Κανείς δεν μπορεί αμφισβητήσει ότι η Αθήνα έχει πολύ καλά καφέ. Όσο και να γκρινιάζουμε για άλλα πράγματα, τα μαγαζιά που σερβίρουν καφέ και σνακ γίνονται ολοένα και πιο εκλεκτικά στην πόλη μας, ενώ τα στάνταρ τους πολλές φορές ξεπερνούν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Το λένε οι ξένοι τουρίστες που τα επισκέπτονται και το διαπιστώνουμε κι εμείς οι ίδιοι όταν κάνουμε τη σύγκριση στα ταξίδια μας στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, είναι εντυπωσιακό πόσο πολλοί τέτοιοι νέοι χώροι με μελετημένη αισθητική και μενού αλλά και καλά εκπαιδευμένους baristi προστίθενται συνεχώς στη λίστα των καφέ του κέντρου και των προαστίων.


Ακόμα και σε καιρούς δύσκολους, όπως αυτός της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που περνάμε, το να ανοίξει κανείς ένα καφέ θεωρείται από τους ασφαλέστερους τύπους επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως δεν περνάει ούτε μία μέρα χωρίς να κάνουμε μια στάση έστω για έναν καφέ στο χέρι και ένα γρήγορο σνακ από το αγαπημένο μας καφέ προτού πάμε στη δουλειά ή ενδιαμέσως μέσα στη μέρα.

 

Aρκετοί επαγγελματίες στον χώρο επιτέλους κατάλαβαν ότι ο καφές είναι μια απλή, καθημερινή απόλαυση που θα πρέπει να σερβίρεται με χαλαρότητα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται κάποια έκπτωση στην ποιότητα.


Επίσης, τελευταία παρατηρείται το εξής: αν και το τρίτο κύμα καφέ έφερε νέους όρους και έθεσε ψηλότερα τον πήχη, δημιούργησε σε πολλούς έναν σνομπισμό απέναντι σε αυτούς που αδυνατούσαν να ξεχωρίσουν τις λεπτές νότες φρούτου κάποιου συγκεκριμένου terroir. Ωστόσο, αρκετοί επαγγελματίες στον χώρο επιτέλους κατάλαβαν ότι ο καφές είναι μια απλή, καθημερινή απόλαυση που θα πρέπει να σερβίρεται με χαλαρότητα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται κάποια έκπτωση στην ποιότητα.

 

MORNING BAR... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
MORNING BAR... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Πριν από μόλις δύο εβδομάδες άνοιξε στην περιοχή του Κουκακίου το Morning Bar. Μικρό, cozy και ανοιχτό στα βλέμματα των περαστικών, αφού έχει τζαμαρίες γύρω-γύρω και μπορείς να παρακολουθείς ακόμα και από το απέναντι πεζοδρόμιο, που λέει ο λόγος, την Ιάνθη Μιχαλάκη να ζυμώνει τα ψωμιά της και να φουρνίζει κάτι συγκλονιστικά ρολά κανέλας τα οποία γίνονται ανάρπαστα από νωρίς. Είναι το τέλειο μέρος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου αλλά και για να κάνεις ένα διάλειμμα, πίνοντας έναν εκλεκτό καφέ και τρώγοντας κάτι απλό και ποιοτικό.


Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το καφέ μέχρι και πριν από λίγους μήνες έβρισκε κανείς τα ρούχα του Me Then, του «ανήσυχου» brand του Γιώργου Σουμπάση, μια και εδώ ήταν το showroom του. Και εξακολουθεί να είναι εδώ, μόνο που άλλαξε κατά κάποιον τρόπο η διαρρύθμιση του χώρου. Το ισόγειο μετατράπηκε σε αυτό το υπέροχο café spot και το showroom μεταφέρθηκε στο υπόγειο. Καφές και shopping, δύο σε ένα. Δεν είναι κακή ιδέα, σωστά;


Ο Σουμπάσης, λοιπόν, μαζί με τη Μιχαλάκη, η οποία έχει να επιδείξει ένα πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό, καθώς είναι pastry & bakery chef με προϋπηρεσία σε βραβευμένα εστιατόρια της Κοπεγχάγης, οραματίστηκαν έναν χώρο όχι ιδιαίτερα εξεζητημένο ή στημένο.

 

MORNING BAR...  Θέλω, όταν έρχεται ο πελάτης το πρωί, να μυρίζει το φρεσκοψημένο ψωμί ή το κέικ που θα έχει μόλις βγει από τον φούρνο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
MORNING BAR... Θέλω, όταν έρχεται ο πελάτης το πρωί, να μυρίζει το φρεσκοψημένο ψωμί ή το κέικ που θα έχει μόλις βγει από τον φούρνο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

DOPE
DOPE


Αρχικά, λοιπόν, διάλεξαν κάποιους από τους πιο εκλεκτούς specialty καφέδες της αγοράς, αυτούς της Area 51, μιας μικρής εταιρείας καβουρδίσματος καφέ, και στη συνέχεια σκέφτηκαν ότι ήθελαν να τον πλαισιώσουν με χειροποίητα σνακ. Τα πάντα είναι της ημέρας. «Ξυπνάω χαράματα για να έρθω στο μαγαζί και να ξεκινήσω να φτιάχνω τις ζύμες μου. Θέλω όταν έρχεται ο πελάτης το πρωί να μυρίζει το φρεσκοψημένο ψωμί ή το κέικ που θα έχει μόλις βγει από τον φούρνο» εξηγεί η Μιχαλάκη.


Το ψωμί, άλλωστε, είναι η μεγάλη της αγάπη. Έχει το δικό της προζύμι, που το προσέχει σαν «μωρό». Το έχει φέρει από τη Δανία, όπου δούλευε τα προηγούμενα χρόνια. «Το παίρνω μαζί μου παντού, ακόμα και στις διακοπές» λέει και γελάει. Είναι όμως πολύ περήφανη γι' αυτό και δεν τη νοιάζει καθόλου που ξυπνάει αξημέρωτα για να έρθει στο μαγαζί και να αρχίσει να ζυμώνει τα ψωμάκια που αργότερα μέσα στην ημέρα θα μεταμορφωθούν σε ωραία σάντουιτς. Εκτός από αυτά, φτιάχνει και ένα μεγάλο καρβέλι που θα κοπεί σε φέτες για να μπει στα πρωινά που θα ετοιμαστούν στη συνέχεια στο μαγαζί.


«Θα ήταν κρίμα όλα αυτά να μην έχουν ως βάση τους ένα καλοφτιαγμένο, αληθινό ψωμί» λέει τακτοποιώντας τη μικρή της κουζίνα, καθώς λίγο πριν είχε φτιάξει κέικ πορτοκαλιού με αμύγδαλα και banana bread, δύο γλυκά συνοδευτικά που δεν λείπουν από το μαγαζί σχεδόν καμία μέρα.

 

Με όμορφο ντιζάιν, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα επιτηδευμένο, ο χώρος του Dope κρατάει ακόμα σε raw μορφή τα σημάδια των προηγούμενων χρήσεων του κτιρίου. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Με όμορφο ντιζάιν, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα επιτηδευμένο, ο χώρος του Dope κρατάει ακόμα σε raw μορφή τα σημάδια των προηγούμενων χρήσεων του κτιρίου. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Έναν μήνα πριν άνοιξε στην οδό Αθηνάς και το Dope Roasting Co., ένα φωτεινό και ευχάριστο καφέ που μέσα του κρύβει το δικό του αρτοποιείο αλλά και το δικό του καφεκοπτείο, όπου γίνεται ακόμα και το καβούρδισμα του καφέ.


Το καταλαβαίνεις με το που μπαίνεις στον χώρο ότι εδώ είναι ένα no bullshit καφέ. Με όμορφο ντιζάιν, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα επιτηδευμένο, ο χώρος κρατάει ακόμα σε raw μορφή τα σημάδια των προηγούμενων χρήσεων του κτιρίου. Το κτίριο όπου στεγάζεται το Dope είναι ιδιαίτερα παλιό. Η πρώτη του χρήση πάει πίσω στο 1830 και στο παρελθόν έχει στεγάσει γκαλερί, υφασματάδικο, μαγαζί με πόμολα, μέχρι και οπλοπωλείο. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο μοντέρνο, που όμως να σέβεται την αυθεντικότητα της περιοχής» εξηγεί ο Αντώνης Τζαρουκιάν, ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών – ο έτερος είναι ο Παναγιώτης Πιλαβάς.


Γι' αυτό άφησαν ασοβάτιστο τον έναν τοίχο από τη μία μεριά και εντελώς γυμνό τον παλιότερο πέτρινο τοίχο από την άλλη, ενώ τα λευκά πλακάκια της μπάρας λάμπουν κάτω από το φυσικό φως που μπαίνει από τη γυάλινη οροφή του.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Τζαρουκιάν, αρμενικής καταγωγής από την Κέρκυρα, είναι τέταρτης γενιάς καφεκόπτης και καβουρδίζει ο ίδιος τον καφέ που καταναλώνεται στο μαγαζί στο μικρό καφεκοπτείο που έχει δημιουργήσει στο πίσω μέρος του χώρου. Σύντομα, αυτόν τον καφέ θα μπορούν να προμηθεύονται και για το σπίτι όσοι το θελήσουν. «Δεν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες μας. Θέλουμε να τους προσφέρουμε απλώς ένα προϊόν που να είναι κοντά στα γούστα τους, με ισορροπημένη γεύση και μικρότερη οξύτητα» λέει ο Τζαρουκιάν, ο οποίος εξηγεί ότι ποτέ δεν θέλησε να υποδείξει στον πελάτη πώς θα πιει τον καφέ του. «Ξέρω ότι στον Έλληνα αρέσουν η ζάχαρη και το γάλα στον καφέ και το λαμβάνω υπόψη όταν φτιάχνω το χαρμάνι που προσφέρουμε».


Τα σνακ και εδώ είναι αντάξια της ποιότητας του καφέ. «Θελήσαμε να τα παρασκευάζουμε όλα μέσα στο μαγαζί. Γι' αυτό και κάναμε μια συνεργασία με τον διάσημο Γάλλο αρτοποιό Καμέλ Σασί, ο οποίος μας έδωσε την τεχνογνωσία του ώστε να φτιάχνουμε αρτοσκευάσματα και γλυκά που αρέσουν πολύ στον κόσμο» λέει.


Μία από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές που δύσκολα θα βρεις αλλού στην Αθήνα είναι τα cannelés, ένα αποικιακό γλυκό, η φήμη του οποίου ξεκίνησε από το Μπορντό της Γαλλίας και παρασκευάζεται με ζάχαρη, ρούμι, βανίλια, αυγά, γάλα, αλεύρι και, φυσικά, βούτυρο. «Ακούγεται ιδιαίτερο, αλλά στην ουσία έχει μια πολύ οικεία γεύση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κρεμ μπρουλέ και γαλατόπιτα» λέει ο Τζαρουκιάν. Η μαγεία στα cannelés, πάντως, είναι ότι είναι σκληρά εξωτερικά και ταυτόχρονα μαλακά και γευστικά στο εσωτερικό τους.

 

«Ξέρω ότι στον Έλληνα αρέσουν η ζάχαρη και το γάλα στον καφέ και το λαμβάνω υπόψη όταν φτιάχνω το χαρμάνι που προσφέρουμε» Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
«Ξέρω ότι στον Έλληνα αρέσουν η ζάχαρη και το γάλα στον καφέ και το λαμβάνω υπόψη όταν φτιάχνω το χαρμάνι που προσφέρουμε» Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Κάποια ακόμα hits του μαγαζιού είναι τα μπριός, τα οποία γεμίζονται άλλοτε με κρεμ πατισερί και φρέσκα φρούτα και άλλοτε με σοκολάτα και κρέμα φουντούκι, αλλά και τα λογής-λογής κέικ, όπως το κέικ λεμονιού, καρότου ή αυτό με φιστίκια Αιγίνης. Βασικά, ο κατάλογος δεν έχει κάτι πολύ εξεζητημένο. Ωστόσο, όλα είναι τέλεια. Τα μπριός υπάρχουν και σε αλμυρές εκδοχές, με διάφορα αλλαντικά και κρέμες τυριού. Αν θέλεις να τα πετύχεις ζεστά, με το που θα βγουν από τον φούρνο, θα πρέπει να πας γύρω στις οκτώμισι το πρωί.


Κάτι στο οποίο πιστεύουν πολύ εδώ είναι το pairing των γλυκών με τον καφέ. Δηλαδή το συνταίριασμά τους, ιδίως με τις ποικιλίες του εσπρέσο. «Αυτό είναι ένα κομμάτι που τώρα ξεκινά να αναπτύσσεται παγκοσμίως» λέει ο Τζαρουκιάν. Δεν προκαλεί καθόλου εντύπωση το ότι μια διεθνής τάση που τώρα ξεκινά να προβληματίζει αφορά και τα αθηναϊκά καφέ.

 

DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
DOPE... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Morning Bar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι

Dope, Βύσσης 25, Αθήνα, 210 3215209