Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
ΜΟRNING BAR... Ο Σουμπάσης μαζί με την Μιχαλάκη οραματίστηκαν έναν χώρο όχι ιδιαίτερα εξεζητημένο ή στημένο. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κανείς δεν μπορεί αμφισβητήσει ότι η Αθήνα έχει πολύ καλά καφέ. Όσο και να γκρινιάζουμε για άλλα πράγματα, τα μαγαζιά που σερβίρουν καφέ και σνακ γίνονται ολοένα και πιο εκλεκτικά στην πόλη μας, ενώ τα στάνταρ τους πολλές φορές ξεπερνούν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Το λένε οι ξένοι τουρίστες που τα επισκέπτονται και το διαπιστώνουμε κι εμείς οι ίδιοι όταν κάνουμε τη σύγκριση στα ταξίδια μας στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, είναι εντυπωσιακό πόσο πολλοί τέτοιοι νέοι χώροι με μελετημένη αισθητική και μενού αλλά και καλά εκπαιδευμένους baristi προστίθενται συνεχώς στη λίστα των καφέ του κέντρου και των προαστίων.

Ακόμα και σε καιρούς δύσκολους, όπως αυτός της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που περνάμε, το να ανοίξει κανείς ένα καφέ θεωρείται από τους ασφαλέστερους τύπους επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως δεν περνάει ούτε μία μέρα χωρίς να κάνουμε μια στάση έστω για έναν καφέ στο χέρι και ένα γρήγορο σνακ από το αγαπημένο μας καφέ προτού πάμε στη δουλειά ή ενδιαμέσως μέσα στη μέρα.

Aρκετοί επαγγελματίες στον χώρο επιτέλους κατάλαβαν ότι ο καφές είναι μια απλή, καθημερινή απόλαυση που θα πρέπει να σερβίρεται με χαλαρότητα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται κάποια έκπτωση στην ποιότητα.


Επίσης, τελευταία παρατηρείται το εξής: αν και το τρίτο κύμα καφέ έφερε νέους όρους και έθεσε ψηλότερα τον πήχη, δημιούργησε σε πολλούς έναν σνομπισμό απέναντι σε αυτούς που αδυνατούσαν να ξεχωρίσουν τις λεπτές νότες φρούτου κάποιου συγκεκριμένου terroir. Ωστόσο, αρκετοί επαγγελματίες στον χώρο επιτέλους κατάλαβαν ότι ο καφές είναι μια απλή, καθημερινή απόλαυση που θα πρέπει να σερβίρεται με χαλαρότητα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται κάποια έκπτωση στην ποιότητα.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
MORNING BAR... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πριν από μόλις δύο εβδομάδες άνοιξε στην περιοχή του Κουκακίου το Morning Bar. Μικρό, cozy και ανοιχτό στα βλέμματα των περαστικών, αφού έχει τζαμαρίες γύρω-γύρω και μπορείς να παρακολουθείς ακόμα και από το απέναντι πεζοδρόμιο, που λέει ο λόγος, την Ιάνθη Μιχαλάκη να ζυμώνει τα ψωμιά της και να φουρνίζει κάτι συγκλονιστικά ρολά κανέλας τα οποία γίνονται ανάρπαστα από νωρίς. Είναι το τέλειο μέρος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου αλλά και για να κάνεις ένα διάλειμμα, πίνοντας έναν εκλεκτό καφέ και τρώγοντας κάτι απλό και ποιοτικό.

Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το καφέ μέχρι και πριν από λίγους μήνες έβρισκε κανείς τα ρούχα του Me Then, του «ανήσυχου» brand του Γιώργου Σουμπάση, μια και εδώ ήταν το showroom του. Και εξακολουθεί να είναι εδώ, μόνο που άλλαξε κατά κάποιον τρόπο η διαρρύθμιση του χώρου. Το ισόγειο μετατράπηκε σε αυτό το υπέροχο café spot και το showroom μεταφέρθηκε στο υπόγειο. Καφές και shopping, δύο σε ένα. Δεν είναι κακή ιδέα, σωστά;

Ο Σουμπάσης, λοιπόν, μαζί με τη Μιχαλάκη, η οποία έχει να επιδείξει ένα πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό, καθώς είναι pastry & bakery chef με προϋπηρεσία σε βραβευμένα εστιατόρια της Κοπεγχάγης, οραματίστηκαν έναν χώρο όχι ιδιαίτερα εξεζητημένο ή στημένο.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
MORNING BAR... Θέλω, όταν έρχεται ο πελάτης το πρωί, να μυρίζει το φρεσκοψημένο ψωμί ή το κέικ που θα έχει μόλις βγει από τον φούρνο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
DOPE

Αρχικά, λοιπόν, διάλεξαν κάποιους από τους πιο εκλεκτούς specialty καφέδες της αγοράς, αυτούς της Area 51, μιας μικρής εταιρείας καβουρδίσματος καφέ, και στη συνέχεια σκέφτηκαν ότι ήθελαν να τον πλαισιώσουν με χειροποίητα σνακ. Τα πάντα είναι της ημέρας. «Ξυπνάω χαράματα για να έρθω στο μαγαζί και να ξεκινήσω να φτιάχνω τις ζύμες μου. Θέλω όταν έρχεται ο πελάτης το πρωί να μυρίζει το φρεσκοψημένο ψωμί ή το κέικ που θα έχει μόλις βγει από τον φούρνο» εξηγεί η Μιχαλάκη.

Το ψωμί, άλλωστε, είναι η μεγάλη της αγάπη. Έχει το δικό της προζύμι, που το προσέχει σαν «μωρό». Το έχει φέρει από τη Δανία, όπου δούλευε τα προηγούμενα χρόνια. «Το παίρνω μαζί μου παντού, ακόμα και στις διακοπές» λέει και γελάει. Είναι όμως πολύ περήφανη γι' αυτό και δεν τη νοιάζει καθόλου που ξυπνάει αξημέρωτα για να έρθει στο μαγαζί και να αρχίσει να ζυμώνει τα ψωμάκια που αργότερα μέσα στην ημέρα θα μεταμορφωθούν σε ωραία σάντουιτς. Εκτός από αυτά, φτιάχνει και ένα μεγάλο καρβέλι που θα κοπεί σε φέτες για να μπει στα πρωινά που θα ετοιμαστούν στη συνέχεια στο μαγαζί.

«Θα ήταν κρίμα όλα αυτά να μην έχουν ως βάση τους ένα καλοφτιαγμένο, αληθινό ψωμί» λέει τακτοποιώντας τη μικρή της κουζίνα, καθώς λίγο πριν είχε φτιάξει κέικ πορτοκαλιού με αμύγδαλα και banana bread, δύο γλυκά συνοδευτικά που δεν λείπουν από το μαγαζί σχεδόν καμία μέρα.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
Με όμορφο ντιζάιν, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα επιτηδευμένο, ο χώρος του Dope κρατάει ακόμα σε raw μορφή τα σημάδια των προηγούμενων χρήσεων του κτιρίου. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έναν μήνα πριν άνοιξε στην οδό Αθηνάς και το Dope Roasting Co., ένα φωτεινό και ευχάριστο καφέ που μέσα του κρύβει το δικό του αρτοποιείο αλλά και το δικό του καφεκοπτείο, όπου γίνεται ακόμα και το καβούρδισμα του καφέ.

Το καταλαβαίνεις με το που μπαίνεις στον χώρο ότι εδώ είναι ένα no bullshit καφέ. Με όμορφο ντιζάιν, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα επιτηδευμένο, ο χώρος κρατάει ακόμα σε raw μορφή τα σημάδια των προηγούμενων χρήσεων του κτιρίου. Το κτίριο όπου στεγάζεται το Dope είναι ιδιαίτερα παλιό. Η πρώτη του χρήση πάει πίσω στο 1830 και στο παρελθόν έχει στεγάσει γκαλερί, υφασματάδικο, μαγαζί με πόμολα, μέχρι και οπλοπωλείο. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο μοντέρνο, που όμως να σέβεται την αυθεντικότητα της περιοχής» εξηγεί ο Αντώνης Τζαρουκιάν, ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών – ο έτερος είναι ο Παναγιώτης Πιλαβάς.

Γι' αυτό άφησαν ασοβάτιστο τον έναν τοίχο από τη μία μεριά και εντελώς γυμνό τον παλιότερο πέτρινο τοίχο από την άλλη, ενώ τα λευκά πλακάκια της μπάρας λάμπουν κάτω από το φυσικό φως που μπαίνει από τη γυάλινη οροφή του.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Τζαρουκιάν, αρμενικής καταγωγής από την Κέρκυρα, είναι τέταρτης γενιάς καφεκόπτης και καβουρδίζει ο ίδιος τον καφέ που καταναλώνεται στο μαγαζί στο μικρό καφεκοπτείο που έχει δημιουργήσει στο πίσω μέρος του χώρου. Σύντομα, αυτόν τον καφέ θα μπορούν να προμηθεύονται και για το σπίτι όσοι το θελήσουν. «Δεν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες μας. Θέλουμε να τους προσφέρουμε απλώς ένα προϊόν που να είναι κοντά στα γούστα τους, με ισορροπημένη γεύση και μικρότερη οξύτητα» λέει ο Τζαρουκιάν, ο οποίος εξηγεί ότι ποτέ δεν θέλησε να υποδείξει στον πελάτη πώς θα πιει τον καφέ του. «Ξέρω ότι στον Έλληνα αρέσουν η ζάχαρη και το γάλα στον καφέ και το λαμβάνω υπόψη όταν φτιάχνω το χαρμάνι που προσφέρουμε».

Τα σνακ και εδώ είναι αντάξια της ποιότητας του καφέ. «Θελήσαμε να τα παρασκευάζουμε όλα μέσα στο μαγαζί. Γι' αυτό και κάναμε μια συνεργασία με τον διάσημο Γάλλο αρτοποιό Καμέλ Σασί, ο οποίος μας έδωσε την τεχνογνωσία του ώστε να φτιάχνουμε αρτοσκευάσματα και γλυκά που αρέσουν πολύ στον κόσμο» λέει.

Μία από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές που δύσκολα θα βρεις αλλού στην Αθήνα είναι τα cannelés, ένα αποικιακό γλυκό, η φήμη του οποίου ξεκίνησε από το Μπορντό της Γαλλίας και παρασκευάζεται με ζάχαρη, ρούμι, βανίλια, αυγά, γάλα, αλεύρι και, φυσικά, βούτυρο. «Ακούγεται ιδιαίτερο, αλλά στην ουσία έχει μια πολύ οικεία γεύση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κρεμ μπρουλέ και γαλατόπιτα» λέει ο Τζαρουκιάν. Η μαγεία στα cannelés, πάντως, είναι ότι είναι σκληρά εξωτερικά και ταυτόχρονα μαλακά και γευστικά στο εσωτερικό τους.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
«Ξέρω ότι στον Έλληνα αρέσουν η ζάχαρη και το γάλα στον καφέ και το λαμβάνω υπόψη όταν φτιάχνω το χαρμάνι που προσφέρουμε» Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάποια ακόμα hits του μαγαζιού είναι τα μπριός, τα οποία γεμίζονται άλλοτε με κρεμ πατισερί και φρέσκα φρούτα και άλλοτε με σοκολάτα και κρέμα φουντούκι, αλλά και τα λογής-λογής κέικ, όπως το κέικ λεμονιού, καρότου ή αυτό με φιστίκια Αιγίνης. Βασικά, ο κατάλογος δεν έχει κάτι πολύ εξεζητημένο. Ωστόσο, όλα είναι τέλεια. Τα μπριός υπάρχουν και σε αλμυρές εκδοχές, με διάφορα αλλαντικά και κρέμες τυριού. Αν θέλεις να τα πετύχεις ζεστά, με το που θα βγουν από τον φούρνο, θα πρέπει να πας γύρω στις οκτώμισι το πρωί.

Κάτι στο οποίο πιστεύουν πολύ εδώ είναι το pairing των γλυκών με τον καφέ. Δηλαδή το συνταίριασμά τους, ιδίως με τις ποικιλίες του εσπρέσο. «Αυτό είναι ένα κομμάτι που τώρα ξεκινά να αναπτύσσεται παγκοσμίως» λέει ο Τζαρουκιάν. Δεν προκαλεί καθόλου εντύπωση το ότι μια διεθνής τάση που τώρα ξεκινά να προβληματίζει αφορά και τα αθηναϊκά καφέ.

Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τα νέα καφέ στην Αθήνα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Morning Bar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι

Dope, Βύσσης 25, Αθήνα, 210 3215209

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ