ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΤΩΡΑ!

Oλόκληρη η λίστα με τους 33.293 μετανάστες που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη

Oλόκληρη η λίστα με τους 33.293 μετανάστες που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη Facebook Twitter
ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟ: Σοροί πνιγμένων μεταναστών κείτονται στην ακτή του Σικελικού χωριού Σαμπιέρι, στις 30 Σεπτεμβρίου 2013
0

Σε μία σπουδαία, τόσο δημοσιογραφική, όσο και ανθρώπινη χειρονομία προχώρησε η εφημερίδα Der Tagesspiegel μπαίνοντας στη διαδικασία να κάνει ρεπορτάζ, να καταγράψει και να τυπώσει σε μία λίστα -που θα χρησιμεύει και ως ντοκουμέντο στις επόμενες γενιές- τα ονόματα των  33.293 προσφύγων και μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια.

Στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης στην ογκώδη, όσο και συγκλονιστική αυτή καταγραφή της εφημερίδας, τονίζεται ότι η χειρονομία αυτή έγινε σε μία απόπειρα να φανούν τα θύματα, ως ανθρώπινες υποστάσεις και όχι ως αριθμοί, «ως ανθρώπινα όντα, με προέλευση, παρελθόν, με ζωή». 

Η λίστα περιλαμβάνει όλους τους θανάτους ανθρώπων που επιχείρησαν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τον πόλεμο, τη θηριωδία, την εξαθλίωση: κάποιοι πέθαναν από το κρύο, επιχειρώντας να περάσουν τα σύνορα κάποιας χώρας, άλλοι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές σε προσφυγικούς καταυλισμούς, άλλοι έθεσαν τέλος στη ζωή τους απεγνωσμένοι, κάποια σκοτώθηκαν σε ρατσιστικές επιθέσεις. Ωστόσο, ακόμη κι αυτοί που καταγράφηκαν ως «αγνώστων στοιχείων», ακόμη κι εκείνοι που το μόνο που γνώριζαν οι αρχές γι' αυτούς ήταν ο τρόπος, ο χρόνος κι ο τόπος θανάτου είχαν θέση σ' αυτό το ρεπορτάζ.

Ας σημειωθεί ότι η λίστα ξεκίνησε να συντάσσεται αρχικά με στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, που διασταυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της εφημερίδας.

Μέχρι στιγμής η δημοσιοποίηση της έχει προκαλέσει συγκίνηση και κολακευτικά σχόλια τόσο στον Τύπο όσο και από χρήστες των social media για το ανθρώπινο πρόσωπο της δημοσιογραφίας.

Όπως άλλωστε επισημαίνεται εδώ και καιρό σε ρεπορτάζ του Al Jazeera, του Guardian, του BBC το δύσκολο με αυτού του είδους τις τραγωδίες είναι το να προσωποποιήσουν τα Μέσα τα χιλιάδες θύματα, που τα ηλεκτρονικά, αλλά και τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης συνηθίζουν να βλέπουν κυρίως ως αριθμούς και παράπλευρες απώλειες.

― Χ.Γ.

Oλόκληρη η λίστα με τους 33.293 μετανάστες που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη Facebook Twitter
Το φύλλο της εφημερίδας που περιείχε τη Λίστα.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 33.293 ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ & ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ

TV & Media
0

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΤΩΡΑ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ φέρνει στο HBO την πορνοστάρ που έκανε το σεξ νυχτερινή τηλεόραση

TV & Media / Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ φέρνει στο HBO την πορνοστάρ που έκανε το σεξ νυχτερινή τηλεόραση

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ του HBO σε παραγωγή της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Robin Byrd επιστρέφει ως καλτ τηλεοπτική φιγούρα, sex-positive πρωτοπόρος και απρόσμενη ακτιβίστρια της νυχτερινής queer Νέας Υόρκης.
THE LIFO TEAM
 Οι «Σκληρές Αλήθειες On Demand» έρχονται και αλλάζουν το τοπίο των ελληνικών podcasts

TV & Media / Οι «Σκληρές Αλήθειες On Demand» έρχονται και αλλάζουν το τοπίο των ελληνικών podcasts

Το δημοφιλέστερο podcast της χώρας, οι «Σκληρές Αλήθειες» της LiFO με τον Άρη Δημοκίδη, εξελίσσεται και εισάγει ένα πρωτοποριακό μοντέλο περιεχομένου για τα ελληνικά δεδομένα – Σύντομα στο LiFO.gr
THE LIFO TEAM
Πώς οι New York Times μετέτρεψαν τα τρανς δικαιώματα σε «διαμάχη»

TV & Media / Πώς οι New York Times μετέτρεψαν τα τρανς δικαιώματα σε «διαμάχη»

Νέα ανάλυση 3.242 άρθρων υποστηρίζει ότι οι New York Times άλλαξαν από το 2022 τον τρόπο που καλύπτουν τα τρανς ζητήματα, δίνοντας περισσότερο χώρο στη σύγκρουση, την αμφισβήτηση και τους αντιπάλους των τρανς δικαιωμάτων.
THE LIFO TEAM