ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Oλόκληρη η λίστα με τους 33.293 μετανάστες που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη

Oλόκληρη η λίστα με τους 33.293 μετανάστες που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη Facebook Twitter
ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟ: Σοροί πνιγμένων μεταναστών κείτονται στην ακτή του Σικελικού χωριού Σαμπιέρι, στις 30 Σεπτεμβρίου 2013
0

Σε μία σπουδαία, τόσο δημοσιογραφική, όσο και ανθρώπινη χειρονομία προχώρησε η εφημερίδα Der Tagesspiegel μπαίνοντας στη διαδικασία να κάνει ρεπορτάζ, να καταγράψει και να τυπώσει σε μία λίστα -που θα χρησιμεύει και ως ντοκουμέντο στις επόμενες γενιές- τα ονόματα των  33.293 προσφύγων και μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια.

Στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης στην ογκώδη, όσο και συγκλονιστική αυτή καταγραφή της εφημερίδας, τονίζεται ότι η χειρονομία αυτή έγινε σε μία απόπειρα να φανούν τα θύματα, ως ανθρώπινες υποστάσεις και όχι ως αριθμοί, «ως ανθρώπινα όντα, με προέλευση, παρελθόν, με ζωή». 

Η λίστα περιλαμβάνει όλους τους θανάτους ανθρώπων που επιχείρησαν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τον πόλεμο, τη θηριωδία, την εξαθλίωση: κάποιοι πέθαναν από το κρύο, επιχειρώντας να περάσουν τα σύνορα κάποιας χώρας, άλλοι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές σε προσφυγικούς καταυλισμούς, άλλοι έθεσαν τέλος στη ζωή τους απεγνωσμένοι, κάποια σκοτώθηκαν σε ρατσιστικές επιθέσεις. Ωστόσο, ακόμη κι αυτοί που καταγράφηκαν ως «αγνώστων στοιχείων», ακόμη κι εκείνοι που το μόνο που γνώριζαν οι αρχές γι' αυτούς ήταν ο τρόπος, ο χρόνος κι ο τόπος θανάτου είχαν θέση σ' αυτό το ρεπορτάζ.

Ας σημειωθεί ότι η λίστα ξεκίνησε να συντάσσεται αρχικά με στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, που διασταυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της εφημερίδας.

Μέχρι στιγμής η δημοσιοποίηση της έχει προκαλέσει συγκίνηση και κολακευτικά σχόλια τόσο στον Τύπο όσο και από χρήστες των social media για το ανθρώπινο πρόσωπο της δημοσιογραφίας.

Όπως άλλωστε επισημαίνεται εδώ και καιρό σε ρεπορτάζ του Al Jazeera, του Guardian, του BBC το δύσκολο με αυτού του είδους τις τραγωδίες είναι το να προσωποποιήσουν τα Μέσα τα χιλιάδες θύματα, που τα ηλεκτρονικά, αλλά και τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης συνηθίζουν να βλέπουν κυρίως ως αριθμούς και παράπλευρες απώλειες.

― Χ.Γ.

Oλόκληρη η λίστα με τους 33.293 μετανάστες που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη Facebook Twitter
Το φύλλο της εφημερίδας που περιείχε τη Λίστα.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 33.293 ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ & ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ

TV & Media
0

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωγή: Οι Έλισον έταξαν στον Τραμπ χρήματα και απολύσεις στο CNN για να εγκριθεί η εξαγορά της Warner

TV & Media / Αγωγή: Οι Έλισον έταξαν στον Τραμπ χρήματα και απολύσεις στο CNN για να εγκριθεί η εξαγορά της Warner

Μέτοχος της Paramount ζητά να μπλοκαριστεί η εξαγορά της Warner Bros. Discovery, υποστηρίζοντας ότι οι Ντέιβιντ και Λάρι Έλισον πρόσφεραν στον Τραμπ ιδιωτικά οφέλη και αλλαγές στο CNN
THE LIFO TEAM
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

TV & Media / Τέλος οι «Πρωταγωνιστές» από τον Alpha - Η ανακοίνωση του Σταύρου Θεοδωράκη

Με βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής ευχαρίστησε τους τηλεθεατές, σημειώνοντας ότι η συνεργασία ολοκληρώνεται σε καλό κλίμα.
THE LIFO TEAM
Η Κάρα Ντελεβίν γίνεται η πρώτη ανοιχτά λεσβία στο εξώφυλλο του Playboy

TV & Media / Η Κάρα Ντελεβίν γίνεται η πρώτη ανοιχτά λεσβία στο εξώφυλλο του Playboy

Η Κάρα Ντελεβίν γράφει ιστορία ως η πρώτη ανοιχτά λεσβία στο εξώφυλλο του έντυπου Playboy, σε μια φωτογράφιση που προσπαθεί να μετακινήσει το παλιό ανδρικό βλέμμα του περιοδικού προς μια κουίρ γλώσσα αυτοδιάθεσης.
THE LIFO TEAM
Οι σεναριογράφοι πάνε στα δικαστήρια για να μπλοκάρουν τον γάμο Paramount–Warner

TV & Media / Οι σεναριογράφοι πάνε στα δικαστήρια για να μπλοκάρουν τον γάμο Paramount–Warner

To Σωματείο Αμερικανών Σεναριογράφων κατηγορεί την Paramount ότι η εξαγορά της Warner Bros. Discovery θα αφήσει το Χόλιγουντ με λιγότερες δουλειές, χαμηλότερες αμοιβές και ακόμη λιγότερες ευκαιρίες για νέες ιστορίες.
THE LIFO TEAM
Interviú: το περιοδικό που ξεγύμνωσε την Ισπανία μετά τον Φράνκο

TV & Media / Interviú: το περιοδικό που ξεγύμνωσε την Ισπανία μετά τον Φράνκο

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, το ισπανικό Interviú επιστρέφει μέσα από νέα βιβλία που ξαναδιαβάζουν την αντιφατική κληρονομιά του: γυμνά σώματα, πολιτικές αποκαλύψεις, σκάνδαλα και ερευνητική δημοσιογραφία στην Ισπανία που έβγαινε από τη δικτατορία.
THE LIFO TEAM