων, θα αρνηθείς ότι έχεις κάνει λάθος και θα συνεχίσεις σαν ωφελιμιστικό, εγωκεντρικό γουρούνι που είσαι να υποστηρίζεις την αρχική σου θέση. 4. Δεν θα πάρεις χαμπάρι ότι έκανες λάθος και θα συνεχίσεις να κάνεις τις ίδιες μαλακίες περιμένοντας πότε θα σου δοθεί η ευκαιρία για το επόμενο, συνήθως επικά μεγαλύτερο λάθος. Βλέπε: Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πες τα, βρε σαλίγκαρε!Το σοσιαλιστικό κράτος που έχει την πλήρη κατοχή και νομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών, διανέμει δίκαια ανάμεσα στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Αν δεν είσαι του κόμματος, μαύρο φίδι που σ' έφαγε!
Τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα δεν θα αντικαταστήσουν κανέναν για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον. Όχι για κανέναν άλλον λόγο αλλά επειδή ή ανάπτυξη τέτοιας τεχνολογίας απο πειραματικό στάδιο που είναι τώρα μέχρι την πλήρη εφαρμογή της είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Ακόμα και αυτά που τώρα λέμε "αυτοματοποιημένα"(καταχρηστικά) έχουν κάποιον που τα χειρίζεται. Όπως και να έχει,σοσιαλισμός και ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε μαζί. Ο "σοσιαλισμός" του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος του ΠΑΣΟΚ. Και επί ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον είχες και φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλαδα οπότε έπαιρνε την αστική τάξη να δώσει και δύο ψίχουλα παραπάνω καθώς επίσης την συνέφερε να αφήσει την διαχείριση ορισμένων μονοπωλίων στο κράτος για λογαριασμό της. Επίσης τότε είχες και μία ΕΣΣΔ στον αντίποδα. Τώρα τι έχεις;
Γελάω με την πρωτοτυπία του άρθρου.γραμμένη έξυπνα και χιουμοριστικά μια κατάσταση που δεν σκαλίζουμε τελευταία γιατί θυμώνουν οι φίλοι μας. Η χαρά της αριστερής κυβέρνησης χάθηκε μαζί με την ελπίδα και τωρα ήρθε το άσε με μην με ζαλίζεις. Προς το παρόν ζούμε στο στάδιο της άρνησης. Δυστυχώς το μορφωτικό επίπεδο στην Ελλάδα δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη ωριμότητα και αυτοκριτική. Οι Έλληνες αρνούμαστε κατα βάση πεισματικά να απογαλακτιστούμε, να δούμε τα λάθη μας και τα κλιςε στα οποία μεγαλωςαμε.εδώ δεν ειναι απλά μια λάθος τοστιέρα αλλα η φυσική εξέλιξη απωθημένων ετών και τρομερής ανωριμότητας. Στο τέλος σου πετάνε και ενα στερεότυπο ότι ο κόσμος δεν ασχολείται με την πολιτική και μένεις μ@@@@κας.
Ο NameToCome για άλλη μια φορά λέει τα αυτονόητα. Αν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ήξεραν τι θα ακολουθούσε δεν θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ (τουλάχιστον πολλοί από αυτούς). Δεν θα τους πάρουμε το κεφάλι, έτσι εξάλλου λειτουργεί η Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να ζητάμε ευθύνες από τους ψηφοφόρους για τις επιλογές των υπουργών. Με την ίδια λογική θα κόψουμε την καλημέρα στους ψηφοφόρους του Καραμανλή, που οδήγησε την οικονομία στην καταστροφή και θα μείνουμε ένα 10-15% που θα χτυπάμε ο ένας την πλάτη του άλλου λέγοντας "τι φοβεροί που είμαστε εμείς και τί μ@λ@κες είναι όλοι οι άλλοι".
Η πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβουν ότι έκαναν λάθος. Ποτέ δεν κάνουν λάθος με κάποιον τρόπο στο μυαλό τους. Υπάρχουν άλλες δικαιολογίες που δίνουν στον εαυτό τους και τους άλλους: 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερά (τελικά).2. Όποιος και να έβγαινε τα ίδια θα έκανε (άσχετα που ο ΣΥΡΙΖΑ τους φόρτωσε 100 δις και έκλεισε τις τράπεζες, για τόσο ζώα μιλάμε).3. Ναι αλλά οι άλλοι χρεοκόπησαν τη χώρα (άρα εγώ δεν φταίω που πίστεψα ΣΥΡΙΖΑ).4. Την επόμενη φορά.... =================
Τα πράγματα είναι απλά. Υπήρξε μία άτυπη συμφωνία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ψηφοφόρων του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε είστε ηλίθιοι ψηφίστε με και οι ψηφοφόροι του απάντησαν ΝΑΙ είμαστε ηλίθιοι και σε ψηφίζουμε. Οποιοσδήποτε είχε στοιχειώδη νοημοσύνη έβλεπε από μακρυά τι πρόκειται να συμβεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι χειρότερο μπορούσαμε να έχουμε σε επίπεδο κυβέρνησης, και το κακό είναι πως όλα φαίνονταν πριν εκλεγούν, απλώς κάποιοι ήθελαν να πιστέψουν ότι δεν μπορεί να είναι τόσο χειρότεροι από τους προηγούμενους. Τελικά, είναι ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ από όλους. Σε σχέση με τους φίλους-κολλητούς, μάλλον ανήκω στους τυχερούς που δεν έχω στον περίγυρό μου άτομα που να το έχουν δηλώσει. Τι θα έκανα αν είχα; θα τους τα έχωνα κάθε μέρα μπας και ξυπνήσουν και δεν επαναλάβουν το λάθος τους στις επόμενες εκλογές.
Το άρθρο (με το οποίο συμφωνώ) λέει μια μεγάλη αλήθεια. Ακόμα και εντελώς πρακτικά να το πάρεις, πρέπει να αφήνεις στον άλλον μια διέξοδο, όταν είναι από κάτω.Ασχέτως ποιος ψήφισε και γιατί ψήφισε, το γεγονός δεν αλλάζει.... ψήφισε. Από εδώ και πέρα τι γίνεται, ποιες επιλογές έχεις;1) Ή θα πρέπει να τον σκοτώσεις,για να μην ξαναψηφίσει (προφανώς δεν θα το κάνεις) ή2) τον συγχωρείς και δεν επιμένεις να τον κράζεις για αυτό, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί στην κατηγορία 1 ή 2 και όχι στην 3-4. Οτιδήποτε άλλο είναι πιθανό να τον οδηγήσει σε θέση άμυνας, άρνηση και επιμονή στην προηγούμενη επιλογή του.Είναι κάτι ανάλογο με την τακτική που ακολουθείται στον πόλεμο. Όταν ο αντίπαλος έχει παγιδευτεί θα πρέπει να τον κάνεις να νοιώσει ότι έχει μια αποδεκτή διέξοδο. Να παραδοθεί με λογικούς όρους ή έστω να υποχωρήσει. Αλλιώς, μην έχοντας να χάσει τίποτε, θα πολεμήσει μέχρι τελικής πτώσεως, προκαλώντας μεγάλες απώλειες και σε εσένα. Δεν ακολουθείς την τακτική αυτή παρά μόνον όταν αποσκοπείς αποκλειστικά στην εξόντωση του αντιπάλου, αδιαφορώντας για τις δικές σου απώλειες (δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να ξεκινήσει "εμφύλιο πόλεμο" για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ).Απλώς λοιπόν χρειάζεται λίγη διπλωματία.... και για να μην χαλάτε τις καρδιές σας με τους φίλους σας και για τους παραπάνω πρακτικούς λόγους.Είναι άλλο να πεις στον άλλον "Τι μ@λ@κ@ς είσαι ρε φίλε που τους πίστεψες" και άλλο να του πεις "μα καλά και αυτοί τι τερατώδη ψέμματα έλεγαν ρε παιδί μου;"Και στις δυο περιπτώσεις λες το ίδιο ουσιαστικά (γιατί πρέπει να είσαι και λίγο μ@λ@κ@ς για να πιστεύεις τερατώδη ψέμματα), αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο. Στην πρώτη περίπτωση τον βάζεις απέναντί σου, στην θέση του κατηγορούμενου (οπότε είναι λογικό να προσπαθήσει να αμυνθεί, όπως κάθε κατηγορούμενος), στην δεύτερη τον βάζεις μαζί σου, στην θέση του αδικηθέντα (αφού εξαπατήθηκε).Και εδώ που τα λέμε πάντως, όποιος δεν το έκανε από προσωπικό συμφέρον, πραγματικά, πιο πολύ στην δεύτερη θέση ανήκει παρά στην πρώτη. Γιατί εξαπατήθηκε από αμέλειά του (έστω και βαριά), ενώ τον εξαπάτησαν με πρόθεση.
@ konstas αρχικά το σχόλιο απευθύνθηκε στον αρθρογράφο αλλά όποιος θέλει μπορεί να απαντήσει. Ας πούμε στις πρόσφατες εκλογές τις αμερικής ελεύθερα ο κόσμος τάσσεται υπέρ ενός ή του άλλου. Εδώ έχουμε το φαινόμενο απλά να λέμε τι δεν μάς κάνει και ποιος φταίει! Πάντα είμαστε υπεράνω και ανευ ευθύνης γιατί λέμε τι δεν ψηφίσαμε και πόσο δε φταίμε. Μια ζωή η ίδια ιστορία! Είναι επάνω η ΝΔ βρίζουμε ΝΔ είναι πάνω το πασοκ βρίζουμε πασόκ ειναι πάνω νουδοπασοκ βρίζουμε νουδοπασοκ πάει να βγει ο σύριζα απο πριν κάνουμε καμπάνια ότι θα αποτύχει και ξαναβρίζουμε. Πραγματικά, υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας πει τι ψηφίζει με θάρρος; Είναι ντροπή να λες τι ψηφίζεις; Μαγκιά είναι να λές τι ΔΕΝ; Βαρέθηκα να διαβάζω αρνητικά πράγματα. Τα ζούμε τα αρνητικά. Αν θέλω κάτι από 2 λαμπρά μυαλά της LIFO και των αναγνωστών (σοβαρά το λέω το λαμπρά) είναι να πουν τη ψηφίζουν αυτοί. Με ψευδώνυμα γράφουμε ρε παιδιά.
Κατάλαβα ότι αναφερόσουν στον αρθρογράφο. Η απάντησή μου ήταν για λογαριασμό του (χιουμοριστικά), καθώς δεν πιστεύω ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.Πάμε στην ουσία. Δεν διαφωνώ με αυτό που λες στην ουσία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτό που λες είναι το σωστό. Το ζήτημα δεν είναι να λέμε ποιος μας φταίει ή τι φταίει (σε αυτό όλοι είμαστε "μανούλες"), αλλά το τι πρέπει να γίνει.Αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Εδώ όμως, δυστυχώς, δεν μιλάμε για φυσιολογικές συνθήκες. Μιλάμε για την μέγιστη ΑΠΑΤΗ (όχι απλά πολιτική, για να μην στρογγυλεύω τις λέξεις), των χρονικών μιας δυτικής (;) δημοκρατίας.Μιλάμε για απάτη που έκανε "μπαμ" από μακριά. Αυτό το νόημά είχε η απάντησή μου (που εξακολουθώ να την πιστεύω) ότι ψήφισε(α) κάτι που δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ. Από μόνο του αυτό είναι κάτι. Οτιδήποτε άλλο και αν ψήφιζε κάποιος, τουλάχιστον θα είχε μια λογική (ασχέτως αν συμφωνώ με αυτήν). Αυτό όχι.Θες να ψήφισε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή ΠΟΤΑΜΙ επειδή έκρινε ότι η πολιτική τους ήταν πιο ρεαλιστική;Θες να ψήφισε ΚΚΕ γιατί είναι κολλημένος κομμουνιστής; (παρεμπιπτόντως το ΚΚΕ παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτά που θέλει να γίνουν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ επί του παρόντος)Θες να ψήφισε την ΧΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας ή επειδή είναι φασίστας συνειδητά;θες να ψήφισε ένα μικρό κόμμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας;(Τους ΑΝΕΛ δεν τους βάζω σε ξεχωριστή κατηγορία... είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς)Το καθένα από αυτά έχει μια λογική. Σωστή-λάθος, πάντως έχει μια λογική. Το να ψηφίσεις, εν έτει 2016, αυτούς που σου τάζουν λαγούς με πετραχήλια δεν έχει καμία.Αν θέλουμε λοιπόν θετική σκέψη, θα πρέπει πρώτα αναγκαστικά να αποκλείσουμε αυτούς που δεν έχει καμιά λογική να τους ψηφίσουμε και μετά να δούμε όλα τα υπόλοιπα.Τέλος, αν θέλεις την προσωπική μου γνώμη : Εξαρχής πίστευα (και συνεχίζω) ότι με τα μυαλά που κουβαλάνε οι πολιτικές παρατάξεις, (κοντολογίς επειδή τους θεωρώ ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ -και είχα την τύχη/ατυχία να το δω και από μέσα), δεν γίνεται προκοπή. Επομένως, όποιος και αν έβγαινε ο δρόμος θα ήταν κατηφορικός. Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι με τα "συνηθισμένα" κόμματα, ήτοι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ο δρόμος θα ήταν ελαφρά αλλά σταθερά κατηφορικός, ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κατρακύλα. Με αυτήν την προοπτική, δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Αν είναι να πεθάνεις, μπορεί να είναι και καλύτερα να γίνει μια και έξω παρά μαρτυρικά, σιγά -σιγά. Από την άλλη δεν μπορούσα να ψηφίσω και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω αυτοκτονικές τάσεις.Θεωρώ πως μοναδική μας ελπίδα είναι να σοβαρευτούν τα κόμματα που μπορούν να σοβαρευτούν (όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον επί του παρόντος), να αποβάλλουν τα πραγματικά βαρίδια τους, να μαζέψουν τους σοβαρούς ανθρώπους που υπάρχουν σε αυτά (υπάρχουν) και να δουλέψουν.Αυτό, με τις παρούσες συνθήκες ΔΕΝ μπορεί να γίνει.Όσο το δίλημμα είναι "ποιος είναι ο λιγότερο κακός" θα εναλάσσονται στην εξουσία οι συνήθεις γραφικοί. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να φτάσουν τα κόμματα στο σημείο να φοβηθούν για την ύπαρξή τους (ένα καλό παράδειγμα είναι το ΠΑΣΟΚ -το οποίο παρεμπιπτόντως σιχαίνομαι-, που αφού καταβαραθρώθηκε, σοβαρεύτηκε κατά πολύ).Ο μόνος τρόπος να φοβηθούν τα κόμματα για την ύπαρξή τους είναι να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί ο κάθε τυχαίος να έλθει να τους φάει τις βουλευτικές έδρες. Όσο είναι σίγουροι ότι σε μερικά χρόνια (μόλις περάσει η "παρένθεση"), θα ξαναέλθουν στα πράγματα δεν πρόκειται να αυτο-καθαριστούν. Έτσι ψήφισα Λεβέντη. Θα μπορούσα κάλλιστα να είχα ψηφίσει ένα άλλο μικρό κόμμα, ακόμα και τυχαία. Τον ίδιο σκοπό θα εξυπηρετούσε για εμένα. Απλώς ο Λεβέντης πλέον φαινόταν ότι είχε πιθανότητες να μπει στην Βουλή (δεν είχε κανένα νόημα να ψήφιζα τον "Χαρίζω Οικόπεδα....κλπ", αφού εφόσον δεν θα έμπαινε στην Βουλή η ψήφος μου ήταν σαν να μην υπήρχε) και επίσης μου ήταν συμπαθής.Η ψήφος μου λοιπόν δεν είχε το νόημα ΘΕΤΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ, αφού δεν πιστεύω ότι η ψήφος σε οποιοδήποτε κόμμα, επί του παρόντος, θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο. Ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ, όχι απλά για αδιέξοδη διαμαρτυρία, αλλά προκειμένου να βάλω ένα λιθαράκι ώστε τα παραδοσιακά κόμματα να χάσουν έστω και έναν βουλευτή. Μιλάω σοβαρά και ισχυρίζομαι ότι είναι ΛΑΘΟΣ να θεωρούμε ότι στην παρούσα κατάσταση υπάρχει βιώσιμη λύση που μπορεί να επιτευχθεί με την θετική ψήφο μας. Αυτό είναι ευσεβής πόθος. Είμαστε σε τόσο χάλια κατάσταση, οικονομικά και πολιτικά, που άμεση λύψη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει είναι (όχι εύκολα πάντως) να αλλάξουμε με την ψήφο μας την πολιτική κατάσταση και νοοτροπία.Θεωρώ ότι η ψήφος μας μπορεί : είτε α) να διατηρήσει την παρούσα νοοτροπία, οπότε δεν έχουμε καμιά ελπίδα, είτε β) να αλλάξει τα δεδομένα, ώστε κατόπιν να έχουμε μια ελπίδα, οπότε τότε βλέπουμε τι ψηφίζουμε, ανάλογα με το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί (και τότε -sorry Βασίλη- μάλλον δεν πρόκειται να ψηφίσω Λεβέντη).Αυτά (και sorry για το κατεβατό).
ΧΑΧαχα υπάρχουν άνθρωποι που ψήφισαν λεβέντη και έχουν το θράσσος να κάνουν και μαθήματα ηθικής και εξυπνάδας προς αυτούς που ψήφισαν Τσίπρα. Αφήνω εδώ και το ιστορικό μου ψήφων. Ευρωεκλογές 2009 ΛΑΟΣ, Εθνικές 2009 ΛΑΟΣ, Νομαρχιακές 2010 Γεωργιάδη, Εθνικές 2012 Σαμαρά και στις 2, Νομαρχιακές 2014 τζήμερο, δημοτικές 2014 κασιδιάρη,Ευρωεκλογές 2014 ΝΔ το ίδιο και στις εθνικές του 2015 και 2016. Δεν εχω ψηφίσει ποτέ μου αριστερό και κέντρο. Τώρα θέλω να φύγω απο ΝΔ και σκέφτομαι Φάηλο, Νέα δεξιά.
Ναι εγω,ανοιχτα. ΚΚΕ. @konstas Ξαναδιάβασε τι λέει το ΚΚΕ για το τι θέλει να γίνει και πώς και πότε. Δεν αντέχω άλλο να βλέπω φαφαριές σχετικά με το τι λέει. Δικηγόρος είσαι,κατανόηση κειμένου κατέχεις. Ίσα ίσα που αυτό που λέει είναι πως στην Ελλαδα έχουν ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις για να γίνει εκείνο το ρημαδι το άλμα εμπρός.
Νομίζω ότι όλοι μας φταίμε για αυτήν την αποτυχία και πιο πολύ φταίμε εμείς που γνωρίζαμε και δεν αντισταθήκαμε δεν μπορέσαμε να πείσουμε τους διπλανούς μας ότι αυτοί είναι άπατη ότι είναι άνθρωποι που με τους προηγούμενους έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και ότι αυτοί είναι το παλαιό και το σάπιο, ίσως και πιο σάπιο από το παλαιό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ΚΚΕ κτλ γιατί αυτοί ήρθαν να ασελγήσουν σε πτώμα όπως είναι κατάσταση της χώρας μας αυτήν τη στιγμή, ένα πτώμα με πολλά όρνεα τριγύρω.Δυστυχώς φίλοι εμείς φταίμε που γνωρίζαμε και μείναμε σιωπηλοί.
Mε τους γνωστούς και φίλους που ψήφισαν σύριζα έκανα το εξής,έκοψα μαχαίρι όμως, τις πολιτικές κουβέντες.Και όταν το θέμα πήγαινε κατά κει έλεγα ένα: Aς το καλέ μου θα γίνουμε ..λος.Και άλλαζα κουβέντα.Για κάποιους πάντως μου τέθηκε και θέμα τι είδους μυαλό κουβαλάνε,και ναι, υπήρξαν περιπτώσεις που κόπηκαν τα πολλά πολλά μιά και επανεξετάζοντας κάποιες σχέσεις ήρθε η συνειδητοποίηση πως δεν επρόκειτο ακριβώς για φιλίες αλλά για κοινωνικές σχέσεις συνήθειας,όπου υπήρχε πάντα κάτι το άβολο και το αταίριαστο αλλά δεν είχε συνειδητοποιηθεί.Εγινε ένα ξεκαθάρισμα στο τοπίο γενικώς πάντως.
It's getting better and better.Οι μετα-επικοινωνιολογοι στις ΗΠΑ κατεληξαν ότι μεγάλο λάθος τις Χίλαρυ ηταν το οτι καταφέρθηκε εναντιον όσων θα ψήφιζαν Τραμπ. Ετσι, εδώ αποφασίσαμε να αναπροσαρμόσουμε την τακτική αθωώνοντας τους ψηφοφόρους και αφήνοντας τους χαρακτηρισμούς "ηλίθιοι" κλπ. (Ενώ πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάποιος που δεν βλέπει οτι η λυση για τα υπαρκτά προβλήματα έρχεται μεσα από τη Βούλτεψη, τον Βορίδη, τον Αδωνη, την Ασημακόπουλου, τον Κουμουτσάκο και όσους μόλις υπόδειξε ο κύριος Μητσοτάκης!)
Ή κάθε παράταξη έχει τα σκουπίδια της αγαπητέ. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν και παρατάξεις που έχουν Μόνο σκουπίδια. Αλλά ξέρω, οι τωρινοί είναι "το νεο". Της αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Αν νιώθετε αξιοπρεπής κ υπερηφανος σήμερα, ποιος είμαι εγώ να σας πεισω για το αντίθετο?
Κι εσείς λοιπόν μπορείτε να αισθάνεστε υπερήφανος που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επέλεξε να σχηματίσει το 90% της σκιώδους του αξιοποιώντας τα "σκουπίδια" της παράταξής του. Όσο για το ποιος είστε... φοβάμαι ενας από αυτούς πουψηφιζαν τόσα χρόνια τα κόμματα που μας έφτασαν στο σημείο να ψάχνουμε να βρούμε αν υπάρχει ζωή μετά τη χρεοκοπία. Θα ακολουθήσω όμως τη συμβουλή του αρθρογράφου και θα είμαι επιεικής μαζί σας. Κάνατε ΛΑΘΟΣ. ΜΗΝ το ΞΑΝΑκάνετε
Αν ο κολλητός ψήφισε Συριζα και αντιληφθω ότι ανήκει στην κατηγορία 3 ή 4, παύει να είναι κολλητος μου. Ξεκάθαρα πράγματα. Αν είναι κατηγορία 1 ή 2 σώζεται το πράγμα. Οι επιλογές των συνανθρώπων μας έχουν αντίκτυπο πάνω μας. Όταν σήμερα, στο τέλος του 2016, νιώθω ότι καταστρεφομαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας που έχω την ατυχία να είμαι και πιστεύω ακράδαντα οτι ο Συριζα είναι ο βασικός υπεύθυνος που δεν μπορώ να ζήσω, ε τότε, θεωρώ συνυπεύθυνος τους ανθρώπους που με έφεραν ως εδώ. Τους θεωρώ και καταστροφείς μου, κι'ας είναι φίλοι. Γιατί προειδοποίηση για τα χάλια, το έβλεπα τα παγόβουνο κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας, εκείνοι ήταν που έκλειναν τα ματια. Και τωρα που βουλιάζουμε μεγαλοπρεπώς (όλοι μαζί κι'ας μη φταιμε)έχουν ευθύνη! Έτσι απλά: Έχουν μεγάλη ευθύνη!
Εγώ πάλι νομίζω ότι το άρθρο θα ήταν καταπληκτικό και μάλιστα κολλάει άριστα στην τρέχουσα "σκιώδη κυβέρνησή" της ΝΔ και τους μελλοντικούς της ψηφοφόρους. Μετά την"ελπίδα" του ΣΥΡΙΖΑ η "ελπήδα" της ΝΔ.