Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »

Oλόκληρη η λίστα με τους 33.293 μετανάστες που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη

Η Γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel δημοσίευσε τα ονόματα 33.293 προσώπων που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, για να δείξει ότι δεν είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά ανθρώπινες υπάρξεις με παρελθόν και όνειρα.
13.11.2017

Σε μία σπουδαία, τόσο δημοσιογραφική, όσο και ανθρώπινη χειρονομία προχώρησε η εφημερίδα Der Tagesspiegel μπαίνοντας στη διαδικασία να κάνει ρεπορτάζ, να καταγράψει και να τυπώσει σε μία λίστα -που θα χρησιμεύει και ως ντοκουμέντο στις επόμενες γενιές- τα ονόματα των  33.293 προσφύγων και μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια.

Στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης στην ογκώδη, όσο και συγκλονιστική αυτή καταγραφή της εφημερίδας, τονίζεται ότι η χειρονομία αυτή έγινε σε μία απόπειρα να φανούν τα θύματα, ως ανθρώπινες υποστάσεις και όχι ως αριθμοί, «ως ανθρώπινα όντα, με προέλευση, παρελθόν, με ζωή». 

Η λίστα περιλαμβάνει όλους τους θανάτους ανθρώπων που επιχείρησαν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τον πόλεμο, τη θηριωδία, την εξαθλίωση: κάποιοι πέθαναν από το κρύο, επιχειρώντας να περάσουν τα σύνορα κάποιας χώρας, άλλοι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές σε προσφυγικούς καταυλισμούς, άλλοι έθεσαν τέλος στη ζωή τους απεγνωσμένοι, κάποια σκοτώθηκαν σε ρατσιστικές επιθέσεις. Ωστόσο, ακόμη κι αυτοί που καταγράφηκαν ως «αγνώστων στοιχείων», ακόμη κι εκείνοι που το μόνο που γνώριζαν οι αρχές γι' αυτούς ήταν ο τρόπος, ο χρόνος κι ο τόπος θανάτου είχαν θέση σ' αυτό το ρεπορτάζ.

 

 

Ας σημειωθεί ότι η λίστα ξεκίνησε να συντάσσεται αρχικά με στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, που διασταυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της εφημερίδας.

Μέχρι στιγμής η δημοσιοποίηση της έχει προκαλέσει συγκίνηση και κολακευτικά σχόλια τόσο στον Τύπο όσο και από χρήστες των social media για το ανθρώπινο πρόσωπο της δημοσιογραφίας.

Όπως άλλωστε επισημαίνεται εδώ και καιρό σε ρεπορτάζ του Al Jazeera, του Guardian, του BBC το δύσκολο με αυτού του είδους τις τραγωδίες είναι το να προσωποποιήσουν τα Μέσα τα χιλιάδες θύματα, που τα ηλεκτρονικά, αλλά και τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης συνηθίζουν να βλέπουν κυρίως ως αριθμούς και παράπλευρες απώλειες.

― Χ.Γ.

 

Το φύλλο της εφημερίδας που περιείχε τη Λίστα.
Το φύλλο της εφημερίδας που περιείχε τη Λίστα.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 33.293 ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ & ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ