Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter

Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου

0

Πλούσια πράσινα λιβάδια, απότομοι γκρεμοί και πελώρια γαλάζια παγόβουνα που παρασύρονται στη θάλασσα: στην τελευταία φωτογραφική συλλογή του «Nordic Islands», ο φημισμένος φωτογράφος άγριας φύσης Stefan Forster αποτυπώνει την απέραντη ομορφιά και τη φύση των σκανδιναβικών νησιών.

Ο Forster στα 80 και πλέον ταξίδια που έκανε βρέθηκε να περπατά για εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στα υψίπεδα της Ισλανδίας, να κάνει καγιάκ στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας, να πλέει με ένα παλιό ξύλινο καράβι στο φημισμένο Scoresby Sound της Ανατολικής Γροιλανδίας και να σκαρφαλώνει στις πιο απότομες πλαγιές των Νήσων Φερόες.

Οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν τα εξαιρετικά τοπία που συνάντησε αλλά και τους κατοίκους τους: νεαρές πολικές αρκούδες, οικογένειες μοσχαριών, θαλάσσιους αετούς αλλά και φρατερκούλες, πιο γνωστές ως puffins (χαριτωμένα θαλάσσια πτηνά). Το αποτέλεσμα είναι ένα συναρπαστικό φωτογραφικό άλμπουμ μερικών από τα πιο απομακρυσμένα, άγρια όμορφα μέρη στον πλανήτη, που θα ικανοποιήσει όλους τους λάτρεις της φωτογραφίας, της φύσης, των ταξιδιών αλλά και του σκανδιναβικού στυλ.

  

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ.

Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Χρειάστηκε να επισκεφθώ αυτό το μαγευτικό μέρος κοντά στο Vestrahorn στη νοτιοανατολική Ισλανδία πολλές δεκάδες φορές πριν καταφέρω να βγάλω αυτή τη φωτογραφία σε αυτό το μοναδικό φως. Όπως και πολλές τοποθεσίες στην Ισλανδία, το τοπίο φαίνεται διαφορετικό κάθε φορά που το επισκέπτεται κάποιος, ακόμα κι αν είναι η εκατοστή φορά. © 2020 STEFAN FORSTER. ALL RIGHTS RESERVED.
Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Αυτό που εδώ μοιάζει με ανοιχτή θάλασσα είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο φιόρδ του κόσμου, το Scoresbysund ή Kangertittivaq στη Γροιλανδία. Ο κύριος δίαυλος εκτείνεται πάνω από 110 χιλιόμετρα στο εσωτερικό του νησιού. Από το τέλος του, δεκάδες μικρότερα φιόρδ εκτείνονται άλλα 240 χιλιόμετρα στον εσωτερικό πάγο και τους παγετώνες. © 2020 STEFAN FORSTER. ALL RIGHTS RESERVED.
Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Η αρκτική αλεπού ζει σε ολόκληρο τον Αρκτικό Βορρά και μπορεί κάποιος να τη συναντήσει σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, τον Βόρειο Καναδά, την Αλάσκα και τη Γροιλανδία. Συνάντησα αυτό το χαριτωμένο μικρό αλεπουδάκι κοντά στο Ilulissat της Γροιλανδίας. Μετά από περίπου μισή ώρα, όταν άρχισε να νιώθει άνετα μαζί μου, ήρθε τελικά τόσο κοντά που δάγκωσε από περιέργεια τον φακό της φωτογραφικής μηχανής. Το βίντεο αυτού του περιστατικού είχε παγκόσμια προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. © 2020 STEFAN FORSTER. ALL RIGHTS RESERVED.
Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Θα μπορούσα να γράψω αμέτρητα λόγια για αυτή την εικόνα από τη Γροιλανδία γιατί είναι μία από τις λίγες στιγμές της ζωής μου ως φωτογράφου, που δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Πολλοί παράγοντες πρέπει να υπάρξουν ταυτόχρονα για να γίνει δυνατή μια τέτοια φωτογραφία. Πρώτον, χρειάζεται καθαρός ουρανός και πολλή ηλιακή δραστηριότητα, ώστε το Βόρειο Σέλας να είναι ορατό. Δεύτερον, το νερό πρέπει να βρίσκεται στην άμπωτη, έτσι ώστε τα παγόβουνα να βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας και να μην μπορούν να κινηθούν. Τέλος, δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου αέρας έτσι ώστε η αντανάκλαση να είναι σταθερή. Μετά από τέσσερα χρόνια που επισκεπτόπουν αυτό το σημείο, συνυπήρξαν όλες αυτές οι συνθήκες επιτρέποντας αυτή τη λήψη να γίνει πραγματικότητα. © 2020 STEFAN FORSTER. ALL RIGHTS RESERVED.
Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Τα βουνά γύρω από το Vorfjord στη Lofoten της Νορβηγίας φαίνονται σχεδόν εξωπραγματικά. Όποιος έχει την τύχη να βρεθεί εδώ με τόσο καλό καιρό δεν θα ξεχάσει ποτέ το θέαμα. Κάθε λίγες εβδομάδες, αυτό το φιόρδ επισκέπτεται και μια μικρή ομάδα από όρκες που κυνηγούν εδώ. © 2020 STEFAN FORSTER. ALL RIGHTS RESERVED.
Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Οι Νήσοι Φερόες έχουν εξαιρετικά ψηλούς κι απότομους γκρεμούς. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ταξιδιών μου εκεί κυνηγούσα λήψεις σαν αυτή, αν και ο καιρός κάνει πολύ δύσκολα τα πράγματα. Τα νησιά κατακλύζονται από βροχές και ομίχλη τουλάχιστον τον μισό χρόνο. Όμως όταν βγαίνει ο ήλιος σε αποζημιώνει για όλο τον χρόνο που περίμενες. © 2020 STEFAN FORSTER. ALL RIGHTS RESERVED.
Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Όταν είδα αυτόν τον «ιππόκαμπο», φτιαγμένο από πάγο, στο πρώτο μου ταξίδι στη Γροιλανδία το 2012 δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Αν το «μάτι» του ήταν λίγο πιο ψηλά θα έμοιαζε σα να το έχει σμιλέψει ανθρώπινο χέρι. Είχα την ευκαιρία να βρεθώ τόσο κοντά του γιατί βρισκόμουν μαζί με έναν συνάδελφο φωτογράφο σε ένα καγιάκ και γυρνούσαμε έξι μέρες γύρω από παγόβουνα στα φιόρδ. Ενθουσιασμένος από τα τοπία που αντίκριζα, υπήρχαν μέρες που τραβούσα και δύο χιλιάδες φωτογραφίες. © 2020 STEFAN FORSTER. ALL RIGHTS RESERVED.
Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Αυτή την ανατολή στο Scoresbysund της Γροιλανδίας τη φωτογράφησα μέσα από ένα φουσκωτό σκάφος, εντελώς τυχαία. Κάνοντας μια γρήγορη βόλτα στο κατάστρωμα του ιστιοφόρου, παρατήρησα ότι το σύννεφα είχαν γίνει ελαφρώς ροζ κι έτσι ξύπνησα το πλήρωμα και την ομάδα μου και κατευθυνθήκαμε προς τα παγόβουνα κοιτώντας την πιο όμορφη ανατολή ολόκληρου του ταξιδιού. © 2020 STEFAN FORSTER. ALL RIGHTS RESERVED.
Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Στην Ισλανδία υπάρχουν πάνω από χίλιες λίμνες στις ορεινές περιοχές. Πολλές από αυτές δεν έχουν όνομα. Όταν ο καλοκαιρινός ήλιος ανατέλλει στις 3 το πρωί και ο καιρός βοηθάει, μπορείτε να τις δείτε για πολύ λίγο να λάμπουν. © 2020 STEFAN FORSTER. ALL RIGHTS RESERVED.
Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Μια αλλαγή στον καιρό κάνει το πιο συναρπαστικό είδος σκηνικού για μένα αφού μου αρέσει να κυνηγάω αυτό το ιδιαίτερο φως. Όταν πλησιάσει μια καταιγίδα και οι πρώτη βροχή πέφτει, το τοπίο αποκαλύπτεται με τον πιο όμορφο τρόπο. Τα υψίπεδα ειδικότερα είναι μια περιοχή ακραίων καιρικών συνθηκών αφού για περίπου εννέα μήνες τον χρόνο είναι απροσπέλαστη λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης. © 2020 STEFAN FORSTER. ALL RIGHTS RESERVED.
Ας πάμε ως την άκρη του κόσμου Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του βιβλίου. © NORDIC ISLANDS BY STEFAN FORSTER, PUBLISHED BY TENEUES, € 39,90,
Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
PhotoΒiennale 2023: 13 επιλογές από τη μεγάλη φωτογραφική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία / 13 εκθέσεις που ξεχωρίζουν στη PhotoΒiennale 2023 της Θεσσαλονίκης

Τα γυμνά του Man Ray, τα αυτοπορτρέτα του Martin Parr, μια μεγάλη κεντρική έκθεση με τίτλο «Το φάντασμα του λαού» και πλήθος ακόμα ατομικών και ομαδικών φωτογραφικών εκθέσεων περιλαμβάνονται σε μια καλλιτεχνική πρόταση διάρκειας τεσσάρων μηνών που διοργανώνει το MOMus.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Φωτογραφία / «Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Εγκαινιάστηκε στο Άμστερνταμ η μεγάλη αναδρομική έκθεση της σπουδαίας φωτογράφου, εικαστικού και ακτιβίστριας με τον σαρκαστικά μοιρολατρικό τίτλο «This Will Not End Well».
THE LIFO TEAM