Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης Facebook Twitter
«Για να καταλάβετε τι προσφέρουμε εδώ, πρέπει να τα δοκιμάσετε όλα» μας είπε και ακολουθήσαμε τη συμβουλή του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Η οικογένεια του Χασάν ήρθε από τη Συρία για διακοπές στην Κρήτη και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν γυρίσει πίσω. Αρχικά, βρήκαν δουλειά στο νησί και μετά μετακόμισαν στην Αθήνα, για να συνεχίσουν τη ζωή τους σε μόνιμη βάση και να μπορέσουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν αραβικό σχολείο.

Έχοντας οικογενειακή παράδοση στην εστίαση, δεν άργησαν να ανοίξουν το πρώτο τους εστιατόριο με ανατολίτικη κουζίνα στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο στη συνέχεια μετέφεραν στην Αχαρνών, όπου θα μπορούσαν να τους προσεγγίσουν πιο εύκολα οι συμπατριώτες και φίλοι τους. Δυστυχώς, το εστιατόριο έκλεισε με την έλευση της οικονομικής κρίσης και η Ντουρεϊτά, μητέρα της οικογένειας και μαγείρισσα, συνέχισε να εξασκεί την τέχνη της εκπαιδεύοντας πρόσφυγες στη μαγειρική μέσω διαφόρων κοινωνικών δράσεων που είχε αναλάβει η οικογένεια.


Κι εκεί ίσως βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας που έχουν οι γεύσεις της. Η Ντουρεϊτά και όσοι την περιτριγυρίζουν διακρίνονται για την ευγένεια και την καλοσύνη τους. Αγαπούν αυτό που κάνουν και το μοιράζονται με μεγαλοψυχία. Το φαγητό τους είναι τρόπος ζωής, διατήρηση της κουλτούρας τους, ευκαιρία για να συναντούν τους ανθρώπους τους και αφορμή για να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη.

Το μικρό εστιατόριο της οικογένειας έχει και εκπαιδευτικό ρόλο, προσφέροντας την ευκαιρία να κάνουν την πρακτική τους όσοι πρόσφυγες θέλουν να ασχοληθούν με την κουζίνα και να βρουν κάποια καλή δουλειά στο αντικείμενο.


Μιλήσαμε πολλή ώρα με τον Χασάν, τον μεγάλο γιο της οικογένειας, που έχει ιδρύσει τη μη κυβερνητική οργάνωση Zaatar και έχει την ευθύνη της μαζί με τη σύντροφό του Μαρίνα Λιάκη, και καταλάβαμε πως το μικρό εστιατόριο της οικογένειας έχει και εκπαιδευτικό ρόλο, προσφέροντας την ευκαιρία να κάνουν την πρακτική τους όσοι πρόσφυγες θέλουν να ασχοληθούν με την κουζίνα και να βρουν κάποια καλή δουλειά στο αντικείμενο. Αν και το εστιατόριο είναι ανοιχτό ελάχιστο διάστημα, ήδη έχουν περάσει από την κουζίνα πέντε πρόσφυγες, αποκτώντας βασικές και πολύτιμες γνώσεις.

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης Facebook Twitter
Οι μικρές αλεσμένες σαλάτες ήταν ό,τι έπρεπε για να αποκτήσουμε μια πρώτη γεύση Ανατολής. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Με την κουβέντα, η όρεξή μας απογειώνεται. Έχοντας μεγάλη εμπειρία στην ανατολίτικη κουζίνα, ήμουν περίεργη να δοκιμάσω τις γεύσεις. Ο Χασάν, επίσης, ήταν απόλυτος. «Για να καταλάβετε τι προσφέρουμε εδώ, πρέπει να τα δοκιμάσετε όλα» μας είπε και ακολουθήσαμε τη συμβουλή του.


Πρώτα δοκιμάσαμε τις μικρές, αλεσμένες σαλάτες. Δύο χούμους, ένα γνήσιο και ένα Βηρυτού με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ήταν ό,τι έπρεπε για να αποκτήσουμε μια πρώτη γεύση Ανατολής. Απαλά στη γεύση, τέλεια σε υφή και πλούσια σε ταχίνι, μας έκαναν να βουτήξουμε πολλές φορές τις πίτες μας στα μπολάκια τους.


Στη συνέχεια, είχαν τρεις ακόμα μικρές σαλάτες με άρωμα Ανατολής. Η Μουτάμπαλ, με καπνιστή μελιτζάνα, ταχίνι και γιαούρτι, είναι πραγματικά μια τέλεια μελιτζανοσαλάτα, ισάξια των πιο προσεγμένων μεζεδοπωλείων, και εξίσου καλή αποδεικνύεται και η «αδερφή» της Μουτάμπαλ, που περιέχει, εκτός από καπνιστή μελιτζάνα, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, δυόσμο και μαϊντανό.

Αυτή που αποδείχτηκε πραγματική αποκάλυψη, όμως, ήταν αδιαμφισβήτητα η Μουχαμάρα, η πικάντικη και με καυτή καρδιά σαλάτα από κόκκινη πιπεριά, ροδόσταμο και κόκκινο πιπέρι Ανατολής. Η πρώτη πιρουνιά με ξάφνιασε με την έντονη γεύση της, αλλά από τη δεύτερη συνήθισα τη σπιρτάδα και θυμήθηκα πόσο υπέροχο είναι να απολαμβάνεις κάτι που σε ζεσταίνει από μέσα και σε ταξιδεύει σε άλλους πολιτισμούς.

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης Facebook Twitter
Ωραία φτιαγμένο το ταμπουλέ, με τέλεια ισορροπία στα υλικά του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συνεχίσαμε με το ταμπουλέ και τη φατούς. Ωραία φτιαγμένο το ταμπουλέ, με τέλεια ισορροπία στα υλικά του, φαίνεται από μακριά ότι έχει φτιαχτεί από χέρι που ξέρει την ιστορία του και το έχει παρασκευάσει εκατοντάδες φορές στο σπίτι. Αυτή, όμως, που κλέβει την παράσταση είναι η φατούς. Με ψιλοκομμένα όλα τα υλικά της, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμυδάκι φρέσκο, πιπεριές, δυόσμο και τηγανητή, αραβική πίτα, είναι σίγουρα ένα από τα πιάτα που δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις.


Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με την επιδρομή των φαλάφελ, σε μερίδα και τυλιχτά σε αραβική πίτα. Στη μερίδα τα φαλάφελ συνοδεύονται με σάλτσα από γιαούρτι και ταχίνι, ενώ στην αραβική έχουν χούμους, τουρσί, μαρούλι και την ίδια σος με γιαούρτι και ταχίνι. Και επειδή η Αθήνα έχει γεμίσει, πια, με μαγαζιά που πουλάνε φαλάφελ και όσοι τα προτιμούν φανατικά έχουν υψηλά στάνταρ και ξέρουν να αναγνωρίζουν την ποιότητά τους, θα ήθελα να πω ότι αυτά τα φαλάφελ είναι τραγανιστά και έχουν την ιδανική, αυθεντική γεύση που μπορεί να βρει κάποιος μόνο στα μαγαζιά που σέβονται την απλή, αλλά τόσο εύγεστη, πρώτη συνταγή τους.


Χορτάτοι και χαρούμενοι που η γειτονιά της Κυψέλης επιμένει στον πολιτισμικό, πολύχρωμο χαρακτήρα της και επιτρέπει να υπάρχουν και να ακμάζουν κουλτούρες απ' όλον τον κόσμο, ήπιαμε ένα αϊράνι, φτιαγμένο κι αυτό από την Ντουρεϊτά. Καταπραϋντικό, χωνευτικό και ανατολίτικο όσο τίποτε άλλο, έκλεισε την επίσκεψή μας με στις Γεύσεις της Δαμασκού με τον πιο περιποιητικό τρόπο.

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης Facebook Twitter
Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με την επιδρομή των φαλάφελ. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης Facebook Twitter
Η Ντουρεϊτά και όσοι την περιτριγυρίζουν διακρίνονται για την ευγένεια και την καλοσύνη τους. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Γεύσεις της Δαμασκού, Φωκίωνος Νέγρη 19, Κυψέλη, 211 1177714, Facebook, Instagram

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ