Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Καλοκαίρι
Η πρώτη φορά που χώνεις τα πόδια σου στη ζεστή άμμο
Από τον Μιχάλη Μιχαήλ
LIFO.gr
Αύγουστος 2018
Πότισμα με λάστιχο, ξυπόλυτος, παντελόνια, βρακιά, μπλούζες, όλα βρεγμένα και η δροσιά που βγαίνει μέσα από τα βρεγμένα μπετά και τα ραντισμένα γεράνια
Εκείνα τα πρώτα τρία δευτερόλεπτα ντροπής όταν βγαίνεις με το μαγιώ στην παραλία. Άσπρο δέρμα, τα περιττά κιλά που δεν έφυγαν, όλη η μνήμη του χειμώνα που πρέπει να φύγει από το σώμα σου σε εκείνα τα τρία δευτερόλεπτα
Μετά, παγωμένο νερό, κύματα, άμμος στα μαλλιά / φασολάκια / γεμιστά
 
Το τρίπτυχο φράουλες-κεράσια-καρπούζι, αυτά δεν είναι φρούτα, αυτά είναι ο κόσμος όλος σε κάθε μπουκιά
 
Ο ήχος της παγωτομηχανής πάνω στον πάγκο της κουζίνας, όταν ετοιμάζεις το πρώτο παγωτό της χρονιάς
 
Να δοκιμάσουμε σορμπέ σαγκουίνι, σκέφτεσαι. Αλλά μέσα σου ξέρεις πως όσο υπάρχουν κεράσια θα ψάχνεις εκείνο το βαθυκόκκινο παγωμένο νέκταρ που είναι το σορμπέ κεράσι
Καμένες μύτες και μάγουλα από τον ήλιο
Κολοκυθανθοί γεμιστοί που δεν τους έφτιαξες εσύ και ήρθαν σε τάπερ από κάποιον που σε αγαπά και σε σκέφτεται. Αλήθεια, η χειρονομία τού να στείλεις τάπερ σε κάποιον είναι η ύψιστη ένδειξη αγάπης και φιλίας. Για μένα και για όσους μόνο στέλνουν, ποτέ δεν παίρνουν
 
Η διαδρομή με το μηχανάκι προς Πετράλωνα και πίσω. Και πάντα να ρωτάς σαν παιδάκι «γιατί πάντα κάνει κρύο εδώ;» όταν περνάμε δίπλα από το λόφο
 
Οι είκοσι σελίδες από το μυθιστόρημα που διαβάζεις κάθε πρωί στη βεράντα και το έχεις χρονομετρήσει έτσι ώστε να τελειώσει πριν πλακώσει ο ήλιος στο μπαλκόνι
 
Shakshuka και όχι καγιανά, με φρέσκο κόλιαντρο για γαρνιτούρα και ξύσμα λεμονιού
Οι ιβίσκοι. Όσοι κατάφερες να κρατήσεις στο μπαλκόνι σου και όσοι θα δεις στην πατρίδα σου. Εκεί που δεν είναι μικρά φυτάκια, αλλά μεγάλα δέντρα και θάμνοι-φράχτες
 
Mεσημέρι Σαββάτου σε καφενείο του κέντρου, να σε πλακώνουν τα τσίπουρα και οι ρακές και να σου αρέσει που θα κοιμηθείς ζαβλακωμένος από το αλκόολ κι ευχαριστημένος
 
Yπνοβασίες στο ψυγείο στις τρεις το χάραμα και επιδρομές στο καρπούζι
Σύκα. Σκέτα, με λευκό μαλακό τυρί, με μέλι, με προσούτο, όπως και να είναι, το πιο παράξενο φρούτο της φύσης, μία από τις πιο ηδονικές τροφές
Άγρια ρόκα με τρεις σταγόνες λεμόνι / Φρεσκια τριμμένη ντομάτα, ρίγανη, αγουρέλαιο, ζυμωτό ψωμί και λίγο αλάτι
 
Ψάρι ψητό στα ελάχιστα μαγαζιά της πόλης που ακόμα μπορούν να σερβίρουν αληθινά ψάρια, με λίγα χόρτα στην άκρη, ούτε λεμόνι, ούτε λάδι, να γεύεσαι τη θάλασσα
Βερίκοκα, ροδάκινα, που στο νησί μου τα λέμε χρυσόμηλα / Βανίλιες, που στο νησί μου τις λέμε φορμόζες / Και σταφύλια. Και βόλτες σε αμπέλια, αν μπορείς
 
Η αγωνία αν θα προλάβεις τα αμπελοφάσουλα ή αν θα σ' τα πάρουν άλλοι στην ταβέρνα του χωριού
Οι Χώρες των νησιών / Η Χώρα της Αστυπάλαιας / Έμαθες μετά από χρόνια να εκτιμάς τη σπανιότητα των Κυκλάδων. Εσύ που μισούσες τα ξερά τοπία, τώρα τα αγαπάς επειδή έμαθες να τα κοιτάς σωστά. Να τα βλέπεις
 
Τάρτες με φρούτα του δάσους / ροδάκινα στον φούρνο με παγωτό / Μαχαλεμπί με φιστίκι Αιγίνης και γλυκό τριαντάφυλλο / Το απλούστατο, αλλά εξαιρετικό δείπνο που ετοίμασες χωρίς να βράσεις ή να ψήσεις οτιδήποτε, που είναι όμως το πιο βασιλικό πράγμα που μπορείς να σκεφτείς και που, φυσικά, η προσπάθεια για να το σχεδιάσεις και οι βόλτες που έκανες στα μπακάλικα, στα μανάβικα, στους φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία ήταν ισότιμες με τρεις μέρες σκληρής μαγειρικής
 
Οι γιρλάντες με φωτάκια στο μπαλκόνι να φωτίζουν τα πρόσωπα των φίλων σου / τα τραπέζια στη μικρή βεράντα που μας χωράει τόσο όσο/ σεμιφρέντο / μελιτζάνες με ντομάτα, σκόρδο και βασιλικό / κρύα λαδερά / βασιλικός και δυόσμος παντού / ντομάτες παντού / καυτερές πιπεριές παντού / χταπόδι στα κάρβουνα ή καρπάτσο
Τα ξαφνικά πηγαινέλα στο λιμάνι του Πειραιά κάθε Σ/Κ / εκείνα τα τηλεφωνήματα μες τη νύχτα από τους φίλους σου. Όλα καλά; Θα έρθεις στο νησί; Δεν μας πεθύμησες;
 
Ο γάτος που κοιμάται στις γλάστρες / ο γάτος που ζαλίζεται απ' τη ζέστη / Πρώτο καλοκαίρι χωρίς τη γάτα / Ο ακάλυπτος, οι συνομιλίες των άλλων που ακούς άθελά σου, οι σκιές των σωμάτων που βλέπεις στα απέναντι σπίτια να διασχίζουν ημίγυμνες ένα διάδρομο, μια κουρτίνα που την παίρνει απαλά ο αέρας
 
Όσα μαγειρεύονται στις άλλες κουζίνες / οι πικροδάφνες στις άκρες των δρόμων / Η αιώνια ιστορία μ' εκείνη τη βόλτα στην Ακρόπολη που λέμε να κάνουμε, αλλά ποτέ δεν γίνεται / Η καθιερωμένη αυγουστιάτικη βόλτα στο Αρχαιολογικό που πάντα γίνεται μεσημέρι Σαββάτου, εμείς και κάτι Αμερικάνοι ξέμπαρκοι που βρέθηκαν σε αυτή την πόλη λίγο πριν από την Ίο / η τελευταία νύχτα στο νησί
Το ξημέρωμα στον Πειραιά / Κυριακή μεσημέρι στο σπίτι, που έχεις ξεκόψει και δεν έχεις πάει για μπάνιο, που η ησυχία της γειτονιάς είναι τρομακτική και σέξι μαζί / Τα θερινά
Η υγρασία της πατρίδας μου το βράδυ, το χάραμα / Σαγιονάρες, παντόφλες, μακό, ψάθες, ελαφριά αρώματα, χαμηλά ολσταράκια, παρεό/ Σκοτεινά δωμάτια / Λευκά σεντόνια / Βρεγμένα μαλλιά / Ηλιοβασιλέματα
 
Η πικρή διαπίστωση πως το καλοκαίρι είναι η εποχή της νιότης. Και κάθε καλοκαίρι που ξοδεύεις, φεύγει ανεπιστρεπτί
 
Η ευγνωμοσύνη για τα χρώματα, τον ουρανό, τη θάλασσα
Που και φέτος θα περάσουμε μαζί κι αυτό το καλοκαίρι.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ο Μιχάλης Μιχαήλ είναι γενικός διευθυντής της LIFO. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Essex και ναυτιλία στο City University του Λονδίνου. Αγαπάει, μεταξύ άλλων, το φαγητό και τις γάτες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10+1 ροζέ κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ
Value for money ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε
Λωτός: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το μυθικό φρούτο + μια συνταγή για κέικ
Ένα από τα πιο όμορφα φθινοπωρινά φρούτα, ο λαμπερός λωτός, φαίνεται να κερδίζει σταθερά την προτίμησή μας και κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι τον απολαμβάνουμε ωμό ή σε σαλάτες.
Τραβόλτα Ψαροταβέρνα: Σπάνιες πρώτες ύλες, εμπνευσμένες συναντήσεις
Ο σεφ Βαγγέλης Λιάκος και ιδιοκτήτης της αγαπημένης ψαροταβέρνας στο Περιστέρι εξηγεί πώς έφερε τη γεύση του ψαριού στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας.
Από την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι τη μεσόγειο: 4 αθηναϊκά μαγαζιά με ξεχωριστές γευστικές επιλογές
Όμορφοι χώροι, ζεστή ατμόσφαιρα και ποικιλία γεύσεων
Η ελληνική κουζίνα πρωταγωνιστεί σε αυτά τα 6 μαγαζιά
Γεύσεις από την Ελλάδα και παρεΐστικο κλίμα είναι τα δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν σε αυτά τα μαγαζιά
Στην Cookoovaya η σοφία κρύβεται στην αυθεντική απόλαυση
O σεφ Σπύρος Λιάκος και ιδιοκτήτης ενός από τα πιο ζωντανά εστιατόρια του κέντρου περιγράφει τη φιλοσοφία της γευστικής εμπειρίας στην Cookοοvaya
8 all day εστιατόρια με επιλογές για όλα τα γούστα
Καφές, σνακ και brunch το πρωί, γεύμα και δείπνο αργότερα: Αυτά τα εστιατόρια έχουν κάτι καλό να προσφέρουν όλες τις ώρες της ημέρας
«Ovio»: Δοκιμάσαμε το μενού στο ολοκαίνουριο ιταλικό εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη
Ο διάσημος σεφ και κριτής του «MasterChef» πραγματοποίησε το όνειρό του και δημιούργησε έναν χώρο για casual fine dining στην καρδιά της Αθήνας.
6 εστιατόρια για fine dining στην Αθήνα
Αγαπημένες επιλογές για ξεχωριστές γαστρονομικές βραδιές
Oι νέες τάσεις στο αθηναϊκό φαγητό: Vegan τυριά και μπιφτέκια, delivery γλυκών, πίτσα και grill houses
Όλα τα γαστρονομικά νέα που συζητάμε και δοκιμάζουμε στην πόλη τους τελευταίους μήνες.
Πώς να φτιάξετε το τέλειο fitness πρωινό
Μία εύκολη συνταγή, ακόμα κι αν έχουμε περιορισμένο χρόνο.
Clean eating: Καθαρή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο της Αθήνας
Τέσσερα μέρη όπου μπορείς να γευτείς τα πιο αγνά και πεντανόστιμα υγιεινά σνακ, γλυκά και κυρίως πιάτα, χωρίς ενοχές.
10 μαμαδίστικα φαγητά που μισούσες όταν ήσουν παιδί, αλλά τώρα λατρεύεις
Φακές, λαδερά, σπανακόρυζο και άλλα αουτσάιντερ που έγιναν φαβορί
5 μέρη που προτείνουν κάτι διαφορετικό στην Αθήνα
Στέκια αλλιώτικα από τα συνηθισμένα που προσφέρουν ποιοτικές γεύσεις και αυθεντική διασκέδαση
Γιατί τα λουκάνικα είναι τα πιο δημοφιλή απ' όλα τα αλλαντικά;
Μια ματιά στην ιστορία του νόστιμου μεζέ, στον τρόπο δημιουργίας και τις παραλλαγές του, καθώς και στις τεχνικές που ακολουθούν οι εγχώριοι παραγωγοί
3 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
KiNKY KiNKY 17.8.2018 | 17:12
πραγματική απόλαυση το άρθρο, πολλά σημεία του οποίου με ταξιδέψανε πίσω σε μια πιο αθώα και παιδική εποχή !
D.M.G. D.M.G. 18.8.2018 | 02:41
Να περιμένεις τη βάρκα να φέρει την ψαριά και να αγοράζεις τις γαρίδες με το καφάσι...

Να πίνεις νερό από το μπουκάλι (γιατί από το ποτήρι δε σου φτάνει) κι αφού ξεδιψασεις να το ρίχνεις στο κεφάλι σου.

Σάντουιτς με ντομάτα και φέτα στην παραλία.
Κι ένα ταπερ με τηγανητά κεφτεδακια.
avatar AlexK 27.8.2018 | 01:40
Χρυσόμηλα, τι ωραίο και εύηχο όνομα για τα βερίκοκα.Εμείς τα βερίκοκα τα λέμε καΐσια και τις βανίλιες μπουρνέλες.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή