Γιατί τόσοι πολλοί μισούν τις μπάμιες;

Γιατί τόσοι πολλοί μισούν τις μπάμιες; Facebook Twitter
Ο Siddhartha Mitter υποστηρίζει πως η κακοφημία της μπάμιας δεν είναι ασύνδετη με την αφρικανική της προέλευση, τις προκαταλήψεις και την αποικιοκρατία, η οποία τις απέρριψε και τις στιγμάτισε μονομιάς ως φαγητό των φτωχών, ακατάλληλο για τους ευρωπαϊκούς ουρανίσκους.
0



«ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΦΑΕΙ
κάτι μυξιασμένo;». «Γιατί να κάτσεις να τις μαγειρέψεις πριν τις πετάξεις;». Τέτοιου είδους απορίες έχουν οι haters της μπάμιας. Σαλιάρες, γλιτσιασμένες, τριχωτές, τσιμπητερές – θέλεις σχεδόν να ρίξεις ένα βλεννώδες δάκρυ για όσα τους καταλογίζουν.

«Ανακάλυψα το αγαπημένο μου λαχανικό όταν ήμουν εφτά χρονών, στο τραπέζι της γιαγιάς μου στην Καλκούτα της Ινδίας. Μπάμιες. Τσιγαρισμένες σε λάδι μουστάρδας, πλούσιες, απαλές και ζουμερές» περιγράφει από την άλλη με τρυφερότητα ο Siddhartha Mitter, ινδικής καταγωγής δημοσιογράφος των New York Times, σε άρθρο του για την κακοφημία που τις συνοδεύει.

Λαδερές στον φούρνο, ελαφρά καψαλισμένες, με φέτα, με κοτόπουλο ή (κρητικά περιποιημένες) πλάι σε ροφό, οι μπάμιες τρώγονται και από άλλους μετά χαράς.

Το ζαρζαβατικό που διχάζει έχει επίσημη ονομασία Abelmoschus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος) και την καταγωγή του διεκδικούν η Δυτική Αφρική, η Αιθιοπία και η Νότια Ασία. Στην Ελλάδα τη λέμε μπάμια, από το αραβικό «bamya». Το φυτό δεν αντέχει το ψύχος και ευδοκιμεί σε εύκρατο κλίμα. Στη χώρα μας σπέρνεται μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου και η συγκομιδή γίνεται δυο μήνες αργότερα και συνεχίζεται μέχρι και τον Αύγουστο. Στο μάζεμα πρέπει οπωσδήποτε να φοράς γάντια και μακριά μανίκια γιατί, παρόμοια με τις τσουκνίδες, οι μπάμιες προκαλούν φαγούρα και ερεθισμό δίνοντας έτσι άλλο ένα επιχείρημα στους haters. Ο μακρουλός καρπός τους τρώγεται μόνο όταν είναι άγουρος. Όταν ωριμάσει, τα τοιχώματά του σκληραίνουν σαν ξύλο.

Τα ανάμεικτα συναισθήματα και οι αντιπάθειες απορρέουν σχεδόν πάντα από την γνωστή κολλώδη ουσία της μπάμιας. Τα κόλπα για να την ξεφορτωθείς είναι διάφορα. Ένας τρόπος είναι να εστιάσεις στην προετοιμασία: πλύσιμο και πολύ καλό στέγνωμα, προσεκτικό καθάρισμα περιμετρικά στο κοτσάνι με κοφτερό μαχαιράκι που καθαρίζεται και σκουπίζεται συχνά. Και ηλιοθεραπεία – τουλάχιστον μια ώρα στον ήλιο, πασπαλισμένες με λίγο αλάτι και ραντισμένες με λίγες κουταλιές ξίδι.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα όπως η μπάμια Πυλαίας στη Μακεδονία, η μπάμιας του Κιλκίς, η Μπογιατίου (Αττική και Στερεά), η Λειβαδιάς, η ψαλιδωτή μπάμια Λασιθίου και η μπάμια «βελούδο» που προήλθε από βελτιωτικές προσπάθειες υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας και δεν έχει τα μικρά τριχίδια.

Σιγά τη βελτίωση, κάποιοι θα σκεφτούν. Τα ανάμεικτα συναισθήματα και οι αντιπάθειες απορρέουν σχεδόν πάντα από την γνωστή κολλώδη ουσία της μπάμιας. Τα κόλπα για να την ξεφορτωθείς είναι διάφορα. Ένας τρόπος είναι να εστιάσεις στην προετοιμασία: πλύσιμο και πολύ καλό στέγνωμα, προσεκτικό καθάρισμα περιμετρικά στο κοτσάνι με κοφτερό μαχαιράκι που καθαρίζεται και σκουπίζεται συχνά. Και ηλιοθεραπεία – τουλάχιστον μια ώρα στον ήλιο, πασπαλισμένες με λίγο αλάτι και ραντισμένες με λίγες κουταλιές ξίδι. Όπως το ξίδι, έτσι και η ντομάτα, το λεμόνι και άλλες όξινες τροφές βοηθάνε προς την ίδια κατεύθυνση.

Γιατί τόσοι πολλοί μισούν τις μπάμιες; Facebook Twitter
Μπάμιες πίκλα

Ο άλλος τρόπος είναι η υψηλή θερμοκρασία, στον φούρνο, στους 200°C, σε καυτό τηγάνι ή στο γκριλ. Το γρήγορο μαγείρεμα σε μεγάλη θερμοκρασία μειώνει δραματικά τη γλιστερή υφή και τους προσδίδει μια καπνιστή επίγευση που τους ταιριάζει πολύ. Η τακτική αυτή ακολουθείται συχνά στην Ινδία, σε πιάτα όπως το Bhindi Masala και το φανταστικό Bharwan Bhindi (μπάμιες γεμιστές με μπαχαρικά και τριμμένη καρύδα που τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανές και μετά σερβίρονται με λάιμ και ζεστά τσαπάτι).

Αντί να πολεμάνε την υγρή φύση της μπάμιας πολλές κουζίνες του κόσμου αξιοποιούν αυτό το στοιχείο που άλλες απαξιώνουν. Τα ξακουστά gumbo της Νέας Ορλεάνης και η βραζιλιάνικη moqueca, ένα φίνο «στιφάδο» με θαλασσινά, είναι δύο μόνο παραδείγματα στα οποία οι μπάμιες σχεδόν διαλύονται και χρησιμοποιούνται για να «δένουν» το φαΐ.

Ο Siddhartha Mitter υποστηρίζει πως η κακοφημία της μπάμιας δεν είναι ασύνδετη με την αφρικανική της προέλευση, τις προκαταλήψεις και την αποικιοκρατία, η οποία τις απέρριψε και τις στιγμάτισε μονομιάς ως φαγητό των φτωχών, ακατάλληλο για τους ευρωπαϊκούς ουρανίσκους.

Φέτος ένα από τα περίφημα, αμερικάνικα βραβεία James Beard που δίνονται σε εστιατόρια, σεφ, συγγραφείς και δημοσιογράφους της γεύσης, απονεμήθηκε σε ένα βιβλίο αφιερωμένο στις μπάμιες. Σε συνεργασία με ιστορικούς, σεφ, ερευνητές, κηπουρούς και γεωργούς, ο Κρις Σμιθ έγραψε το «The Whole Okra: A Seed to Stem Celebration», μια συλλογή γεμάτη με ιστορικά στοιχεία, συνταγές, παραδόσεις και συμβουλές κηπουρικής για το παρεξηγημένο λαχανικό.

Του ζητήσαμε να μας διαφωτίσει:

— Γιατί πιστεύεις ότι τόσοι πολλοί μισούν τις μπάμιες;

Το σκέφτομαι συχνά αυτό. Πιστεύω υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ένας είναι σίγουρα η «γλίτσα». Σ' αυτήν οφείλεται η κακή τους φήμη. Αυτή η κακοφημία τις προλαβαίνει κάθε φορά και οι περισσότεροι ακούγοντας «μπάμιες», περιμένουν κάτι κακό, χωρίς να το δοκιμάσουν. Αυτό είναι το πρόβλημα με τα στερεότυπα.

— Τα χειρότερα σχόλια που έχεις ακούσει για τις μπάμιες;

Είναι παραλλαγές του ίδιου μοτίβου: ότι είναι ινώδεις, γλοιώδεις, μυξιασμένες, σαν γυμνοσάλιαγκες κ.λπ.

— Ποια ενδιαφέροντα πράγματα έμαθες για τις μπάμιες φτιάχνοντας αυτό το βιβλίο;

Έμαθα πως οι μπάμιες είναι πολλά παραπάνω από ένα απλό λαχανικό με αντιπάθειες. Τα φύλλα τους τρώγονται, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, τα λουλούδια τους βάφουν τη βότκα κόκκινη, από τα ώριμα σπόρια τους μπορείς να βγάλεις νοστιμότατο λάδι... Ανακαλύπτω συνέχεια καινούρια πράγματα!

Γιατί τόσοι πολλοί μισούν τις μπάμιες; Facebook Twitter
Λαδερές στον φούρνο, ελαφρά καψαλισμένες, με φέτα, με κοτόπουλο ή (κρητικά περιποιημένες) πλάι σε ροφό, οι μπάμιες τρώγονται και από άλλους μετά χαράς.

— Ποιο πιάτο αλλάζει συνήθως τη γνώμη όσων μισούν τις μπάμιες;

Σίγουρα οι ψητές μπάμιες. Αλείφεις με λίγο λάδι και αλάτι τις μπάμιες που έχει κόψει κατά μήκος και έπειτα τις ψήνεις σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρουν χρώμα.

— Τι ακριβώς είναι η «γλίτσα»;

Είναι προϊόν ενός υδατοδιαλυτού πολυσακχαρίτη. Είναι ίσως ο βασικός λόγος που οι μπάμιες μάς κάνουν καλό. Έχουν γίνει διάφορες μελέτες για τα οφέλη του.

— Υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιήσεις αυτήν τη «γλίτσα» προς όφελός σου, αντί να προσπαθήσεις να την αποφύγεις;

Σε πολλές αφρικανικές χώρες αξιοποιούν αυτό το στοιχείο της μπάμιας. Μ' αρέσουν πολύ συνταγές που ψιλοκόβουν τις μπάμιες μέχρι να μετατραπούν σε κολλώδη μάζα και έπειτα την παίρνουν και τη χρησιμοποιούν για να «δέσουν» διάφορα μίγματα. Μια Αμερικανίδα σεφ, η Virginia Willis φτιάχνει με αυτήν τη μέθοδο τηγανίτες από μπάμιες και μαυρομάτικα φασόλια.

— Πώς τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις και η αποικιοκρατία έχουν επηρεάσει τον τρόπο που τρώμε και αντιμετωπίζουμε το φαγητό; Ισχύει αυτό και για τις μπάμιες;

Γι' αυτό το θέμα θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο. Τα κοινωνικά στερεότυπα και η αποικιοκρατία, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης μας και τον τρόπο που τρώμε και αντιμετωπίζουμε το φαγητό. Στην Αμερική οι μπάμιες θεωρούνται φαγητό του Νότου. Πολλοί δεν ξέρουν όμως ότι προέρχονται από την Αφρική και ότι έφτασαν στην Αμερική μέσα στα πλοία που μετέφεραν σκλάβους. Οι μαγειρικές πρακτικές γύρω από τις μπάμιες έχουν ισχυρούς δεσμούς με την κουλτούρα της Δυτικής Αφρικής, παρόλο που αυτό δεν αναγνωρίζεται πάντα ευρέως. Πολλοί έχουν στο μυαλό τους τις μπάμιες ως λαχανικό κατώτερης τάξης ή ως φαγητό των φτωχών. Κάποιες φορές το φαγητό του αμερικάνικου νότου στο σύνολό του αντιμετωπίζεται έτσι. Παρόλα αυτά ο πολιτισμός και το φαγητό είναι δυναμικά πράγματα και θεωρώ πως ιδέες σαν τις παραπάνω αλλάζουν με τον καιρό.

— Ποιος είναι ο πιο ενδιαφέρων, λιγότερο γνωστός, τρόπος να δοκιμάσει κανείς μπάμιες;

Πολλοί εκπλήσσονται ακούγοντας ότι μπορείς να τις φας ωμές. Για μένα είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τη γεύση τους (η οποία χάνεται όταν τις τηγανίζεις σε πολύ λάδι). Ωμές βγάζουν μια γλύκα και μια γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ