Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Καλοκαίρι
Η πρώτη φορά που χώνεις τα πόδια σου στη ζεστή άμμο
Από τον Μιχάλη Μιχαήλ
LIFO.gr
Αύγουστος 2018
Πότισμα με λάστιχο, ξυπόλυτος, παντελόνια, βρακιά, μπλούζες, όλα βρεγμένα και η δροσιά που βγαίνει μέσα από τα βρεγμένα μπετά και τα ραντισμένα γεράνια
Εκείνα τα πρώτα τρία δευτερόλεπτα ντροπής όταν βγαίνεις με το μαγιώ στην παραλία. Άσπρο δέρμα, τα περιττά κιλά που δεν έφυγαν, όλη η μνήμη του χειμώνα που πρέπει να φύγει από το σώμα σου σε εκείνα τα τρία δευτερόλεπτα
Μετά, παγωμένο νερό, κύματα, άμμος στα μαλλιά / φασολάκια / γεμιστά
 
Το τρίπτυχο φράουλες-κεράσια-καρπούζι, αυτά δεν είναι φρούτα, αυτά είναι ο κόσμος όλος σε κάθε μπουκιά
 
Ο ήχος της παγωτομηχανής πάνω στον πάγκο της κουζίνας, όταν ετοιμάζεις το πρώτο παγωτό της χρονιάς
 
Να δοκιμάσουμε σορμπέ σαγκουίνι, σκέφτεσαι. Αλλά μέσα σου ξέρεις πως όσο υπάρχουν κεράσια θα ψάχνεις εκείνο το βαθυκόκκινο παγωμένο νέκταρ που είναι το σορμπέ κεράσι
Καμένες μύτες και μάγουλα από τον ήλιο
Κολοκυθανθοί γεμιστοί που δεν τους έφτιαξες εσύ και ήρθαν σε τάπερ από κάποιον που σε αγαπά και σε σκέφτεται. Αλήθεια, η χειρονομία τού να στείλεις τάπερ σε κάποιον είναι η ύψιστη ένδειξη αγάπης και φιλίας. Για μένα και για όσους μόνο στέλνουν, ποτέ δεν παίρνουν
 
Η διαδρομή με το μηχανάκι προς Πετράλωνα και πίσω. Και πάντα να ρωτάς σαν παιδάκι «γιατί πάντα κάνει κρύο εδώ;» όταν περνάμε δίπλα από το λόφο
 
Οι είκοσι σελίδες από το μυθιστόρημα που διαβάζεις κάθε πρωί στη βεράντα και το έχεις χρονομετρήσει έτσι ώστε να τελειώσει πριν πλακώσει ο ήλιος στο μπαλκόνι
 
Shakshuka και όχι καγιανά, με φρέσκο κόλιαντρο για γαρνιτούρα και ξύσμα λεμονιού
Οι ιβίσκοι. Όσοι κατάφερες να κρατήσεις στο μπαλκόνι σου και όσοι θα δεις στην πατρίδα σου. Εκεί που δεν είναι μικρά φυτάκια, αλλά μεγάλα δέντρα και θάμνοι-φράχτες
 
Mεσημέρι Σαββάτου σε καφενείο του κέντρου, να σε πλακώνουν τα τσίπουρα και οι ρακές και να σου αρέσει που θα κοιμηθείς ζαβλακωμένος από το αλκόολ κι ευχαριστημένος
 
Yπνοβασίες στο ψυγείο στις τρεις το χάραμα και επιδρομές στο καρπούζι
Σύκα. Σκέτα, με λευκό μαλακό τυρί, με μέλι, με προσούτο, όπως και να είναι, το πιο παράξενο φρούτο της φύσης, μία από τις πιο ηδονικές τροφές
Άγρια ρόκα με τρεις σταγόνες λεμόνι / Φρεσκια τριμμένη ντομάτα, ρίγανη, αγουρέλαιο, ζυμωτό ψωμί και λίγο αλάτι
 
Ψάρι ψητό στα ελάχιστα μαγαζιά της πόλης που ακόμα μπορούν να σερβίρουν αληθινά ψάρια, με λίγα χόρτα στην άκρη, ούτε λεμόνι, ούτε λάδι, να γεύεσαι τη θάλασσα
Βερίκοκα, ροδάκινα, που στο νησί μου τα λέμε χρυσόμηλα / Βανίλιες, που στο νησί μου τις λέμε φορμόζες / Και σταφύλια. Και βόλτες σε αμπέλια, αν μπορείς
 
Η αγωνία αν θα προλάβεις τα αμπελοφάσουλα ή αν θα σ' τα πάρουν άλλοι στην ταβέρνα του χωριού
Οι Χώρες των νησιών / Η Χώρα της Αστυπάλαιας / Έμαθες μετά από χρόνια να εκτιμάς τη σπανιότητα των Κυκλάδων. Εσύ που μισούσες τα ξερά τοπία, τώρα τα αγαπάς επειδή έμαθες να τα κοιτάς σωστά. Να τα βλέπεις
 
Τάρτες με φρούτα του δάσους / ροδάκινα στον φούρνο με παγωτό / Μαχαλεμπί με φιστίκι Αιγίνης και γλυκό τριαντάφυλλο / Το απλούστατο, αλλά εξαιρετικό δείπνο που ετοίμασες χωρίς να βράσεις ή να ψήσεις οτιδήποτε, που είναι όμως το πιο βασιλικό πράγμα που μπορείς να σκεφτείς και που, φυσικά, η προσπάθεια για να το σχεδιάσεις και οι βόλτες που έκανες στα μπακάλικα, στα μανάβικα, στους φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία ήταν ισότιμες με τρεις μέρες σκληρής μαγειρικής
 
Οι γιρλάντες με φωτάκια στο μπαλκόνι να φωτίζουν τα πρόσωπα των φίλων σου / τα τραπέζια στη μικρή βεράντα που μας χωράει τόσο όσο/ σεμιφρέντο / μελιτζάνες με ντομάτα, σκόρδο και βασιλικό / κρύα λαδερά / βασιλικός και δυόσμος παντού / ντομάτες παντού / καυτερές πιπεριές παντού / χταπόδι στα κάρβουνα ή καρπάτσο
Τα ξαφνικά πηγαινέλα στο λιμάνι του Πειραιά κάθε Σ/Κ / εκείνα τα τηλεφωνήματα μες τη νύχτα από τους φίλους σου. Όλα καλά; Θα έρθεις στο νησί; Δεν μας πεθύμησες;
 
Ο γάτος που κοιμάται στις γλάστρες / ο γάτος που ζαλίζεται απ' τη ζέστη / Πρώτο καλοκαίρι χωρίς τη γάτα / Ο ακάλυπτος, οι συνομιλίες των άλλων που ακούς άθελά σου, οι σκιές των σωμάτων που βλέπεις στα απέναντι σπίτια να διασχίζουν ημίγυμνες ένα διάδρομο, μια κουρτίνα που την παίρνει απαλά ο αέρας
 
Όσα μαγειρεύονται στις άλλες κουζίνες / οι πικροδάφνες στις άκρες των δρόμων / Η αιώνια ιστορία μ' εκείνη τη βόλτα στην Ακρόπολη που λέμε να κάνουμε, αλλά ποτέ δεν γίνεται / Η καθιερωμένη αυγουστιάτικη βόλτα στο Αρχαιολογικό που πάντα γίνεται μεσημέρι Σαββάτου, εμείς και κάτι Αμερικάνοι ξέμπαρκοι που βρέθηκαν σε αυτή την πόλη λίγο πριν από την Ίο / η τελευταία νύχτα στο νησί
Το ξημέρωμα στον Πειραιά / Κυριακή μεσημέρι στο σπίτι, που έχεις ξεκόψει και δεν έχεις πάει για μπάνιο, που η ησυχία της γειτονιάς είναι τρομακτική και σέξι μαζί / Τα θερινά
Η υγρασία της πατρίδας μου το βράδυ, το χάραμα / Σαγιονάρες, παντόφλες, μακό, ψάθες, ελαφριά αρώματα, χαμηλά ολσταράκια, παρεό/ Σκοτεινά δωμάτια / Λευκά σεντόνια / Βρεγμένα μαλλιά / Ηλιοβασιλέματα
 
Η πικρή διαπίστωση πως το καλοκαίρι είναι η εποχή της νιότης. Και κάθε καλοκαίρι που ξοδεύεις, φεύγει ανεπιστρεπτί
 
Η ευγνωμοσύνη για τα χρώματα, τον ουρανό, τη θάλασσα
Που και φέτος θα περάσουμε μαζί κι αυτό το καλοκαίρι.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ο Μιχάλης Μιχαήλ είναι γενικός διευθυντής της LIFO. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Essex και ναυτιλία στο City University του Λονδίνου. Αγαπάει, μεταξύ άλλων, το φαγητό και τις γάτες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα διήμερο στη Θεσσαλονίκη, δύο αξιομνημόνευτα γεύματα
Μεζέδες, ψάρια, χειμωνιάτικες γεύσεις, όλα γνωστά, όλα τόσο σπάνια.
Πώς ψήνεται σωστά ένα burger;
Μερικά tips για την Τσικνοπέμπτη από το νέο επεισόδιο «Τσικνοπέμπτη με την κ. Κική Παπαγεωργακάκη» και τις γεύσεις της Hellmann's.
MasterChef: Ε, λοιπόν, το αυγό είναι δύσκολη υπόθεση
Oι ποδιές δόθηκαν. Οι ομάδες χωρίστηκαν. Κι εμείς μαθαίνουμε σήμερα πώς να ετοιμάσουμε σωστά αυγά βραστά, ποσέ και τηγανιτά.
 Όχι άλλο αβοκάντο, είναι ώρα ο Έλληνας χορτοφάγος να γνωρίσει τα άγρια χόρτα μας!
Η σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη, με την ευκαιρία της επανέκδοσης του βιβλίου της «Χόρτα», μας μιλά για τον φυτικό πλούτο της Κρήτης και μας δίνει τρεις πρωτότυπες συνταγές με άγρια χόρτα.
Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης
Ένα νέο vegan εστιατόριο έκανε την εμφάνισή του στην Αθήνα και ήμασταν από τους πρώτους που πήραμε μια γεύση από την κουζίνα του.
6 μέρη στην Αθήνα για να γιορτάσεις τον Βαλεντίνο
Ειδικά μενού, υπέροχη ατμόσφαιρα, όλα για τον έρωτα!
Τρία καταστήματα της πόλης με χειροποίητες σοκολάτες εν όψει Αγίου Βαλεντίνου
Εδώ θα βρείτε χειροποίητες σοκολάτες σε μοναδικές γεύσεις που παρασκευάζονται από τις καλύτερες πρώτες ύλες.
Πού να φάτε σήμερα: Τα 13 «αιωνόβια» κουτούκια και ταβέρνες της Αθήνας
Μια βόλτα σε μαγαζιά που εδώ και πολλές δεκαετίες προσφέρουν καλό φαγητό και κρασί, διαφυλάσσοντας την αυθεντικότητά τους.
MasterChef: Θες να περάσεις στο bootcamp. Γιατί κάνεις τα ίδια λάθη με όλους τους προηγούμενους;
Με τούτα και με τ' άλλα, φτάσαμε στo bootcamp, για να βρεθούν οι 24 παίκτες που θα μπουν στο σπίτι του φετινού MasterChef.
Επιστροφή στα κλασικά μπακάλικα: Στον «Ακροβάτη» και την «Κάπαρη»
Είναι εύκολο να τρως κάθε μέρα σωστά και λαχταριστά, αρκεί να βρεις το μέρος που τα έχει όλα.
Χαλάνδρι: Πού θα φας καλά και πού θα διασκεδάσεις στην πιο αγαπημένη περιοχή των βορείων προαστίων
15+2 μέρη για καφέ, φαγητό, ποτό και όλες τις ευχάριστες στιγμές της ημέρας στο Χαλάνδρι.
Καφές και κρασί: Σχέση γοητείας και αντιθέσεων
Ούτε εμείς φανταζόμασταν πως αυτά τα δύο αγαθά γεύσης, που αποτελούν καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν τόσο μεγάλες και θεμελιώδεις διαφορές.
Tσάι του βουνού: Όσα πρέπει να ξέρετε για το ρόφημα που γίνεται από το πανάρχαιο φυτό σιδερίτης
Θα κερδίσει τη θέση που του αξίζει το πατροπαράδοτο ελληνικό τσάι;
MasterChef 2020: Κάνοντας φύλλο και φτερό τα πρώτα τρία επεισόδια του νέου κύκλου του μαγειρικού ριάλιτι
Όλοι εμείς που μας αρέσει η μαγειρική, όσο κι αν γκρινιάζουμε, κάπου μέσα μας το περιμέναμε πώς και πώς.
Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα
Τρία εντελώς διαφορετικά μαγαζιά της Αθήνας με ένα κοινό στοιχείο: αυθεντικές, νόστιμες γεύσεις.
3 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
KiNKY KiNKY 17.8.2018 | 17:12
πραγματική απόλαυση το άρθρο, πολλά σημεία του οποίου με ταξιδέψανε πίσω σε μια πιο αθώα και παιδική εποχή !
D.M.G. D.M.G. 18.8.2018 | 02:41
Να περιμένεις τη βάρκα να φέρει την ψαριά και να αγοράζεις τις γαρίδες με το καφάσι...

Να πίνεις νερό από το μπουκάλι (γιατί από το ποτήρι δε σου φτάνει) κι αφού ξεδιψασεις να το ρίχνεις στο κεφάλι σου.

Σάντουιτς με ντομάτα και φέτα στην παραλία.
Κι ένα ταπερ με τηγανητά κεφτεδακια.
avatar AlexK 27.8.2018 | 01:40
Χρυσόμηλα, τι ωραίο και εύηχο όνομα για τα βερίκοκα.Εμείς τα βερίκοκα τα λέμε καΐσια και τις βανίλιες μπουρνέλες.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή