Η Αθήνα του χθες και του σήμερα μέσα από ακριβείς συνθέσεις διπλών φωτογραφιών Facebook Twitter

Η Αθήνα του χθες και του σήμερα μέσα από ακριβείς συνθέσεις διπλών φωτογραφιών

1

Στην έκθεση «Athens Twice Seen» του Αμερικανού Richard W. Moore, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στις 20:00, στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, παρουσιάζονται φωτογραφίες ιστορικών μνημείων και περιοχών της Αθήνας, «ιδωμένες» δύο φορές.

Ο Moore ενσωματώνει ψηφιακά στις σύγχρονες φωτογραφίες του vintage φωτογραφίες, οι οποίες του παραχωρήθηκαν από τις συλλογές του ιστορικού τέχνης και διευθυντή των Éditions Kallimages, Χάρη Γιακουμή.

Αθηναϊκοί ιστορικοί χώροι αποτυπωμένοι δύο φορές, με χρονική απόσταση τουλάχιστον ενός αιώνα μεταξύ τους, συνθέτουν ένα παζλ που αποκαλύπτει μία διάδραση παρελθόντος και παρόντος, ένα διάλογο ή μία έκπληξη.

Οι «διπλές φωτογραφίες» συνταιριάζουν το παρελθόν και το παρόν στο ίδιο πλαίσιο, ακολουθώντας μια ροή ιδεών: παρατήρηση και συνάντηση, μνήμη και λήθη, συγχρονισμός. Το ενδιαφέρον μου εστιάζεται τόσο στο σουρεαλισμό όσο και στην ιστορία: το παρελθόν ως έργο της φαντασίας.

Ο Richard W. Moore λέει χαρακτηριστικά για το «Athens Twice Seen»:

«Το 2016, ανακάλυψα ένα αρχείο φωτογραφιών της Ελλάδας στην συλλογή των Éditions Kallimages στο Παρίσι. Η ανακάλυψη αυτή με ώθησε να αφιερώσω χρόνο στην Ελλάδα με σκοπό να επισκεφθώ και να φωτογραφίσω τοποθεσίες που έχουν φωτογραφηθεί στο παρελθόν, συχνά από το ίδιο σημείο. Σε πολλές περιπτώσεις διαπίστωνα ότι φωτογραφίζω ανθρώπους που φωτογραφίζουν τους χώρους αυτούς.

»Οι "διπλές φωτογραφίες" συνταιριάζουν το παρελθόν και το παρόν στο ίδιο πλαίσιο, ακολουθώντας μια ροή ιδεών: παρατήρηση και συνάντηση, μνήμη και λήθη, συγχρονισμός. Το ενδιαφέρον μου εστιάζεται τόσο στο σουρεαλισμό όσο και στην ιστορία: το παρελθόν ως έργο της φαντασίας».

Ο Richard W. Moore είναι πτυχιούχος του Πανεπιστήμιου Yale στην Τέχνη και Αρχιτεκτονική, ενώ σπούδασε φωτογραφία με τον Paul Caponigro και τον Neil Maurer.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την έλευση της ψηφιακής φωτογραφίας, ο Moore άρχισε να δημιουργεί «διπλές εικόνες» με vintage και σύγχρονες φωτογραφίες και από τότε έχει ολοκληρώσει έξι εργασίες σε ιστορικούς χώρους στη Νέα Αγγλία, από τις οποίες προέκυψαν βιβλία και εκθέσεις σε χώρους τέχνης στην Αμερική.

Η Αθήνα του χθες και του σήμερα μέσα από ακριβείς συνθέσεις διπλών φωτογραφιών Facebook Twitter
Η Αθήνα του χθες και του σήμερα μέσα από ακριβείς συνθέσεις διπλών φωτογραφιών Facebook Twitter
Η Αθήνα του χθες και του σήμερα μέσα από ακριβείς συνθέσεις διπλών φωτογραφιών Facebook Twitter
Η Αθήνα του χθες και του σήμερα μέσα από ακριβείς συνθέσεις διπλών φωτογραφιών Facebook Twitter
Η Αθήνα του χθες και του σήμερα μέσα από ακριβείς συνθέσεις διπλών φωτογραφιών Facebook Twitter

  

Info

Richard W. Moore - Athens Twice Seen

Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

14/6 - 7/7

Ώρες λειτουργίας: Δευ.-Παρ. 12:00-21:00, Σάβ. 10:30-14:30, Κυρ. κλειστά

Την έκθεση διοργανώνει το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και το New Hampshire Institute of Art (NHIA), με την υποστήριξη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Φωτογραφία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
PhotoΒiennale 2023: 13 επιλογές από τη μεγάλη φωτογραφική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία / 13 εκθέσεις που ξεχωρίζουν στη PhotoΒiennale 2023 της Θεσσαλονίκης

Τα γυμνά του Man Ray, τα αυτοπορτρέτα του Martin Parr, μια μεγάλη κεντρική έκθεση με τίτλο «Το φάντασμα του λαού» και πλήθος ακόμα ατομικών και ομαδικών φωτογραφικών εκθέσεων περιλαμβάνονται σε μια καλλιτεχνική πρόταση διάρκειας τεσσάρων μηνών που διοργανώνει το MOMus.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Φωτογραφία / «Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Εγκαινιάστηκε στο Άμστερνταμ η μεγάλη αναδρομική έκθεση της σπουδαίας φωτογράφου, εικαστικού και ακτιβίστριας με τον σαρκαστικά μοιρολατρικό τίτλο «This Will Not End Well».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Πόσο πανέμορφο αποτέλεσμα!!! Και πόσο λυπηρό ταυτόχρονα, που τα καλύτερα ντοκιμαντέρ και τις υπέροχες αυτές φωτογραφίες για την Ελλάδα είναι δημιουργίες ξένων..