Οι Έλληνες influencers: Χρήστος Νάκος, ο καθηγητής αγγλικών του TikTok

Χρήστος Νάκος, The English teacher Facebook Twitter
0

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΚΟΣ γεννήθηκε πριν από τριάντα έξι χρόνια στον Χολαργό Αττικής. Μεγάλωσε στην Αθήνα, αρχικά στα Άνω Πατήσια και μετά μετακόμισε στο Περιστέρι, όπου ζει μέχρι σήμερα με τη σύζυγό του Άννα-Μαρία, τον παιδικό του έρωτα, και τη Μάγια, τη σκυλίτσα τους. 

Έχει σπουδάσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως καθηγητής Αγγλικών από το 2007. Είναι, επίσης, εξεταστής προφορικών σε δύο μεγάλους φορείς εξετάσεων αγγλικών στην Ελλάδα. 

Είναι Κριός με ωροσκόπο Σκορπιό. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, αλλά αν πιστεύεις στα ζώδια, μάλλον τώρα θα κατάλαβες περισσότερα απ’ ό,τι εγώ. Του αρέσει η φωτογραφία, η μαγειρική, το πλέξιμο, τα μιούζικαλ, οι βόλτες με τον σκύλο του, τα ταξίδια – αν και δεν έχει κάνει πολλά. Ενθουσιάζεται με ό,τι καταπιάνεται, και νομίζω ότι αυτό βγαίνει και προς τα έξω.

— Σε ποια πλατφόρμα/-ες δραστηριοποιείσαι και πότε ξεκίνησες;
Ξεκίνησα ενεργά στο Instagram το καλοκαίρι του 2018 με ένα τελείως διαφορετικό niche/θεματολογία. Τότε ήταν που ξύρισα το κεφάλι μου πρώτη φορά. Είχαν αρχίσει να αραιώνουν τα μαλλιά μου και ένιωθα απίστευτη ανασφάλεια. Ξεκίνησα να βγάζω self portraits, παρατήρησα θετική ανταπόκριση από τον κόσμο και το συνέχισα. Με βοήθησε πάρα πολύ. 

Δεν σου κρύβω ότι κολακεύτηκα. Ένιωσα να τονώνεται η αυτοπεποίθησή μου. Είχα κάποιες μικρές συνεργασίες, κυρίως προώθηση προϊόντων, όπως ρολόγια, κάποια beard products κ.ο.κ. Είχα φτάσει αισίως τους 10Κ ακολούθους. Αλλά ένιωθα πως δεν ήμουν εγώ. Ή τουλάχιστον δεν μοιραζόμουν ένα πιο ουσιαστικό κομμάτι του εαυτού μου με τον κόσμο.

Κάπου το άφησα στην άκρη. Μετά ήρθε το TikTok, νέα πλατφόρμα, νέα αρχή! Και τότε πήρα την απόφαση να εστιάσω στην επαγγελματική μου ιδιότητα. Μου πήρε λιγότερο χρόνο να αναπτυχθώ, έχοντας την εμπειρία του Instagram, και συνειδητοποίησα ότι το βίντεο μού ταίριαζε περισσότερο. 

Ένιωσα μια αμεσότητα μπροστά στην κάμερα, μια ζωντανή επικοινωνία με το κοινό. Ίσως η εμπειρία δεκαπέντε χρόνων στην τάξη παίζει τον ρόλο της. Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα επικοινωνιακό. Έπειτα, το υλικό που είχα φτιάξει για το TikTok ξεκίνησα να το ανεβάζω στο Instagram. Και τότε κατάλαβα πως είχα βρει αυτό που μου έλειπε από τα social media. Είχα συνδυάσει την αγάπη μου για τα αγγλικά με ένα μέσο επικοινωνίας!

— Τι κάνεις και πώς σου ήρθε η αρχική ιδέα;
Ανεβάζω βίντεο που αφορούν την αγγλική γλώσσα. Λέξεις που προφέρουμε λάθος στα αγγλικά, φράσεις και αντιστοιχίες με την ελληνική, learning tips, speaking/exam tips για όσους δίνουν εξετάσεις πιστοποιητικών. Γενικά, ο προσανατολισμός των λογαριασμών μου είναι πλέον καθαρά εκπαιδευτικός και επικοινωνιακός, με μια δόση χιούμορ, κάτι σαν μια online προέκταση αυτού που κάνω στην καθημερινότητά μου. Η ιδέα προϋπήρχε, ωστόσο πολλοί σαν εμένα ξεκίνησαν παρόμοιους λογαριασμούς, και λέω «everybody else is doing it, so why can't we?» (αγαπημένος δίσκος από τους Cranberries).

— Τι ανταπόκριση έχεις από τον κόσμο;
Στον κόσμο γενικά αρέσει να μαθαίνει νέα πράγματα. Η ανταπόκριση είναι κυρίως θετική, τα σχόλια είναι ενθαρρυντικά και με κάνουν να συνεχίζω με χαρά, μου δίνουν φτερά! Υπάρχουν και οι επικριτές, αλλά έτσι είναι όταν επιλέγεις να εκτεθείς, it's part of the game! Θέλει γερό στομάχι και να μάθεις να μην τα παίρνεις όλα προσωπικά. 

Η μεγαλύτερη έκπληξη και τα θετικότερα σχόλια έχουν έρθει από τους οικείους μου. Έχουν πάθει πλάκα με την προφορά, έτσι μου λένε! Εγώ δεν πιστεύω ότι είμαι κάτι ιδιαίτερο βέβαια. 10% ταλέντο και 90% προσωπική δουλειά. Ε, τι κάνουμε τόσα χρόνια, τους λέω. Μπρίκια κολλάμε; 

— Πόσο χρόνο αφιερώνεις κατά μέσο όρο την ημέρα σε αυτήν τη δραστηριότητα;
Αρχικά να πω ότι δεν είμαι συνεπής στις πλατφόρμες, και αυτό νομίζω ότι έχει επίπτωση στα στατιστικά. Αλλά δεν με πειράζει, ούτε με ενοχλεί. Επειδή εργάζομαι αρκετές ώρες καθημερινά, με ευέλικτα ωράρια, δεν έχω σταθερό χρόνο να αφιερώσω στη δημιουργία περιεχομένου. Θέλω να έχω την επιλογή και την ευελιξία τι θα ανεβάσω και πότε. Ίσως, αν το οργανώσω καλύτερα, στο μέλλον να είμαι πιο σταθερός. 

Αλλά, γενικά, μου αρέσει να ασχολούμαι. Έχω κάτσει και ατελείωτες ώρες, αλλά, για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα ασχολήθηκα κατά μέσο όρο μόλις τριάντα εννιά λεπτά την ημέρα, όπως ανέφερε η ειδοποίηση στο κινητό μου. 

— Ποιο είναι το πιο χρονοβόρο κομμάτι της συγκεκριμένης δουλειάς;
Πιστεύω πως αν είχα έναν σταθερό χώρο και ιδιωτικότητα για να γυρίζω τα βίντεό μου, θα μου έπαιρνε λιγότερο χρόνο η όλη διαδικασία. Δεν μπορώ να γυρίζω βίντεο ή να κάνω live όταν είναι κάποιος άλλος στο σπίτι! Ντρέπομαι λίγο! Κάτι άλλο που παίρνει χρόνο και χρειάζεται και έμπνευση είναι η θεματολογία. Πλέον καταγράφω τις ιδέες μου καθημερινά. Βοηθά το γεγονός ότι έχω συχνή τριβή λόγω της δουλειάς.

— Βγάζεις χρήματα από αυτό; 
Από τις πλατφόρμες καθαυτές όχι. Ωστόσο έχω κατά καιρούς προτάσεις για μαθήματα ή συνεργασίες που δυστυχώς στην παρούσα φάση δεν μπορώ να τα αναλάβω λόγω του προγράμματός μου που τρέχει από τον Σεπτέμβριο. Αν όμως υπάρξει θετική συνέχεια σε όλο αυτό, θα ήθελα να μπορέσω κάποια στιγμή να στήσω το δικό μου σχολείο ξένων γλωσσών, να δημιουργήσω τα δικά μου online courses εκμάθησης αγγλικών, να κάνω σεμινάρια. 

— Γιατί επιλέγεις αυτό το φορμάτ, με το πρόσωπό σου σε πρώτο πλάνο;
Νομίζω ότι μου ταιριάζει και το νιώθω πιο οικείο. Κουμπώνει στην ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικού. Επίσης μου αρέσει η αμεσότητα που δημιουργείται ανάμεσα σε μένα και το κοινό. Προσπαθώ να απαντώ σε όλους, όσο είναι δυνατό, και να κάνουμε μια όμορφη κουβέντα. Πολλές φορές μαθαίνω μέσα από αυτήν τη διαδικασία και παίρνω ιδέες, βελτιώνομαι ή μου προτείνει ο κόσμος κάτι που θα ήθελε να δει. 

— Τι σε κινητοποίησε να μάθεις και να διδάσκεις αγγλικά;
Από μικρός, νομίζω, είχα μια έφεση στη μουσική και στις ξένες γλώσσες, μουσικό αυτί κατά μία έννοια. Ξεκίνησα τα αγγλικά σχετικά αργά, στη Δ' Δημοτικού. Ημουν πενταμισάρης και η μητέρα μου νόμιζε πως δεν θα τα έπαιρνα γρήγορα! Πού να ήξερε! 

Τα τρία πρώτα χρόνια στο γειτονικό φροντιστήριο που πήγαινα στα Άνω Πατήσια είχα μια υπέροχη καθηγήτρια, τη Ms Marry C., Αυστραλή. Περνούσαμε υπέροχα! Παιχνίδι, only english in class, χειροτεχνίες και πολλά τραγούδια που ακόμα τα θυμάμαι! Ούτε γραμματικές, ούτε λίστες με κανόνες. Ήταν πολύ μπροστά για την εποχή εκείνη! 

Θεωρώ πως το πιο σημαντικό για έναν εκπαιδευτικό είναι να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες μάθησης για τους μαθητές του. Θυμάμαι, κάποια στιγμή έσπασα το δεξί μου χέρι και δεν μπορούσα να γράψω ορθογραφία. Με έπιασε πανικός! Θα έχανα τα αυτοκόλλητα από την καρτέλα! Ε, λοιπόν, ξεκίνησα να γράφω με το αριστερό για ένα διάστημα! Η Ms Mary πρέπει να εκπαιδεύτηκε στην αποκρυπτογράφηση της «Γραμμικής Β» εκείνο τον μήνα! Τουλάχιστον γέμιζα τις καρτέλες με αυτοκόλλητα!

— Τι θαυμάζεις από την Αγγλία;
Δεν ξέρω αν είναι θαυμασμός, αλλά βρίσκω αρκετά κοινά στην ιδιοσυγκρασία μου με αυτή των Άγγλων. Είμαι ευγενικός, προσπαθώ να είμαι ακριβής στα ραντεβού μου, τηρώ τους τύπους και ακολουθώ τα πρωτόκολλα. Δεν είμαι χύμα. Είμαι πάντα προσεκτικός στον τρόπο που εκφράζομαι και υπομονετικός στις ουρές. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, είμαι και Έλληνας! Θα θυμώσω και θα γίνω έντονος (ο Κριός μέσα μου), θα μιλήσω δυνατά, θα γελάσω δυνατά!

— Και τι δεν σου αρέσει από την Αγγλία;
Παραδόξως, δεν θα πω ο καιρός. Μου αρέσει ο βροχερός καιρός, η μυρωδιά του χώματος μόλις πέφτει η βροχή (πετριχώρ). Κάποιες φορές νιώθω πως οι Άγγλοι προσκολλώνται στο παρελθόν και δεν αλλάζουν εύκολα νοοτροπία, ή το κάνουν με αργούς ρυθμούς. Μένουν στην επιφάνεια και όχι στην ουσία των πραγμάτων. Κάτι άλλο που με ενοχλεί, το οποίο αφορά και τους Αμερικανούς, είναι ότι δεν μαθαίνουν ξένες γλώσσες, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που το κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι.

@christos_nakos #μαθεστοtiktok #learnontiktok #english #αγγλικά ♬ πρωτότυπος ήχος - Chris Nakos

— Πόσο εύκολο είναι στην Ελλάδα να μιλήσει κανείς καλά αγγλικά, με τις γνωστές επικρίσεις και συχνά τον χλευασμό που δέχονται όσοι όντως μιλούν;
Ανοίγεις μεγάλη κουβέντα! Θα σου εκμυστηρευτώ κάτι. Τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα να διδάσκω, μιλούσα σπάνια αγγλικά εκτός τάξης. Έβλεπα τουρίστα να έρχεται κοντά μου να με ρωτήσει κάτι και άλλαζα δρόμο. Στα πρώτα μας ταξίδια στο εξωτερικό μιλούσε περισσότερο η γυναίκα μου παρά εγώ. Μέχρι που ξεκίνησα ως προφορικός εξεταστής και ήρθα σε επαφή με native speakers, Βρετανούς, Αμερικανούς, Καναδούς κ.ο.κ. Έλεγα, Χρήστο, την κάτσαμε τη βάρκα, τώρα θα γίνεις ρεζίλι. Αντιθέτως, άρχισα να παίρνω πολύ θετικό feedback και εκεί είναι που συνειδητοποίησα το εξής:

Ποιοι είναι αυτοί που κάνουν συνήθως τις επικρίσεις και τα χλευαστικά σχόλια; Είναι αυτόχθονες Βρετανοί, Αμερικάνοι, native speakers; Είναι καθηγητές Αγγλικών;  Ή μήπως όχι; Συνήθως είναι οι συμμαθητές, οι συνάδελφοι, οι φίλοι και γνωστοί μας, άτομα που δεν μας χωνεύουν και θέλουν να μας την πουν. Και θα αφήσουμε όλους αυτούς να μας εμποδίσουν να μιλήσουμε, να κάνουμε λάθη και να βελτιωθούμε; Οπότε η απάντησή μου είναι ναι, είναι εύκολο να μιλήσουμε καλά αγγλικά, αρκεί να υιοθετήσουμε την ανάλογη νοοτροπία. Θα κορόιδευες ποτέ έναν άνθρωπο που σε τιμά, προσπαθώντας να μιλήσει στη δική σου γλώσσα; Αν ναι, τότε το πρόβλημα δεν είναι το γλωσσικό επίπεδο του συνομιλητή σου αλλά εσύ ο ίδιος.

@christos_nakos #englishlessonsonline #englishteacher #καθηγητης_αγγλικων #englishexpressions #foryoupage ♬ πρωτότυπος ήχος - Chris Nakos

— Η επίσημη αγγλική προφορά, όμως, δεν έχει όντως μια ελιτίστικη απόχρωση; Για παράδειγμα, οι ανώτερες αγγλικές τάξεις μιλάνε με πιο επιτηδευμένη προφορά από τις κατώτερες.
Όντως. Αλλά για ποιον λόγο θα πρέπει να επηρεάζει τον σπουδαστή Αγγλικών; Αυτό που αναφέρεις ως επιτηδευμένη προφορά ονομάζεται received pronunciation, γνωστή και ως the Queen's English, BBC English, Oxford English και χρησιμοποιείται από ένα 5% του πληθυσμού της Αγγλίας. Είναι, ας πούμε, η πιο standard εκδοχή αγγλικής προφοράς που υπάρχει. Ανά περιοχές φυσικά αυτό αλλάζει και έχουμε μια ποικιλία προφορών σε όλη τη Βρετανία. 

Για πολλά χρόνια η γλώσσα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί στοιχείο ενδεικτικό της καταγωγής, του μορφωτικού επιπέδου και της τάξης. Αυτό, αν το σκεφτείς, ισχύει σε όλες τις γλώσσες ανά τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα. Όταν οι σπουδαστές διδάσκονται αγγλικά ως ξένη γλώσσα, μαθαίνουν τη standard εκδοχή της. Ένας Ιταλός που θέλει να μάθει ελληνικά δεν διδάσκεται την κρητική διάλεκτο, σωστά;

Νομίζω πως για τους σπουδαστές το σημαντικότερο είναι να επικεντρώνονται στην ουσία της γλώσσας, που για μένα είναι η επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών. Έπειτα ο καθένας τελειοποιεί αυτό που επιθυμεί, προφορά, λεξιλόγιο κ.λπ.

Και να μην ξεχνάμε πως με μια εξαιρετική προφορά εντυπωσιάζεις του συνομιλητές σου τα 5-10 πρώτα λεπτά. Μετά, σημασία έχει τι λες.

Ακολουθήστε τον Χρήστο στο Instagram και στο TikTok.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σκληρή αλήθεια για τους Κόρε. Ύδρο.: Τα Βράδια της Κρίσης

Σκληρές Αλήθειες / Η σκληρή αλήθεια για τους Κόρε. Ύδρο.: Τα Βράδια της Κρίσης

Η ταραχώδης διάλυση, η αναβίωση και η δικαίωση: Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική ιστορία ενός συγκροτήματος που ήταν μπροστά απ' την εποχή του. Το δεύτερο και τελευταίο μέρος
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Βρήκα άλογα να λιμοκτονούν και από τότε η ζωή μου έγινε η φροντίδα τους»

Lifo Videos / «Βρήκα άλογα να λιμοκτονούν και από τότε η ζωή μου έγινε η φροντίδα τους»

Η Μαρία Μαρόλια σε μια βόλτα με τα σκυλιά της συνάντησε ένα κοπάδι αλόγων να περιφέρονται ελεύθερα, αφυδατωμένα και υποσιτισμένα. Εκείνη τη στιγμή δεν ήξερε ότι αυτή η εικόνα θα άλλαζε για πάντα τη ζωή της.
Πώς δεν θα υπάρξουν άλλες Βιολάντες;

H κατάσταση των πραγμάτων / Πώς δεν θα υπάρξουν άλλες Βιολάντες;

Με αφορμή το δυστύχημα στο εργοστάσιο των Τρικάλων, ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Μηχανικών του Δημοσίου, εξηγεί τι πρέπει να αλλάξει ώστε μονάδες και εργαζόμενοι να είναι ασφαλείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Εύα Στεφανή: «Κάθε βέλος στην καρδιά σε κάνει καλύτερο άνθρωπο»

ΛΙΓΗ ΖΩΗ / Εύα Στεφανή: «Κάθε βέλος στην καρδιά σε κάνει καλύτερο άνθρωπο»

Η γνωστή σκηνοθέτις, με αφορμή την τελευταία της ταινία «Η καρδιά του ταύρου», μιλά για τη συνεργασία της με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, ανατρέχει στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας της και στέκεται στα πρόσωπα που τη βοήθησαν να βρει τον προορισμό της.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η Κύπρος στο κάδρο των συγκρούσεων λόγω των βρετανικών βάσεων

LiFO politics / Oι βρετανικές βάσεις βάζουν την Κύπρο σε κίνδυνο

O Κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος εξηγεί πώς οι βρετανικές βάσεις στις περιοχές Ακρωτηρίου και Δεκέλειας τοποθετούν το νησί στο γεωπολιτικό κάδρο των συγκρούσεων. Ποια είναι η σημασία τους για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, γιατί θεωρούνται κρίσιμος κόμβος για στρατιωτικές επιχειρήσεις και τι σημαίνει αυτό σήμερα για την Κύπρο;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ψήφος διαμαρτυρίας δεν είναι αποτυχία των πολιτών αλλά της δημοκρατίας

LiFO politics / Η ψήφος διαμαρτυρίας είναι αποτυχία της δημοκρατίας

Όταν η δημοκρατία μετατρέπεται σε πεδίο εκτόνωσης και η ψήφος σε εργαλείο εκδίκησης, ποιος κερδίζει; Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Στυλιανίδης, αναλύει τον τρόπο που ο θυμός γίνεται πολιτική ταυτότητα και γιατί η τιμωρία δεν παράγει λύσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Mόνο oι αρτιμελείς δικαιούνται να κάνουν σπουδές στον χορό;»

Ζούμε, ρε! / «Mόνο oι αρτιμελείς δικαιούνται να κάνουν σπουδές στον χορό;»

Η χορεύτρια και χορογράφος Ντέμη Παπαθανασίου μιλά για μια καινούργια μάχη που διεξάγεται όσον αφορά την ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων καλλιτεχνών στη Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Με αφορμή το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, η συζήτηση ανοίγει ξανά: ποιος δικαιούται να σπουδάσει τέχνη;
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
«Κοιμάμαι και ξυπνάω με το άγχος των 300.000 followers»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / «Κοιμάμαι και ξυπνάω με το άγχος των 300.000 followers»

Η Ειρήνη Αντωνοπούλου, το κορίτσι πίσω από το panathema_se, δεν ξεκίνησε για να γίνει influencer. Η διαδρομή της είναι μια ιστορία που δείχνει πώς το χιούμορ γίνεται άμυνα, το Instagram ψυχοθεραπεία και πώς η αποδοχή παγίδα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Σταύρος Λυγερός: «Η Ελλάδα μπήκε στον χορό του πολέμου»

NEWSROOM / Σταύρος Λυγερός: «Η Ελλάδα μπήκε στον χορό του πολέμου»

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα; Ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις του πολέμου για την Ελλάδα και την περιοχή; Και τελικά, πώς μπορεί να κλείσει αυτός ο κύκλος σύγκρουσης; Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του SLpress.gr, Σταύρος Λυγερός, δίνει τις απαντήσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αρκετά ευαισθητοποιηθήκαμε με την αναπηρία, ας μιλήσουμε για πραγματικά εμπόδια»

Open Talks / «Αρκετά ευαισθητοποιηθήκαμε με την αναπηρία, ας μιλήσουμε για πραγματικά εμπόδια»

Ο Γρηγόρης Χρυσικός, συνιδρυτής της ΑΜΚΕ «Cool Crips», και η Νίνα Αλεξανδρίδου, παιδαγωγός της Ένταξης, συζητούν με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head People Advisory Services στην PwC Ελλάδας, για την αναπηρία, τα εμποδιζόμενα άτομα και όλες τις προκλήσεις που αυτά μπορεί να αντιμετωπίζουν.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Με το #MeToo συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε μόνες μας»

Open Talks / «Με το #MeToo συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε μόνες μας»

Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρ. Επίτροπος ΕΕ, και η καλλιτέχνις Εβελίνα Παπούλια συζητούν με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head People Advisory Services στην PwC Ελλάδας, για τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην πολιτική και στην εργασία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή, όχι απλώς παρουσία»

Open Talks / «Η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή, όχι απλώς παρουσία»

Η Άννα Ευσταθίου, Υπεύθυνη Τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος συζητούν με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head People Advisory Services στην PwC Ελλάδας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή τους στους εργασιακούς χώρους και στην κοινωνία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Γιατί το φύλο εξακολουθεί να καθορίζει την πορεία μας στην εργασία;»

Open Talks / «Γιατί το φύλο εξακολουθεί να καθορίζει την πορεία μας στην εργασία;»

Η σεφ & επιχειρηματίας Μαρίνα Χρονά και η υπολογιστική γλωσσολόγος Γεωργία Μανιάτη συζητούν με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head People Advisory Services στην PwC Ελλάδας, για τα έμφυλα στερεότυπα και τη θέση της γυναίκας στους επαγγελματικούς χώρους.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δεδομένα»

Open Talks / «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δεδομένα»

Ο καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών, Αντώνης Καραμπατζός και ο Investment Analyst, Άρης Κεφαλογιάννης συζητούν με την Κατερίνα Παπανικολάου, Head People Advisory Services στην PwC Ελλάδας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οικονομικές ελευθερίες αλλά και το πώς οι νέες γενιές αντιλαμβάνονται την έννοια της προόδου.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Αν δεν αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα»

LiFO politics / «Αν δεν αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα»

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, εξηγεί γιατί χρειάζονται ριζοσπαστικές και όχι άτολμες αλλαγές στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ